Hűvös lakás klíma nélkül?

A túl hideg nem jó, a túl meleg mégrosszabb! Nehéz dolga van az anyatermészetnek, ha a mi igényeinknek akar megfelelni. A meleg idő sokszor örömet okoz, de olyakor problémát is! Fáradtak, álmosak vagyunk tőle, a levegő száraz, nehezebben lélegzünk és nem tudunk elaludni, mivel a benti hőmérséklet még magasabb mint a kinti. 

Nyári hűsölés

Ekkor általában mindenkinek a klíma vásárlása jut eszébe. Természetesen ez is egy lehetőség. Mi összegyűjtöttünk Önöknek pár tippet, melyek segítségével a nagy melegekben is hűsölhetnek. 

Klasszikus klíma

Ez egy nagyon ésszerű megoldás és nem kérdőjelezhetjük meg hatékonyságát! Természetesen vannak árnyoldalai is, mint a zaj, nem túl esztétikus megjelenés, negatív hatás az egészségre és nagy invesztíció, mivel kb. 160 ezer forint alatt nem teszünk szert rá! 

Ennek ellenére határozottan a klíma a leghatékonyabb módszer egy lakás lehűtésére. A levegő-levegő hőszivattyú, ill. a folyadék segítségével a berendezés lehűti a levegőt, majd kivezeti a szabadba. A választáshoz szakember véleménye is szükséges, mivel pontosan kell tudni, hogy milyen teljesítményű és típusú klíma való az Ön otthonába. Ez függ a terület nagyságától, az ablakok számától, ill. az égtájtól is. Azt is el kell dönteni, hogy klasszikus vagy mobil klímát vásároljanak.  

A Hogyan válasszunk mobil klímát? c. cikkünkből többet is megtudhatnak e praktikus berendezésről! 

A klíma beszerelését, szervízelését és beállítását a cégnek kellene vállania, akitől a klímát vásároljuk. A klímával történő hűtést sem kell túlzásba vinni! Ajánlott beállítani egy állandó hőmérsékletet, melyet folyamatosan tartunk. Ha túl sokat megy a klíma, az növeli a lakás páratartalmát, kellmetlen érzést, fülledt hatást kelt. 

Az ablakok sötétítése 

Az ablakon átvilágító napsugarakat általában örömmel fogadjuk, de a nagy forróságok idején, ez egy elég rossz döntés lenne! A sötétítők, redőnyök és függönyök valóban praktikusak. Még ha egy kis meleget bent is tartanak ezek a sötétítő eszközök, legalább pár fokkal hűvösebb lesz tőlük otthonunk.

Redőny a nappaliban

Hasznos lehet az is, ha a függönyöket és sötétítőket benedvesítik spriccelő segítségével. A víz, mely ezáltal párologni fog, lehűti a levegőt. Nagyon praktikus trükk a redőnyök esetében, ha a redőny lemezeit úgy állítjuk be, hogy a napsugarak ne lefelé, hanem felfelé irányuljanak. 

Tengeri levegő a nappaliban

Biztosan mindenki ismeri a klasszikus ventillátort. Lehet kisebb vagy nagyobb is! Olyan kellemes szellőt hoz létre, mely mindenkit felfrissít és sokkal kényelmesebben érezhetjük magunkat mellette. A ventillátor hatékonyságát akár meg is sokszorozhatjuk! Nincs szó semmiféle nagy befektetésről vagy bonyolult technikai dolgokról. 

 TIPP: Elegendő, ha a ventillátor elé elhelyeznek egy fém tálat jégockákkal vagy egy fagyasztott flakon vizet. Ha még kellemesebb érzést szeretnének, akkor néhányan azt tanácsolják, hogy a jégkockákat készítsék sós vízből, mivel a sónak köszönhetően alacsonyabb lesz a víz fagypontja. 

Megfelelő szellőztetés

Még ha úgy is tűnik, hogy kintről csak forró levegő jön be, akkor is lényeges, hogy a nagy melegek idején mozogjon a levegő. Ezért fontos a szellőztetés! Az a legjobb, ha a helyiségben két ablak van, így huzatot tudnak csinálni legalább pár percre. Ilyen forróságok alkalmával nagyon jó ötlet az esti szellőztetés. 

Szellőztetés nyáron

A szellőztetést illetően is készültünk pár jó tanáccsal. Ha a helyiségben vannnak szekrények, nyissák ki azokat is. A meleg felhalmozódik a zárt helyeken, így átszellőztetéssel meggátolhatják a túlhevülést. Egy másik lehetőség, ha rögtön az ablakba helyezik a ventillátort. Amikor bekapcsolják, bebiztosítja a levegő áramlását, ill. kitűnően fog hűteni. Elegendő a legkisebb fokozat is! 

Csökkentsék az elektromos készülékek hazsnálatát

Minden berendezés, amely áramforrásra van kötve hőt bocsát ki. TV, mosógép, számítógép, vasaló, lámpa, mind növelik otthonunk hőmérsékletét. Természetesen vannak olyan berendezések, melyeknek muszáj használatban lenniük, de azokat, amelyeket nem használják, inkább húzzák ki a konnektorból. 

Elegendő vízfogyasztás

Úgy gondolják ez nem hatásos módszer testünk lehűtésére? Tévednek! Testünk belső hőmérséklete összefügg azzal is, hogy izzadunk-e. A víz fogyasztása tehát az első lépés testünk lehűtése felé. 

A víz ivása lehűti a testet

Pite vlažnú vodu, nemusí byť nutne ľadová, no kocka ľadu a plátok citróna určite neuškodia. Dospelý človek by mal v takomto počasí vypiť aspoň 3,5 až 4 litre vody, čistej vody.

Alvás előtt - zuhany és ágyhuzat a hűtőbe

Lehet, hogy ez egy kicsit szokatlannak hangzik, de próbálják meg alvás előtt legalább egy órácskára berakni a hűtőbe a plédet, ágyhuzatot, lepdőt a hűtőbe. A kellemes, hűvös érzésnek biztosan örülnek majd elalvás előtt! Egy másik hasznos praktika a pléd vagy lepedő benedvesítése pl. spriccelővel. 

Alvás előtt érdemes hideg zuhanyt venni, ill. nem ajánlott teljesen szárazra törülközni. Hagyják, hogy a víz természetes módon száradjon fel bőrükről, így hozzásegítenek a testük lehűléséhez. Alvás előtt is igyanak eleget! 

Otthoni klíma

Ha azok közé tartoznak, akik egy kicsit értenek a technikához, akkor az otthoni klíma sem rossz megoldás. A kreatív emberek bármilyen szituációban feltalálják magukat. A nagy forróság sem lehet kivétel! Ha nem szeretnének drága klímába pénzt fektetni, akkor lehet éppen ez az ideális megoldás az Önök számára. Kiválasztottuk Önöknek az otthoni klíma elkészítésének legérdekesebb módszereit. Egy ilyen ügyes találmány Önnek is segíthet! 

Mire lesz szükség?

  • Hordozható hűtőbox
  • PV cső
  • Kis ventillátor
  • Jég

A kivitelezés viszonylag egyszerű. Nézzék csak meg a videót, és rájönnek, hogy ezt szinte bárki meg tudja csinálni. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása




Közzétéve: 29.06.2019
A cikk értékelése:
(84.4%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Mit tegyünk a fába vagy gerendába költözött szúval?Mit tegyünk a fába vagy gerendába költözött szúval?

Tudják, hogy mi az a szú, mi mindenre képes és hogyan kell tőle megszabadulni? Mai cikkünkből minden fontosat megtudhatnak róla és azt is eláruljuk, hogyan szabadulhatnak meg tőle! 

Hogyan ragasszunk tükröt a falra?Hogyan ragasszunk tükröt a falra?

Az egyik leggyakrabban falra ragasztott tárgy manapság a tükör. Hogyan végezhetjük el ezt a feladatot sikeresen? Cikkünkből megtudhatnak minden fontos információt és azt is, hogyan...

Hogyan űzzük el a bűzt a mosó- vagy mosogatógépből?Hogyan űzzük el a bűzt a mosó- vagy mosogatógépből?

Ezt a problémát nagyon egyszerűen meg lehet szüntetni, csak tudni kell, hogyan. Van az Önök számára pár tippünk, melyeknek köszönhetően örökre megszabadulhatnak a bűztől.