Mit tegyünk a fába vagy gerendába költözött szúval?

Furcsa hangokat hallanak még akkor is, ha egyedül vannak otthon? Éppen letörölték a port, de a polcon fapor jelent meg? Még mielőtt megkérdőjeleznék saját lelki éppségüket bizonyosodjanak meg róla, hogy nincs bútoraikban szú és ha igen, akkor igyekezzenek minél hamarabb eltávolítani! 

Szú által megtámadt fa bútor

Tudják, hogy mi az a szú, mi mindenre képes és hogyan kell tőle megszabadulni?

Nem kívánt vendég

A szú szereti a fát. Amennyiben észrevették, hogy Önöknél is megtelepedett, akkor vegyék fel vele a harcot, még mielőtt teljesen tönkretenné a bútoraikat. A fa számára nem a felnőtt egyed jelent veszélyt, hanem annak lárvája. Az megeszi a fát és járatokat alakít ki benne. Azok az apró lyukacskák, melyeket a fa felszínen látnak csak a kijáratok és nem mindig van belőlük sok. A szú valószínűleg sokkal több kárt okozott a bútor belsejében. A járatrendszer gyengíti a fát és ajtót nyit a víznek és a fára nézve káros gombáknak. A szú akár több, mint 3 évig is elélhet a fában. A fa károsodásának mértékét ezért érdemes szakemberre bízni. 

A fát roncsoló kártevő

A szú a rovarok közé tartozik és a fának árt a legjobban. A tojásait a fa repedéseibe vagy elődei járataiba rakja. 8 - 11 csáppal rendelkezik. Különböző fajai főleg abban térnek el, hogy a friss vagy a megmunkált fát, ill. a tűlevelű vagy a gyümölcsfákat részesítik előnyben. 

A szú lárvája a fában

Nyolc nemzetségbe lehet őket sorolni, melyek tovább oszthatóak fajokra. Tehát elég sok van belőlük! Nálunk általában a kis kopogóbogárral és a Hadrobregmus pertinaxal találkozhatunk. 

Kis kopogóbogár

A kis kopogóbogár 3 - 7 mm-esre nő. Világos vagy egészen sötétbarna színezetéről és pöttyözött barázdáiról ismerhető fel. Ez a szú fajta azon a helyen vagy annak közelében marad, ahol kikelt. A nőstények a bútor apró sérüléseibe, lyukacskákba rakják tojásaikat (20 - 50 darabot) és főleg a tűlevelő fát részesítik előnyben. 

Nem rejtőzködő típus. A bútort csak a külső oldalról támadja meg. 1 - 3 évig fejlődik. Ez főleg a környezet hőmérsékletétől, a fa típusától és a nedvességtől függ. Ideális körülményei 15 - 18%-os páratartalom mellett vannak. Nem bírja a 30°C feletti és a -18°C alatti hőmérsékletet. 

Hadrobregmus pertinax

E szú teste barnás vagy egészen fekete színű és hátsó lábait arany színű foltok díszítik. A kis kopogóborágtól 1 - 2 mm-rel nagyobb, így az általa kialakított járatok is nagyobbak. 

Hadrobregmus pertinax

A megfelelő fejlődés érdekében 19%-os páratartalomra és hűvösre van szüksége. A friss fa nem ízlik neki és akár öreg bútorral is hazahozhatják. Szívesen telepedik le a gerendákban és tetőlécekben. Rejtett éjjeli életet él és a tűlevelű, ill. lomblevelű fákat is kedveli. 

Hogyan szabaduljunk meg a fába költözött szútól?

Rájöttek, hogy Önöknél is van szú? Cselekedjenek! Nem holnap, hanem már ma! A szú addig ássa járatait, amíg van mibe. Ne hagyják, hogy átjusson a bútor összes részére. A kár mértéke alapján válasszák ki a legjobb védekezési módszert vagy végső esetben döntsenek a bútor cseréje mellett. 

Harc a bútorba költözött szúval

A szú kiirtása nem telik sok időbe. A nagytakarítással és egy védőréteg felvitelével lehet összehasonlítani. Azt a bútordarabot, amelyet megtámadott a szú alaposan ellenőrizzék és válasszák el a többi bútortól, hogy ne keletkezzen még több kár. 

Az öreg, bevált trükkel a szú sem tud megbirkózni

Alapozzanak a házi praktikákra és használják fel az otthon lévő alapanyagokat. 10:1-hez arányban adjanak ecethez mosogatószert és egy adag fekete borsot. Alaposan keverjék össze a hozzávalókat és vigyék fel az érintett területre. 

Fa impregnálása szú ellen

Ez a módszer gyors és olcsó. Nagyon hatékony lehet az összefőzött só fehér vagy fekete borssal, fokhagymával, pfefferónival és vízzel. 

A fa vegyi védelme a szú ellen

Nagyon hatékonyan módszer  a fa impregnálása kártevők elleni készítménnyel. Ilyen szereket minden nagyobb drogériában vásárolhatnak. Mielőtt felvinnék az érintettt területre, olvassák el a használati utasítást. Valamelyiket fel lehet vinni közvetlenül a fára, míg a másikat fel kell oldani. 

Hogyan vigyük fel a szú elleni bevonatot? 

Felvihetik ecsettel vagy festékszórópisztollyal, de legyenek következetesek. Nagyobb károsodás esetén mélyebbre kell juttatni a készítményt, hogy eljusson a lárváig. Az érintett részt akár bele is márthatják a készítménybe. Hagyják adott ideig hatni a szert. Jól szellőző helyen használják. Legjobb, ha nem a lakásban végzik el ezt a munkát, mivel a készítménynek nagyon erőteljes, kellemetlen szaga van. A fa vegyi védelmének célja, hogy meghosszabbítsuk a fa termékek és konstrukció élettartamát. 

A szú likvidálása - sugárzás és rovarölő szerek

A lárvák védekeznek. Ha veszélyeztetve érzik magukat, akkor mélyebre bújnak a bútor belsejébe, ahová nagy eséllyel a legminőségibb vegyi készítmény sem jut el. A boltok polcain több impregnáló szerrel is találkozhatnak. 

A legkeresettebbek közé tartozik a BOCHEMIT PLUS. Ez a készítmény négy fázisú rovarölőként működik (pete, lárva, báb, kifejlett egyed). Ezen kívül védelmet nyújt a penész, a gombák és a többi rovar ellen is. 

BOCHEMIT PLUS - A MEGTÁMADOTT FA KEZELÉSE

További infó

Léteznek olyan rovarölő szerek, melyeket a lárvák a fával együtt elfogyasztnak, majd elpusztulnak, de vannak hormonális rovarölők is, melyek elfogyasztását a lárva túléli, de megakadályozza a további fejlődését és növekedését. 

Mikrohullámú sugárzás

A mikrohullámú sugárzás nagyon hatékony a szú ellen. Ez lényegében 300 MHz-en történő melegítést jelent elektromágneses sugarak segítségével. Ahhoz, hogy megszabaduljanak a szútól kb. 2500 MHz-re van szükség. Ez a módszer nagyon hatékony, de nem gátolja meg, hogy a szú visszatérjen a fába. 

A sugárzás után vonják be a fát impregnálóval kártevők ellen. A biztonság kedvéért. Ezt a módszert ne alkalmazzák hőre érzékeny bútorokon, lakkozott fán vagy régiségeken. A szú eltávolítását mikrohullámú sugárzással bízzák szakemberre!

Gamma sugárzás

Az ionizáló gamma sugárzással szemben a szúnak esélye sincs! Csak a lárvákra hat és nem károsítja a fát. Megfelelő bútorokhoz vagy a ház fe részeihez (pl. lépcső). E módszer esetében is fontos a fa utólagos impregnálása. 

Nem elég csak megszabadulni a szútól!

Az a fa, amelyet megtámadott a szú veszít tömörségéből, ezért a szútól való megszabadulás után az érintett területet szilárdító oldattal kell stabilizálni vagy teljesen le kell cserélni. 

A fa kezelése szú ellen megelőzésként

A legrosszabb esetben nem sikerül megmenteniük a bútort és az egészet ki kell dobni. Amennyiben nagyon ragaszkodnak az adott bútordarabhoz, akkor érdemes legalább próbálkozni. 

Hogyan védekezzünk a szú ellen?

Építkezéskor a lomblevelű fáktól származó gerendákat részesítsék előnyben és figyeljenek a fa nedvességtartalmára is. Minél alacsonyabb, annál jobb! Megelőzésként elegendő a fa alapvető kezelése. Amennyiben használt bútort vásárolnak, akkor megfelelően ellenőrizzék! Ne vigyenek haza nem kívánt vendéget! 

A cikk szerzője


Komentáre

09/08/2021 08:59
Varenke Gabriella


Tisztelt Elegáns otthon!
Mit tegyünk a fába vagy gerendába költözött szúval? Ebben a cikkben több megoldást olvastam, érdeklődni szeretnék, melyik telefonon számon tudok érdeklődni?
Varenke Gabriella

12/08/2021 18:44
Hegymegi Zoltán

Tisztelt Szakértő!

A tűzifából (bükk), milyen módszerrel tudnám kiírtani a károkozót?

Tisztelettel: Zoltán

Hozzászólás írása
Közzétéve: 06.08.2020
A cikk értékelése:
(91.4%)

További cikkek a kategóriában:

Dübel téglához, poliészterhez, gipszkartonhoz: Tudják, hogy mikor melyiket kell használni? Dübel téglához, poliészterhez, gipszkartonhoz: Tudják, hogy mikor melyiket kell használni?

Egy szekrényt vagy polcot szeretnének rögzíteni a falra? Akkor az egyik legfontosabb dolog a megfelelő dübel vagy tipli használata! A változatos anyagok miatt elengedhetetlen, hogy...

A levelek gyors eltávolítása az ereszcsatornából? A megoldás az eresztisztító robot! A levelek gyors eltávolítása az ereszcsatornából? A megoldás az eresztisztító robot!

Hogyan szoktassuk le kutyánkat a kaparásról és a jelölésről a kertben?Hogyan szoktassuk le kutyánkat a kaparásról és a jelölésről a kertben?

Egy kutya, aki a kertben kapar és jelöli a területét igazán nagy károkat képes okozni. Miért viselkedik így? Hogyan szoktathatják le kutyájukat az ásásról? Cikkünkből megtudhatják!