Hőszigetelő fólia a radiátor mögött - vélemények, tapasztalatok, telepítés. Mivel szigeteljük?

Praktikus eszköz, amely számos célt szolgál, és sajátos funkcióinak hála könnyedén szabályozhatja vele radiátorai fűtési teljesítményét. A hővisszaverő fóliáról van szó! Már van tapasztalata vele, vagy még soha nem használta? Ideális például akkor, ha egy régebbi lakásba költözik, ahol a radiátorokat nem cserélték ki, vagy ha egy régebbi házban él, és jelenleg nincs pénze az átalakításra.

Hogyan válasszunk hővisszaverő fóliát a radiátor mögé?

A hővisszaverő fóliás megoldás szinte semmibe sem kerül, és sokat takaríthat meg vele! Nos, most, hogy itt a tél, itt az ideje, hogy hővisszaverő fóliát tegyen fel. Nem is gondolná, hogy a falakon keresztül mennyi hő távozhat, még a vastagság ellenére is! Mai cikkünkben a radiátor mögötti hővisszaverő fólia jellemzőiről, működéséről, felszerelésének módjáról, funkcióiról és a felhasználók elégedettségéről lesz szó.

A hővisszaverő fólia jellemzői

Előfordult már Önnel, hogy bekapcsolta a radiátort a társasházban, elment, és még akkor sem volt elég meleg a szoba, amikor hosszú idő után hazatért? Hogyan lehetséges ez? Olyan tényezők, mint a nem megfelelően záródó ajtók vagy ablakok, illetve a radiátorból a falakon keresztül távozó hő szintén fontos tényező lehet. Ha egy hőkamerával megnézné a falat, ahol a radiátor található, láthatná, hogy mennyi hő szivárog ki. Nem feltétlenül kell szigetelni, ajtót vagy ablakot cserélni, csak hővisszaverő fóliát kell a radiátor mögé tenni.

A radiátor mögötti fóliát úgy tervezték, hogy megakadályozza a hő elillanását a falon keresztül, amelyre a radiátor rögzítve van. Leggyakrabban mágnesszalaggal rögzítik a radiátor hátuljára vagy a falra ragasztják. A magas hővisszaverő és szinte nulla abszorpciós tulajdonságainak köszönhetően a hő nem jut át a falon, hanem visszaverődik a helyiségbe. Ha a fóliát mágnesszalaggal rögzíti, nem lesz szüksége semmilyen extra ragasztóra, pasztára vagy módosításra magán a radiátoron. A szalagot közvetlenül a fóliára kell felhúzni. Ami az anyagot illeti, az összetevők különleges kombinációjával készül, amely évekig kitart anélkül, hogy a hő bármilyen módon megváltoztatná a tulajdonságait. Többféle kialakításban, méretben és kivitelben kapható, amelyek bármelyik radiátor mögé rögzíthetők, és a hővisszaverés mellett segítenek a hő irányának szabályozásában is.

Ami ennek a megoldásnak a költségeit illeti, nem kell aggódnia semmilyen elképesztő összeg miatt! Az interneten vagy a boltokban már méterenként pár száz forintért találhat változatokat. Minden a radiátorok méretétől függ. Vásárlás előtt érdemes megmérni a radiátorok magasságát és szélességét, hogy pontosan kiszámíthassa, hány méteresre van szüksége, és elkerülhesse a felesleges fólia megvásárlását. Ja, és ha ezt a fóliát használja, akkor akár 95%-al is növelheti a hatékonyságot, ami azt jelenti, hogy azonos fűtési szint mellett több fokkal növelheti a szoba hőmérsékletét.

Miért érdemes beszerezni?

Az okokat már fentebb említettük, de most a részletekbe is jobban belemegyünk. Tanulmányok igazolták, hogy a melegen tartás és ezáltal az energiatakarékosság ezen módszere valóban hatékony. Térjünk rá a tényleges kísérletre. Ezt a fóliát a szobában lévő radiátor mögé szerelték, hogy bent tartsa a meleget. A mérések a fólia felszerelése előtt és után történtek. A számítások és a nyomon követés azt mutatták, hogy a fűtési energiafogyasztás 6%-kal csökkent. Tehát ez az egyszerű megoldás valóban pénzt takaríthat meg Önnek!

Hővisszaverő fólia a radiátor mögött - telepítés

Amellett, hogy igazán hatékony, azért is érdemes beszerezni a fóliát, mert ez egy egyszerű és olcsó megoldás. Ha bérelt lakásban lakik, nagy problémát jelenthet, ha olyan drasztikus változtatásokat hajt végre a lakásban, amelyekkel a bérbeadó esetleg nem ért egyet. Ha a radiátorok mögé fényvisszaverő fóliát helyez, azt bármikor kicserélheti vagy leszedheti. A szigetelés mellett lényegében védi is a falat. Nem fog csak úgy leesni róla a festék, és semmi sem fogja károsítani a radiátor. Azt pedig, hogy ez egy olcsó megoldás, már a fenti fejezetben is megerősítettük, hiszen a fóliát szinte bármelyik barkácsáruházban, építőanyag-boltban vagy akár online is beszerezheti. Nem feltétlenül kell részletesen megvizsgálni a fóliát vásárláskor, mert az interneten nagyon hasonló leírásokat talál, és a márkák nem sokban különböznek egymástól.

Útmutató a hővisszaverő fólia telepítéséhez

Hogy a fólia ne gyűrődjön, és jól tapadjon a falhoz. A fólia rögzítéséhez kartonpapírra lesz szüksége. Ezután következik maga a fólia, amelyet érdemes előre beszerezni. Erős ragasztószalagra is szüksége lesz (a villanyszerelői szalag megfelelő), és ideális esetben olyan színűnek kell lennie, amely illik a beltérhez. Legyen kéznél kétoldalas ragasztószalag vagy tűzőgép, kézműves kés, ceruza, toll és vonalzó is.

Miért javasoljuk a fényvisszaverő fólia rögzítéséhez a karton használatát? Ideális erre a célra, mert könnyű, és a fóliához hasonlóan bizonyos fokú szigetelést is biztosít. A kartont könnyen meghajlíthatja, kivághatja és a radiátor helyének megfelelően beállíthatja. Biztosan nem kell pénzt fektetnie a kartonpapírba, egyszerűen beszerezheti a szupermarketben, ahol kidobják, miután kipakolták az árut. Gyakran ezeket a kartondobozokat ki is rakják az üzletekben, hogy valaki más felhasználhassa őket, és ne dobják ki feleslegesen.

Tehát, ha minden szükséges dolog készen áll, elkezdheti a telepítést. A következő bekezdésekben leírjuk a konkrét lépéseket és azt, hogy mire lesz szüksége ezekhez a lépésekhez:

1. Vágás: az elején fontos, hogy megmérjük a radiátort, hogy tudjuk, milyen méretű legyen a fólia. A fólia nem haladhatja meg a radiátor magasságát, és a fal és a radiátor közötti térben kell lennie. A fólia méreteinek mindig valamivel kisebbnek kell lennie, mint a radiátor méreteinek. Másrészt a fóliának valamivel nagyobbnak kell lennie, mint a kartonnak. Vágjon ki tehát egy téglalap alakú fóliát, és készítse el a kartont ugyanilyen méretben. Ha dobozt használ, akkor szedje szét laposra, készítsen vázlatot és lásson hozzá a vágáshoz.

2. Ragasztás. Ha a fólia vékonyabb, akkor hajtsa át a karton szélén, és így már megfelelő lesz. Ha az anyag erősebb és vastagabb, akkor a karton széleinél ragasztószalagot kell használni. Ezáltal a fólia tovább tart, és persze az egészet még kidolgozottabbá teszi. Tehát ragassza körbe a karton minden oldalát a perem körül. Győződjön meg róla, hogy a felső, a szoba felé néző széle tiszta. A felső rész megerősítéséhez még mindig használhat erős ragasztószalagot.

3. A fólia rögzítése: Helyezze el a hővisszaverő fóliát úgy, hogy a kartonra ragasztandó oldal legyen felül (azaz a belső oldalával felfelé, a külső oldalával pedig a padló felé). A fóliát kétoldalas ragasztószalaggal vagy tűzőgéppel ragaszthatja a kartonra. A jobb rögzítés érdekében érdemes a kétoldalas ragasztószalagot változó mintában ragasztani a fóliára, hogy jól tapadjon a kartonra. Ezután csak rögzítse a kartont, hajtsa át a fóliát a szélén, és rögzítse.

4. Pozicionálás. Amikor elkészült a fólia, akkor elhelyezheti a radiátor mögött. Rakhatja a radiátort tartó fogantyúkra. Ha ez nem lehetséges, nem megfelelő méretű a fólia, vagy túl kevés a hely a radiátor és a fal között, akkor más megoldást kell kitalálnia. Ismét használhat kétoldalas ragasztószalagot vagy ragasztópasztát, amely nagyon jól tartja a papírt vagy kartont a falon.

Természetesen nem kell követni ezt az leírást, ha a fólia elég vastag, és nincs szükség extra kartonra. Csak le kell mérni, levágni és a radiátor mögötti falra ragasztani. Ami a vágást illeti, akár fóliával, akár kartonnal, győződjön meg róla, hogy ki van jelölve egy munkafelület, hogy ne károsítsa feleslegesen az asztalt vagy a padlót. És mennyire elégedettek az emberek ezzel a megoldással? Ha a radiátor mögötti fóliával kapcsolatos véleményeket és tapasztalatokat szeretne olvasni, akkor ritkán találna negatív észrevételeket! Az emberek még azt is megerősítik, hogy ezzel a megoldással pénzt takaríthatnak meg az energiaszámlákon, és ugyanolyan szintű fűtés mellett sokkal melegebb lesz a lakásuk, mint korábban.


Hozzászólás írásaKözzétéve: 14.08.2023
Posledná aktualizácia:
A cikk értékelése:
(90.4%)

További cikkek a kategóriában:

Fa zsindelytető és fa zsindely - ár/m2, kivitelezésFa zsindelytető és fa zsindely - ár/m2, kivitelezés

A fából készült zsindelytető egyre népszerűbbé válik, mivel egyre többen menekülnek a városból, a modern stílusban berendezett otthonukból vidékre és a nyaralójukba. Erről még...

ForesColor színes farostlemezek végtelen felhasználási lehetőséggelForesColor színes farostlemezek végtelen felhasználási lehetőséggel

A ForesCOLOR a színes és textúrás farostlemezek új, exkluzív termékcsaládja. Igényes technológiai eljárással készül. Cikkünkben mindent elmondunk, amit tudni érdemes róla.

Tapéta vs vakolat a konyhában, fürdőszobában, hálószobában vagy gyerekszobában: előnyök és hátrányok Tapéta vs vakolat a konyhában, fürdőszobában, hálószobában vagy gyerekszobában: előnyök és hátrányok

Mit válasszunk - tapétát vagy vakolatot? A mai cikkben megpróbáljuk elmondani a tapéta és a vakolat összes előnyét és hátrányát.