Mi a különbség a szellőztetett és a légréteg nélküli homlokzat között?

A megfelelő homlokzat takarékos, alacsony energiaigényű üzemmódban tarthatja az egész házat, és akár még új, modern csavart is adhat az épületnek! Sokféle homlokzat létezik, és mivel a férfiak inkább a hasznossággal, a nők pedig a szépséggel foglalkoznak, a gyártók úgy döntöttek, hogy egyszerre mindkét igényt ki szeretnék elégíteni.

Mi a különbség a légréteges és a légréteg nélküli homlokzat között?

A homlokzat felvitele előtt tisztázni kell, hogy légréteg nélküli vagy szellőztetett homlokzatot szeretne-e. Tudja, melyik a jobb választás az Ön számára? Nem? Nos, ez a cikk biztosan megkönnyíti majd a döntést!

Szellőztetett homlokzat

A szellőztetett homlokzat elnevezés a felrakásból ered. A szellőztetett homlokzatnál a házfal vagy a falazat típusa nem érintkezik közvetlenül a homlokzattal és a burkolat egy alumínium- vagy faszerkezetre van rögzítve, amely látszólag hordozza azt. A homlokzat rögzítése ragasztással, de nagy méretek esetén a burkolatba illeszkedő szegecsekkel és csavarokkal történik. A falazat és a burkolat között minden esetben légrés keletkezik, amelynek célja a homlokzat szellőztetése.

Az átszellőztetett homlokzat 2 típusa

A szellőztetett homlokzat 2 formában készülhet - nedves vagy száraz változatban. A nedves változatban a nem teherhordó válaszfal a szigetelő szerkezethez van rögzítve. A száraz változatot úgy alkalmazzák, hogy a függő konstrukciót a külső falhoz rögzítik, majd erre jön a hőszigetelés. A végső fázisban a lehetséges burkolattípusok egyikét csavarok, szegecsek és ragasztók segítségével rögzítik. A szellőztetett homlokzatnak minden változat esetében meg kell szüntetnie a külső és a belső környezet közötti hőkülönbségeket.

Átszellőztetett homlokzat

Fő funkciók

A szellőztetett homlokzatnak több fontos feladata is van! Ez egy olyan rendszer, amely tulajdonságainak és kialakításának köszönhetően ellenáll a nap UV-sugárzásának, de a rendkívül alacsony, fagypont alatti hőmérsékletnek is. Más időjárási körülményekkel, például esővel és erős széllel szemben is ellenálló. A víz nem szívódik fel, nem szivárog be, és a ház vagy a homlokzat nem nedvesedik, így nem áll fenn a penészedés veszélye sem! A rés bebiztosítja a levegő keringését, ami eltávolítja a nedvességet és kiszárítja azt. Egy másik fontos funkció a szigetelő tulajdonság. Ezekkel a homlokzatokkal a hő nem távozik a házból, hanem az épületen belül marad. Ugyanilyen jól szigeteli az utcai zajt is, amely nem hatol be a belső térbe. Tűz esetén megvédi az épületet, mivel a homlokzathoz használt anyag nem éghető (kivéve a fát, amelyet nem éghető bevonattal lehet kezelni).

A szellőztetett homlokzat kialakítása

Egy szép homlokzat mindig az első dolog, ami feltűnik egy épületen. Egy ilyen homlokzat minden egyes darabját jól kell elhelyezni! A jó és helyes illeszkedés a jó alapon is múlik. A legtöbb esetben ez pórusbeton, betonpanel vagy tégla. A tartószerkezetet ebbe az aljzatba rögzítik, amely leggyakrabban alumínium vagy horganyzott, de készülhet fából is. Ezután szigetelést alkalmaznak, leggyakrabban ásványgyapotot. Ha megvan a szerkezet és a szigetelés, akkor jöhet a burkolóanyag tényleges felvitele. Felvitelkor és rögzítéskor a burkolat és a szigetelés között legalább 20 mm-es hézagot kell hagyni a légáramlás biztosítása érdekében.

Ásványgyapot rögzítése a ház homlokzatára

A különféle homlokzatok sokszínűsége

A szellőztetett homlokzati lapok különböző anyagokból készülhetnek, a leggyakoribbak a következők:

 • HPL-lemezek - magas hőmérsékleten és nyomáson történő préseléssel készülnek fa szálakból. Szilárd konzisztencia, tartósság, hosszú élettartam és szinte nulla karbantartás jellemzi őket.
  Kompozit lemezek - extrudált alumíniumlemezekből készülnek, műanyag töltettel és ásványi belsővel. Az ilyen homlokzat lekerekített formákba hajlítható, amit elsősorban bonyolultabb formájú épületeknél használnak. Ebbe a kategóriába tartoznak az úgynevezett bondok = az alumíniumlemezt borító polietilén belsővel ellátott lemezek is.
  Rostcement lemezek - papírból és cementből készülnek. Ez a kombináció rugalmas homlokzatot eredményez, amely ugyanakkor erős és rendkívül tartós. A rostcement lap közeli családtagja a cementkötésű forgácslap, amely faforgács, cement és víz összepréselésével készül. Ezt a homlokzattípust elsősorban külső és belső falak burkolására használják.
  A műanyag burkolat - a jól ismert polivinil-klorid (PVC), amelyet fém- vagy faszerkezetre használnak, nem hiányozhat a felhasznált anyagok közül. A PVC végtelen vagy hosszú élettartamáról ismert, jó szigetelőképességgel rendelkezik, és rendkívül ellenálló a zord időjárással szemben. A műanyag burkolatok jellemzője a színek és minták sokfélesége is.

Műanyag burkolat

 • Faburkolat - környezetbarát, természetközeli szellőztetett homlokzat. Gyakran lucfenyőből, jegenyéből vagy borókából készül, bár nehezebb időjárási körülmények között ajánlatos erősebb, tartósabb fát választani, mint pl. a vörös cédrus, a szibériai vörösfenyő vagy a skandináv lucfenyő. Az ilyen homlokzatot azonban rendszeres impregnálással kell ápolni. A fa szempontjából jobb megoldás a fa és a műanyag kombinációja, az úgynevezett fa-műanyag burkolat. A műanyagnak köszönhetően a homlokzat tartóssága és élettartama sokkal jobb, megjelenése pedig megegyezik a fáéval.
  Kőburkolat - jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, rendkívül tartós, hosszú élettartamot biztosít, alacsony karbantartási igényű, és elmondható, hogy nem veszíti el eredeti színét és kinézetét.
  Porcelán kerámia lapok - speciális kemencékben készülnek, amelyek célja a porcelán kőedények égetése. Rendkívül ellenálló a kedvezőtlen időjárási körülményekkel szemben, ami hosszú élettartamúvá, hőszigetelővé is teszi! Többféle színben és kivitelben készül.
  Fotovoltaikus homlokzatok - ha azt hitte, hogy a kerámia homlokzatok a "csúcsot jelentik", akkor bizony tévedett! Ma már gyártanak fotovoltaikus szellőztetett homlokzatokat is, amelyeket üveglapokból állítanak össze. Ezeket fotovoltaikus cellákkal ellátott napelemekkel kombinálják, amelyek villamos energiát termelnek.

A szellőztetett homlokzat előnyei

 • Különböző anyagok,
  érdekes megjelenés,
  különböző színek, minták és formák kombinálásának lehetősége (= rugalmas alumínium kompozit panelek),
  energiát és pénzt takarít meg - különösen a fűtésnél,
  védelmet nyújt a nedvesség ellen,
  időtállóság és színtartóság,
  a legtöbb típus szinte karbantartásmentes, kivéve a fát,
  jó időjárásállóság,
  kiváló hőszigetelő tulajdonságok,
  hangszigetelés - nem továbbítja a zajt kívülről befelé és fordítva,
  a legtöbb típus környezetbarát anyagokat használ.

A szellőztetett homlokzat hátrányai

 • Magasabb ár - azáltal, hogy annyira népszerű, természetbarát és spórolási lehetőséget is biztosít, a kezdeti költségek elég magasak,
  időigényesebb telepíteni,
  jó cég és a megfelelő szakértői vélemény megtalálása,
  egyes anyagok különleges gondoskodást igényelnek = a fát rendszeresen védőszerekkel kell kezelni.

Légréteg nélküli homlokzat

A homlokzat egy másik típusát légréteg nélküli homlokzatnak nevezzük, mivel a felhordás során a homlokzat közvetlenül érintkezik az épület felületével, azaz közvetlenül a falazatra kerül. Ha a falazatot pl. polisztirénnel vagy ásványgyapottal szigetelik, de a homlokzat rögzítésekor nem keletkezik hézag, akkor is légréteg nélküli homlokzatról van szó. A leggyakrabban használt homlokzatok is ebbe a kategóriába tartoznak. Légréteg nélküli homlokzatként fa és kőtégla burkolatot is használhatunk.

Légréteg nélküli homlokzat a házon

2 változat - szigeteléssel vagy anélkül

Az légréteg nélküli homlokzatot 2 módon lehet alkalmazni, közvetlenül a falazatra vagy a falazat és a vakolat között szigetelőanyagot használva. Minden attól függ, hogy mekkora összeget kíván befektetni a homlokzatba. Az előfinanszírozásnál feltétlenül meg kell válaszolni a kérdést: "Miért szeretnék homlokzatot?". Csak az épület külső "megjelenését" szeretné megváltoztatni, vagy a homlokzatnak szigorúbb követelményeknek kell megfelelnie, például hőszigetelés stb. tekintetében. Mire jó ez? Azt mondjuk, hogy nem csak a szellőztetett homlokzatot, hanem a légréteg nélküli homlokzatot is meg lehet jól csinálni. Ha csak a ház színét szeretné megváltoztatni, egy szigetelés nélküli homlokzat is megteszi, de ha a magas fűtésszámlák vagy a penészes falak miatt aggódik, akkor szigetelésre is szüksége lesz!

Alkalmazása

A légréteg nélküli homlokzatot az épületre vagy az épület külső falaira közvetlenül, szigetelés nélkül vagy szigeteléssel viszik fel, hasonlóan a szellőztetett homlokzathoz. Vagyis az épület alapfelületén, téglán, betonlapon vagy pórusbetonon helyezkedik el. Ezt követi a hőszigetelés, a leggyakrabban használt polisztirol, jobb esetben ásványgyapot, végül pedig a külső homlokzat, azaz a vakolat felhordása. A rétegek között azonban ebben az esetben nincs szellőző rés!

Légréteg nélküli homlokzat szigeteléssel

Légréteg nélküli homlokzat - a szigetelés típusai

A szellőztetett homlokzathoz hasonlóan a légréteg nélküli homlokzat is lehet kiváló minőségű. Az, hogy egy ilyen típus teljesíti-e a homlokzat alapvető funkcióit, elsősorban a szigeteléstől, illetve annak vastagságától és a felhasznált szigetelőanyagtól függ. Ha az olcsóbb polisztirolt választja, sokkal nagyobb a kockázata annak, hogy a falakon csúnya foltok és penész jelenik meg. Ez annak köszönhető, hogy a polisztirol olyan anyag, amely nem áteresztőképes. Különösen télen a lecsapódott pára bejut a polisztirolba, amely nem lélegzik, így a víz nem párolog el, és a falak nedvesek lesznek. Ezért ásványgyapot használata ajánlott a pára zavartalan diffúziójának biztosítása érdekében. Ez azonban drágább!

A légréteg nélküli homlokzat előnyei

 • Alacsonyabb ár,
  jó hőszigetelés - de függ a szigetelőanyag vastagságától,
  elég jó légáteresztő képesség - ha ásványgyapotot használnak,
  tartósság - feltéve, hogy a szigetelőanyag jó minőségű és jól alkalmazott,
  nem éghetőség - hozzáadott nem éghető anyagok,
  gyorsabb alkalmazás,
  különböző színű minták és kivitelezés,
  burkolat használatának lehetősége.

A légréteg nélküli homlokzat hátárnyai

 • Még a legjobb anyag sem szellőzik olyan jól, mint egy szellőztetett homlokzat,
  a jó minőségű kőzetgyapot kétszer olyan drága, mint a polisztirol,
  a nem megfelelő vastagságú, nem megfelelő szigetelőanyag (legalább 12 cm vastag kőzetgyapot) használata vízvisszatartást, a falak nedvesedését és végül penészedést okoz,
  a polisztirol megterheli a környezetet,
  További hátrány, hogy a homlokzat tartóssága az aljzat és a szigetelőanyag minőségétől függ. Ha ezek közül valamelyik tönkremegy, a homlokzat élettartama rövid lesz.

Gondoljanak a...

Bárhogy is dönt, akár a szellőztetett homlokzatot, akár a légréteg nélküli homlokzatot választja, van néhány fontos dolog, amit a választás előtt át kell gondolnia, és ami befolyásolja és részben korlátozza a választást. Tehát mindenképpen gondolkodjon a:

 • a falazat típusára, amelyből a háza készült, pl. tégla, blokk, fa, panel...
  az épületen alkalmazott hőszigetelés típusaára, pl. EPS polisztirol, extrudált polisztirol, habüveg, ásványgyapot,
  a homlokzat alkalmazási környezetének időjárási viszonyai,
  a homlokzat végső megjelenése.

Hozzászólás írásaKözzétéve: 21.08.2023
Posledná aktualizácia:
A cikk értékelése:
(89.2%)

További cikkek a kategóriában:

Kátrány a kéményben - okok, hogyan kell tisztítani a lerakódást. Mi oldja fel a kátrányt? A burgonyahéj nem tisztítja ki a kéményt!Kátrány a kéményben - okok, hogyan kell tisztítani a lerakódást. Mi oldja fel a kátrányt? A burgonyahéj nem tisztítja ki a kéményt!

Ha szilárd tüzelőanyaggal fűt, nem szabad elfelejtenie, hogy a kéményt meg kell tisztítani a lerakódott kátránytól, koromtól, ami a legrosszabb esetben akár az életébe is kerülhet!...

Az öntözőrendszer téliesítése - mi a teendő?Az öntözőrendszer téliesítése - mi a teendő?

Hogyan tervezzen és valósítson meg egy kerti tavat saját maga?Hogyan tervezzen és valósítson meg egy kerti tavat saját maga?

Ha sok hely van a kertjében, ne gondolkodjon túl sokáig, tervezzen és készítsen egy mesterséges tavat saját kezűleg!. A mi eljárásunkkal 3-4 napnál több időbe sem telik egy kerti tó...