Az öntözőrendszer téliesítése - mi a teendő?

Az őszi ház körüli vagy a kerti munkák magukban foglalják a növények, a kerti berendezések és a különböző eszközök téliesítését. Bizony az öntözőrendszert is téliesíteni kell!

Hogyan téliesítsük az öntözőrendszert - eljárás

Bár ezt a szolgáltatást a telepítő és szervizelő cégek is kínálják, Ön is megpróbálhatja saját maga elvégezni. A következőkben megtudhatja, hogyan láthat hozzá!

A víz kiengedése nem elegendő! 

Az automata öntözőrendszerek túlnyomó többsége úgy működik, hogy folyamatosan fel van töltve vízzel. Ennek a víznek a térfogata nagymértékben megnő, amikor megfagy, ami gyakran vezet a csőrendszerek vagy különböző részek megrepedéséhez. Az automata öntözőrendszerek érzékeny műanyag csővezetékei és egyéb alkatrészei különösen érzékenyek erre. Mivel nem mélyen, úgynevezett fagymentes mélységben vannak eltemetve a földbe, a szezon után a vizet ki kell engedni belőlük.

Az öntözőrendszer lecsapolása a legtöbb esetben nem elegendő, mert ha sík telkünk van, akkor nem fog belőle kifolyni az összes víz. Ezért erre a célra sűrített levegőt használnak, amelyet leggyakrabban hagyományos kompresszorral állítanak elő. Ily módon eltávolíthatja a maradék vizet az egész rendszerből, beleértve a szelepeket és a locsolóberendezéseket is.

Az öntözőrendszer téliesítésének menete

Az öntözőberendezés téliesítésében segítő kompresszorának elég erősnek kell lennie, és legalább 16 m3/óra pillanatnyi légmennyiséget kell tudnia biztosítani legalább 6 bar üzemi nyomáson, hogy képes legyen ingadozás nélkül fenntartani a megfelelő kimeneti nyomást.

Vigyázat - soha ne lépje túl a 3,5 bar nyomást az öntözőrendszer átfújásakor

A csővezetékek és más rendszerelemek nem alkalmasak nagyobb nyomásra, és megsérülhetnek vagy akár meg is szakadhatnak, ami sérüléshez vezethet. Ezért sűrített levegő fújásakor ne tartózkodjon a csövek vagy a szórófejek közelében.

  1. Zárja el a főszelepet és engedje le a vizet - Először az öntözőrendszer fő vízellátó szelepét kell elzárni. Ha van leeresztő szelep, nyissa ki azt, és engedje le a felesleges vizet a főkifolyó és a szakaszszelepek között.
  2. Csatlakoztassa a kompresszort - A csatlakoztatásra alkalmas hely a már említett leeresztőszelep vagy a fő tápszelep után a lehető legközelebbi csatlakozó. A nyomás alá helyezéshez dugja be a kompresszort, de a nyomószelepet egyelőre hagyja zárva. Vigyázat, soha ne csatlakoztassa a kompresszort olyan nyomószelepekhez, amelyek mágnesszelepek, visszacsapószelepek, szűrők vagy szivattyúk részei. Megsérülhet a mechanizmusuk.
  3. Szabaduljon meg a maradék víznyomástól - A vezérlőegység segítségével indítsa el az öntözést bármelyik szakaszon, és hagyja, hogy a rendszerben lévő maradék víznyomás nullára csökkenjen.
  4. nyissa meg az egyes szakaszokat - Ez történhet kézzel (ez a biztonságosabb módszer) vagy az öntözőprogram segítségével. Ezzel egyidejűleg állítsa be a nyomást a kompresszorvezérlőn kb. 2,5-3,5 barra. Jobb, ha alacsonyabb értékkel kezd, és fokozatosan növeli a megadott 3,5 bar maximális értékig, amelyet soha nem szabad túllépni! Az egyik szakasz megnyitása után nyissa ki a kompresszor szelepét is. A nyitott szakaszon a szórófejek kilövellnek, amelyek kezdetben vizet permeteznek, majd fokozatosan vízködre, végül pedig levegőre váltanak át. A legjobb, ha először a legközelebbi szakaszt fújja át, a legtávolabbi szakaszt pedig utoljára hagyja. Soha ne zárja be az összes szakaszt egyszerre nyitott kompresszorszeleppel. A túl nagy légnyomás miatt a cső megrepedhet.
  5. Ismételje meg az egész folyamatot - Ismételje meg a 4. lépésben leírt eljárást, amíg a legtávolabbi szórófejből is csak levegő jön ki. Célszerű az egész folyamatot 2-3 alkalommal megismételni, hogy az utolsó csepp víztől is megszabaduljon.

A csepegtetős öntözőrendszer téliesítése

A csepegtető öntözőcsövek kevésbé érzékenyek a víz befagyására, mivel lényegében egy nyitott rendszerről van szó. Nem árt azonban sűrített levegővel átfújni, hogy a víz utolsó maradványaitól is megszabadulhassunk.

Szivattyúk, szűrők, szelepek

A kútban lévő szivattyút nem kell kivenni télre, amíg az fagypont alatti mélységben van (azaz kb. 1 m-rel a felszín alatt). Fontos azonban, hogy a szivattyútól az öntözőrendszerhez vezető csövet le kell kapcsolni. Ezt követően feltétlenül válassza le a szivattyút a tápegységről!

Hogyan téliesítsük a kútban lévő szivattyút?

Ami a vízszűrőt illeti, a szezon vége előtt meg kell tisztítani, hogy a szennyeződések ne száradjanak rá. Győződjön meg arról is, hogy a szelep és a fő vezetékek nincsenek fagyásveszélyben. Az aknában fagymentes mélységben kell elhelyezni, esetleg egy fűtött helyiségben, vagy hőszigeteléssel kell körbetekerni.

A cikk szerzője


Hozzászólás írásaKözzétéve: 09.12.2022
A cikk értékelése:
(94.2%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan tervezzen és valósítson meg egy kerti tavat saját maga?Hogyan tervezzen és valósítson meg egy kerti tavat saját maga?

Ha sok hely van a kertjében, ne gondolkodjon túl sokáig, tervezzen és készítsen egy mesterséges tavat saját kezűleg!. A mi eljárásunkkal 3-4 napnál több időbe sem telik egy kerti tó...

Hogyan válasszuk ki a legjobb metszőollót ágakhoz, fűhöz, sövényhez?Hogyan válasszuk ki a legjobb metszőollót ágakhoz, fűhöz, sövényhez?

A megfelelő metszőolló megkönnyíti a legkülönbözőbb növényekkel való munkát, a virágoktól, a fűszernövényeken, bokrokon és fákon át a sövényekig és vastag faágakig. Hogyan válasszuk ki a...

Kerti kemence téglából vagy ytongból - tervezés, az alap mélysége, építésKerti kemence téglából vagy ytongból - tervezés, az alap mélysége, építés

A kerti kemence a kert középpontja, amely melegséget és megfelelő hangulatot kölcsönöz az esti összejövetelekhez. A kültéri kandalló építésének azonban megvannak a maga egyedi jellemzői,...