Hogyan távolítsuk el a pillanatragasztót bőrről, bútorról vagy textíliáról?

A pillanatragasztót akár forradalmi találmánynak is nevezhetjük. Sok tárgyat mentett már meg, de olykor kárt is okozhat. Leggyakrabban az összetapadt ujjak és a tárgyakon megjelenő csúnya foltok okoznak problémát. Szerencsére még a legjobb ragasztót is el lehet távolítani. 

Pillanatragasztó eltávolítása a bőrről

Hogyan távolítsuk el a pillanatragasztót bőrről? 

A bőrünk viszonylag gyakran érintkezésbe kerül a pillanatragasztóval. Az összeragadt ujjakat nem érdemes erőszakkal szétválasztani. Tegyék kezük érintett területét meleg vízbe. Ilyenkor a bőr zsírt bocsát ki, ami segít a ragasztó eltávolításában. 

A maradék ragasztót acetonos körömlakklemosóval távolíthatják el. Ezt a módszert akkor is alkalmazhatják, ha cipőről szeretnék eltávolítani a ragasztót. 

Hogyan távolítsuk el a pillanatragasztót a bútorokról? 

A fa magába szívja a ragasztót, ezért a megszáradt folt eltávolítása valóban nem egyszerű feladat. Először kipróbálhatják az acetont. Lakkozott felületen a leghatékonyabb. A másik lehetőség a finom csiszolás és átlakkozás. 

Nagy előny az, hogy a ragasztó nem ivódik be mélyen a fa struktúrájába, tehát egy kis csiszolás után a bútor úgy fog kinézni, mintha új lenne. Ez a legmegbízhatóbb módszer a ragasztó eltávolítására fáról.  

Hogyan távolítsuk el a pillanatragasztót a műanyagról? 

A hígító műanyag esetében szóba sem jöhet, ha nem szeretnének kárt tenni a felületben. 

Kitűnő alternatíva az alkohol. Elég pár cseppet önteni egy rongyra, mellyel át szeretnék törölni a ragasztós területet. Annak meg kellene lágyulnia, melynek köszönhetően eltávolíthatóvá válik. Az esetleges maradékot szappanos vízzel le tudják törölni.

Hogyan távolítsuk el a pillanatragasztót az üvegről? 

Az üveg előnye, hogy nem szívja magába a ragasztó, így az könnyedén eltávolítható acetonnal, hígítóval vagy alkohollal.

A pillanatragasztó eltávolítása üvegről

Adott esetben megpróbálhatják lekaparni a ragasztót, de vigyázzanak, hogy ne sértsék meg a felületet! Klasszikus borotvapenge használatát ajánljuk. 

Hogyan távolítsuk el a pillanatragasztót fémről?

A fém általában ellenáll a sérüléseknek, ezért a pillanatragasztó sem szokott benne nagy kárt tenni. Általában nem tartja magát sokáig ezen a felületen. Amennyiben mégis problémájuk adódik, akkor az aceton vagy az alkohol használatát ajánljuk, melyek az egészet tökéletesen megtisztítják. 

A pillanatragasztót eltávolítása autóról

A ragasztó eltávolítására szolgáló szerek az atutó lakkják is megsérthetik. Biztosabb tehát a mechanikus eljárás, amely a ragasztó óvatos és aprólékos lecsiszolását jelenti. A másik lehetőség a ragasztó eltávolító használata. Vigyék fel a ragasztóra, majd hagyják hatni kb. 3 órát, hogy ne érje el a lakkot is. Ez után próbálják meg óvatosan eltávolítani a ragasztót. 

Hogyan távolítsuk el a pillanatragasztót a textíliáról?

Egy csepp ragasztó esetében segíthet, ha rögtön vízbe mártják a textíliát. Így a foltnak fel kellene oldódnia. Amennyiben ez nem válik be, akkor próbálkozzanak acetonnal, de csak óvatosan, hiszen nem minden anyag bírja. A körömlakklemosó is segíthet. Ruhák esetében is használhatnak ragasztó eltávolítót, mely már több ruhát is megmentett. 

A legjobb és leggyorsabb eltávolítás módszere

A fentebb említett módszereket bármikor használhatják, ha nincs kéznél pillanatragasztó eltávolító. Speciális esetekre lett kifejlesztve, ezért mindig onnan távolítja el a ragasztót, ahonnan szükséges, ill. a rosszul összeragadt részeket is helyrehozhatjuk vele. Gyorsan eltávolítja a ragasztó okozta foltokat a ruhákról, bútorokról, de még az ujjakról is!

A pillanatragasztó hatékony eltávolítása

A legismertebb pillanatragasztó eltávolító a Loctite, melyet már 450 forinttól megvásárolhatnak, ráadásul a Kroxx terméke, Dedonder ragasztó eltávolító ára általában még ettől is alacsonyabb. Mindekettő esetében ugyanúgy kell eljárni. A ragasztóeltávolítót fel kell vinni az érintett területre, hagyni kell hatni, majd pár óra elteltével egy nedves ronggyal le kell törölni. A pillanatragasztónak nyoma sem marad! Különleges esetekben ezt a folyamatot többször meg kell ismételni. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írásaKözzétéve: 01.07.2020
Posledná aktualizácia:
A cikk értékelése:
(88.2%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan válasszunk inhalátort gyermekek és felnőttek számára?Hogyan válasszunk inhalátort gyermekek és felnőttek számára?

Az inhalátort használhatja a megfázás vagy köhögés rövid távú megelőzésére és kezelésére, illetve asztma hosszú távú kezelésére. Mai cikkünkben pár tanácsot olvashatnak a választást...

Hogyan rendezzük be a garázst és tároljuk a szerszámokat a műhelyben? Mai cikkünkből megtudhatják!Hogyan rendezzük be a garázst és tároljuk a szerszámokat a műhelyben? Mai cikkünkből megtudhatják!

Garázsok - a felesleges és a lényeges eszközök tárolására szolgáló rakodóhelyeket úgy is kialakíthatjuk, hogy könnyen eligazodjunk benne. Csak a megfelelő bútorokat kell használni, ki...

Hogyan válasszunk horgászbotot? Melyik bot a legjobb?Hogyan válasszunk horgászbotot? Melyik bot a legjobb?