Hogyan távolítsuk el a pillanatragasztót bőrről, bútorról vagy textíliáról?

A pillanatragasztót akár forradalmi találmánynak is nevezhetjük. Sok tárgyat mentett már meg, de olykor kárt is okozhat. Leggyakrabban az összetapadt ujjak és a tárgyakon megjelenő csúnya foltok okoznak problémát. Szerencsére még a legjobb ragasztót is el lehet távolítani. 

Pillanatragasztó eltávolítása a bőrről

Hogyan távolítsuk el a pillanatragasztót bőrről? 

A bőrünk viszonylag gyakran érintkezésbe kerül a pillanatragasztóval. Az összeragadt ujjakat nem érdemes erőszakkal szétválasztani. Tegyék kezük érintett területét meleg vízbe. Ilyenkor a bőr zsírt bocsát ki, ami segít a ragasztó eltávolításában. 

A maradék ragasztót acetonos körömlakklemosóval távolíthatják el. Ezt a módszert akkor is alkalmazhatják, ha cipőről szeretnék eltávolítani a ragasztót. 

Hogyan távolítsuk el a pillanatragasztót a bútorokról? 

A fa magába szívja a ragasztót, ezért a megszáradt folt eltávolítása valóban nem egyszerű feladat. Először kipróbálhatják az acetont. Lakkozott felületen a leghatékonyabb. A másik lehetőség a finom csiszolás és átlakkozás. 

Nagy előny az, hogy a ragasztó nem ivódik be mélyen a fa struktúrájába, tehát egy kis csiszolás után a bútor úgy fog kinézni, mintha új lenne. Ez a legmegbízhatóbb módszer a ragasztó eltávolítására fáról.  

Hogyan távolítsuk el a pillanatragasztót a műanyagról? 

A hígító műanyag esetében szóba sem jöhet, ha nem szeretnének kárt tenni a felületben. 

Kitűnő alternatíva az alkohol. Elég pár cseppet önteni egy rongyra, mellyel át szeretnék törölni a ragasztós területet. Annak meg kellene lágyulnia, melynek köszönhetően eltávolíthatóvá válik. Az esetleges maradékot szappanos vízzel le tudják törölni.

Hogyan távolítsuk el a pillanatragasztót az üvegről? 

Az üveg előnye, hogy nem szívja magába a ragasztó, így az könnyedén eltávolítható acetonnal, hígítóval vagy alkohollal.

A pillanatragasztó eltávolítása üvegről

Adott esetben megpróbálhatják lekaparni a ragasztót, de vigyázzanak, hogy ne sértsék meg a felületet! Klasszikus borotvapenge használatát ajánljuk. 

Hogyan távolítsuk el a pillanatragasztót fémről?

A fém általában ellenáll a sérüléseknek, ezért a pillanatragasztó sem szokott benne nagy kárt tenni. Általában nem tartja magát sokáig ezen a felületen. Amennyiben mégis problémájuk adódik, akkor az aceton vagy az alkohol használatát ajánljuk, melyek az egészet tökéletesen megtisztítják. 

A pillanatragasztót eltávolítása autóról

A ragasztó eltávolítására szolgáló szerek az atutó lakkják is megsérthetik. Biztosabb tehát a mechanikus eljárás, amely a ragasztó óvatos és aprólékos lecsiszolását jelenti. A másik lehetőség a ragasztó eltávolító használata. Vigyék fel a ragasztóra, majd hagyják hatni kb. 3 órát, hogy ne érje el a lakkot is. Ez után próbálják meg óvatosan eltávolítani a ragasztót. 

Hogyan távolítsuk el a pillanatragasztót a textíliáról?

Egy csepp ragasztó esetében segíthet, ha rögtön vízbe mártják a textíliát. Így a foltnak fel kellene oldódnia. Amennyiben ez nem válik be, akkor próbálkozzanak acetonnal, de csak óvatosan, hiszen nem minden anyag bírja. A körömlakklemosó is segíthet. Ruhák esetében is használhatnak ragasztó eltávolítót, mely már több ruhát is megmentett. 

A legjobb és leggyorsabb eltávolítás módszere

A fentebb említett módszereket bármikor használhatják, ha nincs kéznél pillanatragasztó eltávolító. Speciális esetekre lett kifejlesztve, ezért mindig onnan távolítja el a ragasztót, ahonnan szükséges, ill. a rosszul összeragadt részeket is helyrehozhatjuk vele. Gyorsan eltávolítja a ragasztó okozta foltokat a ruhákról, bútorokról, de még az ujjakról is!

A pillanatragasztó hatékony eltávolítása

A legismertebb pillanatragasztó eltávolító a Loctite, melyet már 450 forinttól megvásárolhatnak, ráadásul a Kroxx terméke, Dedonder ragasztó eltávolító ára általában még ettől is alacsonyabb. Mindekettő esetében ugyanúgy kell eljárni. A ragasztóeltávolítót fel kell vinni az érintett területre, hagyni kell hatni, majd pár óra elteltével egy nedves ronggyal le kell törölni. A pillanatragasztónak nyoma sem marad! Különleges esetekben ezt a folyamatot többször meg kell ismételni. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írásaKözzétéve: 01.07.2020
A cikk értékelése:
(88.6%)

További cikkek a kategóriában:

Házépítés lejtőn és lejtős területen - előnyök és hátrányokHázépítés lejtőn és lejtős területen - előnyök és hátrányok

A hegyoldalban élni valóban egyedülálló, modern és időtlen élmény, de az ötletek gyakran csak ötletek maradnak, amelyek gyorsan elillannak a valóság mellett. Mit kell átgondolni?...

7 ok, amiért érdemes szárítógépet vásárolni7 ok, amiért érdemes szárítógépet vásárolni

A szárítógép ma már nem számít luxuskészüléknek! Szinte bárki megengedheti magának. Nézze meg, milyen előnyökkel jár, amelyek miatt sok háztartásban nélkülözhetetlen.

Hogyan lehet az ablakokat téli és nyári üzemmódba állítani?Hogyan lehet az ablakokat téli és nyári üzemmódba állítani?

Az ablaktömítések ellenőrzése és olajozása mellett minden évben érdemes az ablakokat beállítani vagy szezonális üzemmódba rakni. A szezonális beállítás hosszabb élettartamot biztosít...