Hogyan válasszunk horgászbotot? Melyik bot a legjobb?

Ha horgászik, vagy éppen most tervezi elkezdeni, akkor mindenképpen ügyelnie kell a megfelelő horgászbot kiválasztására!

Horgászbot

A horgászás során a lehető legjobb teljesítményhez elengedhetetlen a bot - ezért ajánljuk útmutatónkat, amely tanácsot ad a vásárlással kapcsolatban.

Kedvelt horgászbotok


Horgászbotok halfajta alapján

Talán a kezdés legegyszerűbb módja, ha a horgászbotokat aszerint osztályozzuk, hogy milyen halat szeretnénk fogni. Ennek alapján egyszerre több csoport közül választhat. Mindegyiknek megvannak a maga sajátosságai. Az egyes botok tehát különböző paraméterekben térnek el egymástól - attól függően, hogy mekkora halat szeretne fogni, milyen vizeken horgászik vagy milyen horgászstílust preferál. Ez tükröződik a kialakításukban, méretükben vagy ergonómiájukban.

 • Pontyozó botok: ezek a horgászbotok tartósak és erősek, ezért nagyobb súlyú halakat is lehet velük fogni. Szénszálas anyagból készülnek, és két- vagy háromrészes változatban forgalmazzák őket.
  Harcsázó botok: Használjon harcsa botokat az édesvízi óriások kifogásához, amelyek rendkívül nagy súlyúak. Ezeket kifejezetten úgy tervezték, hogy 100 kilós halat is lehessen velük fogni.
  Legyező horgászbotok: Ezekhez speciális zsinórt használnak, amelyekkel a csalit egy kis légy formájában juttatják el a horgászat helyére. Jellemzőjük a rövid nyél és az alatta elhelyezett orsó.
  Pergető botok: Nevüket onnan kapták, hogy mesterséges csalik pergetésére használják őket. Többféle változatban árulják őket, kisebb halak (pl.: pisztráng) fogására alkalmasak, de találhat olyanokat is, amelyekkel harcsát vagy sósvízi halat foghat.
  Úsztatós horgászbotok: a halfogás klasszikus módszeréhez - úsztatás - használatosak. Elsősorban kis és közepes méretű halak fogására tervezték őket, és sajátosságuk a hosszukban rejlik. Finom halászatra használják őket.
  Feeder horgászbot: Speciális rugalmas és cserélhető hegyük van, amely reagál a halak mozgására. A botok vékonyak, könnyűek, és a hegyük a vízáramlás erősségének megfelelően változik.

A horgászbot kialakítása

Az, hogy melyik bot kialakítása felel meg legjobban az Ön igényeinek, attól függ, hogy hova jár horgászni, milyen távolságokat szokott megtenni, és attól is, hogy milyen gyakran megy horgászni. Ha szeret több helyre ellátogatni, akkor a kompakt és tömör típusokat fogja előnyben részesíteni, amelyeket könnyű szállítani.

Két kategóriából választhatnak:

 • Teleszkópos botok: ezeket inkább a kezdő horgászoknak ajánlják, többek között a megfizethető áruk miatt. Megfelelőek azok számára, akik kompakt, rugalmas és gyorsan állítható rudat szeretnének, mivel be- és kihúzható. A hátránya, hogy gyorsan elhasználódik.
  Osztott nyeles horgászbot: Általában jobb minőségűnek és jobb választásnak bizonyulnak, mint a teleszkópos botok. Erősek, rugalmasak, és minél kevesebb alkatrészből állnak, annál jobb tulajdonságokkal rendelkeznek. A kétrészes rudak a legjobbak, de hosszabbak, és ezért nehezebb a szállításuk.

A horgászbot anyaga

Ezek a leggyakrabban használt anyagok horgászbotok esetében:

 • Hasított és ragasztott botok: a horgászok szeretik őket rugalmasságuk és hajlékonyságuk miatt, ami lehetővé teszi, hogy gyorsan visszatérjenek eredeti helyzetükbe. Elsősorban legyező horgászbotokhoz használják.
  Üvegszálas botok: Ezek a tulajdonságaik miatt a leggyakrabban használt rudak közé sorolhatóak - tartósak, könnyen karbantarthatók és jó ár-érték arányúak.
  Karbonszálas horgászbotok: Szénszálból készülnek, és 20 kg-os halak fogására tervezték őket. Ez miatt azonban az áruk is magasabb. Mivel vezetik az áramot, ezért viharok idején nem szabad használni őket.
  Bambusz bototk: Hosszúak, könnyűek és jól rugóznak, de rendszeres ápolást igényelnek.

Más anyagokból is lehet minőségi horgászbotokat készíteni, de ezek általában sokkal drágábbak, és inkább a profi vagy sporthorgászok számára készülnek.

A horgászbot hossza

A horgászbotok optimális hosszát illetően nincsenek általános szabályok - ez pusztán az Ön preferenciáitól függ, és attól, hogy hosszabb vagy rövidebb horgászbotokkal horgászik-e jobban. A választék e tekintetben igen változatos, hiszen találhatunk 200 cm alatti, de 400 cm feletti botokat is. Általában az eladók a következőképpen osztályozzák a hosszúságot:

 • Könnyű pergető bot: 180-220 cm;
  Nehéz pergető bot: 220-280 cm;
  250 cm;
  Rövid úsztatós bot: 180-200 cm;
  Úsztatós bot: 250-450 cm.

Hogyan és kitől vásároljunk?

Ahogy azt már láthatta, a boltokban sokféle horgászbotra bukkanhat, és ez azt mutatja, hogy sajnos nem létezik olyan, hogy univerzális bot mindenféle vízfelületre vagy horgászstílusra. Tehát tudnia kell, hogy milyen halak vannak azon a területen, ahol horgászni szeretne!

Horgászbotok

Ha Ön kezdő horgász, nem feltétlenül kell hatalmas összegeket befektetnie speciális botokba. Megelégedhet az alapmodellekkel, és később, ha már fejlődött, akkor egy speciális horgászbotba is befektethet. Ne vásároljon teszteletlen kereskedőktől, és válasszon olyan bevált márkákat, mint a Saenger, Sports, Mitchell vagy JRC és mások. A felhasználói vélemények szintén hasznosak.

Védelem és karbantartás

Ha már kiválasztotta és megvásárolta a horgászbotot, nem szabad megfeledkeznie a rendszeres karbantartásáról sem! A botok víznek, nedves környezetnek vannak kitéve és nagyon könnyen koszolódhatnak, ezért a tokba helyezés előtt alaposan meg kell tisztítani, és otthon meg kell szárítani őket.

Kedvelt termékek


A cikk szerzője


Hozzászólás írásaKözzétéve: 01.05.2023
Posledná aktualizácia:
A cikk értékelése:
(87.6%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan válasszunk inhalátort gyermekek és felnőttek számára?Hogyan válasszunk inhalátort gyermekek és felnőttek számára?

Az inhalátort használhatja a megfázás vagy köhögés rövid távú megelőzésére és kezelésére, illetve asztma hosszú távú kezelésére. Mai cikkünkben pár tanácsot olvashatnak a választást...

Hogyan rendezzük be a garázst és tároljuk a szerszámokat a műhelyben? Mai cikkünkből megtudhatják!Hogyan rendezzük be a garázst és tároljuk a szerszámokat a műhelyben? Mai cikkünkből megtudhatják!

Garázsok - a felesleges és a lényeges eszközök tárolására szolgáló rakodóhelyeket úgy is kialakíthatjuk, hogy könnyen eligazodjunk benne. Csak a megfelelő bútorokat kell használni, ki...

Készíthet vagy vásárolhat hordozható fém kerti tűzhelyet grillel vagy anélkül.Készíthet vagy vásárolhat hordozható fém kerti tűzhelyet grillel vagy anélkül.

A tűz melegséget áraszt, lángjaival és pattogásával hívogat minket, nyugodt és kellemes hangulatot kölcsönöz az estéknek. Vásárolhat vagy építhet akár egy saját kerti tűzhelyet is!