Hogyan válasszunk inhalátort gyermekek és felnőttek számára?

A bedugult orr és a száraz torok minden évben előjön és nem tud tőle megszabadulni? Várja a nyarat, de csak addig, amíg a viszkető szemek, az orrfolyás és a száraz köhögés el nem kezdődik? Az allergiák és a gyakori megfázások esetében ugyanaz a megoldás. Inhalátor!

Műanyag inhalátor

Hallott már róla, de nem tudja eldönteni, hogy jó lehet-e vagy sem? Talán mi tudunk segíteni.

Kedvelt inhalátorok


Miben kellene az inhalátornak segítenie?

Az inhalátort használhatja a megfázás vagy köhögés rövid távú megelőzésére és kezelésére, illetve az asztma hosszú távú kezelésére. Csak otthon fogja használni, vagy gyakran utazik? Ennek megfelelően válassza ki inhalátorát! Az asztali inhalátor jobb, stabilabb otthoni használatra. A zseb (hordozható) inhalátorok könnyűek és elemmel működnek. Ezzel mindig kéznél lehet a gyógyszere! Egy táska is jár hozzá, amelyben tárolhatja, hogy az inhalátorral semmi se történjen a világ körüli utazások során.

Porlasztási telejsítmény

Az inhalálás során a gyógyszeroldat köddé változik, amelyet belélegezhet. Mennyi időre van szüksége az inhalátornak, hogy ez megtörténjen? Ez az információ az inhalátoron milliliter/másodpercben (ml/s) van feltüntetve. Minél magasabb a konverzió, annál gyorsabban jut el a gyógyszer oda, ahol szüksége van rá, és annál kevesebb időt tölt az inhalátorral. Ezért a fő paraméter, amelyet meg kell figyelni, az a porlasztási teljesítmény.

Inhalátor otthoni használatra

A hazai piacon leggyakrabban 0,25-2,5 milliliter/perc porlasztási teljesítményű inhalátorokkal találkozunk. Az orrinhalációs inhalátorok gyakran még erősebbek.

Minél kisebb méretű hatóanyag, annál jobb!

A gyógyszeres oldat részecskéinek el kell jutniuk a tüdő minden zugába, ezért a lehető legkisebbnek kell lenniük, különösen asztma és hörgőbetegségek kezelésénél. Az 5 μm-nél kisebb részecskéket ultrahangos és kompresszoros inhalátorok segítségével érhet el.

A nagyobb részecskék (kb. 10 μm) jobbak az orrgaratra és az alsó légutakatra. A cseppek nem mind egyformák. A méretüket a használt gyógyszer is befolyásolja. Az inhalátoron fel van tüntetve a minimális méretük, egy tartomány (1-10 μm) vagy egy közepes méret (1-6 μm), amely a kezeléshez a legideálisabb. E részecskék méretét az MMAD (Mass Median Aerodynamic Diameter) érték jelzi, és az inhalátoron is megtalálható.

Válasszon egy olyan inhalátort, amelyhez választható részecskeméret-beállítás is tartozik, és a légzőrendszer egy adott részét célozza meg a kezeléssel. Az így bevett gyógyszerek pontosan ott reagálnak, ahol kell, hatásuk gyors, és nem terhelik az emésztőrendszert.

Inhalátor asztmásoknak és a tároló

A patron térfogata 7 ml és 12 ml között mozog. Ha orvosa nagyobb gyógyszeradagot ír fel, azt fel kell osztani és részekre bontva kell belélegeznie. Ez több időt vesz igénybe, de megoldható. Az Ön egészsége a legfontosabb!

Inhalátor gyerekeknek

Az inhalátor asztmára értünk dolgozik. Szabjuk személyre!

Egy jó minőségű inhalátor beállítható úgy, hogy csak belégzéskor bocsásson ki ködöt. Állítsa be a szükséges légnyomást, és az inhalátort a légzés üteméhez igazítsa. A köddel történő kezelés hatékonyabb, ha helyesen van beállítva, és a gyógyszer nem vész kárba.

Ultrahangos, kompresszoros vagy gőz típusú?

A kezelést illetően alapvetően nem fontos, hogy melyik inhalátort választja. A lényeg az, hogy a gyógyszeres oldat oda kerüljön, ahol szükség van rá. Válasszon olyan inhalátort, amellyel kényelmesen tud dolgozni, különösen, ha rendszeresen tervezi használni. Elmondjuk, mi a különbség az egyes típusok között.

Ultrahangos inhalátor

A gyógyszert apró részecskékből álló köddé bontja. A benne lévő levegő egy ventilátornak köszönhetően áramlik, de a sűrűbb gyógyszeroldat porlasztásával gondjai lehetnek. Ez az egyik legfejlettebb technológia, csendes működéssel és alacsony fogyasztással.

Kompresszoros inhalátor

A porlasztó a fúvókán keresztül egy légsugár permetezésével nagy részecskéket tartalmazó gyógyszert porlaszt. Zajosabb és nagyobb teljesítményű, de ennek köszönhetően a sűrűbb gyógyszerfajtákkal is megbirkózik.

Gőz inhalátor

Gőz inhalátor

A meleg gőzt egy vízbe merített fűtőelem állítja elő. Ez ilyen egyszerű! A gyógyszerek és ásványok hozzáadása ebben az esetben nagyon korlátozott, de gyönyörű, hidratált bőre lehet tőle. Egy gőzölgő műanyag inhalátor valószínűleg nem juttatja el az anyagokat el a légutak minden zugába, és a villanyszámla sem fogja boldoggá tenni Önt. A könnyű használat és az alacsony vételár nem minden!

Miért érdemes inhalálni?

A belégzésnek köszönhetően a légutakba jutó gyógyszer gyulladáscsökkentő hatású, és enyhíti a nyálkahártya duzzanatát. A légutakban lerakódó váladék vékonyabb, és könnyebben felköhöghető.

Az inhalálás alapeleme a nátrium-klorid oldat NaCl 0,9%. Megelőzésképpen vagy gyulladás esetén az előírt gyógyszerrel együtt inhalálja.

A legismertebb inhalációs ásványvíz a Vincentka. Segít a légutak akut és krónikus gyulladásainak tehermentesítésében és gyógyulásában.

Gyulladáscsökkentő hatású gyógyszerek, amelyek elősegítik a köptetést, mint például a Mucosolvan, Bromhexine, Ambrobene, amelyeket NaCl 0,9%-kal hígítunk.

A legkeresettebb inhalátor

A piacon számos különböző márkájú inhalátorral találkozhat. Bemutatjuk a hazai felhasználók által leggyakrabban használtakat.

Ki fogja használni az inhalátort?

A belégzést maszk vagy adapter teszi lehetővé. A csomag általában több kiegészítőt is tartalmaz, amelyeket a kívánt betegséghez szerint válogathat ki. Többen vannak otthon? Válasszon maszkos inhalálót a különböző korcsoportoknak!

Inhalátor gyerekeknek

Gyakran nehéz elmagyarázni a gyermekeknek, hogy az inhalálás a saját érdekükben történik, különösen, ha félnek az inhalátortól. A gyártók megoldották ezt a problémát, és megjelentek a piacon a színes vagy az állatka alakú inhalátorok, hogy minél inkább játékszerűvé tegyék az eszközt. Egyes gyermekinhalátorok orrszívóként is használhatók. Megszabadul a nyálkától, a gyermek jobban fog lélegezni, és a betegség gyorsabban elmúlik.

A cikk szerzője


Hozzászólás írásaKözzétéve: 19.06.2023
Posledná aktualizácia:
A cikk értékelése:
(88.2%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan rendezzük be a garázst és tároljuk a szerszámokat a műhelyben? Mai cikkünkből megtudhatják!Hogyan rendezzük be a garázst és tároljuk a szerszámokat a műhelyben? Mai cikkünkből megtudhatják!

Garázsok - a felesleges és a lényeges eszközök tárolására szolgáló rakodóhelyeket úgy is kialakíthatjuk, hogy könnyen eligazodjunk benne. Csak a megfelelő bútorokat kell használni, ki...

Hogyan válasszunk horgászbotot? Melyik bot a legjobb?Hogyan válasszunk horgászbotot? Melyik bot a legjobb?

Készíthet vagy vásárolhat hordozható fém kerti tűzhelyet grillel vagy anélkül.Készíthet vagy vásárolhat hordozható fém kerti tűzhelyet grillel vagy anélkül.

A tűz melegséget áraszt, lángjaival és pattogásával hívogat minket, nyugodt és kellemes hangulatot kölcsönöz az estéknek. Vásárolhat vagy építhet akár egy saját kerti tűzhelyet is!