Hogyan rendezzük be a garázst és tároljuk a szerszámokat a műhelyben? Mai cikkünkből megtudhatják!

A garázsok a felesleges és lényeges szerszámok tárolására szolgálnak és akár úgy is berendezhetjük. hogy szépen eligazodjunk közöttük, megtaláljunk mindent, amit keresünk, és ne kapjunk kisebb szívrohamot az esetleges karcolások miatt, amikor leparkoljuk az autónkat.

Hogyan rendezzük be a garázst?

Hogyan lássunk hozzá? Nagyon egyszerűen! Csak használja a megfelelő bútorokat, tárolja dolgait logikusan, és érdemes pontosan tudni, mire szeretné használni a garázst.

Hogyan lássunk hozzá a garázs berendezéséhez?

ármire is használja a garázsát, a megfelelő tárolóhely elengedhetetlen az elrendezéséhez. A garázsokban a padlótól a mennyezetig érő, magas fémpolcok jelentik a legjobb megoldást. Az összes falhoz tehet ilyeneket, ami egyrészt kissé csökkenti a helyiség teljes méretét, másrészt viszont sokkal praktikusabb, mert a szoba közepén rengeteg szabad hely marad.

Egy másik jó megoldást a műanyag dobozok jelentik, amelyeket polcokba vagy lazán egymásra lehet rakni. A második mód egy kicsit kevésbé praktikus, mert ha ki akar venni valamit az alsó dobozból, akkor a felsőt le kell vennie. A garázsból semmiképpen sem hiányozhatnak a falra szerelhető szerszámtartók. Nem foglalnak helyet, miközben rengeteg helyet biztosítanak a dolgok tárolására. Így azok mindig kéznél lehetnek!

Akármelyik megoldást is választják:

 • Csak olyan bútordarabokat használjon, amelyek ellenállnak a nedvességnek, és megvédik a tárolt tárgyakat a rágcsálóktól, rovaroktól, portól, szennyeződésektől és víztől.
  Ügyeljen arra, hogy ne használjon kartondobozokat.
  A műanyag dobozokat is jól le kell zárni.
  A fából készült szekrényeket vagy polcokat jobb, ha fémmel helyettesítjük.
  A polcok esetében gondoljon az elegendő teherbíró képességre.

Hogyan rendezzük el a garázsban lévő dolgokat?

Hogy pontosan hogyan és hová helyezi el a dolgokat a garázsban, az természetesen csak Önön múlik! Mindössze egy dologra kell figyelnie, mégpedig arra, hogy minden dolgot logikusan tároljon. Így például, amikor a garázsban elrakja a szezonális cipőket, azokat nyugodtan elhelyezheti a kevésbé hozzáférhető polcokon is. Ez minden olyan dologra igaz, amit nem használ rendszeresen.

Amikor elrakja a homokozóba való poharakat, gereblyéket, lapátokat vagy játékokat - olyan tárgyakat, amelyeknél nem egyértelmű, hogy pontosan mikor lesz rájuk szükség -, mindig hozzáférhető helyet válasszon - például a felső dobozokban, az elülső polcokon vagy a felakasztható konzolokon. Ez butaságnak tűnik, de a dolgok logikátlan elhelyezése áll a káosz hátterében, amivel most is küszködhet a garázsában.

Katalógusunkból ajánljuk

A garázs világítása

Az, hogy hogyan világítja meg garázsát, elsősorban attól függ, hogyan szeretné használni. Parkoláskor elegendő egy hagyományos mennyezeti lámpa. Ha a garázsban rakodórészt is alakít ki, gondoskodjon arról, hogy az egyes polcok és állványok megfelelő világítással rendelkezzenek. Ezt értékelni fogja, amikor este befőttesüvegeket vagy szezonális ruhákat keres. A műhely egy teljesen más eset, ezért a cikk következő részében külön foglalkozunk vele.

Fontos kérdés, hogy milyen lámpát használjunk a garázsban. Sokan gondolnak a klasszikus izzóra, vagy éppen ellenkezőleg, egy halogén reflektorra. Ma azonban már valamivel jobb megoldásokat is ismerünk.

 • A garázs megvilágításának talán legjobb módja a LED-panelek használata. A mennyezetre kerülnek, rendkívül gazdaságosak, hosszú élettartamúak, nem villódznak és tökéletesen egyenletesen világítják meg a helyiséget.
  Ha több fényre van szüksége, a halogén spotlámpát LED-esre is cserélheti. A LED-es reflektorok sokkal több fényt adnak és sokkal gazdaságosabbak. Ráadásul nem melegednek fel, ami rendkívül fontos egy olyan kis és szűk térben, mint a garázs.

Hogyan alakítsuk ki a garázst parkolásra?

A garázs elsősorban az autó parkolására szolgál. Ezért elegendő helyet kell biztosítania a folyamatos karbantartáshoz, az esetleges javításokhoz és a szükséges szerszámok vagy gumiabroncsok tárolásához. Ha garázsát elsősorban erre a célra szeretné használni, annak kialakítása nagyon egyszerű.

Elegendő egyetlen magas polc, amely egy egész falat képes lefedni. Rakhat néhány műanyag dobozt és fali konzolt hozzá. Ezekben főként a leggyakrabban használt szerszámok és egyéb felszerelések kapnak helyet. A garázs ilyen módon történő használatakor a legfontosabb dolog, amire szüksége van, az a sok szabad hely és egy olyan tárolóhely, ahol gyorsan el tud igazodni. Ne felejtsen el egy munkapadot vagy egy munkapultot is beszerezni.

Garázs raktárként

Az emberek túlnyomó többsége nem csak arra használja a garázst, hogy ott parkoljon, hanem arra is, hogy ott tárolja mindazt, amit éppen nem használ. Ebben az esetben egy kicsit többet kell gondolkodni. A legjobb megoldás az olyan polcok elhelyezése az összes falon, azaz a garázs teljes kerületén, amelyek egészen a mennyezetig érnek.

A polcok méretét mindig ahhoz kell igazítani, hogy pontosan mit szeretne tárolni és elrakni. Például egy keskeny és alacsony polc nem lesz elég egy kerti zuhany tárolására. Ezzel szemben kisebb tárolóhelyre van szüksége a gyermekjátékok, edények vagy csavarhúzók számára. Jó kompromisszumot jelentenek a nagyobb polcok, amelyeken kisebb műanyag dobozok is elférnek, amelyekbe a kisebb dolgok rendezésére alkalmasak.

Ha Ön is a garázsban fog parkolni, ne felejtsen el bőséges helyet hagyni az autójának és a karbantartásnak. A tér méretének megfelelően tervezzen! Egy egyszerű szabály, hogy minden tárolóhelyet a falakkal szemben vagy közvetlenül a falakon kell elhelyezni (pl. fali konzolok).

Hogyan rendezzünk be egy garázst és műhelyt egyben?

Garázs, tárolóhely és otthoni műhely egyben - ez nem kis kihívás! A nagyméretű, azaz 25 m-nél hosszabb garázsokat valamivel könnyebb elrendezni. A kisebbekel kicsit nehezebb dolguk lesz, de nem  lehetetlen feladatról van szó. A legfontosabb, hogy minél több helyet takarítson meg. Gondoljon arra a tényre, hogy ha valami nagyobb dolgot fog csinálni a garázsában, akkor elegendő helyre van szüksége ahhoz, hogy a tárgyat kezelni tudja, és szabadon mozoghasson.

Garázs és műhely egyben

POZOR: Ak máte v pláne využívať väčšie nástroje, napríklad pásovú pílu, zabezpečte si okolo nich dostatok voľného miesta.

Hogyan helyezzük el a szerszámokat a garázsban?

Használjon állványokat, műanyag dobozokat és akasztókat is a szerszámok és egyéb tárgyak tárolására. Senki sem talált még fel jobbat és praktikusabbat ebben a tekintetben. A tárolóhely mellett legalább egy nagy asztalra is szüksége lesz. Jobb megoldás egy hosszú és szélesebb munkalap, amelyet közvetlenül a falhoz rögzíthet, így ismét helyet takaríthat meg.

Nagyobb garázsokban mindenképpen állítson fel egy vagy több kisebb asztalt. Ezeket az aprólékos munkákhoz fogja kihasználni. A billenőasztalok szintén praktikus megoldást jelentenek, amelyeket a falra szerel, majd a helyükre kattint, ha végzett. Ne felejtsen el fali konzolokat, állványokat és különböző kampókat elhelyezni közvetlenül a munkalap fölött, hogy kéznél legyenek. Egy idő után pontosan rá fog jönni, hogy mit kell felakasztani és tárolni rajtuk.

A garázs megvilágítása

A műhelyben tökéletesnek kell lennie a világításnak. Ezért a mennyezeten lévő fő fényforrás mellett ne feledkezzen meg a spotlámpákról sem, amelyek az összes munkaterületre (gépek, munkalapok stb.) világítanak. A fent említett LED panelek és reflektorok okos és gazdaságos megoldást jelentenek.

A kis lámpák esetében a spotlámpák mellett a LED-csöveket is választhatja, amelyek valamivel egyenletesebb megvilágítást biztosítanak. Jó és viszonylag olcsó alternatíva a klasszikus állítható fali munkalámpa, amely szükség szerint mozgatható. Manapság már LED-es változatban és különböző praktikus állványokkal vagy kampókkal is kaphatók.

Szellőztetés, hőmérséklet és elektromos áram a garázsban

A garázs szellőztetése különösen akkor fontos, ha a garázsban műhelyt szeretne kialakítani. Parkolhat az autójával vagy tárolhatja a kerti szerszámokat természetes oxigénellátás mellett is. Az első megoldást a hagyományos ablakok jelentik, de ezek csak kisebb és kevésbé "piszkos" munkákhoz elegendőek. Ha lakkokat, spray-ket használ, vagy fával dolgozik a garázsban, gondoljon egy elszívó ventilátorra is! Egy ilyen készülék körülbelül 42 ezer forintba kerül, de használtan 20-ért is megvásárolható.

Garázs munkapaddal és gumiabroncs polccal

A szellőzés szintén szorosan összefügg a garázs hőmérsékletével. Mivel ez a helyiség nem túl nagy, a meleg miatt nagyon kényelmetlenül érezheti magát munka közben. Először is, kerülje a hőt termelő lámpák használatát. A LED izzók, panelek és spotlámpák viszonylag hűvösek maradnak még órák után is. Csak akkor gondoljon a légkondicionálóra, ha naponta hosszú órákon át használja a garázst. Két, egymással szemben elhelyezett kisebb ablak is segíti a normál munkavégzésben.

Természetesen a garázsnak rendelkeznie kell elektromos hálózattal. Az elektromos vezetékeket úgy kell kialakítani, hogy az Ön által használt feszültséget gond nélkül vezesse. A több konnektor sem rossz dolog, mivel a helyiségen keresztül kifeszített hosszabbítók nem praktikusak, de legfőképpen nem biztonságosak. A konnektorokat műanyag borítással kell védeni! A garázs poros, rovarok szaladgálhatnak benne és ha barkácsolnak, akkor bizony koszban sem lesz hiány!

TIP: Káble, ktoré v garáži byť musia, nenechávajte pohodené na zemi. Využite napríklad klinčeky s plastovými háčikmi na stenu.


Hozzászólás írásaKözzétéve: 15.05.2023
Posledná aktualizácia:
A cikk értékelése:
(89.6%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan válasszunk inhalátort gyermekek és felnőttek számára?Hogyan válasszunk inhalátort gyermekek és felnőttek számára?

Az inhalátort használhatja a megfázás vagy köhögés rövid távú megelőzésére és kezelésére, illetve asztma hosszú távú kezelésére. Mai cikkünkben pár tanácsot olvashatnak a választást...

Hogyan válasszunk horgászbotot? Melyik bot a legjobb?Hogyan válasszunk horgászbotot? Melyik bot a legjobb?

Készíthet vagy vásárolhat hordozható fém kerti tűzhelyet grillel vagy anélkül.Készíthet vagy vásárolhat hordozható fém kerti tűzhelyet grillel vagy anélkül.

A tűz melegséget áraszt, lángjaival és pattogásával hívogat minket, nyugodt és kellemes hangulatot kölcsönöz az estéknek. Vásárolhat vagy építhet akár egy saját kerti tűzhelyet is!