Készíthet vagy vásárolhat hordozható fém kerti tűzhelyet grillel vagy anélkül.

A tűz körül ülni a barátokkal és pillecukrot, szalonnát vagy más finomságokat sütni még mindig az egyik legjobb nyári élmény! A tűz meleget sugároz, lángjaival és pattogásával megnyugtat minket, békét és meghitt hangulatot varázsolva az estékbe.

Hogyan válasszunk kerti tűzhelyet?

És ez csak néhány ok, amiért sokan úgy döntenek, hogy megvásárolják vagy megépítik saját kerti tűzhelyüket.

Kedvelt kerti tűzhelyek

Megnevezés Értékelés Részletek
Fieldmann FZG 1010   ✔   LEGKEDVELTEBBEKTermék mutatása
Blumfeldt Wood StockTermék mutatása
Blumfeldt Savage   ✔   IGÉNYESEKNEKTermék mutatása
Blumfeldt TulipTermék mutatása
Blumfeldt Troja   ✔   A MI AJÁNLATUNKTermék mutatása

Miért érdemes beszerezni egy kerti tűzhelyet?

Rengeteg oka van annak, hogy miért érdemes egy kerti tűzhelyet beszereznie. Sokakat vonz a hangulat, amelyet csak a tűz melege és fénye tud teremteni. A családdal vagy barátokkal a nyaralóban vagy a kertben üldögélni mindig kellemes élmény, de a tűz az, ami a kényelem és a béke melengető hangulatát idézi elő. Ugyanakkor a tűz melege felmelegíti Önt, amikor a külső hőmérséklet csökken, és a szokásosnál is tovább élvezheti az estét.

A tűzhely biztonsági szempontból is fontos, mivel az épületektől, faszerkezetektől vagy növényzettől távol épül, és a környékét legtöbbször kaviccsal vagy dekoratív kaviccsal bélelik ki. Gyakran egyfajta fókuszpontot is jelent a kertben, és új lendületet ad neki. Ez azonban nem okoz túl sok gondot, mivel karbantartása minimális időt vesz igénybe. A tűzrakóhely a gyerekek számára is nagyon vonzó, akik kíváncsian szaladgálnak a tűz körül, és alig várják, hogy valamit megsüthessenek a nyárson.

Hogyan válasszunk kerti tűzhelyet?

Vásárolhat vagy akár építhet is magának egy kerti tűzhelyet. A boltban vásárolt tűzhelyek esetében egy kicsit mélyebbre kell nyúlnia a zsebébe, de időt takarít meg, és - ha nem éppen a barkácsolás híve - felesleges erőfeszítést, ami kárba veszhet. A kerti tűzrakóhely kiválasztása nem olyan nehéz, ha tudja, mit keres, és hogyan fogja használni a tűzhelyet. Van néhány paraméter vagy jellemző, amit vásárlás előtt érdemes átgondolni.

Stílus

A boltban kapható kerti tűzhelyek tál alakúak és hordozhatóak. Fát vagy szenet lehet hozzájuk használni. A legalapvetőbb modell egy három lábon álló kerek tálból áll, felső védelem nélkül. Arra szolgál, hogy elválassza a tüzet a környező fűtől, levelektől és egyéb természetes anyagoktól, amelyekre a tűz átterjedhet. Ezek a modellek többféle méretben kaphatók. A mérettől és kialakítástól függ persze az ár is!

A drágább modellek különféle formákban - négyzet, doboz, lámpás, geometriai formák és egyéb érdekes alakzatokként kaphatók. A magasabb ár jobb felszereltséggel jár, mint például a felső rács, amely megakadályozza, hogy a parázs átterjedjenek a környező területre, így növelve a biztonságot. Más modellek grillráccsal vannak felszerelve, amely húsok és zöldségek grillezéséhez használható. A tűzrakóhely stílusa tehát nemcsak az Ön ízlésétől, hanem a költségvetéstől és a kívánt jellemzőktől is függ.

Anyag

A gyakran használt anyagok között szerepel a rozsdamentes acél, amely tartós anyag. Könnyen tisztítható és karbantartható, ellenáll az időjárás viszontagságainak, és viszonylag nehéz. A hordozható tűzrakó helyekhez könnyebb fémeket használnak, tehát ha például egy nyaralóba szeretné elvinni az tűzhelyet, akkor az öntött alumínium vagy a réz kivitelezést ajánljuk. Az alumínium puha és olcsó anyag, de ellenáll a korróziónak, a réz viszont könnyen koszolódik és patinásodik. Az egyik legtartósabb anyag az öntöttvas. Az öntöttvas tűzhelyek általában túl nehezek ahhoz, hogy rendszeres hordozhatóságra alkalmasak legyenek, de léteznek hordozható öntöttvas tűzhelyek is.

Fém kerti tűzhely

Ár 

Az ár minden bizonnyal fontos paraméter, és nem kell, hogy csapást jelentsen a családi költségvetésre. Az olcsóbb anyagokból készült kisebb tűzhelyek már 8 ezer forinttól megvásárolhatók, míg egy átlagos alap tűzhelyek 20-40 ezer forintba kerülnek. A drágább tűzhelyek már több felhasználási lehetőséget kínálnak, például grillrácsot, grilledényt pörkölt főzéséhez, szikravédelmet, fatároló helyet és így tovább.

Elhelyezés

A tűzhely kiválasztásakor az is fontos, hogy hova fogja elhelyezni. Ha kevés a hely, és a tűzhely az épületek közvetlen közelében lesz, a választáskor fordítson nagyobb figyelmet a biztonsági tulajdonságokra. Ha olyan tűzhelyet keres, amelyet könnyedén magával vihet pl. egy kempingtúrára vagy a faházba, akkor a könnyebb anyagokat keresse. És végül, de nem utolsósorban, tájékozódjon a tűzgyújtásra vonatkozó szabályokról azon a településen, ahol a tűzrakóhelyet használni fogja - egyes helyeken szigorúbbak a szabályok.

További kiegészítők

A szikra- és parázsvédővel ellátott modellek egy fából készült fogantyúval ellátott kampót/horgot is kínálnak, amely megkönnyíti a szikravédő eltávolítását a megégés veszélye nélkül. Praktikus kiegészítő a fedő, amellyel használaton kívül lefedheti a tűzhelyet, így időjárás- és télállóvá teheti. Tároláskor biztos lehet benne, hogy a tűzhely nem fog rozsdásodni, karcolódni vagy szennyeződni. Használhatja a tűzifaállványokat is, amelyeket előre elkészíthet, és időről időre egyszerűen tüzelőanyagot adhat hozzá. A többfunkciós tűzhelyek állványt és bográcsot vagy grillrácsot is tartalmaznak, így a kerti tűzhelyet grillezővel is elláthatja! A nagyobb modellek esetében imádni fogja a kéményt, amely a füstöt egy irányba tereli, ahelyett, hogy a szél irányítaná.

Hogyan építsünk kerti tűzhelyet? 

Kerti tűzhelyet akár építhet is, ha elég ügyes és szívesen tölt 1 hétvégét az építéssel. Ez idő alatt egy nem hordozható tűzrakóhelyet hozhat létre, amely a kert középpontjává válik. Az első lépés a hely kiválasztása. Népszerű hely a terasz, kerti tó, medence vagy pavilon melletti terület. Ne feledje azonban, hogy a tűzhelynek távol kell lennie a háztól, más épületektől, faszerkezetektől, fáktól, bokroktól és alapvetően mindentől, ami tűzveszélyt jelenthet.

Gondoljon a szerkezet méretére is. A tűzhely környékét valószínűleg kaviccsal, kövekkel vagy térkővel is ki akarja majd rakni, amelyre padokat vagy kerti bútorokat helyezhet el ülőhelyként, illetve asztalt az ételek előkészítéséhez és elfogyasztásához. Az épület méretétől függően szükség lehet az építésügyi hivatallal való kapcsolattartásra. A kerti tűzhelyek esetében azonban általában nincs szükség építési engedélyre, de ajánlatos értesíteni az érintett hivatalokat.

Válassza ki a tűzhely típusát

A kerti tűzhely tág fogalom. Ez lehet egy kis, kerek, föld feletti építmény vagy egy nagy épület, mély alapokkal és terasszal. Ezért javasoljuk, hogy keressen inspirációkat az interneten, és így válassza ki, hogy melyik alternatíva lesz a legjobb az Ön számára. Ha kevés a hely, és valami igazán egyszerűt keres egy hétvégi grillezéshez, egy kis kővel kirakott kör is elegendő. Ha gyakori grillezéshez szeretne tűzhelyet, gondolkodjon a terület nagyobb részének tereprendezésén és egy terasz építésén. Ha már van terasza, gondolja végig, milyen forma és építőanyag illene a legjobban a kertjéhez. Ha szeles területen lakik, fontolja meg, hogy szélárnyékban építkezik, vagy ásson nagyon mély alapokat, hogy az egész tűzhely és terasz rész is megfelelően alá legyen támasztva. 

Kerti tűzhely építése

Válasszon biztonságos anyagot

Népszerű építőanyagok a kövek, téglák, különböző burkolólapok, beton vagy ezek különböző kombinációi. Az anyagok kiválasztásakor mindig hőálló anyagokat válasszon, mivel a tűzhelynek ellen kell állnia a magas hőmérsékletnek. Ha megjelenési okokból kevésbé ellenálló anyagot választ, hogy illeszkedjen a házához vagy a teraszához, akkor azt az anyagot csak kívülről használja, és belülről bélelje ki hőálló anyaggal. Ezenkívül egyéb anyagokra is szüksége lesz, például habarcsra, építési ragasztóra, kavicsra, dekoratív kavicsokra és így tovább. Ne feledkezzen meg a szerszámokról, lapátról, csákányról, vízmértékről, mérőszalagról, kalapácsról, seprűről, karókról és zsinegről.

Jelölje ki a helyet

Ha egyszerű kerek tűzhelyet szeretne építeni, nincs szükség bonyolult rajzokra - egyszerűen döntse el, hogy milyen átmérőjű tűzhelyet szeretne, és mérőszalaggal, zsineggel és cövekekkel határozza meg, hogy hol fog pontosan elhelyezkedni. Ha bonyolultabb, több elemet tartalmazó szerkezetet szeretne, mindenképpen készítsen először egy rajzot a méretekkel is, majd mérje ki azokat a talaj.

Ássák ki és készítsék elő az alapot

Nem minden tűzhelyen van rá szükség - egy kis kerek tűzhelyet alapozás nélkül is építhet. Egyébként egy kis, 5-10 cm-es alapozás is elegendő. Tényleg nem kell túl mélyre ásni - minél nehezebb az anyag, annál sekélyebb lesz az alapozás. Ha például betontömböket vagy salakblokkokat használ, nem kell aggódnia az alapok miatt - elég, ha eltávolítja a füvet és annak gyökereit. A tűzrakóhely 30-50 cm-es körzetében eltávolíthatja a felszínről a füvet és a gyökereket is, hogy helyet teremtsen például a kerti székeknek, és egyúttal növelje a tűzrakóhely tűzbiztonságát.

Ezután simítsa el a kiásott területet, és vízmértékkel ellenőrizze az egyenetlenségeket. A szilárd alapozás érdekében öntsön egy réteg betont a kiásott területre, és hagyjon neki elég időt, hogy alaposan kiszáradjon. Alternatív megoldásként a kiásott területet homokkal vagy finom kaviccsal is feltöltheti, például ha téglát használ, és egyenletesebbé tenné azokat. Az, hogy mivel erősíti meg az alapot, attól függ, hogy milyen építőanyagot használ.

Készítsék elő az építkezési anyagokat

Ezután készítse elő az anyagot, amellyel dolgozni fog. Egy épület tervezésekor gyakran segít, ha először a köveket, téglákat vagy bármit, amit használni fogunk, kötőanyag nélkül a kívánt formára állítjuk össze. Így eljátszadozhat a formával és olyanná alakíthatja, ami valóban elnyeri a tetszését. 

Kerti tűzhely kavicsokból

Kezdjék el az építkezést

Kezdje azzal, hogy az építőelemeket egy körbe (téglalap, négyzet vagy bármilyen más alakzat) helyezi. Ha kevésbé szabályos anyaggal rendelkezik (pl. kövekkel), akkor eltarthat egy ideig, amíg a kívánt formát kialakítja, és előfordulhat, hogy egyes köveket mélyebbre kell helyeznie a homokba, mint többit. Az első réteg felhelyezése után vízmértékkel ellenőrizze, hogy a réteg teljesen egyenes-e.

A második réteg felhelyezése előtt először a ragasztóanyagot vigye fel. Ez lehet falazóhabarcs vagy rugalmas építési ragasztó, amely még a nehéz építőanyagokat is képes megtartani. Ezután kezdje el a többi blokkot a kötőréteg tetejére helyezni. Ha habarcsot használ, ügyeljen arra, hogy ne csöpögjön, vagy azonnal törölje fel a kiömlött anyagot, hogy ne legyen még több munkája, ha már megszáradt. Folytassa ezt a következő réteggel, amíg el nem éri a kívánt magasságot és formát. Ha elkészült, ellenőrizze a falakat, és töltse ki az esetleges hézagokat a maradék kötőanyaggal.

Az első használat előtt

Ha az építés befejeződött, mindenképpen szeretné a lehető leghamarabb kipróbálni a kandallót. Mielőtt azonban először tüzet gyújtana benne, adjon elég időt a habarcs vagy a ragasztó megszáradására, hogy a szerkezet stabilitása ne sérüljön. Ha nem betonozta be az alapot, akkor az aljára lávaköveket rakhat, hogy ellenálljon a magas hőmérsékletnek, és a víz elfolyását is biztosítsa, ha rossz idő esetén elfelejtené lefedni a tűzhelyet.

Karbantartás és tisztítás

A tűzhely karbantartása és tisztítása nagyon egyszerű, és nem vesz el túl sok időt. Csak kövessen néhány útmutatást és tippet. Ha a grillezés végéhez közeledik, ne tegyen rá több fát vagy szenet, hanem inkább terítse szét a már rárakott rönköket, hogy a tűz természetes módon kiégjen. A tűz vízzel történő oltása negatív hatással lehet magára a tűzhelyre, amely a hőmérsékletváltozás miatt pattogni kezdhet, és idővel még jobban károsodhat.

A tűzhely könnyen tisztítható a hamu kisöprésével, de egyes szakértők azt tanácsolják, hogy hagyjon egy réteg hamut az alján, hogy szigetelésként szolgáljon az alja és a lángok magas hője között. A hamut sem kell túl gyakran, azaz nem kell minden használat után eltávolítani a tűztérből. Csak másnap vagy a teljes kihűlés után szabad eltávolítani, hogy ne maradjon parázs. Végül elegendő, ha a tűztér falait szappanos vízzel és egy ronggyal egyszerűen lemossa. Várja meg, hogy a tűzhely teljesen kihűljön. Használatok között érdemes a tűzhelyet egy fedővel letakarni, hogy megvédje az időjárás viszontagságaitól.

Kedvelt kerti tűzhelyek

Megnevezés Értékelés Részletek
Fieldmann FZG 1010   ✔   LEGKEDVELTEBBEKTermék mutatása
Blumfeldt Wood StockTermék mutatása
Blumfeldt Savage   ✔   IGÉNYESEKNEKTermék mutatása
Blumfeldt TulipTermék mutatása
Blumfeldt Troja   ✔   A MI AJÁNLATUNKTermék mutatása


Hozzászólás írásaKözzétéve: 27.03.2023
Posledná aktualizácia:
A cikk értékelése:
(87.6%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan válasszunk inhalátort gyermekek és felnőttek számára?Hogyan válasszunk inhalátort gyermekek és felnőttek számára?

Az inhalátort használhatja a megfázás vagy köhögés rövid távú megelőzésére és kezelésére, illetve asztma hosszú távú kezelésére. Mai cikkünkben pár tanácsot olvashatnak a választást...

Hogyan rendezzük be a garázst és tároljuk a szerszámokat a műhelyben? Mai cikkünkből megtudhatják!Hogyan rendezzük be a garázst és tároljuk a szerszámokat a műhelyben? Mai cikkünkből megtudhatják!

Garázsok - a felesleges és a lényeges eszközök tárolására szolgáló rakodóhelyeket úgy is kialakíthatjuk, hogy könnyen eligazodjunk benne. Csak a megfelelő bútorokat kell használni, ki...

Hogyan válasszunk horgászbotot? Melyik bot a legjobb?Hogyan válasszunk horgászbotot? Melyik bot a legjobb?