Hogyan rögzítsük a felső konyhaszekrényt?

Minden háziasszony, aki a birodalmának tekinti a konyhát, egy idő után át szeretné azt átrendezni, legalábbis szívesen változtatna rajta valamit. Itt jön képbe a férfiak munkája! 

A felső konyhaszekrények rögzítése

Még mielőtt belekezdenének a munkába, tanulmányozzák át egy picit, hogyan kell rögzíteni a konyhaszekrényeket. 

Egy konyhabútor általában három részből áll. Alsó, felső és magas konyhaszekrény. A különféle anyagok, formák, méretek és a rögzítés módja különleges külalakot ad a konyhaszekrénynek. Ami magát a rögzítést és felfüggesztést illeti, jó, ha rögtön vásárláskor informálódunk arról, milyen módon lehet a felső konyhaszekrényeket rögzíteni. E szekrényeknek köszönhetően sok helyet spórolhatunk, részletgazdaggá tehetjük a konyhát és hangulatos világítást is szerelhetünk ide. 

Három féle képpen rögzíthetjük a felső konyhaszekrényeket. Na de mi alapján válasszunk? Hogyan rögzíthetjük a szekrényt gipszkartonra? Segítünk, akkor is, ha szekrény függesztőt szeretnének készíteni! 

Egyszerű szekrény függesztő vasalat

Az első lehetőség a felső szekrény felfogatására a függesztő vasalat használata. Hálásak lehetnek a rögzítés stabilitásáért és az alacsony árért. Egyszerűsége a felszerelés során is megmutatkozik. 

Lényegében ez két darab acél támasz, amely „L“ betűt formál. Csavarokkal van rögzítve és különféle méretben is megvásárolható (általában 16x3,5 mm). A szekrény hátuljának felső részére szokták erősíteni. A szekrény hátuljába lyukat kell fúrni, amelyen keresztül csavarral lesz rögzítve a szekrény a falra erősített beütődűbelbe. 

Függesztő vasalat felső szekrényre

Egyszerű függesztő vasalat felső konyhaszekrényre

A vasalat a szekrény belső részén helyezkedik el és a segéd lap a támaszték vájataiba esik. Csavarral a falhoz rögzítjük. E módszer előnye az, hogy a szekrényt később is mozgathatják, akár függőleges, akár horizontális irányba. Természetesen bizonyos korlátokkal. 

Hátránya az, hogy nem helyezhetünk el vezetékeket a szekrény mögött. Akkor sem lesz tökéletes a rögzítés, ha nem egyenes falra van rögzítve a szekrény. Ez a régi építésű házak esetében merülhet fel. 

Szekrény függesztő sín 

Modernedd, de egy kicsit bonyolultabb függesztő rendszer a szekrény függesztő sín. Előszöris meg kell említeni, hogy ezt a függesztőt csak olyan felső szekrények esetében lehet használni, ahol a függesztőt a szekrény belső, függőleges oldalára lehet erősíteni. 

Szekrény függesztő sín

Mivel a sínnek helyre van szüksége, ezért vájatot kell kialakítani a sín számára. A szekrény hátsó részén lesz kialakítva a sín helye, így itt el tudjuk majd vezetni a vezetékeket is, ráadásul a fal egyenetlensége sem okoz majd problémát. 

Tehát a sínnel történő felfogatás egy kicsit drágább megoldás, de több lehetőséget és változatosságot biztosít a szekrény rögzítésére. 

Konyhaszekrény függesztő vasalat nélkül stabilizáló sínnel

A függesztő sín ebben az esetben teljesen felesleges. Ez a rendszer elég ritkán van használva, de otthoni körülmények között nagyon egyszerűen lehet alkalmazni. A függesztő sín helyett ebben az esetben vonószerkezetet használunk, amelyet a szekrény belsejébe, fentre helyezünk el. Amennyiben megfelelő típusú csavarokat, esetlegesen még beütődűbelt is használunk, akkor ugyanolyan jól rögzíthetjük vele a szekrényt, mint a klasszikus vasalattal. 

Előnye az, hogy ily módon akár gipszkartonra vagy préselt fa lemezre is rögzíthetjük a szekrényt. Az egyenetlen falak sem okoznak problémát. A kölcsönös nyomásnak köszönhetően a szekrény valóban stabilan van rögzítve. 

Amennyiben saját kezűleg szeretnének konyhaszekrényt készíteni, akkor is ugyanezek a lehetőségek állnak rendelkezésükre. Nyugodtan kihasználhatják ezeket a módszereket a szekrény rögzítésére. Amennyiben egy céggel csináltatnak konyhaszekrényt, akkor informálódjanak előre a felső konyhaszekrények felfogatásának lehetőségeiről! 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 12.09.2019
A cikk értékelése:
(88.8%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan válasszunk hóláncot személyautóra vagy összkerék meghajtású autóra? Hogyan válasszunk hóláncot személyautóra vagy összkerék meghajtású autóra?

A hólánc nem tartozik az autó kötelező felszereltségei közé, de a havas és jeges utakon nagy segítségünkre lehet. Segítünk a választásban! 

Hogyan szabaduljunk meg a harkálytól, amely rongálja a ház homlokzatát? Hogyan szabaduljunk meg a harkálytól, amely rongálja a ház homlokzatát?

Ez a probléma manapság egyre elterjedtebb és a megoldást az ornitológusok és ökológusok is keresik. Hogyan szabadulhatnak meg a harkálytól? Mi lehet segítségükre? Cikkünkből...

Fürdőszoba gipszkartonból - jó ötlet? Fürdőszoba gipszkartonból - jó ötlet?

A fürdőszoba átépítésére készülnek? A leggyakrabban feltett kérdés a következő: jó megoldás a gipszkarton használata? Vagy inkább Ytong és Porfix falazóelemeket használjunk? Mi segítünk...