Hogyan rögzítsük a felső konyhaszekrényt?

Minden háziasszony, aki a birodalmának tekinti a konyhát, egy idő után át szeretné azt átrendezni, legalábbis szívesen változtatna rajta valamit. Itt jön képbe a férfiak munkája! 

A felső konyhaszekrények rögzítése

Még mielőtt belekezdenének a munkába, tanulmányozzák át egy picit, hogyan kell rögzíteni a konyhaszekrényeket. 

Egy konyhabútor általában három részből áll. Alsó, felső és magas konyhaszekrény. A különféle anyagok, formák, méretek és a rögzítés módja különleges külalakot ad a konyhaszekrénynek. Ami magát a rögzítést és felfüggesztést illeti, jó, ha rögtön vásárláskor informálódunk arról, milyen módon lehet a felső konyhaszekrényeket rögzíteni. E szekrényeknek köszönhetően sok helyet spórolhatunk, részletgazdaggá tehetjük a konyhát és hangulatos világítást is szerelhetünk ide. 

Három féle képpen rögzíthetjük a felső konyhaszekrényeket. Na de mi alapján válasszunk? Hogyan rögzíthetjük a szekrényt gipszkartonra? Segítünk, akkor is, ha szekrény függesztőt szeretnének készíteni! 

Egyszerű szekrény függesztő vasalat

Az első lehetőség a felső szekrény felfogatására a függesztő vasalat használata. Hálásak lehetnek a rögzítés stabilitásáért és az alacsony árért. Egyszerűsége a felszerelés során is megmutatkozik. 

Lényegében ez két darab acél támasz, amely „L“ betűt formál. Csavarokkal van rögzítve és különféle méretben is megvásárolható (általában 16x3,5 mm). A szekrény hátuljának felső részére szokták erősíteni. A szekrény hátuljába lyukat kell fúrni, amelyen keresztül csavarral lesz rögzítve a szekrény a falra erősített beütődűbelbe. 

Függesztő vasalat felső szekrényre

Egyszerű függesztő vasalat felső konyhaszekrényre

A vasalat a szekrény belső részén helyezkedik el és a segéd lap a támaszték vájataiba esik. Csavarral a falhoz rögzítjük. E módszer előnye az, hogy a szekrényt később is mozgathatják, akár függőleges, akár horizontális irányba. Természetesen bizonyos korlátokkal. 

Hátránya az, hogy nem helyezhetünk el vezetékeket a szekrény mögött. Akkor sem lesz tökéletes a rögzítés, ha nem egyenes falra van rögzítve a szekrény. Ez a régi építésű házak esetében merülhet fel. 

Szekrény függesztő sín 

Modernedd, de egy kicsit bonyolultabb függesztő rendszer a szekrény függesztő sín. Előszöris meg kell említeni, hogy ezt a függesztőt csak olyan felső szekrények esetében lehet használni, ahol a függesztőt a szekrény belső, függőleges oldalára lehet erősíteni. 

Szekrény függesztő sín

Mivel a sínnek helyre van szüksége, ezért vájatot kell kialakítani a sín számára. A szekrény hátsó részén lesz kialakítva a sín helye, így itt el tudjuk majd vezetni a vezetékeket is, ráadásul a fal egyenetlensége sem okoz majd problémát. 

Tehát a sínnel történő felfogatás egy kicsit drágább megoldás, de több lehetőséget és változatosságot biztosít a szekrény rögzítésére. 

Konyhaszekrény függesztő vasalat nélkül stabilizáló sínnel

A függesztő sín ebben az esetben teljesen felesleges. Ez a rendszer elég ritkán van használva, de otthoni körülmények között nagyon egyszerűen lehet alkalmazni. A függesztő sín helyett ebben az esetben vonószerkezetet használunk, amelyet a szekrény belsejébe, fentre helyezünk el. Amennyiben megfelelő típusú csavarokat, esetlegesen még beütődűbelt is használunk, akkor ugyanolyan jól rögzíthetjük vele a szekrényt, mint a klasszikus vasalattal. 

Előnye az, hogy ily módon akár gipszkartonra vagy préselt fa lemezre is rögzíthetjük a szekrényt. Az egyenetlen falak sem okoznak problémát. A kölcsönös nyomásnak köszönhetően a szekrény valóban stabilan van rögzítve. 

Amennyiben saját kezűleg szeretnének konyhaszekrényt készíteni, akkor is ugyanezek a lehetőségek állnak rendelkezésükre. Nyugodtan kihasználhatják ezeket a módszereket a szekrény rögzítésére. Amennyiben egy céggel csináltatnak konyhaszekrényt, akkor informálódjanak előre a felső konyhaszekrények felfogatásának lehetőségeiről! 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 12.09.2019
A cikk értékelése:
(88.8%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Madársóska - a gyógyhatású növény gondozásaMadársóska - a gyógyhatású növény gondozása

A természetben 800 fajtája fordul elő, de nálunk leggyakrabban az erdei madársóskával találkozhatunk. Segít a rossz közérzeten, ínygyulladáskor és a gyomor fájdalmakor is. Hogyan...

Puhafalú medence foltozásaPuhafalú medence foltozása

A medencén lévő lyukak keresése olykor nagy fejtörést okoz, de mindenképpen elhanyagolhatatlan. Hogyan találjuk meg a medencén lévő lyukat? Cikkünken megismerkedhetnek a legegyszerűbb...

Napelem panelek házra, nyaralóra vagy medencére. Minden, amit tudni érdemes. Napelem panelek házra, nyaralóra vagy medencére. Minden, amit tudni érdemes.

Napelemmel sok pénzt lehet spórolni. Mit kell róluk tudni? Mi alapján érdemes választani? Hogyan lehet elintézni a támogatást? Minden fontos információt megtudhatnak cikkünkből.