Hogyan távolítsuk el a gyantát a kézről, ruhából és a padlóról?

A gyanta sűrű, ragadós anyag, amelyet a fenyőfélék termelnek és jellegzetes illata van. Ha a fa megsérül, ez az anyag a felszínre kerül és lassacskán folyni kezd a kéreg repedéseiből. 

A véletlen kontaktus a gyantával nagy kellemetlenséget okozhat. Hogyan távolítsuk el a gyantát a kézről, ruhából és a padlóról?

Ha nem vigyázuk, könnyen összekenhetjük ruhánkat. Hogyan távolítsuk el ezeket a makacs foltokat? Összegyűjtöttünk Önöknek pár bevált tippet, melyek biztosan segítenek megoldani a problémát! 

1. Fagyasztás

A beszenyezett ruhát tegyék pár pillanatra a fagyasztóba! A hidegnek köszönhetően a gyanta megkeményedik, nem fog ragadni, így könnyen eltávolíthatják. 

2. Disznózsír, faggyú vagy vaj

A ruhán lévő folt másik felét kenjék be faggyúval, vajjal vagy disznózsírral. A zsír feloldja a gyantát, így az anyagon csak egy kis zsíros folt marad. Ettől a folttól úgy szabadulhatnak meg, hogy mosás előtt mosogatószert csepegtetnek rá, hagyják egy picit állni és csak ez után mossák ki. 

3. Olaj, szappan, szesz, terpentin és vasaló

A foltot először olajjal megpuhítjuk, megdörzsöljük szappannal, majd terpentinnel kevert meleg vízben kimossuk. 

A gyanta eltávolításában a színszappan vagy az epeszappan is segíthet

A ruha foltos részét két itatóspapír közé tesszük és kivasaljuk. A gyantának így fel kell engednie. Amennyiben egy része még mindig a ruhán maradna, akkor szesszel eltüntethetjük! 

4. Szesz

Szeszt, esetleg kölnivizet is alkalmazhatunk, hiszen ez hamarabb kerül a kezünk közé. A foltot töröljék át szesszel, melynek így fel kellene oldódnia. Fontos, hogy eközben védjük a szemünket és a bőrünket! 

5. Körömlakklemosó

Ezzel a módszerrel garantáltan eltávolítjuk a foltot, igaz, egy kicsit tovább tart. A gyantának így nyoma sem marad!

Ha sehogy nem tudják eltávolítani a gyantát a ruhából, akkor próbálják ki a körömlakklemosót

6. Epeszappan

Drogériában vásárolhatják meg szilárd vagy folyékony formában. A szappant vigyék fel a ruhán található foltra, majd hagyják hatni! Minél makacsabb a folt, annál tovább kell várni. A pontos használatról további információkat találhatnak a termék csomagolásán. Végezetül mossák ki a ruhát mosógépben, de ne használjanak semmi más készítményt az epeszappanon kívül!  

 

7. Szappanoldat

20g szapanpehelyre lesz szükségünk, melyet bármelyik drogériában beszerezhetünk. A szappant egy liter forró vízben feloldjuk és már használhatjuk is a folton! Amennyiben növelni szeretnénk az oldat hatékonyságát, akkor miután kihűlt adjunk hozzá 20%-os acetont. Így nő az oldat effektivitása. Az oldat kb. 3 óra után besűrűsödik, de ezt megoldhatjuk úgy, hogy újból forró vizet adunk hozzá, amely felhígítja. 

8. Benzines folttisztító 

Egy vattacsomót, esetleg kefét vagy rongyot átitatunk a készítménnyel, a foltra helyezzük, majd hagyjuk, hogy beivódjon. Kicsit hagyjuk hatni, majd ahogy a benzines folttisztító felszívódott, átvasaljuk a foltot itatóspapíron keresztül. 

A gyantát a ruhából akár alkoholos folttisztító segítségével is eltávolíthatjuk. Ez után a ruhát vasalják át és használjanak itatóspapírt is! áljanak itató

A gyanta okozta folt így eltűnik. Végezetül mossák ki a ruhát! 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 25.07.2019
A cikk értékelése:
(90%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan szabaduljunk meg az állati szőrtől nem csak a kanapén?Hogyan szabaduljunk meg az állati szőrtől nem csak a kanapén?

A házi kedvencek sok örömöt és szórakozást hoznak életünkbe. Nagy hátrányuk azonban a folyamatos vedlés! Mi a legegyszerűbb módszer az állati szőr eltávolítására a kanapéról és a...

Baktériumok a szennyvízben - minden, amit tudni érdemesBaktériumok a szennyvízben - minden, amit tudni érdemes

A baktériumok egyik speciálisan nemesített törzse olyan anyagokat termel, melyek lebontják a hulladékot. Milyen további előnyeik vannak még és mennyibe kerülnek? Mai cikkünkből minden...

Hogyan válasszunk tetőboxot? A legjobb a Thule és a Hapro.Hogyan válasszunk tetőboxot? A legjobb a Thule és a Hapro.

A tetőbox a modern autók esetében nagyon fontos. Cikkünkből megtudhatják, hogy melyik a legjobb, ill. mire kell figyelni választáskor.