Hogyan távolítsuk el a gyantát a kézről, ruhából és a padlóról?

A gyanta sűrű, ragadós anyag, amelyet a fenyőfélék termelnek és jellegzetes illata van. Ha a fa megsérül, ez az anyag a felszínre kerül és lassacskán folyni kezd a kéreg repedéseiből. 

A véletlen kontaktus a gyantával nagy kellemetlenséget okozhat. Hogyan távolítsuk el a gyantát a kézről, ruhából és a padlóról?

Ha nem vigyázuk, könnyen összekenhetjük ruhánkat. Hogyan távolítsuk el ezeket a makacs foltokat? Összegyűjtöttünk Önöknek pár bevált tippet, melyek biztosan segítenek megoldani a problémát! 

1. Fagyasztás

A beszenyezett ruhát tegyék pár pillanatra a fagyasztóba! A hidegnek köszönhetően a gyanta megkeményedik, nem fog ragadni, így könnyen eltávolíthatják. 

2. Disznózsír, faggyú vagy vaj

A ruhán lévő folt másik felét kenjék be faggyúval, vajjal vagy disznózsírral. A zsír feloldja a gyantát, így az anyagon csak egy kis zsíros folt marad. Ettől a folttól úgy szabadulhatnak meg, hogy mosás előtt mosogatószert csepegtetnek rá, hagyják egy picit állni és csak ez után mossák ki. 

3. Olaj, szappan, szesz, terpentin és vasaló

A foltot először olajjal megpuhítjuk, megdörzsöljük szappannal, majd terpentinnel kevert meleg vízben kimossuk. 

A gyanta eltávolításában a színszappan vagy az epeszappan is segíthet

A ruha foltos részét két itatóspapír közé tesszük és kivasaljuk. A gyantának így fel kell engednie. Amennyiben egy része még mindig a ruhán maradna, akkor szesszel eltüntethetjük! 

4. Szesz

Szeszt, esetleg kölnivizet is alkalmazhatunk, hiszen ez hamarabb kerül a kezünk közé. A foltot töröljék át szesszel, melynek így fel kellene oldódnia. Fontos, hogy eközben védjük a szemünket és a bőrünket! 

5. Körömlakklemosó

Ezzel a módszerrel garantáltan eltávolítjuk a foltot, igaz, egy kicsit tovább tart. A gyantának így nyoma sem marad!

Ha sehogy nem tudják eltávolítani a gyantát a ruhából, akkor próbálják ki a körömlakklemosót

6. Epeszappan

Drogériában vásárolhatják meg szilárd vagy folyékony formában. A szappant vigyék fel a ruhán található foltra, majd hagyják hatni! Minél makacsabb a folt, annál tovább kell várni. A pontos használatról további információkat találhatnak a termék csomagolásán. Végezetül mossák ki a ruhát mosógépben, de ne használjanak semmi más készítményt az epeszappanon kívül!  

 

7. Szappanoldat

20g szapanpehelyre lesz szükségünk, melyet bármelyik drogériában beszerezhetünk. A szappant egy liter forró vízben feloldjuk és már használhatjuk is a folton! Amennyiben növelni szeretnénk az oldat hatékonyságát, akkor miután kihűlt adjunk hozzá 20%-os acetont. Így nő az oldat effektivitása. Az oldat kb. 3 óra után besűrűsödik, de ezt megoldhatjuk úgy, hogy újból forró vizet adunk hozzá, amely felhígítja. 

8. Benzines folttisztító 

Egy vattacsomót, esetleg kefét vagy rongyot átitatunk a készítménnyel, a foltra helyezzük, majd hagyjuk, hogy beivódjon. Kicsit hagyjuk hatni, majd ahogy a benzines folttisztító felszívódott, átvasaljuk a foltot itatóspapíron keresztül. 

A gyantát a ruhából akár alkoholos folttisztító segítségével is eltávolíthatjuk. Ez után a ruhát vasalják át és használjanak itatóspapírt is! áljanak itató

A gyanta okozta folt így eltűnik. Végezetül mossák ki a ruhát! 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 25.07.2019
A cikk értékelése:
(90.4%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Az antiallergén párnák és takarók minőségibb alvást biztosítanak. Közkedveltek a Dormeo szettjei és termékei! Az antiallergén párnák és takarók minőségibb alvást biztosítanak. Közkedveltek a Dormeo szettjei és termékei!

Az antiallergén ágynemű nem csak az allergiásoknak jó, de az allergia kialakulásának megakadályozásában is segít! Ön is szeretne ilyen terméket vásárolni? 

Hogyan válasszunk hóláncot személyautóra vagy összkerék meghajtású autóra? Hogyan válasszunk hóláncot személyautóra vagy összkerék meghajtású autóra?

A hólánc nem tartozik az autó kötelező felszereltségei közé, de a havas és jeges utakon nagy segítségünkre lehet. Segítünk a választásban! 

Hogyan szabaduljunk meg a harkálytól, amely rongálja a ház homlokzatát? Hogyan szabaduljunk meg a harkálytól, amely rongálja a ház homlokzatát?

Ez a probléma manapság egyre elterjedtebb és a megoldást az ornitológusok és ökológusok is keresik. Hogyan szabadulhatnak meg a harkálytól? Mi lehet segítségükre? Cikkünkből...