Hogyan tervezzen és valósítson meg egy kerti tavat saját maga?

Egy nyugodt tó, bugyborékoló víz, ugráló halak, csobogó vízesés, meleg napsütés és egy finom csésze kávé. Filmbe illő hangulat. De ilyen bizony nem csak a filmekben vagy a beteljesületlen álmokban létezik!

Hogyan tervezzen és valósítson meg egy kerti tavat saját maga?

Ha sok hely van a kertjében, ne gondolkodjon túl sokáig és készítsen egy mesterséges tavat saját kezűleg! A mi eljárásunkkal 3-4 napnál több időbe sem telik egy kerti tó kialakítása. 

Dolgok, melyekre szükség lesz a tó kialakításához

Mire lesz szükség?

A legfontosabb, hogy a kertben legyen elég hely a tó építésére. Természetesen a munkakedv sem hiányozhat és nem szabad feladni. Ezen kívül ásóra és egy jó lapátra is szükség lesz a tó kiásásához, ill. vízellátásnak is kell lennie és a tereprendezéshez egy vízmértékre is szükség lesz. Ezek az eszközök valószínűleg otthon is megvannak, de hozzon magával a boltból geotextíliát tóhoz, tófóliát és néhány akváriumi halat (pl. japán koi ponty). Ennek tehát elegendőnek kell lennie egy teljes alaphoz. A hosszabb élettartamú és esztétikusabb tó érdekében szerezzen be homokot, folyami kavicsot, nagyobb díszköveket és vízinövényeket.

A megfelelő hely kiválasztása

Valószínűleg azon tűnődik, hogyan és hol kezdje el. Az első lépés a megfelelő hely kiválasztása. Lehet, hogy már van némi elképzelése arról, hogy hova szeretne tavat. A kezdeti ötlet nagyon fontos, de ahhoz, hogy a tavacska a lehető legkevesebb karbantartást igényelje, megfelelően kell elhelyeznie. A legjobb és legkényelmesebb, ha a tó fölött nem nő nagy fa, így nem kell folyamatosan tisztítania a tavat a lehullott levelektől, pollentől, ágaktól madárürüléktől. Olyan helynek kell lennie, ahol napközben váltakozik a nap és az árnyék.

Kerti tó - a megfelelő hely kiválasztása

A tó formája, mélysége és mérete

A tavak különböző formájúak, méretűek és mélységűek lehetnek. Jelölje ki a talajfelszínen a legjobban tetsző formát, például egy öntözőcsővel. Ezután ellenőrizze a tervezett formát akár az erkélyről, akár a teraszról. A tó mélysége tetszőleges lehet, de a tó nagyobbik részében legalább 1,3 méter mélynek kell lennie, mivel a halak oda vonulnak majd vissza telelni. Ha tetszik a kiválasztott hely, ne feledje, hogy a tó méretétől függően mennyi anyagra lesz szüksége és milyen mennyiségű vízzel kell majd feltölteni. Fontos megjegyezni, hogy minél nagyobb a tó, annál nagyobb az idő- és pénzbefektetés.

Módosítások és rétegek

Kezdje az ásást a tó tetejének kiásásával, majd később gondolkozzon a lejjebb lévő részeken. Ásson úgy, hogy legalább egy lépcsőfokot alakítson ki a tó körül, a tó belsejében. Ide teheti majd a tóba való növényeket. Ne legyen túl keskeny ez a rész, hogy a növények elférjenek a lépcsőn. A tó sokkal szebb lesz így.

Kerti tó halakkal és növényekkel

Ne hozzon létre túl sok sekély vízfelületet, mert a hő hatására algák képződnek és élnek rajtuk. Ellenőrizze a kiásott tavat, különösen az alját és a partot vízmértékkel, hogy nincs-e nem kívánt lejtés (a víz néhol szivároghat), és tisztítsa meg a kiásott lyukat a gyökerektől, hogy semmi ne károsítsa a fóliát.

Geotextília és fólia

A fólia lerakása előtt a tó aljára tegyen egy réteg homokot. Távolítson el minden ágat, követ, növényi gyökeret és bármilyen éles tárgyat a tó faláról és aljáról, hogy a víznyomás ne károsítsa a fóliát. Nem szükséges geotextíliát használnia, de ha úgy dönt, hogy használja, akkor az egész tóban kell használnia. Ahhoz, hogy a bélelés a lehető legjobb és leggyorsabb legyen, hívjon segítségül egy szomszédot. A geotextília tetejére helyezze fel a tó/vízszigetelőt. Kezdje a tó közepétől gördíteni, így jobban és egyenletesebben tudja majd rögzíteni a falakra. Igazítsa a gyűrődéseket úgy, hogy ne zavarja a kiásott lépcsőfokokat és vízeséseket. A kifeszített fólia közepére tegyen egy kevés vizet, így a fólia ellapul, és megtudhatja, hol kell még igazítani. Rögzítse le a parton, például kövekkel vagy egy réteg földdel.

Fólia a kerti tó alá

Szűrés és vízelvezetés

Ha a szűrőrendszer bekötéséről van szó, akkor ne feledje, hogy a szűrőnek a tó felszíne fölött ideális síkban kell elhelyezkednie. Annak érdekében, hogy a szűrés ne zavarja az esztétikai élményt, helyezze azt megfelelő helyre, vagy vegye körül természetes anyagokkal, például kövekkel vagy fával. Engedje fel a tavat vízzel, és hagyja állni néhány napig. Oxigénnel telítődik, és csapvíz esetében a klór, amely veszélyeztetheti a halakat ez idő alatt távozik belőle.

Vízi növények

A fólia leterítésénél és az ásásánál valamivel kellemesebb tevékenység a vízinövények ültetése. Itt jönnek a képbe a hölgyek és a virágok iránti szeretetük. A kertészeti szaküzletben tanácsot is kérhetnek, hogy a hagyományos fehér vagy rózsaszín tavirózsán kívül milyen növények megfelelőek még a tóba.

A kerti tóba megfelelő növények

Ezeket közvetlenül a tóba kialakított lépcsőfokra helyezheti. Ültesse őket lyukacsos kosarakba vagy jutazsákokba, a zsákok súlyozásához kavicsot is adjon mellé. A növények nagyon fontosak, mivel oxigént biztosítanak a halak számára, és megfelelő ökoszisztémát teremtenek a tóban. A tó partja körül viszont más virágokat, például hortenziát is ültethet.

Az utolsó fázis

A végső fázisban üljön le a tó mellé, és nyugodtan gondolja végig, mit és hova tenne még hozzá, hogy a tó és környéke igazán magazinszerű legyen. A tó partjára különböző színű dekoratív faforgácsot és fakérget vagy folyami kavicsokat helyezhet el, szín szerint elrendezve. Készítsen fahidat a tó fölé, vagy vásároljon könnyű hattyúfigurákat a tóba. Igazából a képzeletének semmi sem szab határt!

Karbantartás

De ez még nem minden! A tavat és annak tartalmát egész évben gondozni kell. Fontos, hogy a halakat megfelelő táplálékkal lássuk el, a vízhőmérséklettől függően naponta többször is. Ősszel el kell távolítani a leveleket a tó felszínéről, télen pedig az oxigénellátás érdekében nyitott teret kell kialakítani a jégen is. Természetesen a növényeket is gondozni kell. Némelyiküknek speciális aljzatra van szükségük a növekedéshez (különösen a tavirózsáknak), de ezek semmilyen módon nem veszélyeztethetik a halak életét. Ne azzal trágyázza őket, amit általában a virágokhoz használ, hanem kérjen tanácsot egy kertészeti boltban. Egyes növények évelők, mások egynyáriak. Vásárláskor tartsa szem előtt, hogy a legtöbb évelő növény télen nem igényel különösebb gondozást, gondoskodik magáról.

A kerti tó gondozása - hogyan járjunk el?

Hogyan etessük megfelelően a halakat?

A halakat a tó hőmérsékletének megfelelően kell etetni. Tavasz elején, 10 °C-os vízhőmérsékleten, fokozatosan, hetente egyszer. Kezdetben olyan eledelt használjon, amely több zsírt tartalmaz, mint fehérjét, és vitaminokban gazdag. Ha a hőmérséklet stabilan 15 °C-os, naponta egyszer etessünk. A halak is érzik a nyár közeledtét, és aktívabbá válnak, így fokozatosan elkezdhetjük őket naponta többször etetni, akár naponta háromszor is 20-26 °C-ban. Nem szükséges etetni őket, ha a tó hőmérséklete 30 °C felett van. A tél közeledtével fokozatosan állítsa le az etetést, és az etetési időszak vége felé (a tó hőmérséklete 8 °C alá csökken) etessen magas zsírtartalmú eleséget, hogy a halaknak elegendő zsírtartalékuk és energiájuk legyen a tél átvészeléshez.

Gyors tippek befejezésként

  • Nem szükséges geotextíliát használni, de a geotextília az, ami a tavat rugalmasabbá teszi. Megvédi a fóliát a sérülésektől és biztosítja a tó hosszú élettartamát.
    A geotextíliát forrólevegős ragasztóval ragassza össze - a fólia elhelyezésekor nem fog akaratlanul gyűrődni.
    Ne tegyen bele halakat addig, amíg a víz oxigéndús nem lesz.
    A tó tisztítása könnyebb lesz egy tavi porszívóval, amely sokkal gyorsabbá és pontosabbá teszi a tisztítást.
    Ha tavi növényeket vásárol, elsősorban az évelőket ajánljuk.

FIGYELEM: A leveleket mindig el kell távolítani a tóból, mivel azok a víz felszínén maradnak, és káros gázokat termelnek a tóba, amelyek megfojthatják a halakat. Fagyos időjárás esetén győződjön meg arról, hogy a tóban van-e jégmentes terület, különösen ott, ahol a tó a legmélyebb. Ez biztosítja a káros gázok távozását a tóból és az oxigénellátást.


Hozzászólás írásaKözzétéve: 05.09.2022
A cikk értékelése:
(91%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan válasszuk ki a legjobb metszőollót ágakhoz, fűhöz, sövényhez?Hogyan válasszuk ki a legjobb metszőollót ágakhoz, fűhöz, sövényhez?

A megfelelő metszőolló megkönnyíti a legkülönbözőbb növényekkel való munkát, a virágoktól, a fűszernövényeken, bokrokon és fákon át a sövényekig és vastag faágakig. Hogyan válasszuk ki a...

Kerti kemence téglából vagy ytongból - tervezés, az alap mélysége, építésKerti kemence téglából vagy ytongból - tervezés, az alap mélysége, építés

A kerti kemence a kert középpontja, amely melegséget és megfelelő hangulatot kölcsönöz az esti összejövetelekhez. A kültéri kandalló építésének azonban megvannak a maga egyedi jellemzői,...

Hogyan cseréljük a zárat az ajtóban akár kulcs nélkül is? Hogyan cseréljük a zárat az ajtóban akár kulcs nélkül is?

Egy rossz zár sok problémát jelent. Semmi kétség! A zárral kapcsolatos komplikáció sok aggodalmat okozhat. Rögtön arra gondolnak, hogy ez egy lakatosnak való munka? Hogyan cserélhetik ki...