A kerti tó téliesítése. Hogyan készítsük fel a tavat a télre?

Építettek egy kerti tavat, amely szebbé teszi az udvart és mindenki gyönyörködik benne? Lehet, hogy kicsit korainak fog tűnni, de a nyári szezonnak már nemsoká vége és a hőmérséklet nagyon hirtelen akár több 10 Celsius-fokot is zuhanhat - éjjel akár 0 °C alá is eshet a hőmérséklet. 

Kerti tó

Készüljenek a szezon végére már most és tudják meg, mit kell tenni a kert tó téliesítése során, hogy jövőre is ugyanilyen csodás legyen, mint most. 

Praktikus segédeszköz a tó tisztításakor

Kezdjék ősszel

Az ősz magával hossza a szeles időt és a levelek hullását. A tó őszi karbantartása főleg a levelek eltávolításából áll. Fontos, hogy amikor befagy a tó, akkor a víz tiszta legyen. A nem összeszedett levelek tápanyagként szolgálnak a moszatoknak és az egysejtűeknek, melyek ugyan nem tesznek kárt a tóban, de nem hatnak esztétikusan! A leveleket medence tisztító háló segítségével távolíthatják el. Egyszerűbb módszer, ha a tóba egy hálót helyeznek el, amely felfogja a leveleket. Ezt időnként ki kell tisztítani! 

A növények előkészítése

Azokat a növényeket, melyek nem bírják a fagyokat távolítsák el a vízből! Nyírják le róluk az elhalt leveleket és tegyék őket egy nedves homokkal teli edénybe egy olyan helyre, ahol nem fagy. A fagytűrő növényeket, beleértve a töndérrózsát is ott hagyhatják megszokott helyükön, de az elhalt leveleket róluk is érdemes eltávolítani kb. 5 cm-rel a felszín felettig. 

Kerti tó halakkal

A burjánzó növényállományt, elpusztult növényeket és gazt el kell távolítani, mivel ezek elkezdhetnek rothadni és így olyan gázokat szabadíthatnak fel, melyek veszélyesek a halakra nézve. Jobb kidobni őket, mint hagyni, hogy a vízbe potyogjanak! A tó alján lévő iszapot is érdemes eltávolítani, mivel ott is elindulhat a rothadás. 

A halak felkészítése a télre

A legfontosabb lépés a halak felkészítése a télre! A halaknak, mint más állatoknak is a tél átvészeléséhez elegendő mennyiségű tápanyagra van szükségük. Ezért fontos nem csak a tél beköszönte előtt, de egész évben a rendszeres etetés. Amikor a víz hőmérséklete 10 °C alá csökken, akkor hagyják abba az etetést. Ekkor a halak már nem fognak enni, mivel az emésztőrendszerük leáll. Ilyenkor az evés az emésztőrendszerük rothadásához vezethetne. Amennyiben a táplálékot nem fogyasztják el, akkro az a vízben fog lebomlani. A tokokat és a lapátorrú tokokat alacsonyabb hőmérséklet mellett is kell etetni! Amennyiben koi pontyokkal együt tartják őket, akkor nem szükséges az etetés. 

Tó a kertben

A halaknak meg kell szokniuk az életet a tóban - ne reméljék, hogy egy olyan hal, amelyet ősszel telepítenek a tóba átvészeli majd a telet. A tónak, melyben halak laknak legalább 1m mélységűnek kell lennie. A halak a melegebb vizet keresik, amely a tó alján gyülemlik fel. A mélyebb tavak tehát alkalmasabbak a halak teleltetésére, hiszen a tó fenekén akár +4 °C is lehet, még ha a víz teteje meg is van fagyva. Ezt az időszakot téli stagnálásnak nevezik. A halak amellett, hogy nem esznek, kevesebb oxigént is fogyasztanak. Ez azt jelenti, hogy a vizet nem kell oxigénnel dúsítani! 

A víz oxigéntartalma télen

Az első szabály szerint, minél több a hal, annál jobban kell figyelni az oxigénellátása. Ennek ellensége a jég! A jégréteg ugyanis elzárja a vizet, amelyből adódóan nem csak oxigén nem jut a vízbe, de a már említett káros gázok sem tudnak távozni, amelyek a bolmási folyamatok során keletkeznek. Ez miatt a halak akár meg is fulladhatnak!  

A jég kialakulását ezekkel a módszerekkel korlátozhatjuk:

  • Lék vágása – soha ne vágjanak léket a kerti tó jegébe! Ez hatalmas stresszt okoz a halaknak és magzavarja őket a telelésben. Ezen kívül a szigetelő fóliát is megsérthetik a tó alján akár a levágott jégdarabbal vagy a vágásra használt eszközzel. 
  • Poliészter úszó fűtőtesttel – Az egyik legjobb megoldás a jég kialakulásának megakadályozására egy poliészter úszó használata, melyen egy kisebb fűtőtest van elhelyezve. Sok modell integrált termosztáttal is rendelkezik, tehát csak bizonyos hőmérséklet alatt kapcsolnak be, így nem fogyasztják feleslegesen az elektromos áramot. Ennél a módszernél a víz nem keveredik, így a fenéken lévő víz hőmérséklete állandó. A vízbe lassabban kerül oxigén. 

Tó halakkal

  • Levegőztető – akár levegőztetővel is juttathatnak oxigént a tó vizébe, melyet levegőztető kővel is használhatnak. Ez a módszer nem csak oxigénnel dúsítja a vizet, de mivel folyamatosan keringeti azt, így megnehezíti a jég kialakulását. Az az egy hátránya van, hogy a levegőztető hideg levegőt juttat a vízbe, így valamennyire lehűti azt. Ezt a módszert az otthoni akváriumoknál szokták alkalmazni, tehát bármelyik akvarisztikában beszerezhető! 
  • Speciális szivattyú – a tó mélyéről kb 60 - 80 cm-ről vizet szivattyúz a felszínre a poliészter úszóhoz, mely körül a víz mozgása miatt nem alakul ki jég. Ennél a módszenél a víz bizonyos mértékig keveredik, amely jó az oxigén szempontjából. Annak érdekében, hogy a tó fenekén megmaradjon a meleg víz, nem szabad teljesen a tó aljáról szivattyúzni a vizet, hanem a már említett 60 cm-es mélység az ideális (a tó mélységétől függően). Ily módon a tó fenekén lévő víz meleg marad és nyugodtan áttelelhetnek ott a halak. 

A fagy a technikának is árt

A szivattyút akkor hagyják a vízben, ha leglább 30 cm mélyre van elhelyezve. Amennyiben a tó felszínén egy skimmer is található, akkor a víz szintjének a beszívó nyílástól alacsonyabban kell lennie, mivel máskülönben károsodhatna a berendezés. El kell távolítani az UV lámpákat, szűrőket és a különféle műanyag részeket, melyekben a fagy kárt tehetne (ha nem mélyen a felszín alatt találhatóak)

A tó tavasszal hálás lesz

Ha a tó téliesítését becsületesen végzik el, akkor a tó a következő szezon elején nagyon hálás lesz. Tiszta vízzel és elégedett lakókkal várja majd Önöket! Hiszen a halak is élőlények, még ha nem is kell velük annyit foglalkozni, mint egy kutyával vagy macskával. Ők is megérdemlik a törődést és az olyan környezetet, melyben jó érzik magukat.  

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 06.10.2019
A cikk értékelése:
(90.8%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan távolítsuk el a pillanatragasztót bőrről, bútorról vagy textíliáról? Hogyan távolítsuk el a pillanatragasztót bőrről, bútorról vagy textíliáról?

A pillanatragasztót akár forradalmi találmánynak is nevezhetjük, amely azonban kárt is okozhat. Leggyakrabban az összetapadt ujjak és a tárgyakon megjelenő csúnya foltok okoznak...

Hogyan tároljuk a zöldségeket és a gyümölcsöket?Hogyan tároljuk a zöldségeket és a gyümölcsöket?

Amennyiben idén több termésük lett, mint amire számítottak, ezért el szeretnék rakni a megmaradt zöldségeket és gyümölcsöket télre, úgy, hogy ne keletkezzen bennük nagy kár, akkor ez a...

Homokszűrő vagy papírszűrő a medencébe? Melyik a jobb? Homokszűrő vagy papírszűrő a medencébe? Melyik a jobb?

Amennyiben szeretnének egy medencét, akkor egy megbízható szűrőrendszert is kell hozzá vásárolniuk, amely segít azt tisztán tartani. A homokszűrő vagy a papírszűrő a jobb?