Hogyan gondozzuk a tündérrózsát a kerti tóban?

A tündérrózsa vagy más néven Nymphaea az egyik legismertebb vízinövény. A tündérrózsafélék családjába tartozik. Gyönyörű virágában júniustól egészen októberig gyönyörködhetünk. 

Rózsaszín tündérrózsa a tó felszínén

A tündérrózsa fiatal levelei először lilás színűvé, majd teljesen zölddé változnak. A dekorációs funkció mellett ez a növény nagyon praktikus is, mivel oxigénnel látja el a tavat és menedéket nyújt a halak számára. Az alga kialakulását is meggátolja, hiszen még az előtt elfogyasztja a tápanyagokat, hogy az alga megjelenhetne. 

Mikor virágzik a tündérrózsa?

A tündérrózsának elegendő fényre van szüksége a virágzáshoz. E miatt ajánljuk, hogy a tavacska egy napos helyen legyen, ahová naponta legalább 8 órán keresztül süt a nap. Ha a tó egy árnyékosabb helyen van, akkor a tündérrózsa csak ritkán vagy egyáltalán nem fog virágozni. 

A tündérrózsa júniustól októberig virágzik. Először a vízfelszín alatt nyílik ki a virág, amely a szár növekedése miatt feljut a felszínre. A megfelelő tündérrózsa kiválasztása ezért rendkívül fontos, hiszen meegtörténhet, hogy a virág a vízfelszín alatt marad. A virágzás folyamata közben ne manipuláljanak a növénnyel! 

A tündérrózsa elhelyezése

A legtökéletesebb a természetes élőhely, tehát egy tó. Amennyiben nincs kerti tavuk, de mégis szeretnének tündérrózsát, akkor egy vízzel megtöltött tartályba kell elhelyezni. Az állot vizet kedveli, 6 - 8,5-ös pH értékkel. A víz mélysége is fontos, mivel a különféle tündérrózsa fajoknak eltérő vízmélységre van szükségük a megfelelő fejlődéshez. Elhelyezés előtt győződejenek meg róla, hogy a megfelelő mélységet választották!

A tündérrózsa gondozása tartályokban

Kiültetés tóba vagy tartályba

A növényt ültethetjük közvetlenül a tó fenekére vagy egy tartályba. A második módszer valamivel praktikusabb, hiszen könnyebben manipulálhatunk a tündérrózsával. A tartály aljára szórjunk tőzeget, utána agyagos földet, amivel a tartály felét megtöltjük. A földhöz adjunk tápgolyókat vagy tabletta tápot, amelyek segítik a tündérrózsa fejlődését. A tündérrózsát belerakjuk a földbe és hozzádjuk az utolsó réteg agyagos földet. A föld tetjére szórjunk egy réteg kavicsot, amellyel meggátolhatjuk a föld fellazulását, így az nem fogja összekoszolni a tó vizét. 

A tündérrózsa téliesítése

A tündérrózsa téliesítése nem igényel sok előkészületet. A tartályt vegyük ki a vízből és vigyük egy helyiségbe, ahol legalább 4°C-os a hőmérséklet. Beletesszük egy vízzel teli edénybe. A tündérrózsa akár a tóban is átvészelheti a telet. Fontos, hogy eltávolítsuk a leveleit és a tartályt legalább egy méteres mélységvbe helyezzük. Ott a víz kb. 4°C-os, ami ideális a tündérrózsa számára. 

Tápozás

A táp, amit az ültetéskor a földhöz adunk kb. 2-3 évre elegendő. A tündérrózsa tápozását nem kell túlzásba vinni! Amennyiben úgy érzik, hogy a növény nem virágzik annak ellenére, hogy elegendő fényhez jut, akkor érdemes megtápozni. Figyelmesen válasszanak tápot! A legjobb olyat használni, ami nem fog kijutni a tartályból a tóba. 

Szaporítás és átültetés

Fontos, hogy a gyökérrendszert 3-4 év után szétválasszuk. Ennyi idő után a növény már túlságosan megnőtt, elfáradt és átültetésre van szüksége. A tündérrózsát tavasz elején ültethetjük át, amikor nem virágzik és egyszerűbb vele dolgozni. A növényt ki kell venni a tartályból, majd szétvághatjuk és külön elültetjük az egyes részeket. 

Tündérrózsa a kerti tóban

A tündérrózsa és halak együttélése nem mindig egyszerű. Főleg akkor lehet probléma, ha növényevő halakról van szó, akik előszeretettel falják fel a tündérrózsát. Ha már vannak halak a tóban, akkor a tündérrózsa köré tegyenek drótkerítést, amit zöld műanyaggal vonhatnak be, hogy ne legyen feltűnő a vízben. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 01.03.2021
A cikk értékelése:
(89.6%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan szabaduljunk meg a levéltetvektől? Segíthet a permet vagy a katicabogarakHogyan szabaduljunk meg a levéltetvektől? Segíthet a permet vagy a katicabogarak

A tetvek apró és ártalmatlannak tűnő élőlények, amelyek mérete ritkán haladja meg a fél centimétert. A valóságban azonban az egyik legelterjedtebb rovarfajnak számítanak, amelyek a...

A bazsarózsa gondozásaA bazsarózsa gondozása

A muskátli téliesítése - tartsák magukat a bevált tippekhez és trükkökhöz!A muskátli téliesítése - tartsák magukat a bevált tippekhez és trükkökhöz!

A muskátli nem igényel nagymértékű gondozást, de mivel érzékeny a hidegre, ezért fontos, hogy megfelelően téliesítve legyen a hűvösebb hónapokban.