Hogyan gondozzuk a tündérrózsát a kerti tóban?

A tündérrózsa vagy más néven Nymphaea az egyik legismertebb vízinövény. A tündérrózsafélék családjába tartozik. Gyönyörű virágában júniustól egészen októberig gyönyörködhetünk. 

Rózsaszín tündérrózsa a tó felszínén

A tündérrózsa fiatal levelei először lilás színűvé, majd teljesen zölddé változnak. A dekorációs funkció mellett ez a növény nagyon praktikus is, mivel oxigénnel látja el a tavat és menedéket nyújt a halak számára. Az alga kialakulását is meggátolja, hiszen még az előtt elfogyasztja a tápanyagokat, hogy az alga megjelenhetne. 

Mikor virágzik a tündérrózsa?

A tündérrózsának elegendő fényre van szüksége a virágzáshoz. E miatt ajánljuk, hogy a tavacska egy napos helyen legyen, ahová naponta legalább 8 órán keresztül süt a nap. Ha a tó egy árnyékosabb helyen van, akkor a tündérrózsa csak ritkán vagy egyáltalán nem fog virágozni. 

A tündérrózsa júniustól októberig virágzik. Először a vízfelszín alatt nyílik ki a virág, amely a szár növekedése miatt feljut a felszínre. A megfelelő tündérrózsa kiválasztása ezért rendkívül fontos, hiszen meegtörténhet, hogy a virág a vízfelszín alatt marad. A virágzás folyamata közben ne manipuláljanak a növénnyel! 

 

A tündérrózsa elhelyezése

A legtökéletesebb a természetes élőhely, tehát egy tó. Amennyiben nincs kerti tavuk, de mégis szeretnének tündérrózsát, akkor egy vízzel megtöltött tartályba kell elhelyezni. Az állot vizet kedveli, 6 - 8,5-ös pH értékkel. A víz mélysége is fontos, mivel a különféle tündérrózsa fajoknak eltérő vízmélységre van szükségük a megfelelő fejlődéshez. Elhelyezés előtt győződejenek meg róla, hogy a megfelelő mélységet választották!

A tündérrózsa gondozása tartályokban

Kiültetés tóba vagy tartályba

A növényt ültethetjük közvetlenül a tó fenekére vagy egy tartályba. A második módszer valamivel praktikusabb, hiszen könnyebben manipulálhatunk a tündérrózsával. A tartály aljára szórjunk tőzeget, utána agyagos földet, amivel a tartály felét megtöltjük. A földhöz adjunk tápgolyókat vagy tabletta tápot, amelyek segítik a tündérrózsa fejlődését. A tündérrózsát belerakjuk a földbe és hozzádjuk az utolsó réteg agyagos földet. A föld tetjére szórjunk egy réteg kavicsot, amellyel meggátolhatjuk a föld fellazulását, így az nem fogja összekoszolni a tó vizét. 

A tündérrózsa téliesítése

A tündérrózsa téliesítése nem igényel sok előkészületet. A tartályt vegyük ki a vízből és vigyük egy helyiségbe, ahol legalább 4°C-os a hőmérséklet. Beletesszük egy vízzel teli edénybe. A tündérrózsa akár a tóban is átvészelheti a telet. Fontos, hogy eltávolítsuk a leveleit és a tartályt legalább egy méteres mélységvbe helyezzük. Ott a víz kb. 4°C-os, ami ideális a tündérrózsa számára. 

Tápozás

A táp, amit az ültetéskor a földhöz adunk kb. 2-3 évre elegendő. A tündérrózsa tápozását nem kell túlzásba vinni! Amennyiben úgy érzik, hogy a növény nem virágzik annak ellenére, hogy elegendő fényhez jut, akkor érdemes megtápozni. Figyelmesen válasszanak tápot! A legjobb olyat használni, ami nem fog kijutni a tartályból a tóba. 

Szaporítás és átültetés

Fontos, hogy a gyökérrendszert 3-4 év után szétválasszuk. Ennyi idő után a növény már túlságosan megnőtt, elfáradt és átültetésre van szüksége. A tündérrózsát tavasz elején ültethetjük át, amikor nem virágzik és egyszerűbb vele dolgozni. A növényt ki kell venni a tartályból, majd szétvághatjuk és külön elültetjük az egyes részeket. 

Tündérrózsa a kerti tóban

A tündérrózsa és halak együttélése nem mindig egyszerű. Főleg akkor lehet probléma, ha növényevő halakról van szó, akik előszeretettel falják fel a tündérrózsát. Ha már vannak halak a tóban, akkor a tündérrózsa köré tegyenek drótkerítést, amit zöld műanyaggal vonhatnak be, hogy ne legyen feltűnő a vízben. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 01.03.2021
A cikk értékelése:
(89.6%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan gondozzuk a szobanövényeket télen - öntözés, hőmérséklet, fényigényHogyan gondozzuk a szobanövényeket télen - öntözés, hőmérséklet, fényigény

A tél a szobanövények számára is a pihenés időszakát jelenti. Elég betartani pár szabályt és a szobanövények minden probléma nélkül átvészelik a telet, majd tavasszal visszatér beléjük...

Hogyan gondozzuk a mikulásvirágot?Hogyan gondozzuk a mikulásvirágot?

Ez a szépség Dél-Amerikából származik. Egész évben nevelhető és minden évben szebbé teheti a karácsonyt. Egy kis gondoskodásért cserébe nagyon hálás tud lenni! 

Hogyan gondozzuk az amarilliszt?Hogyan gondozzuk az amarilliszt?

Nálunk az Amaryllis belladonna általában szobanövényként jelenik meg, de nyugodtan ültethető ágyásba is. Hogyan gondozzuk megfelelően? Hogyan ültessük át és szaporítsuk? Tudjanak meg...