Fehér penész a virágcserépben - mi okozza és hogyan lehet megszabadulni tőle

Egy napsütéses napon, dúdolgatva és jó hangulatban, megöntözi szeretett virágait. Minden úgy van, ahogyan lennie kell, de hirtelen valami furcsát vesz észre. A cserepekben lévő földet egy furcsa fehér réteg borítja, amely nem néz ki, és nem is érződik túl csábítónak. Nem kell megijedni, ez egy fehér penészgomba, amely megtámadta a virágot.

Hogyan szabaduljunk meg a fehér penésztől a virágcserépben?

Bár fehérpenésznek nevezik, nemcsak a cserépben a földön, hanem magukon a virágokon is megtalálható, ahol már fekete színű. Amint ezt észreveszi, azonnal hozzá kell látnia a probléma megoldásához, elvégre nem akarja, hogy több évnyi ápolás és öntözés kárba vesszen! Mi a teendő az ilyen penészgombákkal?

Néha egyszerű intézkedések is elegendőek a penész legyőzéséhez és a növény meggyógyításához, de vannak esetek, amikor nagyon nehéz, és véget nem érő harcba kell kezdenünk. Sok függ a penész típusától és attól is, hogy mennyire terjedt el a növényen. Azt is fontos tudatosítani, hogy a szobanövények esetében a talajból származó anyagok a belélegzett levegőbe is bekerülnek. Ez a penész tehát nem csak a virágokra, hanem Önre is veszélyes! A penész általában ott jelenik meg, ahol nedvesség van, és ez leginkább télen fordul elő. Ezért ne feledje, hogy ebben az időszakban is rendszeresen szellőztessen! Hogyan lehet a lehető leggyorsabban megszabadulni ettől a problémától, és hogyan kell pontosan eljárni? Olvassa el a következő sorokban található információkat, és szabaduljon meg a penésztől a virágcserépben!

Hogyan ismerhetik fel a növényeken?

Hogy a virágokon megjelenő penész hogyan nézhet ki, az több tényezőtől is függ. Az első dolog, ami számít, az az adott virágtípus. Mindegyik növényen másképp jelenik meg, más színű lehet, és a növény különböző részein találkozhatunk vele. Ezért néha nehéz megállapítani, hogy penészről vagy más növényi betegségről van-e szó. Ezt főként arról lehet megállapítani, hogy a növény virágain fekete foltok jelennek meg, amelyeknek nem kellene ott lenniük. A penész egyértelmű jele a szürke színű bevonat vagy a fehér penész a cserépben lévő virágföldön. Ez általában az első dolog, amit észre lehet venni.

A következő dolog, ami befolyásolja, hogyan fog kinézni a penész a növényen, az a penész konkrét típusa. A leggyakoribbak közé tartozik a szürkepenész, amely a növények mellett a zöldségeket és gyümölcsöket is megtámadja. A növény minden részét megtámadja a vegetációs időszak alatt. Amint eléri a vegetáció csúcsát, vagyis a rügyet, a növény elpusztul. Akkor kell a problémát orvosolni, mielőtt ilyen szintre terjedne. Amint a növényen megjelennek a penész első jelei, és a fent említett jeleket is felismerte, akkor azonnal kezelni kell.

Fehér penész a virágcserépben - a kialakulás oka és eltávolítás

Mivel táplálkozik ez a penész és hogyan alakul ki? Kialakulásáért a páratartalom lehet a felelős. Ez miatt főleg ősszel és télen fordul elő, de a virágokon egész évben megtalálható. Az otthon melege is hozzájárul a terjedéshez. A lisztharmat például gyengébb állapotban is megtámadhatja a növényeket, és hajlamos arra, hogy átültetéskor vagy sérülések esetén is felüsse a fejét. Például akkor, ha nem gondozzuk megfelelően a növényt. Az okok között szerepel a helyiség hiányos szellőzése, a rendszertelen öntözés - vagyis az, hogy egyszer megöntözik, máskor pedig elfelejtik. A talaj pH-értéke is fontos tényező, és a penész különösen a savanyúbb talajban fog megjelenni.

Hogyan szabaduljunk meg a penésztől?

Ha tehát a penész még nem tette tönkre teljesen a növényt, akkor aszerint kell eljárni, hogy ártalmatlan penész van-e a talajon, vagy megjelent-e a növény más részein, legyen szó a virágokról, a levelekről, a gyökerekről vagy a szárról. Ne feledje, hogy a penészgomba esetén teljesen meg kell szabadulnia tőle, és el kell távolítania az összes érintett részt. A következőképpen szabaduljon meg a penésztől a cserépben és a virágokon:

A penész manuális eltávolítása

Fogjon egy otthon lévő kis lapátot, amit a növények átültetésére használnak. Ha a talaj nem túlságosan fertőzött, csak a felső néhány milliméter érintett, akkor egy széles réteget kell lehámozni, amelyben a penész megtapadt. Ezután néhány napig ne öntözze a növényt, amíg a talaj ki nem szárad!

Ha azonban a penész néhány centiméternél is mélyebben van a talajban, ültesse át egy új cserépbe, új földdel. A por- és penészallergiásoknak figyelmeztetésként: az ilyen fertőzött virágok kezelésénél használjon maszkot, hogy elkerülje az irritációt.

A virágföldet szórják meg fahéjjal

Ha csak a talaj legfelső rétegét távolította el, érdemes őrölt fahéjat szórni rá. A fahéjban fahéjaldehid található, amely a fahéj jellegzetes ízét és illatát adja, de természetes gombaölő szerként is működik, megakadályozva a gombák és a penész további terjedését.

Nem kell túlzásba vinni a fahéjjal, csak egy kevésre van szükség. Bár egyes helyeken ajánlják az ecet használatát, a legjobb, ha elkerüljük! Lehet, hogy elpusztítja a penészt, de a növény gyökereire is rossz hatással van.

Mi legyen a megtámadott virágfölddel?

Vásárolt már friss virágföldet a kertészeti boltban, és amikor már éppen dolgozni akart vele, fehér foltokat vett észre rajta? Előfordul, hogy ez a fehér penész már elszaporodott a csomagolt virágföldben, mivel az ártalmatlan kis penészrészecskék már jelen voltak a földben. Ha történt már ilyen, mit tett a földdel? Kidobta vagy felhasználta?

Virágföld fehér penésszel - ki kell dobni?

Furcsának tűnhet, de valóban nem kell azonnal kidobni az ilyen fertőzött virágföldet, hiszen felhasználható átültetéshez, palánták számára, illetve a virágföld pótlására, ha valamelyik cserépben kevés lenne. De az ilyen virágfölddel nem lehet azonnal dolgozni. Az egészet alaposan forgassa át, hogy a fehér rész összekeveredjen a sötét részével, majd hagyja az egész masszát legalább két napig levegőzni. Két nap elteltével normál virágföldként használhatja, ideális esetben friss komposzttal keverve.

Ha azonban növénymagokat vagy apró hagymákat szeretne ültetni, akkor a legjobb, ha kidobja az ilyen földet! Átültetéskor a növények már nagyok, így kicsi az esélye annak, hogy egy ilyen "fertőzött" föld elpusztítja őket, de az apró csírázó magvak esetében ez nagyon rizikós.

Hogyan előzzük meg a fehér penész megjelenését a virágföldön? 

Talán nem is tudta, de apró penészsejtek szinte mindig vannak növényeink cserepeiben. Csak más mennyiségben, és így teljesen ártalmatlanok. Ezért tisztában kell lennie azzal, hogy a penésztől soha nem fog 100%-ban megszabadulni, és amint a növény körülményei romlanak, vagy a penész feltételei javulnak, a penész megjelenhet. Annak érdekében, hogy ezt elkerülje, és ne kelljen a növényei miatt aggódnia, a következő feltételeket kell betartania:

  • Rendszeres szellőztetés - még a téli időszakban is. A nedvesség az, ami a legintenzívebben elősegíti a penész elszaporodását a virágföldön. Hogy elkerülje a fehér foltokat a virágföldön, legalább naponta egyszer szellőztesse át megfelelően az egész házat vagy lakást! Nyissa ki nyugodtan tágra az ablakokat minden helyiségben, és csináljon huzatot. Így a szellőzés sokkal intenzívebb lesz, és a penésznek esélye sem lesz az Ön otthonában!
    Rendszeres és mértékletes öntözés - előfordul, hogy egy virágot időnként túlöntözünk. Azt mondja magának, hogy most már sokáig nem fogja öntözni, és majd valahogy kiegyenlítődik. Nos, ilyenkor kezdődik a penészesedés folyamata. A túlöntözés a fő oka a penészesedésnek. A legtöbb szobanövény esetében heti egyszeri, optimális mennyiségű öntözés az ideális. Ha véletlenül nem sszívódik fel az összes víz, amivel a virágot öntözte, öntse ki, hogy ne álljon ott feleslegesen.
    A helyiség nedvességtartalma - ha már volt tapasztalata penésszel a szobanövények földjében, vagy el akarja kerülni, próbálja meg csökkenteni a levegő páratartalmát. Kerülje például a szennyes felakasztását olyan helyiségekben, ahol virágok vannak. A páratartalmat bizonyos eszközökkel is szabályozhatja, amelyeket kifejezetten arra terveztek, hogy kiszívják a levegőből a nedvességet.

Hozzászólás írásaKözzétéve: 06.03.2023
Posledná aktualizácia:
A cikk értékelése:
(87.4%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan kell gondoskodni a begóniáról? - gondozás, öntözés, szaporításHogyan kell gondoskodni a begóniáról? - gondozás, öntözés, szaporítás

Az ilyen virágok gondozása egyáltalán nem nehéz, ezért még teljesen kezdők számára is megfelelő. Ne féljen beszerezni néhány magot, hogy tavasszal elkezdhesse a növény gondozását. Ebben...

Mi riasztja a katicabogarakat? Öreganyáink tanácsai, amelyek biztos segítenekMi riasztja a katicabogarakat? Öreganyáink tanácsai, amelyek biztos segítenek

Ez az aranyos kis fekete pöttyös, piros bogár azonban valószínűleg egy keleti katicabogárnak "köszönhetően" veszélyeztetett.

Szobanövények árnyékba és sötét zugokbaSzobanövények árnyékba és sötét zugokba