Szobanövények árnyékba és sötét zugokba

Mit lehet tenni, ha sötét az otthona, kis ablakokkal, amelyek minimális fényt engednek be, és nincs kapcsolatban a természettel? Egyszerűen vigye haza a természetet!

Szobanövények sötét sarkokba, ahová nem jut fény

A cserepes növények új színt visznek otthonába és egy kicsit otthonosabbá teszik a házat. És mit tegyünk, ha nincs elég fény a lakásban? Számos olyan növénytípus létezik, amely hangulatosabbá teszi otthonát, de nem igényel sok napfényt. Adunk néhány tippet, milyen növények helyezhetőek el egy sötét előszobában, egy ablaktalan fürdőszobában vagy akár a hálószoba egyik sarkában.

A kedvelt buzogányvirág

Ez a név talán nem tűnik ismerősnek, de ha megnézed a képet, akkor biztosan azonnal felismeri. Ez főként azért van, mert hazánkban meglehetősén népszerű árnyékot kedvelő szobanövény. Ez minden bizonnyal levelei érdekes megjelenésének és magas növésének köszönhető.

Nem igényel sok fényt, és fontos, hogy legyen valami a növény és a nap között, ami megszűri a fényt. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a buzogányvirág mérgező, ezért nem igazán felel meg kisgyermekes otthonokba.

A gyógyító aloe vera

Az aloe vera szintén egyike azoknak az igazán népszerű szobanövényeknek, amelyek sötétben is jól érzik magukat. Nem igényel sok törődést, nagyon érdekes a megjelenése, és ráadásképp gyógyhatású is! Problémás bőr, különböző sebek, ekcéma vagy égési sérülések esetén használják.

Az aloe árnyékban is megél

Ha kisebb aloét vesz, akkor az leginkább egy sötét fürdőszobába vagy sötét előszobába illik. Ezzel szemben, ha idősebb növényei vannak, azok inkább a nagyobb helyiségek sötét sarkaiba lelik meg tökéletes helyüket.

A lágy vitorlavirág

Ha általában nem maradnak meg Önnél sokáig a növények és nem tudja, hogyan kell megfelelően gondozni őket, de mégis szeretne néhányat, akkor a vitorlavirág lesz a legjobb választás. Egyértelműen az egyik legérdekesebb szobanövény és a legjobb benne, hogy akkor is jól érzi magát, ha sokáig nem kap vizet. És persze szinte semmilyen fényt nem igényel. A közvetlen napfény még akár árthat is neki.

A trópusi bromélia

Azt mondhatnánk, hogy a trópusi növényeknek mindenképpen sok napra van szükségük, de ez ebben az esetben biztosan nem így van. Trópusi megjelenésüknek és gyönyörű virágaiknak valóban nincs szüksége sok fényre és magas hőmérsékletre sem. A 22 fok körüli hőmérséklet ideális számukra. Azonban sok nedvességet igényelnek, ezért ha egy hónapig nem öntözi őket, akkor jó eséllyel kiszáradnak.

A szokatlan algagolyók

Az algagolyók olyanok, mint a halak, de nem kell etetni őket. Valójában ők a legkevésbé igényes növények a világon. Havonta kétszer ki kell cserélni a vizet és sötétebb helyeken is tökéletesen elélnek. A lakásban tulajdonképpen bárhol elhelyezheti őket. Még csak tápozni sem kell őket, mivel tápanyagukat fotoszintézis útján állítják elő.

A csíkos törpebors

A virág legérdekesebb részét a levelei alkotják, amelyek színe, alakja és felülete változó. Nem nő magasra, így ideális kisebb helyiségekbe, például a fürdőszobába vagy az előszobába, de akár egy asztalra is elhelyezhető. A félárnyékot és a szárazabb talajt kedveli.

A nagyszerű könnyezőpálma

A Monstera glorious egy olyan növény, amelyet az elmúlt évtizedekben szinte minden lakberendezési magazinban láthattak. Főleg atipikus levélformája miatt olyan ikonikus, nem igényel sok gondozást, szaporítható és valószínűleg bármilyen környezethez alkalmazkodik.

Könnyezőpálma sötét, árnyékos helyekre

Legyen az egy ablak nélküli szoba vagy egy sötét folyosó. A buzogányvirághoz hasonlóan a könnyezőpálma is mérgező, ezért érdemes vigyázni vele!

A lassú rákvirág

Az Aglaonema olyan, mint egy teknősbéka növényi formában. Legalább 10 évig él, és különösen érdekes mintás levelei miatt, amelyek a zöld árnyalataiban, néha ezüstös árnyalatban pompáznak. Mivel maximum 100 cm-re nő meg, még akkor is, ha már sok éves, különösen megfelelő komódra, asztalra vagy polcokra. Az rákvirág szereti az árnyékot, ezért ne féljen ablak nélküli helyiségekbe is elhelyezni.

Az igénytelen legénypálma

Ezt a növényt mindenképpen érdemes a sötétben tartható szobanövények közé sorolni. A legénypálmát a feng shui filozófiában elsősorban úgy ismerik, mint a szerencsét és pénzt hozó növényt, így biztosan nem fogja megbánni megvásárlását.

A legénypálma a lakás árnyékosabb sarkába is tehető, ahová nem jut fény

Fényes, masszív levelei vannak, és csak hetente egyszer kell öntözni, ami a legtöbbek számára előnyös.

A sokoldalú filodendron

Szintén egyike azoknak a növényeknek, amelyek nagyon népszerűek a magyarországi otthonokban. Talán az is hozzátesz ehhez, hogy 220 faj közül lehet választani. A legnépszerűbbek közé tartozik például a Philodendron erubescens, selloum vagy scandens. Érdekességük, hogy azon kevesek közé tartoznak, amelyeknek léggyökereik vannak, ill. az is, hogy közvetlen napfényben nem fenyegeti őket a megégés veszélye. Melegre azonban mindenképpen szükségük van, legalább 18 fokra.

A királybegónia

A királybegónia valóban a növények úrnője, amelyet szinte teljes sötétségbe is lehet tenni. Sőt, közvetlen fény nélkül is kibírja, és egyáltalán nem fog károsodni, épp ellenkezőleg! Kelet-Indiában őshonos és kivételesen színpompás. Bár nem igényli a fényt, vigyázzunk, hogy mennyit öntözzük. Soha nem szabad túlöntözni és a víz sem kerülhet a levelekre sem!

Mohakép

Ez a "növény" tökéletes egy ablaktalan fürdőszobába vagy egy sötét előszobába és igazán egyedi dekorációként szolgál. Belsőépítészeti elemeként szintén nagyon gyakran megjelenik manapság. Az egyetlen dolog, amire egy ilyen mohaképnek szüksége van, az a kellő nedvességtartalom. Már a boltokban is lehet kapni, de egy kis ügyességgel otthon is elkészíthető.

Mohafalak és képek otthonunkba

Mohafalak és képek otthonunkba

Dátum:

A benti moha alkothat falat, képet, de burkolatként is használható. Ez egy kitűnő lehetőség arra, hogy a természetet becsempésszük otthonunkba. Olvassák el cikkünket és lehet, hogy Önöknek is megtetszik ez a nem megszokott kiegészítő. 

Cikk olvasása


Hozzászólás írásaKözzétéve: 12.09.2022
Posledná aktualizácia:
A cikk értékelése:
(89.6%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan kell gondoskodni a begóniáról? - gondozás, öntözés, szaporításHogyan kell gondoskodni a begóniáról? - gondozás, öntözés, szaporítás

Az ilyen virágok gondozása egyáltalán nem nehéz, ezért még teljesen kezdők számára is megfelelő. Ne féljen beszerezni néhány magot, hogy tavasszal elkezdhesse a növény gondozását. Ebben...

Fehér penész a virágcserépben - mi okozza és hogyan lehet megszabadulni tőleFehér penész a virágcserépben - mi okozza és hogyan lehet megszabadulni tőle

A fehér penész nemcsak a cserépben a virágföldön, hanem a virágokon is megtelepedhet, ahol már fekete színű. Amint ezt észreveszi, azonnal el kell kezdenie a probléma kezelését! Mai...

Mi riasztja a katicabogarakat? Öreganyáink tanácsai, amelyek biztos segítenekMi riasztja a katicabogarakat? Öreganyáink tanácsai, amelyek biztos segítenek

Ez az aranyos kis fekete pöttyös, piros bogár azonban valószínűleg egy keleti katicabogárnak "köszönhetően" veszélyeztetett.