Mohafalak és képek otthonunkba

A mohafal egy kitűnő lehetőség arra, hogy a természetet becsempésszük otthonunkba. A lakásba, házba, irodába és kávézóba is illik. A mohafal egy viszonlyag új trend, de eredete régre nyúlik vissza. 

Mohafal a nappaliban

A buddhista szerzetesek már több ezer évvel ezelőtt is el voltak ragattetva a templomok kertjében növő mohától. A falakon és köveken termesztették, hiszen a szabadságot és mindennapi szórakozást idézték fel. Számukra a moha a harmóniát, időt és a meditáció egyik kellékét jelentette. 

Manapság a városokban egyre több ember él és gyakran bukkannak fel új épületek is. Ebből adódóan jobban elszigetelődünk a természettől. A természettel való kapcsolat fenntartása volt az inspiráció a mohafalak és képek megalkotásához. A moha burkolatot, falat, graffitt és képet lehet, hogy egy kicsit drágább beszerezni, de ha betartanak bizonyos szabályokat, akkor fenntartásuk nem lesz költséges. 

A moha formái beltéren

Mohával beltéren fal, kép, graffiti vagy burkolat formájában találkozhatnak. 

A mohafal egy összefüggő moharéteget képez, amely kiváló kiegészítő, ha van egy sima, szabad fal otthonukban. Amennyiben nincs kertjük vagy nyaralójuk, ahol "összeolvadhatnak"  a természettel, akkor ez egy kitűnő módja a természet közelebbhozásának. A mohafal remekül néz ki, ráadásul jó az illata és a levegőt is tisztítja. Fontos, hogy minőségi gyártótól vásárlojanak! 

Moha a konyhában

A mohaképek élő képek, melyek a falon lógnak. Szép lakáskiegészítők, ill. a mohafalhoz hasonlóan a levegőt is tisztítják. A mohaképek egyszerűbb és költségileg is elfogadhatóbb alternatívát képeznek. Legtöbbször előre meghatározott méretű képet vásárolhatunk, de sok cég kérésre is tud gyártani. Méretüknek köszönhetően bármelyik helyiségbe, lakásba vagy irodába passzolnak. 

Képek a falon mohából

A mohafal ára a kiválasztott terület méretétől függ. A mohafal esetében a fal előkészítéséhez szükséges javítások árát is számításba kell venni! A mohaképek ára annyival alacsonyabb, hogy a képet már kész termékként kapjuk kézbe. Mohafalakat és képeket nálunk is lehet vásárolni, akár több gyártótól is. 

Hogyan készítsünk mohából képet? 

Mohaképet vagy mohafalat akár saját kezűleg is készíthetünk, de ez valamivel bonyolultabb, mint a moha graffiti esetében (lásd lejjebb). Ilyen esetben is könnyebb a mohakép készítése. Egy keretre, szövetre, mohára, földre és szerszámokra lesz szükségünk. Az így készült képeket, esetleg falakat öntözni is kell, mivel nem stabilizált mohából készülnek. Útmutatót a mohafal és kép készítéséhez találhatnak az interneten, de főleg a külföldi oldalakon, ahol pontos, aprólékos leírásokat is olvashatnak a videók mellett. 

Moha graffiti

A moha graffiti főleg kültéren elterjedt. E művészet úttörője Anna Garforth. Ezt az új trendet a moha inspirálta, amely benőtte a köveket. Moha graffitit saját kezűleg is nagyon könnyen lehet készíteni. Így kihasználhatják a külső falakat, esetleg a kerítést. 

Hogyan lássanak hozzá? Az interneten videókat is találhatnak, de egyszerűbb így: szedjenek két maréknyi mohát, amely hasonló felületen nő, mint ahová Önök szeretnék a moha graffitit. Vízzel tisztítsák meg a földtől és sártól, majd tegyék egy mixerbe. Adjanak hozzá 2 bögre vizet, egy nagy fehér joghurtot és egy kanál cukrot. 

Ezzel a keverékkel fessék le a kívánt felületet és pár hét múlva kezdjék rendszeresen spriccelni vízzel. A legjobb, ha a kiválasztott felületet nem éri sok napsütés, mivel a moha az árnyékos, nedves helyeket kedveli. Az eredmény mindenért kárpótol!

Felirat mohából - moha graffiti

Moha graffiti a falra

Mohafalak és képek készítése

A mohafalak és képek készítése több lépésből áll. A legfontosabb a moha stabilizálássa. Minden mohafalon és mohaképen stabilizált mohával találkozhatunk. E folyamat lényege, hogy a természetes nedvességet tartósító keverékkel (glicerin oldat) van felváltva. Ez a keverék nem kártékony és a környezetre nézve sem káros. Ennek köszönhetően a moha sokáig megőrzi eredeti kinézetét és színét. Az élettartama így 7 - 10 év. 

A stabilizálás sikeressége a megfelelő moha kiválasztásán alapszik - érdeklődjenek a gyártótól, akinél vásárolnak, hogy honnan származik a felhasznált moha. A stabilizálás során a moha elveszítheti természetes színét, ami ételfestékkel van helyrehozva. A stabilizálás miatt a moha nem nő tovább, nem maradnak benne rovarok és az esetleges penész kialakulását is kiszűrhetjük így. 

A mohafalak gondozásának alapelvei: 

  • levegős helyen kellene őket elhelyezni, ahol legalább 50%-os a páratartalom
  • a stabilizált mohát nem szabad öntözni, párásítani, tehát nem érintkezhet vízzel 
  • a mohát nem érheti napfény 
  • a túl magas páratartalmú helyiségek sem megfelelőek - tehát a fürdőszobába nem ajánlott mohafalat csinálni - amennyiben mégis oda szeretnének mohát tenni, akkor ügyeljenek arra, hogy megfelelő távolságban legyen a víztől

A moha elrendezése és dekorálása

Amennyiben van érzékük hozzá, akkor saját kezűleg is készíthetnek dekorációt. Leggyakrabban az izlandi mohával találkozhatnak, amely Skandináviából származik. Természetesen stabilizált formában lehet megvásárolni és ugyanazokat a szabályokat kell betartani az esetében, mint amiket fentebb is említettünk. Ez a moha inkább zuzmóra emlékeztet, hiszen még a színe is szürkés. Gyakran színezve árulják. Ez a moha ellenáll a szárazságnak és a víznek is, tehát sokoldalúan kihasználható. Az egyetlen, amit nem tudunk vele megtenni, az a termesztés. Csak vásárolni lehet! Egy 100 grammos csomagolás ára kb. 2100 forintba kerül. 

Stabilizált izlandi moha dekoráláshoz

A mohát akár dekorációkhoz is használhatjuk. A mohakép csak a kezdet! Sok más érdekes dekortárgyat lehet mohával készíteni. Akár moha fácskát készítenek vagy egy üvegben kombinálják más növényekkel, mindenképpen egy olyan díszt kapnak, amely minden évszakhoz passzol. A dekorációs mohát bonyolultabb dekorációkhoz is használhatják az ünnepek alatt. 

Ötletek a stabilizált moha felhasználására: 

Koszorú izlandi mohából

Óra mohából

Moha óra, üzletben kb. 70 ezer forintért vásárolható meg

Dekoráció mohából

Saját otthonukban is el tudnának képzelni egy moha dekorációt? Hagyják szabadon szárnyalni ötleteiket és kreativitásukat! Akár a mohafalat, képet vagy dekorációt választják nyugodtan elkészíthetik saját kezűleg is! Egy csöpp természetet vihetnekk ezáltal otthonukba, amely elengedhetetlen a pihenéshez és relaxációhoz. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 05.08.2020
A cikk értékelése:
(92%)

További cikkek a kategóriában:

Kültéri árnyékolók nem csak a teraszra!Kültéri árnyékolók nem csak a teraszra!

A legtöbb háztartásban beltéri redőnyöket használnak. Ezek adott mennyiségű magánszférát biztosítanak és segítségükkel szabályozhatják, hogy mennyi fény jöjjön be kintről a helyiségbe....

Hogyan díszítsük fel a karácsonyi asztalt? Az egyszerűségre és a természetes részletekre érdemes alapozniHogyan díszítsük fel a karácsonyi asztalt? Az egyszerűségre és a természetes részletekre érdemes alapozni

Hogyan dízsítsük fel a karácsonyi asztalt nagy költségek nélkül? Pár olyan tippel készültünk, amelyekhez a háztartásban megtalálható apróságok is megfelelőnek bizonyulnak. Teremtsenek...

Karácsonyi dekoráció az utolsó pillanatbanKarácsonyi dekoráció az utolsó pillanatban

A karácsony előtti pár nap tökéletes arra, hogy néhány apró részlet hozzáadásával felejthetetlen hangulatot teremtsünk. Ehhez a legjobb kézzel készült dekorációt használni. Merítsenek...