Fa zsindelytető és fa zsindely - ár/m2, kivitelezés

Minden, ami a múltban fényűző volt, de mára már belepte a por egyre inkább újra kezd népszerűvé válni. Valamikor régen, - és ez nem is volt olyan régen - a tető cserepek helyett fából készült.

A zsindelytető előnyei és hátrányai

Ez egy jövedelmező ügy, amely újra kezd divatossá válni, mivel egyre többen menekülnek a városból, a modernül berendezett lakhelyükről vidékre és a nyaralójukba. Egyszerűen fogalmazva, menedéket keresnek a természetben. Annak érdekében, hogy egy pillanatra megálljunk az időben és pihenhessünk, a természetközeli anyagokból készült ősi építészeti elemeket, például a fából készült zsindelytetőket kezdjük újra használni és csodálni. 

Fa zsindelytető

Az igazi mesebeli házikó kinézetet kétségtelenül a klasszikus, fából készült tető teszi teljessé. Használhatja a lenyűgöző és "soha nem rozsdásodó" fa zsindelyek is. Ennek során a tetőt egyedi fa lécekkel, azaz olyan zsindelyekkel fedik le, amelyeknek az oldala "V" alakú (az egyik oldalon van egy horony, a másik oldalon pedig egy csúcs). A V alakú keresztmetszet lehetővé teszi, hogy a zsindelyek kényelmesen illeszkedjenek egymáshoz. Ez a "kirakós" egy ősi, de most már modern fa tetőszerkezetet hoz létre. Ezt a tetőfajtát gyakran használják fa építkezéseknél is, sőt, manapság a fa zsindely olyan népszerű, hogy a szlovákiai Dóval (Donovaly) síközpont szinte minden épületén megtalálható.

A zsindely típusai

Ha elvarázsolta a fa zsindely, vagy van egy fa zsindelyes háza, és fel szeretné újítani, akkor két típus közül választhat:

Hasított zsindely

Ezt a zsindelytípust hasított zsindelynek nevezik. Manapság gépekkel készítik el, de hagyományosan kézzel, a fatörzsek felhasításával csinálták. Ezért jó ötlet olyan fát választani, amely könnyen hasad. Az ilyen faanyagot könnyebben lehet pontos méretre hasítani. Hasítás után az egyes zsindelyeket pontosan ellenőrizni kell. Különösen a megfelelő vastagságra és a hosszirányú egyenességre kell összpontosítani.

A zsindelynek háromszög keresztmetszetűnek kell lennie. Tehát az egyik függőleges oldal mentén egy "barázda" van a peremben (ez a legvastagabb pont), és a zsindely a szemközti perem felé keskenyedik (ezt a vékony oldalt "nyelvnek" nevezik). Az így előkészített zsindelyek fektetéskor könnyen illeszkednek egymáshoz, és a sorok között rések keletkeznek, amelyek célja a tető szellőztetése és páramentesítése.

VIGYÁZAT: Hasításkor igyekezzen nem megszakítani a fa rostjait, mivel ezek akadályozzák meg a nedvesség behatolását.

A különbség a hasított és a vágott fa zsindelyek között

Vágott zsindely

A név már magában hordozza, hogy ezt a zsindelyt vágják, ami lehetővé teszi a méret pontosabb meghatározását. Vágáskor figyelembe kell venni a fa irányát, és a vágást sugárirányban kell végezni. Ez a módja annak, hogy kisebb alakváltozásokat magasabb minőségű burkolattal érjünk el, és a burkolat élettartamát is meghosszabbítsuk.

Az illesztés történhet ugyanúgy, mint a hasított zsindelyek esetében, azaz hornyoltan, vagy a klasszikusan, ahol a zsindely mindenhol azonos vastagságú. Ez utóbbi módszer nem ajánlott, mivel a burkolat fektetésekor nincs hely/tér a tető levegőztetésére.

VIGYÁZAT!: A vágott zsindelyek érzékenyebbek a nedvességre, mint a hasított zsindelyek.

A fa zsindely erősségei

A fa zsindelyt könnyű súly jellemzi, ami sokkal kevésbé terheli a gerendákat, mint a cserepek. A zsindelyek közötti hézagok nagyobb légáteresztő képességgel bírnak és jobban lehetővé teszik a tető szellőzését. A fa zsindellyel a bonyolultabb kialakítású sarkokat és kiugrásokat is megoldhatja egyéb anyag felhasználása nélkül.

További előnye, hogy környezetbarát. Mivel a fa zsindely tisztán természetes anyag, a gyártás, a telepítés, a hosszú élettartam és a lebomlás során nulla környezeti hatással bír. Védelmére is kizárólag természetes alapon előállított anyagokat használnak. A fa zsindely előnye abban is megmutatkozik, hogy egyedi, időtálló elem, amely tényleg bárhová illik.

Hátrányai

A fából készült zsindelyek hátránya elsősorban az anyagukból adódik. A fára különböző időjárási körülmények hatnak. A fára gyakorolt negatív hatást okozhatják a fán élő rovarok, mint például a lycopodium vagy a faféreg, a penész, a nedvességből eredő rothadás, valamint a légkör és a tűz hatásai. Természetesen a fa zsindelyt megfelelő karbantartással és ápolással meg lehet védeni e negatív tényezők többségétől, ami biztosítja a hosszú élettartamot.

A fa zsindely karbantartása és ápolása

Bár az anyag, amelyből a tetők készülnek, megújuló természeti erőforrásnak számít, a kinyerése bizonyos energiaigényes (erdőtelepítés, néhány év várakozás a kivágásig, feldarabolás, felhasítás...). Mivel a fa zsindelyek napról napra népszerűbbé váltak, az áruk is emelkedett, ami szintén hátránynak számít.

A fa zsindely karbantartása és ápolása

A fa zsindelyek szükséges karbantartása magában foglalja a rendszeres impregnálást. 5 évente el kell végezni ezt a feladatot. Az impregnálás növeli a fa ellenálló képességét az időjárási körülményekkel, a fakárosító gombákkal stb. szemben. A leghatékonyabb impregnálási módszer a nyomásos impregnálás, de ezt bevonással vagy mártással is elvégezhetik. Régebben az impregnálást régi olajjal való bevonással vagy füstöléssel végezték, de manapság környezetbarátabb eszközöket használnak, pl. lenolaj gombaölőszer, kátrány vagy impregnáló olaj hozzáadásával.

Az impregnálás kiegészíthető hidrofobizáló hatású (a nedvesség behatolását megakadályozó) felületi mázzal. A tető tűzálló vagy tűzgátló tulajdonságú anyagokat tartalmazó bevonattal védhető tűz ellen. Megvédik a fát a tűztől, vagy jelentősen lelassítják az égést.

Hova válasszunk fa zsindelyt?

Biztosan Ön is egyet fog érteni azzal az állításunkkal, hogy a fa zsindelytető a legmegfelelőbb egy régebbi épülethez, amelyet nyaralóként használ. Tökéletesen alkalmas vidéki házakhoz is, mivel a fa mint anyag pótolhatatlan helyet foglal el a természetben, és otthonos hatást kelt. Egy vidéki házikóhoz minden bizonnyal sokkal jobban illik, mint a cserép, amely zavarja a természet harmonikus képét. Ha nincs nyaralója vagy faháza, ne essen kétségbe! Fából készült tetőszerkezetet használhat fakeretes házakra vagy fahomlokzatú házakra is. Szeret kísérletezni és kombinálni a régit az újjal? Ha igen, akkor egy modern házra fából készült zsindelytető is kerülhet, amellyel érdekes esztétikai élményt érhet el.

Végső tippek - évi két ellenőrzés

A további magas beruházások elkerülésének legjobb módja, ha évente kétszer, tavasszal és tél előtt ellenőrzi a tetőszerkezetet. Különösen a tetőfedés felületére és a vízfelvételre összpontosítson, hogy a zsindelyek megfelelően fedettek-e, és vegye figyelembe a fa állapotát, a rothadás előfordulását stb. Tisztítsa meg a zsindelyeket a portól, szennyeződésektől és zuzmóktól minden javítás, beállítás és csere előtt. A tetőt a termék csomagolásán található utasításokat követve vonja be egy kifejezetten fa zsindelyekre kifejlesztett termékkel.


Komentáre

01/12/2023 17:33
Zala András

Min 20 m széles,nem túl meredek,nagyjából D-i tájolású teleket keresek a II/a és a III.kerületben,100-150 MFt között,6-700 m.en belül tömegkölekedésnél

Hozzászólás írásaKözzétéve: 08.05.2023
Posledná aktualizácia:
A cikk értékelése:
(90%)

További cikkek a kategóriában:

Hőszigetelő fólia a radiátor mögött - vélemények, tapasztalatok, telepítés. Mivel szigeteljük? Hőszigetelő fólia a radiátor mögött - vélemények, tapasztalatok, telepítés. Mivel szigeteljük?

Praktikus eszköz, amely számos célt szolgál, és sajátos funkcióival könnyedén szabályozhatja radiátorai fűtési teljesítményét. Ön mit tud a hővisszaverő fóliáról?

ForesColor színes farostlemezek végtelen felhasználási lehetőséggelForesColor színes farostlemezek végtelen felhasználási lehetőséggel

A ForesCOLOR a színes és textúrás farostlemezek új, exkluzív termékcsaládja. Igényes technológiai eljárással készül. Cikkünkben mindent elmondunk, amit tudni érdemes róla.

Tapéta vs vakolat a konyhában, fürdőszobában, hálószobában vagy gyerekszobában: előnyök és hátrányok Tapéta vs vakolat a konyhában, fürdőszobában, hálószobában vagy gyerekszobában: előnyök és hátrányok

Mit válasszunk - tapétát vagy vakolatot? A mai cikkben megpróbáljuk elmondani a tapéta és a vakolat összes előnyét és hátrányát.