Tapéta vs vakolat a konyhában, fürdőszobában, hálószobában vagy gyerekszobában: előnyök és hátrányok

Házat épít vagy lakást alakít át? Esetleg csak úgy döntött, hogy feldobná a belső teret? Akárhogy is, nehéz döntéseket kell meghoznia - mit és milyen színekben szeretne a falra tenni? Ma már lehetőség van arra, hogy szakemberek munkáját vegye igénybe, és az egész szobát előre megtervezze. De ezekért a szolgáltatásokért is sokat kell fizetni, ezért néha jobb, ha maga tervezi meg a szobát. Ha már van elképzelése arról, hogy milyen stílusban szeretné berendezni a szobát, könnyebb lesz kiválasztani, hogy mit szeretne a falakra. Tapéta vagy klasszikus vakolat? A tapéta egykoron trend volt, és nem volt olyan otthon, ahol ne lehetett volna vele találkozni. Most újra a rivaldafényben van, és sokan ünneplik a visszatérését, de egy kicsit más köntösben.

Tapéta vagy festés?

Vakolat esetében ismét válogathat az anyagok, színek és a minőségek között. Az alkalmazás módjában is különböznek, és érdekes megjelenés jellemzi őket. Előnyük a praktikusság és a könnyű karbantartás. Mit válasszunk - tapétát vagy vakolatot? A mai cikkben megpróbáljuk elmondani a tapéta és a vakolat összes előnyét és hátrányát. Típusok és fajták szerint is felosztjuk őket, azt is, hogy mely helyiségekbe illenek a legjobban. Reméljük, hogy mire a cikk végére ér, már tisztában lesz azzal, hogy melyik lehetőség a jobb az Ön számára, és ez a cikk Önnek is hasznos lesz.

Nádherné tapety do každej miestnosti nájdete v ✅ e-shope Bonami.sk.

A tapéta típusai, előnyeik és hátrányaik

A tapéta sokak számára ijesztő lehet, különösen, ha a felragasztási idő és a karbantartás kérdéseiről van szó. De egy kicsit több erőfeszítéssel néhány óra alatt eredeti és érdekes térré alakíthatja belső terét. Mi több, a falak belsőépítészeti kiegészítőkké válnak. A legfontosabb, hogy a kiválasztott helyiséghez a megfelelő tapétatípust válassza, a megfelelő dizájnnal, amely kiegészíti a többi bútort. A jó minőségű ragasztó, a helyes felragasztási módszer és az aljzat előkészítése szintén fontos. A piacon többféle tapéta létezik, amelyek mind különböző anyagokból készülnek, és ennek megfelelően változik a minőségük, a kezelésük és a tartósságuk is.

Vlies tapéták

Elég rövid ideje vannak a piacon, de ennek ellenére sokan megkedvelték. Nemszőtt szövetből készülnek, cellulóz és szintetikus szálak préselésével. Legnagyobb előnyük, hogy lég- és páraáteresztőek, így nem kell aggódnia a penészedés vagy a tapéta falról való leválása miatt. Nem kell aggódnia a színek kifakulása és az anyag sérülése miatt sem! Különösen megfelelőek házakhoz, mivel nagyon jó hő- és hangszigeteléssel rendelkeznek, de lakásban is használhatja őket, bármely helyiségben.

Szinte mindenki tud dolgozni ezzel a típusú tapétával. Az alatta lévő ragasztót közvetlenül a falra viszik fel, és szárazon ragasztják. Az emberek főként azért ódzkodnak a tapétától, mert utólag nehéz eltávolítani, de ez a típus egyszerűen letéphető, anélkül, hogy nyomot hagyna a falon.

Papír tapéták

A papír tapétáknál választhat egyrétegű vagy kétrétegű tapétát, amelyek jobb minőségűek. Előnyük más tapétatípusokkal szemben az alacsony ár. Másrészt viszont kevésbé praktikusak. Nem kopásállóak, nem lehet lemosni őket, és sokkal gyorsabban kifakulnak. Tehát csak Önön múlik, hogy a minőségért fizet-e többet, vagy egy olcsóbb opciót választ. Egy másik hátránya ezeknél a tapétáknál a velük történű munka. Nehezebb a felrakásuk és a leszedésük is!

Tapéta ragasztása a falra

Vinil tapéták

A papír tapétákkal ellentétben a legnépszerűbbek közé tartoznak. Nagyon tartósak, és egyszerű őket újszerű állapotban tartani. Úgy készülnek, hogy vinil rétegeket visznek fel a papírra. Ami a minőséget illeti, minél több vinil réteg van, annál jobb minőségű a tapéta. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy ezek a tapéták még mindig papírból készülnek, ezért fel kell készülni a bonyolultabb felvitelre és eltávolításra.

Árban ez a tapétatípus valahol középen helyezkedik el, és alkalmas különböző repedések, lyukak vagy sérülések fedésére is. A vinil tapéták másik hátránya a vízhatlanságuk, mivel egyfajta "műanyagból" készülnek. Emiatt nem ajánlott hálószobákba és gyerekszobákba.

Lefesthető tapéták

Az legújabban megjelentek az újrafesthető tapéták, amelyeket festék alá vannak szánva. Gyapjúból készülnek, amely tartós, és több festékrétegnek is ellenáll. Ezeket elsősorban akkor használják, ha érdekes textúrát szeretnének létrehozni a felületen. Ez lehet fa mintázat vagy geometriai alakzatok. Mivel a minőségük nagyon jó, és ez a fajta tapéta nagyon tartós, az árak is magasabbak a szokásosnál.

A tapéták előnyei és hátrányai

Most, hogy már ismeri a különböző tapétákat, itt az ideje, hogy összefoglaljuk előnyeiket és hátrányaikat. Természetesen minden tapétatípus más és más, ezért megvannak a maga előnyei és hátrányai, de van néhány dolog, ami minden típusban közös. Kezdjük a pozitívabbakkal, nevezetesen a tapéta előnyeivel. Bizonyos szemszögemből nézve az eredetiség és érdekesség szempontjából mindenképpen az első helyen áll. Vakolattal vagy egyszerű festékkel soha nem fogja elérni azt a hatást, amit a megfelelő tapétával elérhet. Csak egy falon kell alkalmazni, és az egész szoba másképp fog kinézni - érdekesen, harmonikusan és eredetien. Ezután már csak néhány egyszerű bútort kell hozzátennie, és az egész szoba szépen összeáll.

Egy másik előnye a kínálat. Elég, ha felmegy az internetre, és rákattint bármelyik tapéta webáruházra. Máris különböző mintájú, felületű és anyagú tapéták sokasága ugrik fel. Ha nem szeret az internetről rendelni dolgokat, szeretné megfogni a kiválasztott tapétát, vagy konzultálni szeretne az eladóval, akkor szintén rengeteg lehetősége lesz a vásárlásra. Az eladók bármelyik üzletben szívesen segítenek a választásban. Csak egy kis tipp tőlünk - vásárlás előtt próbáljon meg fényképet készíteni a szobáról, hogy az eladó jobb tanácsot tudjon adni, és hogy a tapéta jobban illeszkedjen a belső térbe.

Hegyvidék mintájú tapéta a hálószobában

A tapétáknak egyéb előnyei is vannak, melyek közé ezeket sorolhatjuk:

 • Légáteresztő és könnyen karbantartható.
  Elfedi a fal különböző egyenetlenségeit és sérüléseit.
  A megfelelő tapétával vizuálisan megnövelheti vagy összezsugoríthatja a helyiséget - az Ön igényeitől függően.
  A gyermekszobákba szánt játékos tapéták hangulatos és különleges megjelenést kölcsönöznek.
  Többféle árkategóriából választhat, hogy megfeleljen a költségvetésnek.

Másrészt a tapétának is megvannak a maga hátrányai. Számunkra ez egyértelműen a különleges technika, a türelem és az idő, amit rá kell szánni. Természetesen a tapétázáshoz szakembereket is hívhat, de ezért külön kell fizetnie. Ha tehát saját maga akarja tapétázni a falakat, akkor néhány tucat órát kell félretennie erre a feladatra. Természetesen ez a terület méretétől is függ. Tanulmányoznia kell például a ragasztó helyes előkészítését, a ragasztó kezelését, a tapéta megfelelő felragasztását és tárolását. Végül is a lehető legjobb eredményt akarja elérni, ezért biztosan igényel némi extra erőfeszítést. A tapétaragasztásnál nincs helye hibának. Ha nem a megfelelő arányban keveri össze a ragasztót, vagy csomók maradnak benne, akkor új ragasztót kell kevernie. Így több pénzt kell költenie egy új megvásárlására.

További hátránya, hogy ha a házban vagy a lakásban magas a páratartalom, a tapéta még megfelelő felrakás esetén is leválhat. Különösen akkor, ha olyanok közül választott, amelyek nem légáteresztőek. Mögöttük felgyülemlik a nedvesség, a ragasztó meglazul, és a tapéta elkezd leválni. Rosszabb esetben penész jelenhet meg a tapéta mögött, amit Ön talán észre sem vesz. A kellemetlen meglepetés akkor ér bukkan csak elő, amikor úgy dönt, hogy eltávolítja a tapétát. Ha tudja, hogy otthonában magasabb a páratartalom, próbálja meg kezelni ezt például rendszeres szellőztetéssel. Ügyeljen arra, hogy ne hagyja bent száradni a szennyest, és ne ragasszon tapétát a konyhaszekrények közelébe, ahol általában a legmagasabb a páratartalom.

A tapéták további hátrányai:

 • A tapéta nagyon könnyen megsérülhet, és nem lehet a szakadt darabot visszaragasztva kijavítani. Ez különösen a konnektorok és kapcsolók területén fordul elő.
  Az évek múlásával a tapétát ki kell cserélni.
  A gyengébb minőségű tapéta gyorsabban veszítheti el a színét, főként a rendszeres napsütés miatt.

Katalógusunkból ajánljuk

Beltéri vakolat - kiválasztás és különféle típusok

A tapétán kívül más módon is feldobhatja a belteret - a megfelelő vakolattal. Miután befejezte a házát, vagy kapott egy "csupasz" lakást festett falak nélkül, itt az ideje, hogy kiválassza a megfelelő mintát a falakhoz. A külső vakolattal szemben (egy ház esetében) az a fő kritérium, hogy a lehető legtartósabb legyen, és ne fakuljon ki gyorsan a naptól. Kívül a vakolat ki van téve az időjárásnak és más tényezőknek, ezért elsősorban azzal kell foglalkoznia, hogy meddig marad "újszerű" állapotban. Amikor bemegyünk a házba, ott egy kicsit más a helyzet. A fizikai hatásokhoz képest az esztétikai szempont (amely a külső vakolatok esetében is fontos, de egy kicsit kevésbé) előtérbe kerül. Térjünk rá arra, hogy mi közül választhat a vakolat esetében, és a tapétához hasonlóan összefoglaljuk az előnyöket és a hátrányokat.

A belső vakolat használata az egyik legalapvetőbb minden otthonban. Általában egy vagy több rétegből áll, amelyet közvetlenül a falra, mennyezetre vagy válaszfalra visznek fel. Amellett, hogy az építés során felhasznált rétegek és anyagok védelmét szolgálja, esztétikai célokat is szolgál. Az egyes helyiségek hő- és hangszigetelését biztosítja. A vakolatokat különböző kritériumok szerint osztályozzák. Alcsoportokra oszthatjuk őket a következők alapján:

 • Rétegek száma (egyrétegű, kétrétegű, többrétegű és permetezett)
  Felhasznált anyagok (pl. mész vagy cementtartalmú anyagok)
  Felületkezelés (durva, szemcsés, sima...)
  Alkalmazási mód (permetezés, festés...)
  Vakolás módja (kézi, gépi...)

A vakolat összetétele

A legjobb minőségű vakolat elérése érdekében nagy figyelmet kell fordítania a vakolatot alkotó egyes rétegekre. Az első rétegnél, amely a vakolat "alapozójaként" szolgál ügyelni kell arra, hogy elég vékonyan vigyük fel, hogy minden hézagba és szabálytalanságba behatoljon. Erre kerül a vakolat fő rétege, amelynek vastagsága legfeljebb 20 mm lehet. Ezt a felület kiegyenlítésére, az egyenetlenségek kisimítására és a felület előkészítésére használják a következő réteghez. Ha vastagabb rétegre van szükség, érdemes több rétegben felvinni. Fontos azonban, hogy az utolsó réteg a lehető legsimább és legegyenletesebb legyen. Az utolsó rész a stukkó. A fal teljes felületén azonos vastagságúnak kell lennie, mivel az egyenetlenségek itt már láthatóak lehetnek.

Fal vakolása a lakásban

A leggyakrabban használt vakolatok

A tapétákhoz hasonlóan különböző típusok és anyagok közül választhat, hiszen a boltok polcain a világ minden tájáról származó termékeket találhat. Ha tehát egy üzletben nem találja pontosan azt, amit keres, próbáljon meg máshol körbenézni vagy nézzen szét az interneten. Ott gyakran még nagyobb a választék, és a webáruházban sokszor még az is megtalálható, ami máshol nincs raktáron. De ha még nem választotta ki, hogy milyen vakolatot szeretne használni a falakon, elmondjuk, melyiket választják leggyakrabban az emberek, és melyik típussal elégedettek. Ezek közé tartozik a stukkó, a mészcement, a gipsz, a szilikát és a gyanta vakolat.

Stukkó vakolat

Ez a vakolat típus akkor ajánlott, ha utána tapétázni vagy festeni szeretné a falat. Ez miatt gyakran jelenik meg a belső terekben. Két különböző rétegben alkalmazzák. Az alsó, 15 mm vastag réteg mész-cement habarcsból készül, ha erősebbet szeretne, csak cementet ajánlott használni. A homlokzati stukkóréteg finom mészhabarcsból készül, amely mindössze 5 mm vastag. A felhordáshoz fából vagy fémből készült simítót használnak. A stukkó elkészítéséhez finom, szitált homokot kell használni.

Gipszes vakolat

A gipszvakolat olyan helyiségekbe való, amelyeknek szalonképesnek kell lenniük, és ahol a legtöbb időt töltik. Amellett, hogy nagyon esztétikus, lehetővé teszi a falak légzését, és nem tartja meg a nedvességet, így szabályozni tudja a szoba klímáját. Ennek a vakolat típusnak a gipsz, amely kötőanyagként szolgál, és a mész a fő összetevője. Az adott típustól függően ez a vakolat számos módon használható, például egyenetlen felületek fedésére.

Veľký výber interiérových omietok a stierok nájdete v ✅ e-shope efarby.sk.

Felvitelkor először el kell távolítani a felületről a régi vakolat vagy más festék maradványait. A falat ezután alapozóval kell penetrálni. A vakolat vastagsága legfeljebb 15 mm lehet. Ezután egy másik, 5 mm vastagságú réteget kell felvinni, amely vízből, mészből és gipszből áll. Végül már csak el kell simítani a felületet és készen is áll a fal!

Akrilát vakolat

Ez az egyik legvékonyabb vakolatfajta, amely kásás állagú. A többi vakolattípustól eltér, mivel akrilgyantát és szilícium-dioxidot tartalmaz. Ezek nagyon ellenállóak bármilyen mechanikai sérüléssel, kopással vagy éghajlati viszontagsággal szemben. Ennek a vakolatfajtának az az előnye, hogy széles árnyalatválasztékkal és hosszú színtartóssággal rendelkezik. Nem áteresztő, így a falak nem lélegeznek miatta.

Akrilát vakolat

Mész-cement vakolat

A mészcement vakolatot fürdőszobákba, konyhákba vagy pincékbe ajánlják, mert még a magas páratartalmú helyiségekben is tartós. Leggyakrabban két rétegben viszik fel. Az első réteg legfeljebb 20 mm vastag, és mész-cement habarcsból áll. A második réteg mészhabarcsból - stukkóból áll. Itt a vastagság legfeljebb 4 mm-ig változhat. A textúra a vakolathoz felhasznált anyag szemcseméretétől függ.

Dizájn vakolat

A vakolatok között újdonságnak számítanak azok, amelyek érdekes megjelenést biztosítanak a falaknak és a tapétához hasonlóan kiegészítik a szoba hangulatát. Fantáziadús felületi textúrával rendelkeznek, és hasonlíthatnak más anyagokhoz, például öntött betont, fát, téglát, gránitot vagy márványt utánozhatnak. Más, flitterekkel és fémes fényvisszaverődéssel ellátott típusok is használhatók a fémes hatás elérése érdekében.

A vakolat előnye és hátránya

A mi szemszögünkből nézve a vakolat fő előnye az, hogy hihetetlenül hosszú az élettartama. A tapéták esetében nagy a valószínűsége a fakulásnak, hámlásnak, szakadásnak vagy bármilyen egyéb sérülésnek. A vakolat esetében ez nem történik meg olyan gyakran, és ha mégis, akkor egyszerűen letörölhető. Az ilyen károk javítása nem kerül sokba, és Ön is meg tudja oldani, anélkül, hogy szakember segítségét kérné, vagy hogy bármit át kellene tanulmányoznia.

Manapság a közösségi médiában vagy akár a különböző lakberendezési magazinokban egyre divatosabbak az ilyen érdekes vakolatok. Hiszen ez egy olyan technika, amely másik szintre emeli a belteret, és nem kell sok pénzt belefektetni. Egy érdekes kivitelezésű vagy színkombinációjú vakolat időtálló, így nem kell rögtön néhány év múlva átfesteni a szobát, mert kiment a divatból.

A vakolat további előnyei:

 • Egyszerűség és gyors felvitel.
  Ez gyakran zöldebb és természetesebb megoldás, mint a vinil tapéta.
  Légáteresztő és nedvességfelszívó képesség.
  Könnyű javíthatóság sérülés esetén.

Bár a tapéta felragasztásakor is ügyelni kell a felület befejezésére, ez a vakolat esetében kétszeresen igaz. A felkészülés nagyon fontos, és emiatt előfordulhat, hogy a felvitel folyamata hosszabb időt vesz igénybe. Ha elhanyagolja ezt a lépést, a vakolat hamar elkezdhet leválni. Szükség esetén, ha két különböző anyag érintkezik, akkor meg kell erősíteni ezt a részt. Ez segít elkerülni a felesleges leválást, de anyagilag megterhelőbb.

Gyakran okoz azonban problémát, hogy a falakra felvitt rétegek vastagsága nem megfelelő. Ha nem tartjuk be a megfelelő vastagsági arányokat, feszültség keletkezhet a rétegek között, ami repedéseket okozhat.

Milyen további hátrányokra érdemes figyelni?

 • Elég hosszú időbe telik, amíg az alapréteg megfelelően "megül" és megszárad.
  Ügyelni kell arra, hogy a falazat ne legyen túlzottan nedves. Ez repedéseket okozhat.
  A vakolat magas kötőanyag-tartalma vagy a nem megfelelő vakolatréteg szintén problémát jelenthet.
  Nem minden vakolatfajta alkalmas minden építőanyaghoz.

A mi részünkről ennyit a vakolatról és a tapétáról. Melyik opciót választotta? Akár vakolatról, akár tapétáról legyen szó, mindkét esetben érdemes piackutatást végezni, hogy megnézze, mit szeretne, mi a divatos, és miből lehet választani az üzletekben. Jó, ha különböző weboldalakról és magazinokból inspirálódik, de másrészt figyelembe kell venni a költségvetést és azt, hogy mit tud reálisan beszerezni a kiskereskedőknél. Összefoglalva, ne féljen kísérletezni a lakberendezéssel, és vigyen egy kis színt, mintát és eredetiséget a szobákba!

Termékek megjelenítése a kategóriában:


Hozzászólás írásaKözzétéve: 29.09.2022
A cikk értékelése:
(90.4%)

További cikkek a kategóriában:

Fából, fémből és gumiabroncsokból készült kerti dekorációkFából, fémből és gumiabroncsokból készült kerti dekorációk

A kert nem feltétlenül csak a munka és a termesztés helye. Tegye sajátját a béke gyönyörű oázisává, ahol pihenhet. Díszítse ízléses, divatos dekorációkkal!

Természetes luffa szivacs nem csak mosogatáshoz. Vásárolja meg a magokat, hiszen termesztése egyszerű!Természetes luffa szivacs nem csak mosogatáshoz. Vásárolja meg a magokat, hiszen termesztése egyszerű!

A hagyományos szivacsok, rongyok, kefék és drótkefék lecserélése a háztartás és a környezet szempontjából is nagyon hasznos. A luffa, a környezetbarát mosogatószivacs biztosan...

Ötletes és nem megszokott ajándékcsomagolás karácsonykorÖtletes és nem megszokott ajándékcsomagolás karácsonykor

Milyen lenne a karácsony ajándékok nélkül? Nem csak az ajándékkal, de egy különleges csomagolással is meglephetik szeretteiket! A lehetőségek tárháza határtalan! Inspirálódjanak...