Tapétát választunk az összes helyiségbe!

A tapéták már régóta otthonaink részét képezik. Az emberek már az ősi időkben is előszeretettel díszítették otthonaik falát különféle mintákkal - először egyszerűbb, majd egyre összetettebb motítumok jelentek meg. 

Tapéta fa dizájnnal a nappaliban

A középkorban a fa gerendákat vonták be aranyozott bőrrel. Ennek nem csak dekorációs, de hőszigetelő szerepe is volt! A papír megjelenésével a tapéták világában is új lehetőségek jelentek meg. Először a festett papír tapéták terjedtek el. Jean Papillont tartják a tapéta feltalálójának, aki 1688-ban meg is nyitotta az első gyárat. A tapéta ekkor még luxuscikknek számított és nem engedhette meg magának mindenki!

Hazánkban az előző évszázad 70-es éveiben jött divatba. A tapétát gyakran ragasztották betonra, ezért a szegényebb réteg körében is nagyon népszerű dekorációs elem lett. Ekkor még kevés típus és minta közül lehetett válogatni és a legtöbb háztartásban egyforma motívumokkal találkozhattunk. Az idő múlásával azonban a tapéták is sok változáson estek át. 

Retro tapéta a nappaliban

A reneszánsz időszakban nagyon népszerű volt a virágos és mozaik minta. A barokk stílusra a harsány és gazdag minták a jellemzőek. A 19. századtól a tapéták mintájában szinte minden stílus fellelhető. A tapéták mintái főként az adott időszak művészeti irányzataiból inspirálódtak. 

Napjainkban már igazán bőséges a kínálat. Találkozhatunk 3D és öntapadós tapétákkal is! 

Hogyan válasszuk ki a megfelelő tapétát?

Lakberendezéskor az első dolog amit el kell dönteni, az a helyiség színe és a tapéta mintája. A tapéták színe és mintája nagyon változatos lehet. A megfelelően kiválasztott tapéta legfőbb tulajdonsága, hogy passzol a ház stílusához. Fontos, hogy a színek és a minták harmonizáljanak. A felhasznált tapéta stílusa persze helységtől függően változik. 

Modern tapéta a folyosón

A tapéta mintájának kiválasztásakor először át kell gondolni, hogy milyen hangulatra vágynak az adott helyiségben. A hálószobában relaxálni szeretnének, ezért a mintának is nyugodtnak kell lennie. Érdekesebb mintákat inkább azokban a helyiségekben használjanak, ahol a szabadidejüket töltik, mint pl. a nappali. A tapéta világossá, egyszerűvé, de akár drámaivá is teheti a helyiséget. Különbség van persze a fürdőszobában használható, vízálló tapéta és a gyerekszobában használható tapéta között, hiszen azt valószínűleg gyakrabban fogják cserélni. 

Azt is vegyék figyelembe, hogy fontos a minták mérete és sűrűsége. A kisebb helyiségekbe inkább a kisebb minták felelnek meg, mivel a nagy minta optikailag kisebbé teheti a helyiséget. A függőleges csíkok növelik a belmagasságot, míg a vízszintes sávok szélesebbé teszik a helyiséget. Ha a helyiségben alacsony, de széles hatást szeretnének kelteni, akkor a horizontális csíkok megfelelő választásnak bizonyulnak. 

Modern tapéta a nappaliban

A különféle minták kombinálásakor ügyeljenek arra, hogy ne alakuljon ki káosz a helyiségben. A kisebb helyiségekben leggyakrabban világos, egyszerű mintákkal lehet találkozni, amelyek optikailag nagyítják a teret. A nagyobb méretű helyiségekben sötétebb tapéta is használható.  

Tipp: Ha a cikk elolvasása után sem tudnak döntésre jutni, akkor egyszerűen rendeljenek tapéta mintákat! Ezt általában minden forgalmazó lehetővé teszi. 

A kreativitást sem szabad félretenni! Attól még, hogy tapétát szeretnének nem kell feltétlenül az egész helyiséget kitapétázni! Kialakíthatnak például egy hangsúlyos falat a könyvespolc vagy a kandalló mögött. Ha a helyiségben már eleve vannak hangsúlyos elemek, akkor válasszanak kifinomultabb, lágyabb tapétát! Ellenkező esetben a tapétával nagyon könnyen érdekessé tehetik a helyiséget. 

Hangsúlyos tapéta

Összefoglalva a tapéta kiválasztásakor ezeket kell figyelembe venni: 

  • melyik helyiséget szeretnék kitapétázni
  • milyen rendeltetése lesz a tapétának
  • milyen színeket részesítenek előnyben
  • a helyiség mérete alapján milyen struktúra lenne megfelelő
  • pénzügyi lehetőségek
  • a saját ízlésük

Katalógusunkból ajánljuk

Tapéta típusok

Több típusú tapéta létezik és az idő múlásával egyre több új lehetőség közül lehet választani. Az alapvető felosztás a papír, vinyl és vlies tapéta. 

  • A papír tapéta a legrégebben jelenlévő típus. Több féle papírból készülhet. Egy speciális kategóriát alkot a kétrétegű tapéta, ami a duplex nevet is viseli. 
  • A vinyl tapéta legfontosabb tulajdonsága, hogy mosható és ellenálló.
  • A vinyl tapéta képes elfedni a fal egyenetlenségeit. A legújabb típus a vlies tapéta, ami átengedi a levegőt és a párát. Előnye, hogy a tapétaragasztót vagy csak a falra, vagy csak a tapétára kell felvinni. Ez az előbb említett típusoknál nem lehetséges. Ezen kívül karbantartása is nagyon egyszerű. 

Retro papír tapéta a nappaliban

További tapéta fajták pl. a textil tapéták, öntapadós tapéták, üvegszövet tapéták. Ezen kívül olyan speciális tapétákkal is találkozhatunk, amik nádból vagy parafából készülnek. 

Egy másik modern típus a 3D tapéta, ami térhatást kelt a helyiségben. Akkor használatos, ha pl. az egyik falat optikailag meg szeretnék hosszabbítani. Az absztrakt 3D tapéták nagyon simák és a 3D hatás grafikailag van elérve. E tapéta ugyanolyan vastag, mint a többi típus. 

3D tapéta a hálószobában

A modern fototapétákat feloszthatjuk amerikai és európai fajtára. Ez a felosztás a méretet veszi alapul. Az amerikai típus 69 cm széles és kb. 8 m hosszú. Az európai keskenyebb (55 cm) és hosszabb (10 m). 

A legmodernebb típus a nagyon érdekes üvegszövet tapéta, amely földrengések során is segíthet. A speciális ragasztó és az üvegszálak nagyon stabilan kapcsolódnak össze a falakkal. Az itteni körülmények között erre valószínűleg nincs nagy szükség, de mindenképpen jól kihasználható. A legújabb típus az a tapéta, ami blokkolja az elektromágneses jeleket. Ezüst kristályokat tartalmaz, amelyek blokkolják az említett hullámokat. Ez a típus még fejlesztés alatt áll.  

Tapéta különböző helyiségekbe

Tapéta a nappaliban. A nappaliban jön össze a család és a barátok. Ez a szórakozás és a boldogság helye, ezért a vidám és gazdagon díszített tapéták felelnek meg ide. Akár 3D mintájú tapétát is választhatunk. Ezzel optikailag nagyíthatjuk a teret, ill. a figyelemfelkeltő tapéta a nappaliban egyáltalán nem kelt zavaró hatást! 

Tapéta a nappali falára

3D tapéta a nappaliban

Tapéta a hálószobában. A hálószoba pont a nappali ellentéte. A hálószobában nyugalomra és relaxációra van szükség, ezért jó, ha a falak egyszerűek, nyugodtak. Ajánlott a pasztell színek használata. A tapéták sokat segíthetnek a kellemes hangulat kialakításában. Ebbe a helyiségbe akár drágább tapétát is lehet választani, mivel csak este tartózkodnak itt, ezért nincs kitéve olyan szennyeződésnek és használatnak, mint pl. a konyhában vagy a fürdőszobában lévő tapéták. 

Lágy tapéta a hálószobában

Modern tapéta a hálószobában

Tepéták a konyhában. A konyhában lehet a legjobban eljátszadozni a színekkel. A tapéta lehet játékos, személyes és megnyugtató is. Ajánlott olyan tapétát választani, ami könnyen tisztítható. A konyhában lévő falak általában fehérek, ezért a tapéta nagyon jó lehetőséget nyújt egy hangsúlyos fal kialakítására. 

Tapéta a konyhában

Tapéta a konyha falára

Tapéta a fürdőszobában. Ahogy azt már említettük, a fürdőszobai tapéta esetében nincs túl sok választásunk. Mindenképpen vízálló, tehát vinyl tapétát kell választani! 

Ellenálló tapéta a fürdőszobában

Vinyl tapéta a fürdőszobában

Tapéta a gyerekszobában. A gyerekszobában okozhatják a legnagyobb örömöt a tapétával - mégpedig a gyermekek számára. Különféle motívumok és témák közül lehet válogatni. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a gyerekek szeretnek rajzolni. Akár a tapétára is! Ajánlott olcsó vagy könnyen leszedhető (átfesthető) tapétát választani, mivel valószínűleg gyakran kell majd cserélni. 

Tapéta a gyerekszobában

Tapéta a gyerekszoba falára

Hogyan ragasszuk fel a tapétát a falra?

Amennyiben bármelyik helyiségbe tapétát tesznek, nem szabad megfeleltkezni pár alapszabályról! Fontos a fal előkészítése! Minél simábbnak kell lennie és le kell mosni szappanos vízzel. Persze a zavaró bútorokat és tárgyakat is el kell rakni. A mérés folyamatát sem szabad alábecsülni! A falat úgy jelöljék ki, hogy a tapéta darabokat egyenletesen fel tudják ragasztani és a tapéta motívuma szépen folytatódhasson. 

A tapéta felragasztása

Ezzel ellentétben a tapéta eltávolítása is okozhat némi fejtörést. Ez főleg régebben volt probléma, mert ma már több készítmény is kapható erre a célra. Ha követjük az útmutatást, akkor a tapéta eltávolítása sem lesz nagy feladat! A legkönnyebb a vlies tapéták eltávolítása, amelyeket egyszerűen le lehet tépni. 

Ahogy azt láthatták az egyre bővülő kínálat miatt a megfelelő tapéta kiválasztása egyre nehezebb feladat. Nem szabad elfelejteni, hogy Önök töltik mindennapjaikat otthonukban, ezért olyan tapétát kell választani, ami megfelel az ízlésüknek és a helyiség stílusával is egyezik. 

a képek forrása: pinterest.com

Termékek megjelenítése a kategóriában:

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 24.09.2021
A cikk értékelése:
(88.6%)

További cikkek a kategóriában:

Melyik a legjobb kanapé? Segítünk a választásban!Melyik a legjobb kanapé? Segítünk a választásban!

Az ülőgarnitúra sok esetben az egyik legdominánsabb része a háznak. Itt találkozik az egész család, hogy együtt szórakozzanak. Milyen paramétereket kell figyelembe venni és hogyan...

Puffok ülésre - kötött puff, amit Önök is elkészíthetnek! Puffok ülésre - kötött puff, amit Önök is elkészíthetnek!

Változatos formák, minták és dizájn. Akármilyen stílusú nappalihoz megtalálhatják a megfelelő modellt! Válasszák ki velünk együtt a legjobb puffot otthonukba! 

3D padló a nappaliba vagy a fürdőszobába. Hogyan készül?3D padló a nappaliba vagy a fürdőszobába. Hogyan készül?