Agyagvakolat beltéren és kültéren: Saját kezűleg is elkészíthető!

Az agyag egy tradicionális építőanyag, amely manapság megint kezd népszerű lennni. Milyen előnyei vannak és hova illik az agyagvakolat? A kedvező áron kívül nagyon meggyőző lehet az is, hogy akár saját kezűleg is elkészíthető. 

A legjobb agyagvakolat

Cikkünkből megtudhatják, hogyan foghatnak hozzá, mit kell tudni és mire kell figyelni, hogy elégedettek legyenek a végeredménnyel. 

Az agyagvakolat összetétele

Az agyag főként agyagos földből készül, ami nem igazán alkalmas ültetésre. A vakolathoz az agyagot homokkal és kaviccsal szokták keverni. A durvaság és a hozzáadott anyagok arányától függően megkülönböztetünk durva és sima vakolatokat. 

A vakolathoz olyan természetes anyagokat is hozzáadnak, mint a kender, a szalma, a széna vagy a pelyva - merevítésre vagy dekorációként szolgálnak. A kender és a szalma megakadályozzák a repedések kialakulását és hatással vannak a vakolat élettartamára. Az agyagvakolat nem kémiai reakciók során keményedik meg, hanem a száradás következtében, tehát nem káros a bőrre sem!

Az agyag és az agyagvakolat tulajdonságai

Az agyag egy természetbarát és könnyen hozzáférhető anyag. Egyik legfontosabb tulajdonsága a hőfelhalmozás. Ez annyit jelent, hogy az agyag elnyeli, magában tartja és fokozatosan kiengedi a hőt. Összehasonlításképpen a megszokott szigetelőanyagok a helyiségben tartják a meleget, de amint leáll a fűtés a felhalmozott meleg gyorsan el is tűnik. 

Az agyagvakolat előkészítése

Az agyag a kedvező légkör kialakításához is hozzájárul a helyiségben, mivel elnyeli a meleget és ezzel csökkenti a penész kialakulásának esélyét. Ebből adódóan nagyon jól használható a fürdőszobában és a konyhában. Az azonban nem minden esetben igaz, hogy agyagvakolat mellett nem párásodnak a tükrök. Sok függ a tükör és a vakolat felületének méretétől.

A legnagyobb gyengéje a víz

Az agyagvakolat ugyan jól elnyeli a nedvességet, de érintkezése a közvetlen vízzel káros lehet. Csökkenti a vakolat minőségét, ami meghatározó lehet a használat helyét illetően. Inkább csak beltérre ajánlott!

A kád közelében mésszel szokták keverni, ill. a csempe használata is szóba jöhet. Kültéren is használható, ám megfelelő védelmet kell biztosítani számára az eső és a hó ellen és még így is igényes a karbantartása. Az agyagvakolat ezt leszámítva nagyon tartós. 

Durva és sima vakolat

A durva vakolat a felület egyenletesebbé tételére szolgál. Ebben az esetben nagybb homokszemekkel találkozhatunk. Általában 1,5 - 2,5 cm vastagságban szokták felvinni a falra. Szükség szerint akár vastagabb is lehet ez a réteg. 

A jó nedvszívó képességű anyagok esetében, mint pl. a tégla egy alapozó réteget is fel kell vinni a falra. A többi felületet pedig durvábbá kell tenni cement permetezéssel. A felvitel történhet kézzel vagy géppel. 

Az agyagvakolat keverése

A sima vakolat esetében a homokszemek sokkal apróbbak és vékonyabb réteget szoktak belőle felvinni - kb. 2 - 6 mm. Ennél a típusnál is szoktak természetes rostokat használni, hogy megelőzzék a repedések kialakulását. Amennyiben két réteget visznek fel belőle, akkor az első rétegbe egy merevítő rostélyt is tehetnek. A vékony vakolat átengedi a párát és agyagfestékkel is le lehet kenni. 

Széles a színskála

Az emberek gyakran félnek attól, hogy az agyag vakolat sötét és egyhangú lesz. Elég körbenézni az interneten vagy bemenni pár boltba és máris rájönnek, hogy ez egyáltalán nem igaz! Az agyag változatos színű lehet - fehér, sárga, narancssárga, de egészen sötét árnyalat is szóba jöhet. Ebből kifolyólag nem kell aggódni, hogy az agyag vakolat elrontaná otthonuk hangulatát. Éppen ellenkezőleg - érdekes színeket kínál. 

Kültéri agyagvakolat

Saját kezűleg vagy szakemberekkel?

Döntsenek az ár és lehetőségeik figyelembe vételével. Olcsóbb, ha saját kezűleg készítik el vagy inkább szakemberre bíznák ezt a feladatot? Amennyiben van tapasztalatuk és valamennyi tehetségük is a hasonló munkákhoz, akkor olcsóbb lesz, ha saját maguk készítik el. 

Sok egyéb faktort is figyelembe kell venni - a vakolat típusát, a felület méretét és a kivitelezés minőségét. Az agyag vakolat ára eltérő. Van, aki 10 ezer forintért megy ki egy órára, mások ettől sokkal kevesebbet kérnek. A legdrágábbak persze azok a vakolatok, ahol a színt, az anyagot és a felületet is Önök választják ki. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 10.09.2021
A cikk értékelése:
(89%)

További cikkek a kategóriában:

A legjobb orrfűrészek - a tesztek és értékelések segítenek a választásbanA legjobb orrfűrészek - a tesztek és értékelések segítenek a választásban

Mai cikkünkből megtudhatják, hogy mire való az orrfűrész és miért olyan népszerű. Bemutatjuk azokat a modelleket, amelyek jól teljesítettek a teszteken és a vásárlóktól is jó...

A legjobb gyalugépeket a Gude, a Makita és a Scheppach gyártjaA legjobb gyalugépeket a Gude, a Makita és a Scheppach gyártja

A gyalugépek az asztalos műhelyek fontos részét képezik. Mióta a kézi és stacionárius szerszámok olcsóbbá váltak, azóta ezek az eszközök otthoni barkácsoláshoz is elérhetőek lettek.  

Mivel szigeteljük a házat? Tudjunk meg minél többet a különféle anyagokról! Mivel szigeteljük a házat? Tudjunk meg minél többet a különféle anyagokról!

Szigetelni szeretnék otthonukat? Akkor érdemes megtudni, hogy milyen lehetőségeik vannak! Nézzenek utána, hogy mi közül lehet válogatni!