Hogyan kell gondoskodni a begóniáról? - gondozás, öntözés, szaporítás

Ez az egyik legnépszerűbb virágunk, és gyakran látható sok kertben vagy erkélyen. A begónia Brazília esőerdeiben őshonos, és nálunk nyári növényként jelenik meg, mivel nem fagytűrő. Szeretné kívülről vagy belülről díszíteni ablakát ilyen érdekes virágokkal? Vagy az előkertjét szeretné érdekesebbé tenni velük?

Begónia a virágcserépben - gondozás, téliesítés

Fontos az a kérdés, hogyan kell gondozni őket, mi kell a növekedésükhöz, hogyan kell szaporítani, és mely fajok a legszebbek. A begóniáknak számos nemesített fajtája létezik, amelyek lehetnek felfelé növő vagy lecsüngő típusúak. A virágzatuk is változhat, lehet egyszínű, többszínű, szimpla vagy telt.

E virágtípus gondozása egyáltalán nem nehéz, ezért alkalmas teljesen kezdő kertészek számára is, vagy azoknak, akik nem kifejezetten szeretik a virágokat, de szeretnének egy szép kertet. Tehát ne féljen beszerezni néhány magot, és tavasszal kezdheti is az ültetést! Ebben a cikkben mindent megtudhat a begóniákról.

Specifikáció

Mint már említettük, a begóniák az amerikai kontinens legmelegebb részein, különösen Brazíliában található esőerdőkből származó növények. A Begonicae családba tartoznak, és mára már több ezer fajt termesztettek ki belőlük. Elsősorban a virágméret szerint osztják őket nagyvirágúakra és kisvirágúakra. A királybegónia levelei például világoszöldek. Vannak olyan fajok is, amelyek egészen júniustól szeptemberig virágoznak.

Trópusi megjelenésének és a nagy választéknak köszönhetően a magyarországi termesztők körében igen népszerűvé vált. Nem nehéz termeszteni, és nincs szükség különleges eszközökre vagy körülményekre gondozásához. Hol van a legjobb hely a számára? Leggyakrabban cserépben vagy lógó konténerekben termesztik. Ha fel kell dobni a kertet, nos, oda csak a szívósabb fajokat lehet ültetni! Sötét erkélyekre vagy sírhelyekre is megfelelőek.

A begónia elültetése

Az egész termesztési folyamat természetesen a virág elültetésével kezdődik. De még ha ez nyilvánvaló is, ez az egyik legfontosabb része nemcsak a begóniák, hanem az összes növény termesztésének! A gumókat legkésőbb tél végén, kora tavasszal, azaz február-márciusban kell elültetni, ezért érdemes ilyenkor vásárolni. A növényeket tőzeges, homokkal kevert földbe kell ültetni, a felszín alá kb. 5 cm-rel. A begóniák földjének levegősnek, tápanyagban gazdagnak és kalciumban szegénynek kell lennie. Miután elültették, napos, világos helyre kell kitenni!

A begónia kiültetése a kertbe - hely, föld, öntözés

Amikor egy kicsit megnő, adjunk hozzá egy kis földet. A begónia csírázásához a 20 Celsius-fok az ideális hőmérséklet. Mindig tartsa zárt térben, és csak május közepén ültesse ki a szabadba. Ekkor már nem fenyegeti fagy. A begónia nem kedveli a túl nagy szárazságot és a magas hőmérsékletet, inkább a magas páratartalomban érzi jól magát.

Ahogy a begónia fokozatosan növekszik és levelek kezdenek megjelenni rajta. Ezek elágazásánál nőnek a nagyobb vagy kisebb virágokkal teli virágzatok. A leggyakoribb szín a piros, a sárga, a rózsaszín és a fehér. A fő virágzási időszak június és október között van. Ebben az időszakban igénylik a begóniák a legnagyobb gondozást, amelyről a következő sorokban olvashat bővebben.

A begónia gondozása - talaj, fény, öntözés

Az földnek, amelybe a begóniát ültetjük, elegendő humuszt kell tartalmaznia. A házi komposzt a legideálisabb, ezért ne félj beszerezni egy komposztálót, mivel a házi komposzt többféleképpen felhasználható, és ideális a növények trágyázására. Ha azonban nincs házi komposztálója, készítsen homok és tőzeg keveréket apró széndarabokkal dúsítva. A talaj ne legyen teljesen nedves, de ügyeljen arra is, hogy ne száradjon ki.

A begóniáknak sok fényre van szükségük, de ne tegyük ki őket közvetlen napsütésnek. A növekedéshez ideális hőmérsékletigénye a begónia fajtájától függően változik. A rendszeres trágyázás szintén elengedhetetlen! A folyékony tápoldat ideális. Hétnaponta rendszeresen trágyázni kell! Győződjön meg arról, hogy a tápoldat klórmentes, és részesítse előnyben a mészmentes változatot! Válasszon aszerint, hogy a műtrágya milyen fajra való, és olvassa el figyelmesen a felhasználási módot és az összetételt!

A begónia gondozása

Az öntözést illetően a legjobb, ha a begóniákat reggel, bőségesen öntözzük, hogy egész nap tudjanak vizet szívni. Bár ajánlott a bőséges öntözés, az öntözéssel mégis óvatosan kell bánni. Túl sok öntözés hatására hamar elpusztulhatnának. Ha azt látja, hogy valamelyik virág vagy levél elhalt, akkor le kell vágni!

Felkészülés a télre

Hogyan készítsük elő a begóniákat a télre? Miután október végén abbahagyják a virágzást, ideális elkezdeni a hideg évszakra való felkészülést. Az öntözést le kell állítani, és a gumókat ki kell venni a földből, amikor a begóniák teljesen kiszáradtak. Tisztítsa meg őket a szennyeződésektől és az elszáradt részektől. Ami a tárolást illeti, csomagolja be mindegyiket külön-külön újságpapírba, és tegye őket egy dobozba, száraz, sötét helyre. Megfelelő lehet például egy pince, egy folyosó vagy egy kamra. A begónia gumóinak 15 Celsius-fokos hőmérsékletre és alacsony páratartalomra van szükségük ahhoz, hogy átvészeljék a telet és ne növekedjenek.

A gumók nedvességtől való védelme érdekében, vagy ha sok van belőlük, jobb, ha száraz tőzeggel vagy fűrészporral teli dobozba tesszük őket. Ezek felveszik a nedvességet, és a begóniák gond nélkül telelnek át. Helyezze a gumókat a dobozba a vegetatív tetejével felfelé, fedje le, és tárolja a dobozt az előkészített helyen. Arra is ügyelni kell, hogy a begóniák elhelyezésének helyén a hőmérséklet ne csökkenjen 2 Celsius-fok alá, mivel említettük, hogy nem tűrik jól a hideget.

A begónia szaporítása

Főként a díszes levelek vagy azok részeit lehet felhasználni szaporításr. A szaporításnak is megvan a maga ideális időszaka, nevezetesen márciustól áprilisig, majd augusztusban.

Hogyan folytassuk a szaporítást? Az erre a célra kiválasztott levelet vágja 5 cm hosszú darabokra, és dugja be az előkészített virágföldbe. A levél egyes részei gyökeret eresztenek, és új hajtások képződnek az oldalán.

A begónia szaporítása levelekről

A szaporodás kicsit magasabb hőmérsékleten és magasabb páratartalom mellett lesz a legsikeresebb, amit műanyag fóliával, zsákkal vagy takarókkal érhetünk el. A legideálisabb, ha a dugványokat egy kis beltéri üvegházban helyezzük el. A begónia leveleiről az is ismert, hogy rendkívül regeneratívak, így a szaporítási folyamat viszonylag egyszerű. Ha a levelet alulról a virágföldre helyezzük, és kaviccsal nehezítjük, akkor hamar új növényt nevelhetünk.

A begónia betegsége és kártevői

A begóniáknak is vannak ellenségeik, akiktől meg kell védeni őket! Ezek a különböző kártevők. A leggyakoribbak a levéltetvek, a rügyférgek és az atkák. Ezt a problémát ezután az egyes kártevők elleni speciális permetszerekkel vagy más bevált trükkökkel kell megoldani, amelyek nem olyan drasztikusak, mint a permetek, és könnyen megvásárolhatók az interneten.

A begóniák további "ellenségei" a betegségek. A betegség kórokozói különböző típusú baktériumok, gombák vagy vírusok lehetnek. A gombák ellen részben lehet védekezni, de a vírusok és baktériumok ellen gyakorlatilag lehetetlen védekezni. A leggyakoribb betegségeket baktériumok okozzák. A fertőzés kapuja a sérülés, ráadásul egyes baktériumok a leveleken lévő légzésre vagy kiválasztásra szolgáló lyukakon keresztül is megfertőzhetik a növényt. Ez után az egész növényben elterjednek.

Ha például foltok jelennek meg a begóniák levelein, ami elég gyakran előfordul, akkor az lehet, hogy csak a túl sok víz miatt van, amit a levelek nem tolerálnak jól a közvetlen napfénnyel együtt, és ez nem tesz jót a begóniáknak. A levélfoltosságot azonban a Xanthomonas begoniae baktérium által okozott betegség jele is lehet. Ez úgy jelentkezik, hogy a levelek alján apró, olajos, élénk színű foltok jelennek meg, amelyek gyorsan megnagyobbodnak és fokozatosan fehéredni kezdenek. A fertőzött növény levelei ezután megbarnulnak és fokozatosan elhalnak. Hogyan lehet megszabadulni a betegségtől? A fertőzött részeket azonnal el kell távolítani! Ne permetezze a növényeket vízzel, hanem tápozza őket káliummal, és helyezze őket szellős helyre, de vigyázzon a huzatra!

A megelőzés a begóniák betegségeinél is rendkívül fontos. A betegségek különböző módon és nagyon gyorsan átterjedhetnek egyik növényről a másikra. Például a növényeken használt eszközökkel, a kezünkkel vagy rovarok által is terjedhetnek. Ezért ügyeljen arra, hogy keze és a növényeken használt szerszámai tiszták legyenek.

A begónia legkedveltebb és leggyakoribb fajtái

Az egyik leggyakrabban termesztett begóniafaj, amelyet sok kertben megtalálsz, minden bizonnyal az örökké virágzó begónia. Piros-sárga színű, és nagyobb területekre, sírokra és cserepekbe való. Igazán termékeny -  júniustól októberig virágzik. Az örökké virágzó begónia öntisztuló növény, így a virágait leveti. Előnye, hogy félárnyékos vagy napos helyre is ültethető.

A begónia különféle fajtái (Begónia Elatior, Dragon, Folyamatosan virágzó begónia)

Ezután következik a begonia elatior, amely a legnépszerűbb beltéri faj. Élénk színű, többnyire mély rózsaszínű virágai vannak, és színes árnyalatot adnak a helyiségnek. A legjobb, ha egy asztalra vagy egy szekrényre helyezzük, semmiképpen sem az ablakba! Akár 30 centiméteresre is megnőhet, és több hónapig virágzik.

Mindenképpen érdemes megemlíteni a sárkányszárny-begóniát, amely egy kicsit színesebbé teheti a kertet. Ez egy színes cserje, amely nagyobbra nő, mint a megszokott cserepes virágok. Ismétlem, könnyen gondozható, és megszakítás nélkül virágzik az első fagyokig.


Hozzászólás írásaKözzétéve: 13.03.2023
Posledná aktualizácia:
A cikk értékelése:
(89.2%)

További cikkek a kategóriában:

Fehér penész a virágcserépben - mi okozza és hogyan lehet megszabadulni tőleFehér penész a virágcserépben - mi okozza és hogyan lehet megszabadulni tőle

A fehér penész nemcsak a cserépben a virágföldön, hanem a virágokon is megtelepedhet, ahol már fekete színű. Amint ezt észreveszi, azonnal el kell kezdenie a probléma kezelését! Mai...

Mi riasztja a katicabogarakat? Öreganyáink tanácsai, amelyek biztos segítenekMi riasztja a katicabogarakat? Öreganyáink tanácsai, amelyek biztos segítenek

Ez az aranyos kis fekete pöttyös, piros bogár azonban valószínűleg egy keleti katicabogárnak "köszönhetően" veszélyeztetett.

Szobanövények árnyékba és sötét zugokbaSzobanövények árnyékba és sötét zugokba