Hogyan válasszunk homlokzatfestéket? Arkil, szilikonos vagy szilikát festéket vásároljunk?

Az emberiség rengeteg időt fektetett abba, hogy fejlessze a környezetet, melyben él. Ha az ember valami újat szerez ba, akkor arról ösztönszerűen gondoskodik. Logikus, ha éppen az házról van szó, amelyben él, akkor azt szeretné, hogy az minél szebb legyen. 

Modern homlokzat egy családi házon

Ügyeljünk a részletekre, hogy otthonunk igazán egyedi lehessen. Egy ilyen fontos részlet, melyet nem hagyhatunk figyelmen kívül az a homlokzatfesték. A minősége, fajtája, árnyalata, színezete, időtállósága és ellenállóképessége. Ezek a tulajdonságok is meghatározzák a ház végső kinézetét. Ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen vakolat mellett döntünk. Természetesen sok minden ízlés kérdése. Cikkünkből megtudhatják a homlokzatfestékek nyújtotta lehtőségeket. 

Fontos megjegyzések a vakolat kiválasztásához

Még mielőtt belevetnék magukat a pontos árnyalat vagy struktúra kiválasztásába figyelembe kell venniük pár fontos tényt, melyek a házzal kapcsolatosak. Az első ilyen dolog az, hogy milyen hőszigetelő anyag volt a ház szigetelésére használva. Fontos az is, hogy milyen környezetben helyezkedik el a ház. Városi házról van szó, ami az út mellett van, esetleg víz mellé építkeztek vagy egy hűvösebb környezetben élnek. Egy apró részlet az is, hogy a háznak egyenes vagy döntött teteje van-e. A lapos tető nagyobb szélnek van kitéve, mint a lejtős és ez bizony a vakolatra is hatással van. 

A homlokzatfesték kiválasztásakor nem csak a megfelelő színárnyalat meghatározásáról van szó. Az építésznek meg kell tudnia mondani, hogy milyen típusú vakolat, milyen struktúrával és alappal lenne a legjobb az Önök házához. 

A családi ház szigetelése és homlokzata

Példaként a Baumit választott típusait tüntetjük fel. Mindegyiknek megvannak a sajátosságai, specifikus diffúziós képességei, feldolgozási és felhasználási ideje. 

 • Baumit NanoporTop – nanorészecskés vakolat, amely kitűnően ellenáll a szennyezősésnek. Olyan házakra is jó, melyek viszonylag poros környezetben helyezkednek el, pl. út mellett. Minden típusú felületre ráfesthető, beleértve a hőszigetelő anyagokat is. Fotokatalikus hatású és kitűnően szigetel, ill. megóvja a vakolatot a szennyeződésektől. 
 • Baumit SilikatTop – ez a vakolat ásványi alapú. Ennek a típusnak a legjobb a páraáteresztő képessége. Ez egy speciális bevonat, amely főleg renoválashoz használatos. Ásványi alapú vakolatra, szigetelésre vagy beton felületre is ideális. 
 • Baumit SilikonTop – szilikongyanta alapú vakolat, amely nagyon ellenálló az időjárás viszontagságaival szemben. Jó a páraáteresztő képessége is, tehát ez egy tökéletes vakolat hőszigetelő felületre. Ezen kívül már felületen is használható, mint pl. a téglafal. Kedvező tulajdonságainak köszönhetően ez a leggyakrabban használt homlokzatfesték. 
 • Baumit OpenTop – ez egy vékonyvakolat, melynek jó a páraátersztő képessége. Szilikát alapú, amely nagy ellenállást biztosít. Kitűnő hőszigetelő felületre, betonra, szanált homlokzatra. 
 • Baumit GranoporTop – diszperziós akril festék. Speciálisan élénk világos színárnyalatok. Rendkívül ellenálló az időjárással szemben. Hőszigetelő felületre, sima betonra vagy szanált vakolatra használatos. 
 • Baumit FineTop – semmilyen szilkátgyantát nem tartalmaz, jó a páraáteresztő képessége és könnyen applikálható. Ásványi alapú vakolatra, sima betonra vagy hőszigetelő felültre is ideális. 
 • Baumit SiliporTop – ez a vakolat is szilikátgyanta mentes és nagyon ellenálló az időjárás viszontagságaival szemben. Lehet karcos vagy rovátkás felülete. Nagy előny az is, hogy rengeteg színárnyalatban kapható és szinte bármilyen felületre ráfesthető, mint az ásványi alapú vakolat, beton vagy merevített szigetelőanyag. 

A felsorolt vakolatokon kívül a Baumit még egyéb típusokat is kínál, amelyek specifikus felületre valóak vagy speciálisan használhatóak fel. A ház festését végző szakembernek otthon kellene lennie a témában, így biztosan tud majd valamit ajánlani az Önök házára is. A Baumit homlokzatfestékek a legjobbak közé tartoznak. Ezen kívül minőségi márka még a Weber és a Peakston is. 

A homlokzat színének kiválasztása

A hőszigetelő felületre, ásványi alapú vakolatra, betonra és egyéb felületre használt festékeket több kategóriába lehet sorolni. Természetesen minden gyártó saját jelöléseket használ. Az egyik legkeresettebb gyártót (Baumit) már bemutattuk Önöknek. Ahogy azt már említettük, nem csak az árnyalat a fontos, de a körülmények és a környezeti hatások is, melyek a homlokzatot érik. 

Különböző színárnyalatok homlokzatra

A homlokzatfestékeket pár alapvető kategóriába sorolhatjuk: akril, szilikát, szilikon, nanorészecskés és mész alapú. 

Akril homlokzatfesték

Maga a homlokzatfesték víz diszperziós akril festék. Ellenáll az időjárás viszontagságainak (eső, hőmérséklet változás, szél). Ezek a festékek moshatóak és jó a páraáteresztő képességük is. Legtöbbször egyenletes felületre használják őket. Az akril festékek színe általában erőteljes és tartós. 

Szilikon homlokzatfesték

Akril diszperziót és szilikongyanta diszperziót tartalmaz. Nagyon ellenálló (ellenállóbb, mint az akril festék), mosható, ellenáll a szennyeződésnek és bármilyen felületre felvihető. Beton, ásványi alapú vakolat vagy hőszegetelő anyag. Az akril stabilitást és optimális áteresztőképességet biztosít. A szilikon diszperzió miatt a vízzel szemben is ellenállóvá válik a festék. A szilikon festékek nagyon közkedveltek főleg a színek tartósságának és a különféle struktúráknak köszönhetően. 

Szilikátos homlokzatfesték

A szilkát festék szintetikus gyanta és kálium-vízüveg kombinációjával jön létre. A szilikát festék lehet két részes, amikor hsználat előtt össze kell kevernünk a két anyagot, vagy egy komponensű, amely a kálium-vízüvegen kívül polimereket is tartalmaz. A szilikát homlokzatfesték jó páraáteresztő képességgel rendelkezik és időtálló. 

Családi ház homlokzatának festése

Szanált vakolatra vagy öreg mészvakolat felújítására is ideális. Munka során fontos odafigyelni arra, hogy a festék ne csepegjen az ablakpárkányra vagy az ablak keretre, hogy ne sérüljön a műanyag vagy a fa. 

Nanorészecskés festék

Már maga az elnevezés is árulkodó. Ez a festték aktív védőbevonatot képez. A festék több anorganikus szilikát részecskét tartalmaz, így sűrűen kapcsolódó pórusokat hoz létre, melyek 0,0005 mm-nél kis kisebbek. Nagyon jól ellenáll a környezet biológiai és fizikai hatásainak. A nanorészecskés festékkel védőréteget hozhatnak létre, amely az UV sugárzás hatására aktiválódik. Nagyon ellenálló és jó a páraáteresztő képessége. Tökéletes szanált vakolatra. 

Mészfesték homlokzatra

A legkedvezőbb árú lehetőség, de távolról sincs olyan élénk színe, mint a modern homlokzatfestékeknek. A mészfestéket gyakran kell újrafesteni, ezért manapság már csak akkor használják, ha autentikust hatást szeretnének elérni. 

Sima bevonat vagy inkább struktúra? 

Minden vakoltnak megvannak a specifikus tulajdonságai. Nem csak a színre gondolunk, de a astruktúrára is. Választhatnak: 

 • Karcos
 • Barázdált felületet

Ez után döntsék el, hogy jobb lenne a: 

 • Durvább
 • Simább felület

Új homlokzat a családi házon

A szakemberek véleménye egyezik azon, hogy a simább felületek (kb. 1,5 mm) sokkel kevésbé szennyeződnek. Ráadásul a finomabb részecskéknek köszönhetően a munkások segítségével sima, egyenletes felületet érhetnek el. 

A durvább vakolat (kb. 2-3 mm), amely nagyobb szemcséjű végeredéményben olykor más színárnyalatot jelenít meg, mint azt eredetileg terveztük. Ezek az eltérések azonban alig észrevehetőek. Ez a vakolat típus azonban tökéletesen elfedi az esetleges egyenetlenségeket, ráadásul valamivel egyszerűbb is vele dolgozni.  

A megfelelő árnyalat kiválasztása

Túl késő? Lehet, hogy már Önök is vétettek hibát az árnyalat kiválasztásakor. A színminták sok esetben csalókák lehetnek. Hogyan válasszuk ki a valóban megfelelő színárnyalatot? Amennyiben nem probléma Önöknek egy próba mintát vásárolni, akkor megéri ebbe befektetni. A legtöbb gyártónál meg lehet rendelni. A mintát egy nagyobb felületre is kenhetik (deszka, karton...) és hozzá rakhatják a homlokzathoz. Nagyobb felületen minden festék máshogy mutat, mint kicsiben. 

Egyedül vagy kombinálva? 

Ez nem kimondottan egy tanács, inkább egy tipp. Természetesen mindenkinek van saját ízlése, amely meghatározza, milyen színeket, struktúrákat és árnyalatokat kedvel. A színek és struktúrák kombinációjával speciális mintákat alakíthatnak ki, amellyel kihangsúlyozhtaják az architektonikus elemeket. 

Modern homlokzat családi házon

Ezek általában a fal oldalait vagy a boltíveket érintik, de a különféle projektekben szívesen kísérleteznek más elemekkel is. A homlokzat első sorban esztétikai célt szolgál, ezért érdemes kihasználni az érdekes kombinációk nyújtotta lehetőségeket. 

A homlokzat vakolásának ára

Ezt nem értékelhetjük általánosan, mivel a végleges ár a felület méreteitől, a struktúrától és a szemcsenagyságtól is függ. Azzal is kell számolni, hogy durvább struktúra esetén több anyagra lesz szükség, ezért egy 25 kg-os kiszerelés kisebb szemcsenagyság esetén nagyobb felületre lesz elég, mint durvább struktúra esetében. 

A Baumit vakolatok ára is a kiválasztott típustól függ. A leggyakrabban használt a Baumit SilikonTop (25 kg) ami kb. 14 ezer forintba kerül. Baumit OpenTop szintén nagyon népszerű és kb. ugyanannyiba kerül. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 17.04.2020
A cikk értékelése:
(87.6%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Madársóska - a gyógyhatású növény gondozásaMadársóska - a gyógyhatású növény gondozása

A természetben 800 fajtája fordul elő, de nálunk leggyakrabban az erdei madársóskával találkozhatunk. Segít a rossz közérzeten, ínygyulladáskor és a gyomor fájdalmakor is. Hogyan...

Puhafalú medence foltozásaPuhafalú medence foltozása

A medencén lévő lyukak keresése olykor nagy fejtörést okoz, de mindenképpen elhanyagolhatatlan. Hogyan találjuk meg a medencén lévő lyukat? Cikkünken megismerkedhetnek a legegyszerűbb...

Napelem panelek házra, nyaralóra vagy medencére. Minden, amit tudni érdemes. Napelem panelek házra, nyaralóra vagy medencére. Minden, amit tudni érdemes.

Napelemmel sok pénzt lehet spórolni. Mit kell róluk tudni? Mi alapján érdemes választani? Hogyan lehet elintézni a támogatást? Minden fontos információt megtudhatnak cikkünkből.