Hogyan légtelenítsük a radiátort, ha nem melegít az egész?

Bejelenthetjük, hogy a nyárnak már végleg vége! Megérkezett az ősz és vele együtt a fűtési szezon is közeleg. A hőmérséklet egyre csak csökken és a reggeli vagy esti órákban már nem érdemes rövidujjút és rövidnadrágot viselni! 

Radiátor a lakásban

Ebből logikusan következik, hogy lassan el kell kezdeni fűteni. A radiátorok esetében azonban különféle komplikációk léphetnek fel, amelyeket valószínűleg Önök is ismernek. Nem melegít ez egész radiátor, esetleg az egész alsó része hideg. Mi az oka ennek? Hogyan légtelenítsük az öreg radiátort? Miért melegít csak a feléig? Miért fűt gyengén a radiátor? 

Természetesen ezeknek a problémáknak több oka is lehet, de sok esetben csak egy gond van. Ezért összegyűjtöttünk Önöknek pár fontos információt, melyek segíthetnek a hideg radiátorral kapcsolatos problémákon. 

Mikor kell légteleníteni a radiátort? 

Alapvetően a fűtési időszak kezdetekor az egész rendszert légteleníteni kellene. Esetenként a radiátor el lehet látva egy légtelenítő szeleppel, ami miatt viszont a rendszer légtelenítése során nem légtelenítik magát a radiátort. Ez a probléma főleg a panellakásokban fordul elő, ahol csak központilag lehet légteleníteni a rendszert vagy esetleg csak a legfelső emeleten lakó szomszéd légtelenít, így a rendszer egy részét légteleníteni tudja. 

Manapság már léteznek automatikus légtelenítő szelepek is, amelyek gondoskodnak róla, hogy a fűtésrendszerben ne legyen levegő. A legtöbb háztartásban, ahol radiátorral fűtenek saját kezűleg kell légteleníteni a szelepek segítségével. 

Nem melegít az egész radiátor

Ha gyengén fűtenek a radiátorok, akkor általában légtelenítésre szorulnak. A levegő, amely a fűtésrendszerben található meggátolja a víz folyamatos körforgását a fűtőtestben. Ez az oka annak, hogy a radiátor fele vagy az alja hideg marad. Természetesen azokról az esetekről beszélünk, ahol a radiátornak nincs technikai meghibásodása. 

Csak egy radiátor fűt

Ilyenkor az esetek 99% százalékában a levegő okozza a problémát. Amennyiben a fűtésrendszer jól működik, de egy radiátor mégis hideg marad vagy csak egy része fűt, akkor valószínűleg levegő található benne. Azt, hogyan kell pontosan légteleníteni a radiátort megtudhatják pár bekezdéssel lejjebb. 

Gyengén fűtenek a radiátorok

Ennek akár a levegő jelenléte a fűtésrendszerben is lehet az oka. A probléma eltávolításának első lépése, hogy légtelenítjük a rendszert. Amennyiben ez nem segít, akkor lehet, hogy a forgatómotorral van probléma. Ez az a berendezés, amely bebiztosítja a víz körforgását az egész fűtésrendszerben. 

Ilyen esetben lehetséges, hogy nem elég nagy a forgatómotor teljesítménye és nem képes elegendő forró vizet biztosítani a fűtésrendszer számára. Ilyen esetben a kazánon növelni vagy csökkenteni kell a víz mennyiségét. Ezzel helyrejön a nyomás a vezetékekben és megfelelő lesz a víz mennyisége is a rendszerben. 

Víz pótlása a fűtésrendszerbe

Ha túl kevés a víz a fűtésrendszerben, akkor a légtelenített radiátor sem fog úgy fűteni, ahogy kellene. A nem megfelelő mennyiségű víz miatt nem lesz elegendő a víz térfogata, de a hőmérséklete sem, így nem lesz képes felmelegíteni az egész fűtőtestet. 

Útmutató: Hogyan légtelenítsük a radiátort? 

Hogy ne csak a teóriáról és a lehetséges megoldásokról legyen szó tudni kell, hogyan légtelenítsük szükség esetén a radiátort. Ezzel sok problémát megoldhatunk a gyenge fűtéstől kezdve, a hangos radiátorig. Higyjék el, hogy ezzel a feladattal bárki megbirkózik és pár perc leforgása alatt készen is lesznek!

Mire lesz szükség? 

• Imbuszkulcs

• Lapos csavarhúzó

• Egy edény a vízre

Öreg radiátor légtelenítése

Lépésről lépésre

1. Elsőként kikapcsoljuk a fűtést és a forgatómotort. Így bebiztosítjuk az egyenletes légnyomást és lehűtjük a fűtésrendszert, hogy vizet engedhessünk hozzá. 

2. Minden radiátoron menyitjuk a szabályozó szelepet, hogy lehetővé tegyük a levegő áramlását. 

3. Egy csavarhúzó segítségével lazítsuk meg a víz csatlakozást biztosító vezetéket, hogy bebiztosítsuk a víz elfolyását. Az újabb gyártású radiátorok esetében csak egy klasszikus csavarról van szó. Az öregebb radiátoroknál általában oldalt található és imbuszkulcsot kell használni a kilazításához. 

4. A víz kiengedése nem azt jelenti, hogy az utolsó cseppig ki kell engednünk. Éppen ellenkezőleg! Ezt a folyamatot a légtelenítésel összhangban kellene elvégezni. A radiátor legfelső részén, oldalt helyezkedik el a légtelenítő szelep. Óvatosan kell megnyitni, nem hirtelen és nem erősen! Kellene hallaniuk a levegő szisszenését, majd a víz megindulását. 

5. A vizet fogják fel egy tálba. Olykor erősebben folyik, nem pedig csak csepeg, ezért érdemes felfogni a vizet, hogy ne csináljanak maguknak felesleges plussz munkát. Ez a folyamat nem tart tovább 3 percnél. Ez általában a radiátor állapotától függ. Az öreg radiátorok légtelenítése a mérettől függően akár hosszabb ideig is tarthat. A szelepet végül húzzák be. 

6. Amikor a levegőt eltávolították és a nyomás helyreállt, akkor a vizet után kell töltetni, hogy a maradék levegőt is kitaszítsuk. 

7. Mikor utántöltöttük a vizet a rendszerbe, akkor figyelni kell a nyomásjelzőt, hogy ideális nyomást érjünk el. 

8. Végezetül behúzzuk az összes szelepet. Elindítjuk a fűtésrendszert és egyesével ellenőrizzük az összes radiátort. 

A cikk szerzője


Komentáre

21/11/2020 13:26
Márki Bálintné

Tisztelt Ruscák Úr !

Az én hideg radiátoromból nem levegő jön, hanem csak víz.
A rendszer fel van töltve, igaz, véletlen ez a radiátor el volt zárva. A keringetőt kikapcsoltam, és a leírtak szerint próbáltam légteleníteni, de nem sikerült.
Tudna nekem segíteni?
Tisztelettel Márkiné

Hozzászólás írása
Közzétéve: 09.12.2019
A cikk értékelése:
(88%)

További cikkek a kategóriában:

Dübel téglához, poliészterhez, gipszkartonhoz: Tudják, hogy mikor melyiket kell használni? Dübel téglához, poliészterhez, gipszkartonhoz: Tudják, hogy mikor melyiket kell használni?

Egy szekrényt vagy polcot szeretnének rögzíteni a falra? Akkor az egyik legfontosabb dolog a megfelelő dübel vagy tipli használata! A változatos anyagok miatt elengedhetetlen, hogy...

A levelek gyors eltávolítása az ereszcsatornából? A megoldás az eresztisztító robot! A levelek gyors eltávolítása az ereszcsatornából? A megoldás az eresztisztító robot!

Hogyan szoktassuk le kutyánkat a kaparásról és a jelölésről a kertben?Hogyan szoktassuk le kutyánkat a kaparásról és a jelölésről a kertben?

Egy kutya, aki a kertben kapar és jelöli a területét igazán nagy károkat képes okozni. Miért viselkedik így? Hogyan szoktathatják le kutyájukat az ásásról? Cikkünkből megtudhatják!