Útmutató az ágyneműhuzat kiválasztásához. Az olcsók nem éppen a legjobbak

Az ágy. Összefonódik vele a pihenés, az alvás, a kényelem és a relaxáció. Önből is ezeket a gondolatokat váltja ki ez a szó? Ez egy olyan intim hely, ahol hosszú órákat tudunk eltölteni, de valaki akár egész nap itt tudna lenni! De ez nem csak erről szól! 

A legjobb és a legmegfelelőbb ágyneműhuzatok

Tökéletes ágyuk, megfelelő matracuk, párnájuk és takarójuk van, de még mindig hiányzik valami? Mégis mi lehet az? Az ágyneműhuzat, amely nélkül egy hálószoba sem lehet tökéletes! Hogyan válasszuk ki a megfelelő ágyneműhuzatot? Melyek a legjobb anyagok? Az ágyneműhuzatok kiválasztásának teljes útmutatóját itt találják!

Kedvelt ágyneműhuzatok

Mit nem tudnak az ágyneműhuzatokról?

Azt gondolják, hogy az ágyneműhuzat csak az utóbbi időkben lett ilyen népszerű? Ez egyáltalán nem igaz, hiszen már őseink is jól ismerték őket! Ha egészen a kőkorszakig visszamegyünk, őseink akkor állati bőrt használtak arra, hogy betakarják azt a helyet, ahol feküdtek. Itt már van egy kis hasonlóság. Ebből inspirálódtak az ókori görögök, akik a fából vagy kőből készült ágyra len vagy pamut takarót terítettek. Ezt fokozták az egyiptomiak, akik először kezdtek el dolgozni pamuttal.

Később a középkorban jelentek meg a királyi udvarokban. A kastélyokban és várakban minőségi selymet és damaszkuszi anyagokat (az arab világból) kezdtek használni. Lassacskán az ágynemű dekorációs szerepet kezdett el betölteni. A pompáról és a fényűzésről árulkodott. 

Damaszkusz pamut ágynemű

Az ipari forradalomnak és az ágyneműhuzatok nagyobb számú gyártásának köszönhetően az átlagos háztartásokba is eljutottak. Ezek általában pamut és len ágyneműhuzatok voltak. Fokozatosan megérkeztek a flanel, szatén, később a krepp és az egyéb anyagok, melyeket máig használunk. A mostani trend csak arról szól, hogy ki, mit részesít előnyben. A fő kritériumok az ár, a kényelem és a kinézet. Manapság az ágyneműhuzatok a hálószoba szerves részét képezik, ezért szeretnénk, ha stílusuk harmonizálna az egész helyiség hangulatával. 

Az ágyneműhuzat típusai

Milyen típusú ágyneműhuzatok léteznek? Léteznek 1 vagy 2 személyes ágyra való szettek. Amennyibnen franciaágyra vásárolnak ágyneműhuzatot, akkor természetesen nem fognak két különbözőt választani. Kiváló dizájnjuk van a 3D-s ágyneműhuzatoknak és persze a gyerek ágyneműhuzatoknak is! 

A legszebb gyermek ágyneműhuzatok

Általában vagy egy darab ágyneműhuzatot vásárolnak, vagy pedig egy szettet. Különféle kombinációkkal is találkozhatnak. Ágyneműhuzat két párnára és egy takaróra. Ágyneműhuzat 2 takaróra és két kisebb párnára. Vigyázzanak, hogy ez ne tévessze meg Önöket! Véletlenül előfordulhat, hogy 7 ágyneműhuzatot vásárolnak, de mindegyik párnára lesz. Olyan szettet is vásárolhatnak, amely a lepedőt is tartalmazza. 

Az ágynemű záródási módjai

Valamikor elég volt felhúzni az ágyneműt, betűrni a sarkait és senki nem törődött mással. Manapság nagyon elterjedt a cipzár használata, hiszen ez lehetővé teszi az agyneműhuzat gyors fel- és lehúzását. A zárás így egyszerű és tartós, bár van, akit zavarhat alvás közben. A legmegszokottabb módszer mégis a gombos záródás. Létezik kapcsos megoldás is, mely a gombokkal ellentétben nem bújik ki a lyukból, hiszen csak össze kell nyomni. Kevésbé kedvelek a tépőzárral záródó ágyneműhuzatok. 

Az ágyneműhuzat méretei

Vásárlás előtt nézzék meg, hogy milyen takaróra és párnára szeretnének huzatot vásárolni. Így pontosan tudhatják, hogy milyen méretre van szükségük. Amennyiben csak tippelni fognak a méretet illetően, akkor könnyen megeshet, hogy rosszul választanak majd. Különféle méretek léteznek. A legkisebbektől a legnagyobbakig. A legmegszokottabb méretek egy takaró esetében a 140x200 és a 140x220 cm. 

A megfelelő lepedő kiválasztása

Természetesen az egyszemélyes és a gyermek ágyneműhuztaok esetében a méretek kisebbek, 90x135cm körüliek. A párnát illetően a legelterjedtebb méret a 70x80 és a 70x90 cm. Ha a méret  nem egyezik, akkor sem olyan nagy a probléma. A takarók sokszor keskenyebbek, mint az ágyneműhuzat, de ez nem nagy baj. Ha 5 cm-t tévednek, akkor az végleges eredményben kevesebb, mint 30 cm. 

Az ágyneműhuzat kinézete és dizájnja

Ha az ágyneműhuzatok beszélni tudnának, mindegyiknek meglenne a saját története. Nézzük meg, mit mond a divat! Azok az idők, amikor még az egyszínű ágyneműhuzatok voltak divatban, már elmúltak. A legelterjedtebbek és legkedveltebbek a különféle minták. Érdekes motívumok, természet vagy állatok. Az absztrakt ágyneműhuzatok is rendkívül divatosak, melyek gyönyörű színekben pompáznak. A virág minta, ill. a geometrikus formák sem rontanak el semmit. Az egyszínű ágyneműhuzat akkor mutat stílusosan, ha a takaró és a párna huzatja különbözik. Nagyon kedveltek a népi mintázatok és a díszítő jellegű minták is. 

Mintás ágyneműhuzat

Nagyon érdekesek a már előbb említett 3D ágyneműhuzatok, melyek egyedülálló kinézetükkel hívják fel magukra a figyelmet, életet és energiát árasztanak magukból. Állatok, szereplők, városok vagy természet. Ilyen elemekkel büszkélkednek a 3D ágyneműhuzatok. Szép, modern ágyneműhuzatokat gyárt a cseh Matejovsky, ill. ismertek a Gerald WittmannEmiNight Comfort vagy az s. Oliver pamut ágyneműhuzatai is. 

A legszebb gyermek ágyneműhuzatok 

[table2]

Gyerek ágyneműhuzatok - mint a mesékben

A csemeténk ágyának különlegesnek kell lennie, tehát nem választhatunk egyszínű ágyneműhuzatot. Főleg, ha a gyermek meglátja a boltban a Spiderman, Superman mintájú vagy a hercegnős ágyneműhuzatokat, esetleg olyanokat, melyeket kedvenc énekese, bandája vagy színésze képe díszít. Azzal a tudattal aludni, hogy egy szuperhőstől szerzed az energiát, biztosan felülmúlhatatlan érzés. Mesés motívumú ágyneműhuzatot tehát szinte bárhol lehet vásároli. 

Olcsó vs drága ágyneműhuzatok

Első ránézésre, sőt, tapintásra is elég nehéz megállapítani az ágyneműhuzat minőségét. Leggyakrabban be vannak csomagolva, tehát csak arról szól az egész, hogy elhiszik-e, amit a gyártó ír. A vásárlók véleményei alapján az olcsó ágyneműhuzatok nem a legjobbak. Még ha az ár alapján akár 4 szettet is vásárolhatnának, nem fognak örülni annak, ha könnyen kifakul, nem ellenálló vagy büdös lesz az ágyneműhuzat. A különféle kémia anyagok akár irritálhatják is a bőrt vagy viszketést okozhatnak. 

Az olcsó ágyneműhuzatok nem a legminőségibbek

A drágább ágyneműhuzatok esetében észre fogják venni a minőséget. Ezt az ellenállóbb és minőségibb anyagok használata okozza. A minőségi ágyneműhuzatok esetében kisebb az esély, hogy irritálja a bőrüket az anyag. 

Az ágyneműhuzat anyaga

Ez egy nagyon fontos paraméter, amely sokszor döntő fontosságú. Melyek a leggyakrabban használt anyagok? 

  • Pamut ágyneműhuzat – a pamut feldolgozásával az egyiptomiak kezdtek foglalkozni 12 ezer évvel ezelőtt. A pamut ezért olyan anyag, amit nagyon sok dolog gyártásánál használnak, az ágyneműhuzatot is beleértve. Még ha 100 %-os pamut ágyneműhuzatot nagyon ritkán is lehet találni, sokszor használják alapként, majd mikroszálakat vagy más anyagokat szőnek bele. Ezek az ágyneműhuzatok ellenállóak, színük tartós és levegősek. Az érzékeny bőrűek a hipoallergén tulajdonságot is díjazni fogják. Ezt az anyagot választják a leggyakrabban, még akkor is, ha vasalása nem a legegyszerűbb! Vigyázzanak az olcsó pamut ágyneműhuzatokkal! 
  • Szatén ágyneműhuzat – Nem arról a szaténról van szó, melyből az elegáns ruhákat készítik. Szatén-gyapjúról (100 % gyapjú) van szó, amely érintésre ugyanolyan kellemes. Ezek az ágyneműhuzatok luxus hatást keltenek, nagyon kellemesek, könnyedek, nyáron hűtenek, télen fűtenek. Ez az anyag ellenálló is! Kellemesen fényes hatása van. Általában egyszínű. Valakit eltántorít a magasabb ár. Ajánlott kézzel mosni! A szatént a luxus ágyneműhuzatok közé lehet sorolni. 
  • Krepp ágyneműhuzat – Az utóbbi időben nagyon elterjedt a hátartásokban. Könnyű rendben tartani, ellenálló, rugalmas és nagyon örülni fognak annak is, hogy nem szükséges vasalni. Szellősek és természetes hulámzásuk van. Kedvező az áruk és különféle változatos kivitelezésben találkozhatunk velük. Maga az anyag tapintásra egy kicsit durvábbnak tűnhet, de ez csak szokás kérdése. 
  • Flanel ágyneműhuzat – puha, hajlékony, meleg, akárcsak a pamut. Ez így is van! A flanel lényegében sűrűn szőtt pamut. Ebben az esetben nem a klasszikus szövésről van szó, hanem az ún. fésülésről. A sokféle dizájn között biztosan megtalálják azt, amelyik az Önök hálószobájába is illik. A flanel jól jön a hideg estéken. 
  • Damaszkuszi ágyneműhuzat – gyönyörű textília, melyet azonban meg is kell fizetni. A damaszkuszi szövet gyártása Kínából ered. Az Arab-félszigeten terjedt el. Mercerezéssel készül, amikor a pamutot magas nyomásnak teszik ki sós vízben. Nagyon időtálló, fényes, színe tartós, maga az anyag nagyon rugalmas, de szálai stabilak. Könnyű vasalni! 
  • Bambusz ágyneműhuzat– biztosan láttak már bambusz zoknit. Na igen, azok nagyon kényelmesek! De az ágyneműhuzatok méginkább! A bambusz egy nagyon ökologikus választás, hiszen gyorsan nő, ezért nem lesz belőle hiány. A bambusznak rendkívül jó termoregulációs képességei vannak, kellemes, színe álandó, hipoallergén és antibakteriális. Valóban levegős és könnyen rendben tartható. Nyáron kellemesen hűsít, míg télen melegít. Próbálják ki és meglátják! 

Termékek megjelenítése a kategóriában:

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 05.09.2019
A cikk értékelése:
(87.2%)

V tejto kategórií nájdete aj:

A fürdőszoba felújítása saját kezűleg. Mi minden vár ránk? A fürdőszoba felújítása saját kezűleg. Mi minden vár ránk?

Nem egy háztulajdonos találta már szemben magát ezzel a rémálommal! Valamikor a sokkal egyszerűbb megoldások is népszerűek voltak, de napjainkban kifinomultabb kivitelezésre vágyunk! A...

Magaságyás raklapokból vagy akár műanyagból is! Elmondjuk, hogyan fogjanak hozzá!Magaságyás raklapokból vagy akár műanyagból is! Elmondjuk, hogyan fogjanak hozzá!

Egy szép kertről álmodoznak, de a rendelkezésükre álló hely nem felel meg az elvárásaiknak? Tegyék kertjüket praktikussá és stílusossá magaságyásokkal!

Hogyan távolítsuk el az öreg festéket a fémről és a fáról?Hogyan távolítsuk el az öreg festéket a fémről és a fáról?

Az öreg, látszólag értéktelen dolgokat is új köntösbe lehet öltöztetni, csak tudni kell, hogyan. Szabaduljanak meg az öreg festékrétegtől és adjanak helyet az újdonságnak! Cikkünkből...