Teszt Magazin - fúrógépek. Melyik a legjobb fúrógép?

Egy fúró vásárlása nem olyan egyszerű feladat, mint amilyennek első ránézésre tűnhet. A fúrógép egy univerzális eszköz, amely sok feladatot képes ellátni. Használhatjuk őket otthon, a műhelyben vagy a kertben. 

Minőségi fúrógépek

A választék nagyon bőséges és a boltokban is színes kínálatra bukkanhatnak. A tesztek eredményei alapján eligazodhatnak a sok modell között. 

A teszt eredményei

A fúrógép mint univerzális eszköz

A Teszt magazin a dTeszttel együtt a fúrógépeket vizsgálta. A modellek sokszínűsége azt eredményezte, hogy nagy eltérések voltak az eredményekben, de még ennek ellenére is, ha olyan fúrógépet keresnénk, amely a puha és kemény felületekkel is megbirkózik, akkor bizony hiába keresnénk! 

Lényeges különbség van az akkumulátoros és a klasszikus vezetékes fúrógépek között. Az első inkább csavarozásra és puha felületekre jó, míg a második ideális kemény felületekre is! 

Tesztelt paraméterek

A dTesztben nyilvánosságra hozott eredmények az egyes tesztek alapján lettek kiszámolva, ahol minden paraméter bizonyos percentilt ért. 

    • Fúrás - 50%
    • Kezelhetőség - 20%
    • Terhelhetőség - 20%
    • Felszereltség - 5%
    • Használati utasítás - 5%

Miből állt a teszt? 

A vezetékes ütvefúrót bekapcsolt ütéssel grániton és betonon teszteltük, kikapcsolt ütéssel pedig acél lapon próbáltuk ki. Az akkumulátoros fúrógép esetében mészkővel, fával és fémmel próbálkoztunk. 

Akkumulátoros fúrógép

A csavarozást fán és fémen teszteltük. Az akkumulátoros fúrógépek fontos tulajdonsága az is, hogy meddig bírják egy töltéssel. Ezt a paramétert is leteszteltük! 

A legjobb modellek

A legjobb akkumulátorral a Makita DDF484RTJ büszkélkedhet. Ezen felül a teljesítménye is kiváló, áttételes és minőségi elektromotorral rendelkezik. Jól használható fába és fémbe történő csavarozásra. Hátránya a nagyobb súly és a magasabb ár lehet. 

A legjobb vezetékes, áttétel nélküli fúrógép a Bosch Professional GSB 16 RE. Bekapcsolt ütéssel minden probléma nélkül megbirkózik a kemény felültetekkel is! Kikapcsolt ütéssel pontosabban és finomabban használható. A munkát az is megkönnyíti, hogy hosszú vezetékkel van ellátva. Negatívuma az, hogy nem igazán alkalmas csavarozásra, ez viszont a többi ütvefúróra is igaz! 

A legrosszabb modellek

Nagy csalódás az Einhell TC-CD 18-2 Li, amely puha felületekre és kisebb csavarokhoz ideális. Hátrány, hogy a motor nagyon keveset bír, így már a teszt harmadánál feladta a küzdelmet. Szintén elég rossz eredményeket ért el a Bosch PSR 14,4 LI és a PowerPlus POW X044 Li. Az alacsony sebesség és a rossz teljesítmény miatt kaptak negatív értékelést. 

Matebo fúrógép

Az ütvefúrók közül elégségesre vizsgázot a PowerPlus POW X028 és a Bosch AdvancedImpact 900. Ennek oka főleg az élettartamuk, vagyis az, hogy nem bírták a terhelést. 

Fontos faktorok és paraméterek

Az ütvefúrók problémája az, hogy egy sebességesek, magas a fordulatszámuk és alacsony forgatónyomatékkal rendelkeznek. Ezért csavarozásra nem alkalmasak. Az áttételes modelleket csavarozásra is használhatjuk, bár nem túl praktikusak erre a munkára. Hianyzik belőlük az azonnali motorfék, tehát a kapcsoló elengedése után a lendületnek köszönhetően a fej még tovább forog. 

Bosch fúrógép

Fontos és nagyon praktikus a rotor automatikus aretációja. Ez lehetővé teszi a bitek és fúróhegyek egy kézzel történő cseréjét. Ha nagyobb biteket szeretnénk használni, akkor a fogópofa átmérője legalább 13 mm legyen. A fordulat manuális beállítása is nagyban megkönyníti a munkát, mivel ezzel  szabályozhatjuk a fúrás sebességét, így pontosabbak lehetünk. A vezeték hossza legyen legalább 3 méter!

A fúróhegyet az anyag keménységének megfelelően kell kiválasztani. A kemény felületekhez a minőségi kobalt fúróhegyek használatát ajánljuk. 

Végleges eredmények

A következő eredmények az áttétes, vezetékes ütvefúrókra vonatkoznak: 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 27.08.2019
A cikk értékelése:
(89.6%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Teszt magazin - A legjobb elektromos kontaktgrillek Teszt magazin - A legjobb elektromos kontaktgrillek

A kontaktgrill pótolja a klasszikus grillsütőt akkor, amikor az időjárás nem teszi lehetővé, hogy a szabadban sütögessünk. Azt, hogy melyek a legminőségibb modellek, megtudhatjuk a Teszt...

Teszt magazin - folyékony WC tisztító Teszt magazin - folyékony WC tisztító

Nehézségei adódtak a WC tisztításával? Egy minőségi és hatékony tisztítószer segíthet! A Teszt magazin alapján megtudhatjuk, melyek a legjobb termékek. 

Teszt magazin - mosogatógépek. A dTeszt győztese a BoschTeszt magazin - mosogatógépek. A dTeszt győztese a Bosch

Mosogatógépet szeretnének vásárolni? Cikkünkből megtudhatják, hogy melyek azok a modellek, amelyek a legszigorúbb kritériumoknak is megfelelnek.