Teszt magazin - az instant kávék értékelése a vásárlók által

Önök is azok közé tartoznak, akik szívesen isznak kávét és az instant változatnak sem tunak ellenállni? Akkor mai cikkünk kifejezetten Önöknek szól!

Instant kávé - melyik a legjobb?

Mivel Európa a legnagyobb instant kávé fogyasztók közé tartozik, ezért helyénvaló, hogy összegezzük a termékek tesztelésének végeredményét, amelyek a dTest nevű újságban jelentek meg. 

Mi befolyásolja a végeredményt?

Az instant kávék több kategóriában is versenyeztek, amelyek alapján fel lett állítva a végleges sorrend. Zárójelben láthatják, hogy hány százalékban befolyásolta az adott kategória a végeredményt. 

 • Szenzorikus értékelés (45%)
 • Antioxidánsok aktivitása (25%)
 • Nem kívánt anyagok (20%)
 • Csomagolás és szöveg (10%)

Kávé - támogatja vagy károsítja az egészséget?

Arról, hogy a kávé negatívan vagy pozitívan hat-e szervezetünkre rengeteg kutatás létezik, de több vita tárgya is volt már ez a téma. Mi is az igazság? A legfontosabb az elfogyasztott kávé mennyisége! 

Bögre instant kávéhoz, nescy

Visszafogott mennyiségben, tehát naponta két csészével fogyasztva antioxidáns hatással rendelkezik. 

A koffein menyisége

A koffein mennyisége nagyon változó és a kávészemek fajtájától függ:

 • Az arabica kávészemek lágyabbak és a koffeintartalmuk is alacsonyabb - kb. 26 g/kg
 • A robuszta több koffeint tartalmaz

Amennyiben a két fajta kávé együtt van használva, akkor a koffeinszint emlekedik. A legmagasabb koffeinszintet a Dallmayr Gold érte el - 44,5 g/kg. 

Íz

Mivel sokan isznak kávét a specifikus aroma és íz miatt, ezért a tesztelések során a kávék íze is értékelésre került. A jó íz azonban nagyon relatív és attól függ, hogy ki, milyen kávéhoz van szokva. Az értékelés során figyelembe volt véve a pörkölés és a felhasznált kávé fajtája. A tesztelt kávék fele jó eredményt ért el. 

Ebben a kategóriában a L'Or Classique lett a győztes 4-es értékeléssel. Ugyanilyen értékelést kapott a Clever Gold. Utóbbi a többi kategóriában is jól teljesített. A szenzorikus értékelést a Dallmayr Gold nyerte, mivel erős pörkölésű és intenzív ízű. 

✅ L'or Classique smooth & aromatic instant kávé, 100 g

L'or Classique smooth & aromatic instant kávé

Amennyiben jó minőségű instant kávéra vágynak kedvező áron, akkor keressék a L'Or Classique-ot Douwe Egberts-től. 100%-os kolumbiai arabica, ami aranyra perzselt kávészemekből készül. Kitűnik aromájával, finomságával és enyhén gyümölcsös utóízével. 

» a teszt győztese - a legjobb instant kávé
» kedvező ár
» jó elérhetőség

További infó

Nem kívánt anyagok

Három anyagot kísértünk figyelemmel: 

 • Akrilamid: Az új európai uniós szabályok alaján ebből a karcinogén és mutagén anyagból egy kg kávéban nem lehet több 850 grammnál. A Bellarom Gold és az Albert Gold Melange Instant Coffee-nek még van hová fejlődnie ezen a téren. A legjobb eredményt a Clever Gold L'Or, a  Dallmayr és a Tchibo érték el. 
 • Furán: Potenciális karcinogén, ami a cukor magas hőmérsékleten történő lebomlásakor keletkeik. Illékonysága miatt könnyen megszabadulhatnak tőle, ha lefőzés után egy kicsit állni hagyják a kávét. A Dallymayr tartalmaz belőle a legtöbbet - 24 mikrogramm található egy kilogrammban. 
 • Ochratoxin A: Penész által előállított méreg. Az összes kávéban a maximálisan engedélyezett 10 mikrogramm alatt volt az érték egy kilogramm kávéban. 

A csomagolás szövegének ellenőrzése

A vásárlók számára a legérdekesebb feltüntetett információ a kávé fajtája és a származási ország. Sajnos a gyártónak nem kötelessége ezeket feltüntetni. Ebből adódóan a kávé származásának helyét egyik csomagoláson sem találtuk. A kávé fajtájával valamivel jobb volt a helyzet. Az olyan praktikus információkat is ellenőriztük, mint pl. a használati útmutató vagy az elkészíthető csészék mennyisége. 

A teszt végeredménye

 1. L'Or Classique - 71%
 2. Billa/Clever Gold - 70%
 3. Tesco Gold - 68%
 4. Kaufland/K-Classic Caffé Allegro Gold - 65%
 5. Jacobs Velvet - 37%
 6. Dallmayr Gold - 23%

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 22.11.2021
A cikk értékelése:
(88.8%)

További cikkek a kategóriában:

Teszt magazin - mosogatószerek kézi mosogatáshozTeszt magazin - mosogatószerek kézi mosogatáshoz

A mosogatás nem tartozik sokak kedvelt elfoglaltságai közé, ezért a háztartások 33%-a mosogatógépet használ. Mai cikkünkből megtudhatják, hogy melyek a jelenleg kapható legjobb...

Teszt magazin - kézi habverők. A teszt győztese a BoschTeszt magazin - kézi habverők. A teszt győztese a Bosch

Az elektromos habverő, avagy kézi mixer kitűnő segítség a konyhában. A piacon több modellel is találkozhatunk különféle gyártóktól. Melyik a legjobb? 

Teszt magazin - A legjobb elektromos kontaktgrillek Teszt magazin - A legjobb elektromos kontaktgrillek

A kontaktgrill pótolja a klasszikus grillsütőt akkor, amikor az időjárás nem teszi lehetővé, hogy a szabadban sütögessünk. Azt, hogy melyek a legminőségibb modellek, megtudhatjuk a Teszt...