Teszt magazin - mosogatószerek kézi mosogatáshoz

A mosogatás nem tartozik sokak kedvelt elfoglaltságai közé, ezért a háztartások 33%-a mosogatógépet használ. Amennyiben Önök mégis kézzel mosogatnak, akkor egy hatékony mosogatószer nagyban megkönnyíthetik feladatukat! 

mosogatás

Mai cikkünkből megtudhatják, hogy mennyire számít a mosogatószer típusa mosogatáskor, ill. összesítjük a dTest újságban közzétett teszteredményeket. 

A mosogatószerek kínálata nagyon bőséges

Igen, ha minden egyes mosogatószert értékelni szeretnénk, akkor az rengeteg időt venne igénybe. Nem csak a termékek, de a gyártók száma is nagyon bőséges! Főkent a hazánkban kapható márkák voltak tesztelve. A klasszikus mosogatószerek mellett a környezetbarát verziók is tesztelésre kerültek. 

Több kategóriában kellett helytállniuk és ezek egy adott százalékban befolyásolták a végeredményt. Ez az érték a zárójelben van feltüntetve. 

  • A mosogatás hatékonysága (80%)
  • Környezetvédelmi szempont (20%)

A mosogatószerek hatékonyságának tesztelése

A mosogatószerek esetében természetesen a legfontosabb a tisztítás hatékonysága. Ezt nagyon könnyen lehet tesztelni. Egy 5 liter vízzel megtöltött edényhez annyi mosogatószer lett hozzáadva, hogy stabil hab réteg alakuljon ki. Ez után ebben az edényben kerültek elmosásra a szennyezett tányérok egészen addig, amít el nem tűnt a hab és nem kezdett látszani az edény alja. 

Miért olyan fontos a hab és hogyan függ össze a hatékonysággal? Aktív anyagok hozzák létre, amelyek a tisztítás nagy részét is végzik, tehát reagálnak a szennyeződésekre és a zsiradékra. Minél többet használunk el ezekből, annál kevesebb lesz a hab. 

mosogatás

A tesztelés körülményei a megszokott, otthoni körülményekre hasonlítottak. Közepes kemény víz volt használva. A tányérok színezett zsiradék, tejpor vagy liszt keverékével voltak összekoszolva. 

Milyenek az elért eredmények?

Egy adag minőségi mosogatószerrel legalább 30 tányért lehet elmosni. Az eredmények változóak voltak. A Feel Eco Washing Up Liquid 57 tányér elmosására volt képes, ami azonban a termék árán is tükröződik. 30 tányér feletti teljesítményt ért el a Tesco, W5, Denkmit, Pur és a Jar is. A többi tesztelt mosogatószer átlagon alatti teljesítményt nyújtott - ilyen volt pl. a Savo. 

Hatékonyság és gazdaságosság

Még mindig a hatékonyságnál maradunk, mivel nem csak az elmosott tányérok mennyiségével függ össze! Az adagolás is lényeges, tehát az, hogy mennyi mosogatószert kell elhasználnunk az adott mennyiségű tányér elmosásához. 

tisztítószerek

A leggazdaságosabb a Denkmit Spülmittel Ultra volt - a fél literes kiszerelés 9750 tányér elmosására volt elegendő (14 cm-es átmérő). Az 5 literes edényben már 2 ml mosogatószerrel elegendő habot tudtunk kialakítani. Azt azonban hozzá kell tennünk, hogy a gyakorlatban az elmosott tányérmennyiség valószínűleg kevesebb lenne a szennyeződés mértéke és a tányérok mérete miatt. 

Információk a csomagoláson és allergének

Az összetételben főleg az allergéneket, a tartósítószereket és az illatanyagokat ellenőriztük. A tartósítás ebben az esetben elengedhetetlen, mivel a nagy víztartalom kedvez a mikrobiális szennyeződéseknek és ez hamar romláshoz vezethetne. A lejárat dátumát a gyártó nem köteles feltüntetni, de egyes csomagolásokon mégis megtalálható. A mosogatószerek 1 - 4 évig állnak el. Valamelyik csomagoláson az adagolás is fel van tüntetve. A legmegszokottabb az 5 ml 5 liter vízhez. 

család és mosogatás

Tippek a mosogatószer spórolásához

A leghatékonyab használat érdekében a tányérokról ajánlott előre eltávolítani a nagyobb szennyeződéseket. Kisebb mennyiségű mosogatnivaló esetén a mosogatószert egy külön edényben feloldhatjuk vízzel. Először a poharakat, majd a kevésbé koszos edényeket, végül pedig a legszennyezettebbeket érdemes elmosni. 

Biztonság és higiénia

Végül azt is meg kell említenünk, hogy a mosogatószivacsot ajánlott gyakran cserélni és érzékeny bőr esetén használjanak védőkesztyűt! Sok csomagoláson figyelmeztető ikonokkal is találkozhatunk. A mosogatószer nem igazán veszélyes, de irritálhatja a bőrfelületet vagy a szemeket. Amennyiben a szer mégis valahogy szembe kerülne, akkor langyos folyóvízzel öblítsék ki 10 - 15 perc alatt!

Végeredmény

  1. Feel Eco Washing Up Liquid - 84%
  2. dm/denkmit Spülmittel Ultra - 76%
  3. Lidl/W5 Power Lemon - 76%
  4. Pur Double Decruster Lemon Extra - 75%
  5. Jar Lemon - 56%
  6. Savo mosogatószer Lime és Jázmin - 40%

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 24.11.2021
A cikk értékelése:
(91.6%)

További cikkek a kategóriában:

Teszt magazin - az instant kávék értékelése a vásárlók általTeszt magazin - az instant kávék értékelése a vásárlók által

Európa a legnagyobb instant kávé fogyasztók közé tartozik. Összefoglaltuk ezért az instant kávék tesztelésének végeredményét, amelyek a dTest újságban jelentek meg. 

Teszt magazin - kézi habverők. A teszt győztese a BoschTeszt magazin - kézi habverők. A teszt győztese a Bosch

Az elektromos habverő, avagy kézi mixer kitűnő segítség a konyhában. A piacon több modellel is találkozhatunk különféle gyártóktól. Melyik a legjobb? 

Teszt magazin - A legjobb elektromos kontaktgrillek Teszt magazin - A legjobb elektromos kontaktgrillek

A kontaktgrill pótolja a klasszikus grillsütőt akkor, amikor az időjárás nem teszi lehetővé, hogy a szabadban sütögessünk. Azt, hogy melyek a legminőségibb modellek, megtudhatjuk a Teszt...