Teszt magazin - kézi habverők. A teszt győztese a Bosch

Az elektromos habverő, avagy kézi mixer kitűnő segítség a konyhában és nagyban megkönnyíti a munkát. Mivel a piacon több modellel is találkozhatunk különféle gyártóktól, ezért cikkünkből megtudhatják, hogyan teljesítettek ezek a modellek a teszten.  

A legjobb kézi mixer a teszt alapján

A teszt eredményei

A kézi mixerekről

A konyhai kisgépek kínálata egyre csak bővül, hiszen folyamatosan új technológiák és modellek jelennek meg. Ismerjük a botmixereket és a kézi mixereket is. Mindekettő egyforma minőségű ételek elkészítését teszi lehetővé. Az első a szülők számára ideális, ill. levesek és mártások készítésére is használhatjuk. A kézi mixer azonban habverésre vagy tészta készítésére alkalmas. 

Ami a kézi mixerrel történő munkát illeti két lehetőség közül választhatunk. Az első a klasszikus mixer, melyet végig fognunk kell a kezünkben. Amennyiben szeretnénk, akkor olyan modellt is vásárolhatunk, melyet stabil alapjának köszönhetően nem kell tartani. Funkciójuk azonban egyezik. 

Nagy teljesítményű kézi mixer

A különféle modellek olykor felszereltségben is eltérnek. Megszokottak a habverő és dagasztó lapátok, melyeket tejszínhab készítésére vagy különféle tészták dagasztására használhatunk. A több funkcióval rendelkező modellekkel gyermek ételt vagy smoothiet is készíthetnek. Ezeket a lehetőségeket a berendezés ára is visszatükrözi, ezért jó meghatározni, hogy mit várunk el a kézi mixertől is mire van igazán szükségünk. 

Hasznos funkciók és kiegészítők

Hasznos funkció lehet a turbó üzemmód, mely lehetővé teszi, hogy a másodperc töredéke alatt a maximumra emeljük a fordulatszámot. Praktikussági és biztonsági szempontból fontos a csúszásmentes fogantyú. Meglepő módon a tesztelt modellek mindössze harmada rendelkezik vele. A vezeték hosszáról sem szabad megfeletkenzi, melynek a praktikusság miatt legalább 1 méteresnek kellene lennie. 

A tesztelt paraméterek

A teszt során különböző faktorokat és paramétereket vizsgáltunk, melyek közül mind más hatással volt a végső értékelésre. Ezt a zárójelben feltüntetett százalék jelzi. 

  • Funkciók - habverés és keverés (55%)
  • Vezérlés (30%)
  • Zajkibocsátás (10%)
  • A feldolgozás minősége (5%)

Habverés

A tesztelés során a mixert a szokásos konyhai munkák elvégzésre használtuk - cukormáz vagy tejszínhab készítése. Az értékelésbe az elkészítés idejét is beleszámítottuk. A legtöbb mixer minőségi tejszínhabot készített kb. 2 perc alatt. Eléggé lejáratta mágát a Philco terméke, amely még 5 perc után sem volt kész a tejszínhabbal. 

Kézi mixer a Boschtól

A cukormáz készítésekor 5 tojás fehérjét használtunk és olyan paramétereket értékeltünk, mint a minőség, térfogat és az elkészítés ideje. A legminőségibben a Bosch dolgozott, amely a leggyorsabban is végzett (1,2 perc). A többi modellnek átlagosan ettől kétszer több időre volt szüksége. 

Tészta feldolgozása

Kevert tészta esetében, melyhez 250 gramm búzalisztet, 0,5 l teljes tejet, 200 gramm tojást és 6 gramm sót használtunk a legjobban az Eta és a Rohnson tejesített. A többi modell jó vagy átlagos értékelést kapott. Elégtelent az Electrolux érdemel a keverés silány minősége miatt, hiszen sok alapanyag az edény szélén maradt és a többi sem volt hibátlanul összekeverve. 

Kézi mixer

Ami a linzer tésztát illeti itt teljesítettek a mixerek a legjobban. Kivételt a Gorenje és az Electrolux képeztek, amelyek rossz minőségűen és egyenletlenül keverték a tésztát. A kenyértésztánál sem győztesek, sem vesztesek nem voltak, csak jó és átlagos értékelés született. 

Vezérlés

Rossz értékelést a nehéz összerakás, körülményes sebesség beállítás és bonyolult tisztítás miatt adtunk. Plussznak számított az intuitív összerakás és a már elmített csúszásgátlós fogantyú. Legrosszabbul a Gorenje telejsítet. Összeállítása nem intuitív és használata sem eléggé biztonságos, mivel rosszul rögzített lapátokkal is be lehet kapcsolni. 

Az élene a Braun áll, amely a könnyű vezérlés, összerakás, tisztítás és egészében a kényelmes manipuláció miatt kapott jó értékelést. Hasonló értékelésben részesült a Bosch is. 

A motor és a zajkibocsátás

Végezetül a motrot is teszteltük egy hosszadalmas maraton habverés során. A cél az volt, hogy megtudjuk felmelegszik-e a motor vagy esetleg meg is hibásodik. Víz és faforgács volt összekeverve. Az eredmény? Midegyik mixer kiállta a próbát. Ami az ellenállóképességet illeti, vagyis a feldolgozás minőségét bizton állíthatjuk, hogy az összes modell jól teljesített. 

Braun kézi mixer

A motor munkájával összefügg a zajkibocsátás is, amely fél méteres távolságban volt mérve és három szakember értékelte az eredményeket. Csendes munkára a Boscht ajánljuk. Egy kicsivel hangosabb a Braun. A legnagyobb zajjal pedig a Tefal jár. 

A végleges rangsor

  1. Bosch MFQ22100 - 74%
  2. Braun HM 3105 - 66%
  3. Russel Hobbs 18965-56 - 64%
  4. Orava SL-109 - 62%
  5. Philips HR3740/00 - 57%
  6. Electrolux ESM3300 - 35%

Termékek megjelenítése a kategóriában:

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 12.06.2020
A cikk értékelése:
(88.6%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Teszt magazin - A legjobb elektromos kontaktgrillek Teszt magazin - A legjobb elektromos kontaktgrillek

A kontaktgrill pótolja a klasszikus grillsütőt akkor, amikor az időjárás nem teszi lehetővé, hogy a szabadban sütögessünk. Azt, hogy melyek a legminőségibb modellek, megtudhatjuk a Teszt...

Teszt magazin - folyékony WC tisztító Teszt magazin - folyékony WC tisztító

Nehézségei adódtak a WC tisztításával? Egy minőségi és hatékony tisztítószer segíthet! A Teszt magazin alapján megtudhatjuk, melyek a legjobb termékek. 

Teszt magazin - mosogatógépek. A dTeszt győztese a BoschTeszt magazin - mosogatógépek. A dTeszt győztese a Bosch

Mosogatógépet szeretnének vásárolni? Cikkünkből megtudhatják, hogy melyek azok a modellek, amelyek a legszigorúbb kritériumoknak is megfelelnek.