Terrárium berendezése egy kaméleon számára. Tippek kezdőknek.

Valakinek a macska, valakinek a kutya, valakinek pedig a kaméleon. Ízlés dolga. Egy olyan egzotikus élőlény is, mint amilyen a kaméleon lehet a család szeretett tagja. Valószínűleg nem fogják semmire sem tanítani és nem fog Önöknek elalvás előtt dorombolni, de maga a jelenléte is nyugtató hatású lehet. 

Terrárium kaméleonnak

A gondoskodás erről a különleges élőlényről azonban több buktatót is rejteget. Jövendőbeli kaméleongondozóként megfelelően fel kell készülniük, hogy az eredeti élőhelyéhez minél inkább hasonlító környezetet hozzanak létre. Hogyan rendezzenek be egy terráriumot a kaméleon számára? Mit nem szabad kihagyni? Cikkünkben találhatnak egy egyszerű útmutatót, amely segít a terrárium előkészítésében.  

A terrárium típusai és méretei

A kaméleon tartásához elengedhetetlen, hogy olyan környezetet alakítsunk ki számára, amely eredeti élőhelyéhez nagyban hasonlít. Általában ehhez üveg terráriumot használnak, amelyet szinte minden állatkereskedésben megvásárolhatnak. Arra is kell gondolni, hogy a terráriumnak magasnak és szélesnek kell lennie. A legideálisabb méret a 70x50x100 cm vagy az 50x50x100 cm. Amenniyben Önöknek ez túl nagynak tűnik, akkor is legalább egy 60x40x80 cm-es terráriumot vásároljanak. Az üveg terráriumok jól megtartják a meleget és a nedvességet. Másfelől viszont nehezen tisztíthatóak és fertőtleníthetőek. A levegő keringése sem teljesen ideális bennük, de még így is az üveg terráriumok a legjobbak. 

Üveg terrárium a kaméleonnak

Nagy méretű terrárium esetében plexiüveget szoktak használni, amely feladatát tökéletesen ellátja, de a minőséget is figyelembe kell venni! Tulajdonságai hasonlóak, mint a klasszikus üvegnek. Néhányan az üveget és a plexiüveget is ellenzik és inkább a sűrű ketrecet ajánlják, amely nem tartja olyan jól a meleget és a nedvességet, de jobban kering benne a levegő. A tapasztalatok alapján még mindig az üveg a legjobb választás. 

Mit várjunk egy terráriumtól?

Azokra a körülményekre gondolunk, amelyeket a terráriumnak fent kell tartania. A kaméleonok a nedves és párás környezetet szeretik. A páratartalomnak 50 - 60%-osnak kell lennie. Ezt naponta legalább kétszeri párásítással érhetjük el. A terrárium aljára olyan földet tegyenek, amely gondoskodik a nedvesség megtartásáról. Ilyen célra megfelelő pl. a finom szemcséjű homok vagy homokos keverék (tőzeg és homok 1:1 arányban). Nem ideális pl. faforgácsot, fakérget és hasonlókat használni, mivel véletlen elfogyasztás után eltömítheti a kaméleon beleit. 

Végül a dekorációra is kell gondolnunk, pontosabban a növényekre és faágakra, amelyek szintén segítenek a megfelelő páratartalom fenntartásában és a kaméleon természetes környezetét is imitálják. 

Kaméleon a terráriumban

A terráriumban a legmelegebb részeken 28 - 30 °C-nak kellene lennie. A keméleonok azonban néha hűvösebb helyet keresnek, ezért a terráriumban olyan résznek is kellene lennie, amely kb. 20 - 25 °C-os. Az árnyékról a növények és a kövekből készült búvóhelyek gondoskodnak. 

Felszerelés és dekoráció

A világítás semmiképp nem hiányozhat. A megfelelő világítás nélkül megfelelő hőmérséklet sem lesz! A terráriumban lináris világításnak kellene lennie. Bőven elegendő egy 40 - 60 Wattos égő. Úgy kell elhelyezni, hogy ne égesse meg a kaméleont. Az égő a világításon kívül a terrárium hőmérsékletéről is gondoskodik. Emellett azonban az UV megvilágítás is elengedhetetlen. Általában 20 Wattos UV-UVB égőkről van szó, melyek lehetővé teszik, hogy a kaméleon D-vitamint termeljen. A keméleonnak naponta legalább 12 - 15 órán keresztül van szüksége fényre. 

A terrárium aljzatát már említettük. Legalább 5 cm-es réteget kellene ott elhelyezni. Kombinálhatják a homokot, apró kavicsokat, kókuszrostot, finom kérget az állatkereskedésből (nem hegyes bükköt) vagy a nem toxikus speciális földet. A terráriumot egy kis tavacskával is megszépíthetik, de legyen nagyon sekély. Ilyen esetben több munkájuk lesz a tisztításnál és a fertőtlenítésnél. 

Világítás a terráriumban a kaméleonnak

A természetes környezetben megtalálható rejtekhelyek kialakításában a növényeknek is nagy szerepük van. A terrárium terepének tagoltnak kellene lennie. A magasabb növények sem hiányozhatnak. Olyanokat kell választani, amelyek nem törnek el a kaméleon súlya alatt. Ezek az élőlények ugyanis a fákon közlekednek, tehát természetükből adódóan a magasabb növényeken tartózkodnak. A növények ezen kívül jó nedvességforrásként is szolgálnak. Naponta kétszer spriccelővel párásítsák be a terráriumot! A kaméleonok a növények levelein vagy a terrárium falán kicsapódott vizet isszák. Kerüljék az olyan növényeket, melyeknek levelei élesek, tüskések vagy túlságosan aromás a viráguk. A mérgező növényeket is felejtsék el! 

A szellőztetés is nagyon fontos. Több helyen is szellőzőnyílást kellene elhelyezni. A terráriumnak természetesen oldalt vagy fent nyithatónak és csukhatónak kell lennie. Lényegében a nyílás elhelyezése nem olyan fontos, de mindig ellenőrizzék, hogy becsukták-e!

Hová tegyük a terráriumot? 

Mindenképpen egy világos és magasított helyet kell választani. Vigyázzanak a közvetlen napsütéssel! Ezt érdemes elkerülni, hiszen jóból is megárt a sok! A terráriumot egy magasított helyre kellene tenni, hogy a kaméleon kb. Önökkel egy szinten legyen és ne érezze magát prédának. A kutyák, macskák és más háziállatok elől is érdemes óvni. Magasabb helyen sokkal nagyobb biztonságban érzi magát. 

Terrárium saját kezűleg

Az üzletekben akár kész terráriumot is vásárolhatnak, így nem kell külön megvásárolniuk minden kiegészítőt. Amennyiben mégis saját maguk szeretnék berendezni a terráriumot, akkor nagyon oda kell figyelniük a részletekre. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 21.02.2020
A cikk értékelése:
(93%)

V tejto kategórií nájdete aj:

A fürdőszoba felújítása saját kezűleg. Mi minden vár ránk? A fürdőszoba felújítása saját kezűleg. Mi minden vár ránk?

Nem egy háztulajdonos találta már szemben magát ezzel a rémálommal! Valamikor a sokkal egyszerűbb megoldások is népszerűek voltak, de napjainkban kifinomultabb kivitelezésre vágyunk! A...

Magaságyás raklapokból vagy akár műanyagból is! Elmondjuk, hogyan fogjanak hozzá!Magaságyás raklapokból vagy akár műanyagból is! Elmondjuk, hogyan fogjanak hozzá!

Egy szép kertről álmodoznak, de a rendelkezésükre álló hely nem felel meg az elvárásaiknak? Tegyék kertjüket praktikussá és stílusossá magaságyásokkal!

Hogyan távolítsuk el az öreg festéket a fémről és a fáról?Hogyan távolítsuk el az öreg festéket a fémről és a fáról?

Az öreg, látszólag értéktelen dolgokat is új köntösbe lehet öltöztetni, csak tudni kell, hogyan. Szabaduljanak meg az öreg festékrétegtől és adjanak helyet az újdonságnak! Cikkünkből...