Tanácsok és tippek a gyors és alapos takarításhoz, nem csak karácsony előtt

Valakinek ez jelenti a pihenést, az elme kitisztítását - az otthon megszépítése és az, hogy időt szán magára. Másrészt viszont valakinek stressz, időpocsékolás, fárasztó tevékenység vagy büntetésként végzett munka is lehet. Biztos vagyok benne, hogy már tudja, hogy a takarításról beszélünk, ami nélkül valószínűleg nem tudnánk létezni, és valószínűleg nem is bírnánk sokáig. A legstresszesebb és legfárasztóbb takarítás általában a nagy látogatás előtti takarítás, amikor nincs sok időnk sem! A látogatásokat pedig egyértelműen az ünnepekhez kötjük - karácsonyhoz, húsvéthoz, esetleg mindenszentekhez, születésnapokhoz és névnapokhoz.

Hogyan takarítsunk ki gyorsan és hatékonyan karácsony előtt?

Takarítási problémával akkor is szembesülhet, ha nyaralni készül. Millió dolog jár a fejében, amiről tudja, hogy még meg kell csinálni, el kell rendezni és be kell pakolni. Még bonyolultabb, ha nem csak egyedül, hanem az egész családoddal utazik. Hát akkor ki gondol a takarításra? Valószínűleg ez az utolsó dolog, ami az eszébe jut. De amikor néhány nap múlva hazatér a nyaralásból, semmiképpen sem szeretne egy rendetlenséggel teli lakásba visszatérni. Mai cikkünkben adunk néhány tippet, hogyan teheti hatékonyabbá a takarítást, vagyis hogyan rövidítheti le a takarítás időtartamát. Ezeket a trükköket nem csak nyaraláskor vagy az ünnepek közeledtével érdemes használni! Még azok is hálásak lesznek, akik nem nagyon szeretnek takarítani, hiszen így nem kell annyi időt tölteniük vele.

Bevált trükk - megmentő doboz és szennyestartó kosár formájában

Ilyen durva rendetlenséget egy lakásban vagy házban olyan dolgok okoznak, amelyeknek nincs meg a saját helyük. Vagy ha igen, akkor nincsenek ott. Poharak, törölközők, ruhák, dobozok, konyhai eszközök, mindenféle olyan dolog, amit mindennap használnak, de nem teszik a helyére, mert kéznél van. Ha már vannak gyermekei, a rendetlenség teljesen új dimenziót öltött az Ön számára - játékok, babaruhák, pelenkák, tálak és kozmetikumok mindenütt. Tehát! Itt az ideje rendet tenni!

Az első teendő, hogy egy szennyestartó kosárral járja körbe otthonát. Szedje össze az összes cuccot a padlón, ahol semmi keresnivalója, és próbáljon meg benézni a szekrénybe, hátha vannak olyan dolgok, amelyeknek nem kellene ott lenniük, és ki kellene mosni őket. Így a ruhákat elkülönítheti a többi dologtól. Ha például vannak kézzel mosandó dolgai, tegye őket a szennyeskosár tetejére. Így elkülönítheti őket, ugyanakkor nem lesznek láthatóak. Ugyanez a helyzet, ha a ruhákat a vasalódeszka mellé teríti. Nincs idő vasalni és szépen összehajtogatni. Tegyen félre egy dobozt erre a célra, hogy ne a piszkos dolgok közé tegye, és ne ott tárolja a dolgokat. A többi dolgot, aminek amúgy sincs helye, tegye dobozokba.

Ez az egész nem tart tovább 15-20 percnél, tehát semmiképpen sem időigényes. Ugyanakkor megszabadulhat a "legundorítóbb rendetlenségtől", és sokkal könnyebb lesz port törölni és felmosni a padlót.

Ablakmosás

A legtöbben úgy időzítjük, hogy évente kétszer - karácsony előtt, majd fél évvel később, húsvétkor - tisztítjuk meg az ablakokat. Ha már egyszer megmossa őket, egyértelmű, hogy rendesen szeretné csinálni. De mi van akkor, ha a takarítás és a sütés mellett nem sok idő marad az ablakokra? Vagy sok tennivalója van az ünnepek előtt? Adunk néhány tippet, hogy megfelelően meg tudja tisztítani őket és mégse kelljen rászánni az egész napot!

Mielőtt elkezdené az ablakmosást, tisztítsa meg a környezetet. Erről a cikk következő részében írunk. Ha először az ablakokat mossa le, majd letörli a port az ablakpárkányokról, felsepri a pókhálókat és lemossa a redőnyöket, akkor csak növeli a takarítás idejét. Ami a tisztítás előkészítését illeti, tartson készenlétben két vödör vizet, egy száraz és egy nedves rongyot, tisztítószert és egy ablaktisztítót. Ha a költségvetése lehetővé teszi, egy elektromos ablaktisztító gép segítségével a jövőben csökkentheti az ablaktisztításra fordított időt. Ezzel csak le kell mosni az ablakot vízzel, letörölni, kifényezni és újra letörölni. Így kevesebb mint egy óra alatt lemoshatja ablakait. De vissza a klasszikus módszerhez!

Ha nagyon gyorsan szeretné lemosni az ablakokat, könnyen megteheti. Az abszolút legegyszerűbb módja, ha csak ablaktisztítót, egy szalvétát, egy tisztítót és egy nedves rongyot használ. Először mossa le az ablakokat a ronggyal, hogy megszabaduljon a legdurvább szennyeződésektől még az ablakkeretről is. Ezt törölje át még egyszer. Ahhoz, hogy az ablakok tökéletesen fényesek legyenek, fújjon rá egy kis tisztítót, és törölje szárazra szalvétával vagy újságpapírral. Miért jobb szalvétát vagy újságpapírt használni, mint száraz ruhát? A rongyok szöszöket hagyhatnak az ablakon, amitől nehéz megszabadulni. A szalvétákkal vagy az újságpapírral nem kell aggódnia emiatt! Az ablakok pedig már készen is állnak a látogatókra, akiket az ünnepek alatt vagy a nyaralásból való visszatéréskor fogadni fog!

Kedvelt ablaktisztíttók

Takarítás helyiségek alapján

Tehát a legnagyobb rendetlenséget eltakarítottuk, az ablakokat lemostuk, akkor itt az ideje, hogy nekilássunk az egyes szobák részletes tisztításának. Bármilyen helyiségről is legyen szó, minden helyiségben el kell végezni az alapvető teendőket - portörlés, pókhálók eltakarítása, szellőztetés, porszívózás vagy a szőnyegek portalanítása és a felmosás. Menjünk tehát végig az egyes helyiségeken, hogy a lehető leghatékonyabban és legalaposabban takaríthasson.

Nappali

A nappali gyors, de hatékony takarítása nem vehet igénybe 20 percnél többet. Természetesen sok múlik az Ön hangulatán, ízlésén és munkasebességén is. Az első dolgok, amelyekkel foglalkozni kell, a dekoráció, az asztalterítők és esetleg a bekeretezett fényképek. Igazítson el mindent, találjon számukra megfelelő helyet és tárolja őket rendezetten, hogy a helyiség részletei is rendezettnek tűnjenek. A következő lépés a portalanítás, ami nagyon fontos, hiszen egy poros polc vagy asztal több vendégnek is szemet szúrhat. Kezdje először a látható helyekkel. A por a sötét felületeken és az elektromos készülékeken is észrevehető. Az időtartam függvényében, majd porolja le a kevésbé látható területeket (ajtókeretek, kiegészítők és a TV mögötti rész).

A nappali kitakarítása ünnepek előtt

Ha a díszek rendben vannak, és a port is sikerült letörölni, akkor jöhet a porszívózás! Fordítson különös figyelmet a kanapéra és a párnákra - porszívózza le őket alaposan és győződjön meg róla, hogy a résekben sem marad szemét. Ha a dohányzóasztal alatt szőnyeg van, ugyanilyen figyelmet szenteljen annak is! Végül is nincs rosszabb, mint amikor a vendégek koszos zoknival távoznak. Most már csak a padló marad, amelyet csak akkor kell felmosni, ha van olyan felmosója, amelyet nem kell beáztatni. Ellenkező esetben jobb, ha az egész helyiséget felsöpörjük vagy felporszívózzuk.

Katalógusunkból ajánljuk

Konyha

Konyhai takarítás. Ez általában a legkeményebb dió az egész lakásban vagy házban. A konyha az a hely, ahol élnek, főznek, esznek, reggeliznek és ebédelnek. Ezért sok por, zsír és szemét rakódik le. Erre kell a legtöbb időt szánni, akár fél órát vagy egy órát is, de ne számítsanak arra, hogy minden szekrényt leporolnak és minden poharat kifényesítenek. Erre most nincs idő! A legnagyobb rendetlenséget kell csak eltakarítani, ami a legjobban látható.

Az elsőként az edényekkel kell foglalkozni, mert sok helyet foglalnak el és biztosan nem teszik rendezetté a konyhát. Tehát minden kanalat, minden csészét vagy minden csészealjat össze kell szedni és el kell mosni kézzel, vagy ha van mosogatógépe, akkor ott lehet tárolni a mosatlan edényeket is. Miután ezek rendbe kerültek, fontos, hogy a foltokat és a koszt is lemossa a pultról, az étkezőasztalról és az ablakpárkányokról. Minden felesleges dolgot, amire nincs szükség a konyhában érdemes eltenni, hogy ne tűnjön nagyon zsúfoltnak a helyiség. Ismét győződjön meg arról, hogy a megvilágított és látható felületek tiszták (tűzhely, konyhaajtó, páraelszívó). Porszívózza ki a szőnyeget és a padlót, ill. ne feledkezzen meg a konyhai szemetesről sem, hiszen egy kellemetlen szag biztosan nem lenne szalonképes.

Hálószoba és gyerekszoba

Ha csak látogatás céljából takarít, akkor nem kell különösebb figyelmet fordítani erre a két helyiségre. Elvégre általában nem szoktak látogatók jönni a hálószobádba. Más a helyzet, ha a látogató kisgyerekekkel érkezik, akik biztosan szaladgálnak majd a házban. Azonban még ebben az esetben sem kell túlzásokba esni a takarítással!

Takarítás karácsony előtt a hálószobában

Először is, meg kell ágyazni, mert a hálószobában az első dolog, ami feltűnik, az a bevetetlen ágy. Egyébként is, ha a gyerekek elkezdenek játszani az ágyban, a paplanhuzat útban lehet. Ha maradtak ruhák a szobádban, vagy a pizsamát az ágyra dobva hagyta, jobb, ha ezeket elrakja! Persze, ha az ágyban szoktak enni, akkor a papírokat, tányérokat és poharakat is ki kell vinni a konyhába! Ha van még egy kis idő, porolja le a látható helyeket, porszívózza ki vagy söpörje fel a padlót és a szőnyeget.

Fürdőszoba és WC

A konyhával együtt ezt a két helyiséget a legfontosabb kitakarítani és elegendő időt kell rájuk szánni! Végül is nagy a valószínűsége, hogy vendégei meglátogatják a WC-t vagy a fürdőszobát. Koncentráljon azokra a helyekre, amelyeket valóban meg kell tisztítani, és hagyja ki azokat, amelyek teljesen jelentéktelenek (például a vízkő a zuhanyzóban).

Először is, tegyen rendet a fürdőszobában található összes tartozék és apróság között. Legyen szó törölközőkről, samponokról, kozmetikumokról, fogkefékről vagy szennyesről. Próbáljon meg minél több ilyen apróságot eltenni a szekrényekbe, mert előfordul, hogy a mosdókagylón hagyjuk a gyakran használt kozmetikumokat, pedig a szekrényben vagy a polcon van a helyük. Fontos a csaptelep, a mosdókagyló és a WC tisztítása. Használjon fertőtlenítőszert és ne felejtse el lemosni utána a felületet! Végül csak rázza ki a szőnyeget és söpörje fel a padlót.

Mit tegyünk, ha a vendégség már az ajtón kopogtat?

Meglepte egy látogató, aki nem szólt előre és egyáltalán nincs semmi kitakarítva? Jobbik eset, ha kap egy hívást, hogy most indulnak vagy úton vannak. A rosszabbik, amikor csöngetnek és az ajtaja előtt állnak. Mindkét esetben fontos, hogy gyorsan cselekedjen és ne próbáljon meg mindent egyedül elvégezni. Egyszerre kell a látogatóval foglalkoznia és feltűnésmentesen takarítania, ezért segítségre lesz szüksége.

A legnagyobb figyelmet az előszobára fordítsa, akár házban, akár lakásban - ez kelti az első benyomást, és ez az első helyiség, ahová a látogató belép. Tisztítsa meg akkor is, amikor a látogató már az ajtóban áll és türelmetlenül várakozik. Csak tegyük a cipőket a szekrénybe, rejtsük el a kabátokat, sapkákat és sálakat. Próbálja meg rendbe tenni vagy legalábbis a szekrénybe tenni az összes felesleges dolgot, amit gyakran az előszobában teszünk el. És ez pont elég is, még egy ilyen kis kiigazítás után is rendezettebbnek tűnik majd a folyosó.

Az előszoba után fordítsa figyelmét a nappali felé - a látogató léptei az előszoba után oda fognak irányulni. Tegye rendbe a párnákat, rejtse el és dobja ki a szemetet, tegyen rendet az asztalon, és ha több ideje van, akkor söpörje fel a padlót. Ha teheti, szánjon egy pillanatot a fürdőszoba, a WC és a konyha kitakarítására, de ott csak felületesen tisztítsa meg a legrendezetlenebb helyeket. Jó ötlet a látogató érkezése után is szellőztetni, mert a friss levegő sokat tesz a szobáért és az egész lakásért/házért.

Tippek a ház vagy a lakás takarításához

Ha már tudja, hogyan csökkentheti a takarítási időt, de nincs sok ideje, itt van néhány alapvető tipp, hogy mindent kézben tartson Ezek olyan általános pontok, amelyeket bármelyik helyiség takarításakor használhat. Alkalmazhatja őket a rendszeres tisztítás során is, így rengeteg időt takaríthat meg.

Dolgozzanak rendszer alapján!

Fontos rendszert találni, hogy ne kelljen egyik szobából a másikba, egyik dologtól a másikig szaladgálni és feleslegesen vesztegetni az időt. Ez azt jelenti, hogy pontos rutint kell kialakítani, amelyet minden takarításkor követ, és esetleg javíthat rajta, amikor egy idő után új trükköt fedez fel. Kezdje és fejezze be mindig ugyanúgy, hogy ne vesztegesse az időt gondolkodással és rohangálással. Más szóval, hozzon létre egy rutint. Ez nem csak a hatékonyságot, hanem az állóképességet, a technikát és a takarításhoz való kedvet is növeli.

A takarítás menete

Megfelelő eszközök

Igen, ez is fontos és megkönnyítheti a munkáját. Minden eszköz és tisztítószer legyen elérhető közelségben, egy vödörben vagy más tárolóban, hogy ne kelljen folyton fel- és lemennie a fürdőszobába és vissza. Még egy kötényt is felvehet, amelynek zsebei tökéletesek a tisztítószerek és rongyok számára. Így minden egy helyen lesz és időt takaríthat meg.

Változtassák meg a hozzáállásukat!

A pozitív hozzáállás a legjobb trükk! Ezen felül pedig a további komolyabb problémák kialakulásának megelőzésében is segít. Legfőképpen a fürdőszobai higiéniára gondolunk. A penész és a vízkő bizony sok gondot tud okozni, de rendszeres takarítással megelőzhető a megjelenésük. Ebben segíthetnek a tisztítószerek, de pár a háztartásban megtalálható dolog is, mint a fogkrém vagy a szódabikarbóna. Ezek fehérítő hatásúak. A szódabikarbóna citromsóval kombinálva pedig a jó minőségű, erős tisztítószereket is lekörözi!

A takarítás szórakoztató is lehet

Miért kínozná magát negatív gondolatokkal, amelyek a takarítást kellemetlen tevékenységgé teszik, amit csak kényszerből végez? Legyen ez egy pihentető, elmét megtisztító tevékenység, egy idő önmagával és az otthona rendezésével. Végül is, ha tiszta és rendezett az otthona, akkor az elméje is tiszta és rendezett lesz. Ha nem szeretne mást is bevonni a takarítási rituáléba, akkor indítson egy kis zenét, gyújtson gyertyát, vegyen fel kényelmes ruhát és vágjon bele! Ha csoportos munkaként szeretne gondolni rá, akkor bízzon mindenkire egy-egy tevékenységet és pillanatok alatt végeznek a takarítással!


Hozzászólás írásaKözzétéve: 18.07.2022
A cikk értékelése:
(85.6%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan kell sterilizálni az üvegeket befőzéshez? Próbálja ki a mikrohullámú sütőt, a sütőt vagy a mosogatógépet.Hogyan kell sterilizálni az üvegeket befőzéshez? Próbálja ki a mikrohullámú sütőt, a sütőt vagy a mosogatógépet.

Mielőtt elkezdené befőzni a lekvárokat, gombát, uborkát vagy más zöldségeket, ki kell választania a megfelelő befőttesüveget, és alaposan sterilizálnia kell! Nézze meg, hogyan lehet a...

Milyen terasz legyen a háznál, nyaralónál, bungalónál? Fa és fedett alumíniumMilyen terasz legyen a háznál, nyaralónál, bungalónál? Fa és fedett alumínium

A ház terasza különleges pihenőhelyet biztosít, amelyet évente legalább 4 hónapig lehet használni. Ha még nincs teraszuk, akkor most adunk pár tanácsot, hogy hol, hogyan és miből építsen...

Hogyan lehet megszabadulni a poloskáktól a lakásban és a kertben?Hogyan lehet megszabadulni a poloskáktól a lakásban és a kertben?

A poloskák nem túl népszerű rovarok, mivel az általuk keltett szag nagyon kellemetlen. Hogyan szabaduljunk meg tőlük, mik is ezek pontosan és hogyan károsítják növényeinket?