Öntöttvas serpenyő steakekre: Válasszanak az értékelések alapján

A minőségi edény egy konyhából sem hiányozhat! Sokszor csak a modern berendezésekre gondolunk, a szép étkészletre és a minőségi terítékre. Így sokszor elfelejtjük a legfontosabbat. Az edényeket, amelyekben az ételeket készítjük. Az edények és a serpenyők játszák a legfontosabb szerepet az étel elkészítése során. 

Öntöttvas serpenyő steakre

Ma bemutatjuk Önnek az öntöttvas edényt, amely már régóta a minőségi konyhai edények közé tartozik. Az Ön konyhájából sem hiányozhat! 

Kedvelt öntöttvas edények

Öntöttvas serpenyő – az idő igazolja

Hiszik vagy sem, a legtöbb professzionális szakácsot nem lehet rábeszélni az öntött vas edény hazsnálatára. Mint minden másnak, az öntöttvasnak is megvannak az előnyei és hátrányai. Általában egy ilyen serpenyőt lehetetlen tönkretenni. Ellenáll a magas hőmérsékletnek 280 °C-ig és hatalmas előnye ezen felül az is, hogy nagyon gyorsan, magas hőfokra képes felmelegedni. A serpenyő egész felületén egyenletes a hőelosztás és jól megtartja a hőt használat után. Az öntöttvas felület rendkívül ellenálló és tapadásmentes felületet biztosít. A teflontól és a kerámiától eltérően, ez a felület semmilyen kémiai kezelésen nem megy át. 

Az öntöttvas serpenyő előnyei

   • Rendkívül tartós és ellenálló anyag
   • Karcmentes
   • Ellenáll a magas hőmérsékletnek
   • Természetes tapadásmentes felület
   • Jól izolálja a hőt
   • Sütőbe is rakható
   • Segít a minőségi ételek elkészítésében

Az öntöttvas serpenyő hátrányai

 • Nem ajánlott mosogatógépben mosni
 • Rendszeres karbantartást igényel
 • A serpenyő kiégetése
 • Hajlamos a rozsdásodásra
 • Magasabb ár

A serpenyő felszínének kiégetése és karbantartása

Ez egy olyan folyamat, mely során az öntöttvas serpenyő felületén természetes úton jön létre tapadásmentes felület, vegyi és mesterséges anyagok használata nélkül, mint a teflonos vagy kerámia edények esetében. Az öntöttvas serpenyő kiégetése azért is fontos, hogy az edény megőrizze jó állapotát. Ebből az okból kifolyólag ezt a feladatot már az első használat előtt is el kell végeznünk. Amint az étel odakapódik sütés közben, ismételjük meg a folyamatot. 

Öntöttvas serpenyő szett

Hogyan készítsük elő a serpenyőt az első használatra? 

 • A serpenyőbe öntsenek egy kis olajat és oszlassák el az egész felületen.
 • Kapcsolják be a tűzhelyet és állítsák a legnagyobb fokozatra. A serpenyőt hagyják a tűzön addig, amíg az olaj nem kezd égni, aminek a jele a fehér füst.
 • Majd hagyják kihűlni a serpenyőt, az olajat töröljék le egy száraz papírtörlővel és ezt ismételjék meg még legalább kétszer. 

A tapadásmentes felület kialakítása a tartósság szempontjából is nagyon fontos! A folyamatot akkor is ismételjék meg, ha úgy érzik már nem megfelelő a serpenyő felülete és az étel kezd odakapódni. Ebben az esetben öblítsék ki a serpenyőt forró vízzel, használjanak egy kevés tisztítószert is és ismételjék meg a kiégetést! Minden használat után mossák el, tegyék rendbe a serpenyőt, hiszen az öntöttvas hajlamos a rozsdásodásra. Soha ne tegyék a mosogatógépbe! 

Minőségi öntöttvas serpenyő

Ha problémájuk adódna az étalmaradékok eltávolításával, nyugodtan használjanak drótkefét. Tisztítószer és melegvíz segítségével minden szennyeződéstől megszabadulhatnal. Ha meg szeretnék előzni a rozsdásodást, akkor rendszeresen égessék ki a serpenyőt. 

Katalógusunkból ajánljuk

Ideális választás steakekhez

Az öntöttvas edény tökéletes tulajdonságairól híres, melyek mindenféle étel készítésekor jól jönnek. Általában grillezésre vagy steakek készítésére használják. Univerzalitásának köszönhetően szabadtűzön, grillen vagy elektromos tűzhelyen is használható. Egy öntöttvas serpenyőt halak vagy zöldségek grillezésére is használhatnak. Napjainkban a legtöbb öntöttvas serpenyő bordázott felületű. 

Miről érdemes még tudni? 

Az öntöttvas edényt nem ajánlatos a hűtőbe tenni. Nem alkalmas élelmiszerek tárolására, hiszen a nedvesség a felület rozsdásodásához vezet. Ha azt szeretnék, hogy a serpenyő megfelelően elő legyen készítve a használatra, akkor helyezzék pár percere a felforrósított sütőbe. Mosogatás után mindig szárazon tegyék el a serpenyőt. Tisztítás során ne riadjanak vissza a kávészemek használatától sem! Nem csak a tisztításban segítenek, de az ételek szagától is segítenek megszabadulni. 

A legjobb öntöttvas serpenyő

A használat során javulnak az öntöttvas serpenyő tulajdonságai. Figyeljenek arra, hogy megbízható gyártóktól vásároljanak. Így garantált a megfelelő minőség. A megbízható és gyakorta kapható márkák közé tartozik a Lamart, ill. az értékelések alapján a Staub és Küchenprofi márkák is megbízhatóak. Minőségi öntöttvas serpenyőt mérettől függően kaphatnak 30 - 48 ezer forint között. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írásaKözzétéve: 20.04.2019
A cikk értékelése:
(89.8%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Praktikus tanácsok, hogyan rendezzünk be egy modern és praktikus konyhát Praktikus tanácsok, hogyan rendezzünk be egy modern és praktikus konyhát

A konyhának pozitivitást kellene sugároznia, ezért fontos, hogy elképzeléseik szerint legyen berendezve hiba nélkül! Mi ebben is szívesen segítünk Önöknek! 

Hogyan rendezzük be hálószobánkat a Feng Shui szerint? Hogyan rendezzük be hálószobánkat a Feng Shui szerint?

A konyha és a nappali egybenyitása: Előnyök és hátrányok A konyha és a nappali egybenyitása: Előnyök és hátrányok

A konyha és a nappali egybenyitása még mindig nagyon közkedvelt! Megvannak az előnyei és a hátrányai, de pár tipp segítségével könnyedén kihozhatják ebből az elrendezésből a maximumot!...