Önöntöző cserép az erkélyen lévő fűszernövényekre. A függő virágcserép a legtrendibb!

A kertészet az egyik legklasszikusabb foglalkozás, melyben még mindig sok ember leli örömét. Főleg azok számára, akik szeretik a különféle virágokat és növénykéket fontos, hogy megfelelően gondoskodjanak róluk. Ha a háztartásban lévő virágokról beszélünk, akkor érdemes megemlíteni a virágcserepet is, hiszen fontos paramétereknek kell megfelelnie. 

Függő önöntöző virágcserép az erkélyen

Ez után összpontosíthatunk a növények öntözésére és gondozására. Manapság sokan használnak önöntöző virágcserepet az erkélyen vagy a teraszon. Nagyon közkedveltek a függő virágcserepek is! Mai cikkünkből megtudhatják, hogy miért jó döntés egy ilyen virágcserép vásárlása. 

Miért vásároljunk önöntöző virágcserepet?

Biztosan részletes választ szeretnének az önöntöző virágcserép hatékonyságát illetően. Vannak olyan vásárlók, akik nem voltak megelégedve a termékkel. Természetesen a rossz minőségű virágcserép vagy a nem megfelelő használat miatt az önöntöző virágcserép gyakran veszít hatékonyságából. 

Már az elnevezésből is rájöhetünk, hogy ez a virágcserép megkönnyíti a növények gondozását. Persze az erkélyen, teraszon és a lakásban lévő növényekre gondolunk. E virágcserép alapelve, hogy van egy víztároló az alsó részén (dupla alj), mely feltöltés után gondoskodik a növény rendszeres és folyamatos vízellátásáról. 

A növény akkor veszi magához a vizet, amikor szüksége van rá. Önök a szintmérő segítségével követhetik a víz mennyiségét a cserép aljában. Ha minimumra csökken, akkor egyszerűen öntözzék meg a növényt. A többiről az önöntöző virágcserép gondoskodik. Azon kívül, hogy ez a virágcserép kényelmet biztosít és sok időt spórol Önöknek a növények egészségéhez is hozzájárul. Néhány ok arra, hogy önöntöző virágcserepet vásároljunk:

 • Időt spórolhatnak
 • A virágok akkor sem száradnak ki, ha nincsenek otthon
 • Kényelmesebb gondozás
 • Minőségi és egyenletes táplálás
 • Alacsony esély a penész és az egyéb betegségek megjelenésére
 • Modern kinézet
 • Minőségi és ellenálló anyag

Az önöntöző virágcserép működése

Arra ne számítsanak, hogy az önöntöző virágcserép egy automatikus rendszer lesz. Vizet nem tud készíteni, de ha Önök bebiztosítják a szükséges vizet számára, akkor adott ideig teljesen önállóan képes működni. A technológia gyorsan fejlődik, szóval lehet, hogy nemsokára már teljesen automatikus megoldás is rendelkezésünkre fog állni. 

Első sorban tudatosítani kell, hogy több önöntöző cserép típussal is találkozhatunk. A leggyakoribb és leginkább bevált típus azonban a dupla aljjal rendelkező virágcserép. Az alsó rész a víz tárolására szolgál. A virágcserép méretétől függően változik. 

Barna műanyag önöntöző virágcserép

A felső rész kimondottan a virágföldre és az elfolyóra való. A virágcserép egyik legfontosabb része a textil kötél, amely bebiztosítja a nedvesség átvitelét a virágföldbe. A mérettől függően ezekből lehet kettő vagy három. Az alsó részen egy utántöltő nyílás van, melyen keresztül feltölthetjük a vizet. Ez után a vízszintmérőt is bele kell helyezni. Ennek köszönhetően mindig tudhatják, hogy mennyi víz van a tartályban. 

Az önöntöző virágcserép tehát a következő részekből áll:

 • virágcserép
 • szitnmérő
 • utántöltő nyílás
 • kötelek
 • víztartály
 • nyílás a levegő áramlásához

Milyen gyakran öntözzünk?

Szokják meg, hogy nem kell majd egy ideig öntözniük! Eddig valószínűleg hetente többször is öntözték növényeiket, de az önöntöző virágcserepek felszabadítja Önöket e kötelesség alól. Jobban mondva jelentősen korlátozzák az öntözések számát. Elég lesz a növény igényei szerint öntözni. A vízszükséglet persze függ a cserép méretétől, elhelyezésétől és tartalmától is. Bizonyos esetekben elegendő hetente egyszer, de olykor akár 12 hetente egyszer is öntözni. 

Hogyan működik az önöntöző virágcserép

Ültetés után két hétig ajánlott közvetlenül a virágföldet locsolni. Ez után elég figyelemmel követni a szintmérőt és az utántöltő nyíláson keresztül szükség esetén feltölteni a vizet. 3 nap után már látható, hogy a növény felszívja-e a tartályban levő vizet. A tápozást illetően azt tanácsoljuk, hogy a tápoldatot közvetlenül a virágföldre öntsék a jobb felszívódás érdekében. 

Hogyan válasszuk ki a megfelelő önöntöző virágcserepet?

Vásárlás előtt át kell gondolni, hogy miért szeretnénk egy ilyen virágcserepet vásárolni. A fő ok általában a kényelem, amit már fentebb említettünk. Ezen kívül dönteni kell a cserép dizájnjáról, méretéről, helyéről és elhelyezéséről. 

Kerek, szögletes, polyrattan vagy függő önöntöző virágcserép. Csak Önökön múlik, hogy melyiket választják. Az interneten kimondottan fűszernövények számára készült önöntöző cserepeket is vásárolhatnak, melyek nagyon tetszetősen néznek ki. 

Nekünk ezek tetszettek meg

[table2]

A virágcserép kinézete és anyaga

A kinézet és az anyag nagy mértékben összefüggenek, tehát kéz a kézben járnak. A leggyakoribb felhasznált anyag a műanyag. Természetesen ez a legkedvezőbb árú megoldás. Rengeteg színben, kombinációban és méretben megvásárolható. 

Egy másik nagyon kedvelt anyag a kerámia. Drágább, ellenállóbb és egyeseknek a kinézete is jobban tetszik. A rozsdamentes acél virágcserepek aránylag drágák és inkább csak nagyobb növények esetében használatosak. Ez egy nagyon modern megoldás. A polyrattan rendkíívül ellenálló és elegáns. Mindenhol megtalálja a helyét. 

A virágcserép mérete és formája

Napjainkban már kerek, szögletes, kicsi és nagy önöntöző virágcserepeket is vásárolhatunk. Sokan használják ezt a praktikus találmányt különféle növényekhez. Gondolják át, hogy az ablakpárkányra, erkélyre vagy teraszra szeretnének-e önöntöző virágcserepet vásárolni. Amennyniben úgy tartja kedvük, akkor korlátra függeszthető modellt is vásárolhatnak. A választék nagyon bőséges. 

Önöntöző virágcserép fehér kerámiából

Méret alapján vásárolhatunk asztalra, földre vagy korlátra helyezhető cserepet. Az utóbbi általában pánttal, lánccal vagy kampóval is el van látva, hogy stabilan fel lehessen függeszteni. 

Bevált gyártók

Ha megnézzük a különböző fórumokat, akkor általában ugyanazok a gyártók bukkannak fel a bevált termékek esetében. Jó értékelést szoktak kapni a Lechuza virágcserepei. A másik leggyakrabban megjelenő név a Mereta. Nemrégiben felbukkant a Prosperplast is, mely kedvező áron kínál virágcserepeket. A G21 márkájú önöntöző virágcserepeket a kedvező ár és a szép dizájn miatt kedvelik a vásárlók. 

Termékek megjelenítése a kategóriában:

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 10.10.2020
A cikk értékelése:
(89%)

További cikkek a kategóriában:

Párazáró tetőfólia akár gipszkartonba vagy pléhbe is - útmutató A-tól Z-ig. Párazáró tetőfólia akár gipszkartonba vagy pléhbe is - útmutató A-tól Z-ig.

A tetőtér beépítéséhez új vagy öregebb ház esetében is megfelelően szigetelt tetőre van szükség. Ehhez nagyon fontos az ún. párazáró tetőfólia használata. Olvassanak tovább és tudjanak...

Bidé és WC egyben, külön vagy bidé zuhanyrózsa?Bidé és WC egyben, külön vagy bidé zuhanyrózsa?

A bidé a fürdőszoba részét képezi és használata nem csak modern, de higiénikus is! Mi is tehát az a bidé és milyen előnyei vannak? Cikkünkből megtudhatják! 

A termosztátos csaptelepek csökkentik a vízszámlát. Tudják meg, hogyan működnek! A termosztátos csaptelepek csökkentik a vízszámlát. Tudják meg, hogyan működnek!

Kényelmesebben szeretnének zuhanyozni és szívesen spórolnának is a vízen? Cikkünkből megtudhatják, hogyan működnek a termosztátos csaptelepek és miért nem csak a fürdőszobában kellene...