Napelem panelek házra, nyaralóra vagy medencére. Minden, amit tudni érdemes.

Manapság már el sem lehet képzelni az életet elektromosság nélkül. Nélküle pár órát is alig bírunk ki, hiszen az emberi élet nélkülözhetetlen részévé vált. 

Napelemek nyaralón

Amennyiben valaki családi házban lakik, akkor minél többet szeretne spórolni és minél kevesebbet szeretne költeni a lakhatásra. Az energiafogyasztás nagyban meghatározhatja a költségvetést. Mi lenne, ha otthonuk független lenne az elektromosságtól? Ez hogyan lehetséges? 

Napelemmel sok pénzt lehet spórolni. Mit kell róluk tudni? Mi alapján érdemes választani? Hogyan lehet elintézni a támogatást? Minden fontos információt megtudhatnak cikkünkből. 

Napelemek vagy fotovoltaikus elemek

Először azt kellene meghatározni, hogy mit is szeretnénk pontosan. Ez a két fogalom nem ugyanazt takarja, bár funkciójukat illetően egyformák. A napenergiát használható elektromos áramra vagy hőre alakítják. Ennek köszönhetően az energia nagy részét megspórolhatják, így kevésbé fognak függeni az áram szolgáltatótól. 

A fotovoltaikus panel egy olyan technológián alapszik, amely az összegyűjtött napenergiát elektromos energiára alakítja, tehát használhatják azt világításhoz, víz melegítéséhez, fűtéshez vagy elektromos berendezések üzemeltetéséhez. 

A napelemek nem elektromos energiára alakítják a napenergiát, hanem hőre. Ebből adódóan főleg a víz melegítésére vagy fűtésre lehet használni. Az így szerzett hőt akár a medence vizének felmelegítésére is használhatják.  

A medence vizének melegítése napelemekkel

A napkollektorok hatékonysága

Egy megfelelően kiválasztott napkollektorral bebiztosíthatják a víz melegítésének problémamentes és gazdaságos megoldását. Természetesen nem mindegy, melyiket választják, ezért a vásárlást jól meg kell fontolni. Azt, hogyan dönthetnek jól, megtudhatják cikkünk következő részéből. 

Miért éri meg napkollektort vásárolni? A nap energiájának kihasználásával manapság sok pénzt spórolhatnak, ill. a környezetet is óvhatják. A napkollektor maximális hatékonysága 70 – 80%. Érthető, hogy nem képes a napenergia egészét összegyűjteni és hasznosítani. Ez a maximális hatékonyság valódi körülmények között valamivel alacsonyabb. Ennek okai az éghajlati körülmények, a hőméséklet, a napsütés intenzitása és a panelak száma is. 

Ideális körülmények között 1m2 napkollektor kb. 100 liter vizet képes felmelegíteni 55°C-ra. Rossz idő esetén, amikor kevesebb a napsütés, mint télen is, a napelemek hatékonysága csökken és csak pár °C-kal tudják melegíteni a vizet. 

Lemezes vagy vákuumos kollektorok

Az egyik legfontosabb parméter, amelyet vásárlás előtt meg kell fontolni, az a panelek típusa. Lehetnek lemezesek vagy vákuumosak. Csak apró különbségek vannak közöttük, amelyek azonban fontosak lehetnek. Meg kell határozni a napelemek fő funkcióját otthonukban. 

A vákuumos (csöves) napkollektorok csövekből állnak, amelyek hatékonyak víz melegítése során és rossz idő esetén is elég eredményesek maradnak. Olyan esetben ideálisak, ha a napelem rendszert víz melegítésére vagy fűtésre szeretnék használni. 

Csöves kollektor napenergiára

A lemezes napelemes panelek hatékonysága valamivel alacsonyabb, de ez a különbség igazából nem túl nagy. Amennyiben mindenképpen döntenünk kellen, akkor a lemezes kollektorok ideálisabbak víz melegítésére a háztartásban vagy a medencében. Elszigetelt alumínium részekből állnak, amelyek speciális üveggel vannak lefedve. Alatta helyzkedik el az abszorber, amely összegyűjti a napenergiát. Ez után a hő a tárolóba van vezetve, ahol melegedik a víz. A nálunk használt napkollektorok nagy érsze lemezes kollektor. 

Hely a napkollektorok számára

A napelemeknek természetesen meghatározott helyre is szükségük van, hiszen nem csak a panelekről van szó! A csöveket, az expanziós tartályt, a szivattyút és a tárolót is el kell valahol helyezni. Általános felszereltséget mutatunk be, de ez attól függően változhat, hogy a napkollektort víz melegítésére vagy fűtésre fogják-e használni. A tároló lehet bivalens vagy monovalens. 

A bivalens tárolót minél közelebb kell helyezni a víztartályhoz. Ez a napenergia tárolóra is igaz. Így csökkenthetik a felesleges hőveszteséget. A tetőn kívül tehát a többi kiegészítő számára is kell helyet keredsniük! 

Szükséges átalakítások

Sokan azért félnek a napelemek beszerelésétől, mert attól tartanak, hogy komolyabb átalakításokat kellene végezni miattuk. Ez nem minden esetben van így! A napelemeket lapos és dőlt tetőre is el lehet helyezni. 

Napelem panelek házra

Dőlt tető esetében a dőlésszöget is figyelembe kell venni. Úgy kell a paneleket elhelyezni, hogy ne legyen túlterhelve a tető. E miatt terheléselosztó lemezeket kell használni. Ilyen esetben szakember segítségét is kell kérni. Lapos tető esetén lényegében ugyanezek a szabályok érvényesek. 

Mennyit spórolhatunk?

Amennyiben napalemes panelekt szeretnének vásárolni, az bizony nem a legolcsóbb befektetés. Ezzel kapcsolatban azonban szolgálhatunk egy örömhírrel is. Az állam támogatni szeretné a zöld energia használatát, ezért a napelemek vásárlásakor Önök is igényelhetik ezt a támogatást. Az ezzel kapcsolatos aktuális információkat megtalálhatják az interneten.

Évente akár a víz melegítésére szánt összeg 70%-át is megspórolhatják! Napelemek vásárlásakor a jótállás és a szerviz is biztosítva van. A befektetett pénz tehát pár év alatt megtérül. Ezen kívül az is fontos, hogy egy kicsivel függetlenebbek lehetnek, ami az energiafogyasztást illeti. Mivel zöld energiába fektetnek, ezzel az ingatlan értéke is növekszik. A napenergia azon ingatlanok esetében is jó megoldás, melyeket nem lehet hagyományos módon rákötni az elektromos áramot biztosító rendszerre. 

Napelem panelek a nyaralón

A napkollektor panelek felszerelésének árát nehéz meghatározni, hiszen azt minden esetben egyedi módon kell kiszámolni. Példaként egy 3 panelből álló napkollektort, mely egy négyfős család esetében ideális 1,1 millió forintért vásárolhatnak. Amennyiben a támogatást is beleszámoljuk, akkor ez az ár elég kedvező. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 18.05.2020
A cikk értékelése:
(92.6%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Madársóska - a gyógyhatású növény gondozásaMadársóska - a gyógyhatású növény gondozása

A természetben 800 fajtája fordul elő, de nálunk leggyakrabban az erdei madársóskával találkozhatunk. Segít a rossz közérzeten, ínygyulladáskor és a gyomor fájdalmakor is. Hogyan...

Puhafalú medence foltozásaPuhafalú medence foltozása

A medencén lévő lyukak keresése olykor nagy fejtörést okoz, de mindenképpen elhanyagolhatatlan. Hogyan találjuk meg a medencén lévő lyukat? Cikkünken megismerkedhetnek a legegyszerűbb...

Biztonságos utazás az autóban kutyával: Milyen kiegészítők jönnek jól?Biztonságos utazás az autóban kutyával: Milyen kiegészítők jönnek jól?

Sokszor szállítják kutyájukat autóval? Akkor ne rizikózzanak egy büntetést! Cikkünkből megtudhatják, hogyan utazhatnak biztonságosan, az előírások szerint kutyával az autóban.