Milyen padlót válasszunk padlófűtéshez? Vinyl, úszópadló vagy fa?

A padlófűtés manapság már nem számít újdonságnak. Már több tíz éve használják ezt a fűtés típust az otthonokban. Természetesen a régiekhez képest már ez a technika is nagyon sokat fejlődött!

Padló a padlófűtésen

Ez nem csak arról szól, hogy milyen gyártótól vásárolunk padlófűtést. Az is döntő fontosságú, hogy milyen padlóburkolatot vásárolunk a padlófűtés fölé. Padlófűtés használatakor a padló a legfontosabb faktor, amely befolyásolja a fűtés hatékonyságát. Hogyan válasszuk ki a legmegfelelőbbet? Ebben az esetben a padló nem csak a helyiség küllemét határozza meg! 

Padlófűtés minden helyiségben 

A padlófűtést lényegében otthonuk bármelyik helyiségében használhatják. A konyhában, a fürdőszobában, a nappaliban, de akár a folyosón is! Természetesen legtöbbször a folyosón, a fürdőszobában vagy a konyhában szokták használni. 

Minden helyiségnek megvan a maga különlegessége. Az egyik lehet éppen a padlóburkolat. Kő, kerámia, PVC, vinyl, fa vagy laminált padló. Minden padlóburkolatnak más tulajdonságai vannak, amelyek meghatározzák a padlófűtés hatékonyságát és a ökologiuks paramétereket (energiafogyasztás). 

A padló hőellenállása

Ez a paraméter, a hőellenállás, a legmeghatározóbb paraméter, amely a padlófűtés hatékonyságát befolyásolja. Minél nagyobb az adott padlóburkolat hőellenállása, annál nagyobb teljesítményű fűtőtestre lesz szükség. Tehát ez a faktor növeli az energiafogyasztást. Ez főleg a villanyszámla befizetésénél vehető észre. 

A padló hőellenállása padlófűtés esetében

Padlófűtés beépítése esetén a hőellenállás értékét a padlóburkolat forgalmazójától vagy a gyártótól tudhatják meg. Technikailag viszont már ismertek azok az anyagok, amelyeknek hőellenállása megfelelő lehet padlófűtéshez. A konkrét értékekkel is foglalkozni fogunk. 

Általánosan véve az R = 0,15 m2 K/W-ot tartják annak a határnak, amelyet nem kellene túllépnünk. A padlóburkolatok hőellenállása ettől alacsonyabb! Minél alacsonyabb a hőellenállás, annál kevesebb lesz az energiafogyasztás is. 

Vinyl padló - PVC

Nem véletlenül kezdünk a vinyllel. A vinyl padló hőellenállása R= 0,02 (m2K/W), ebből kifolyólag ez az egyik legideálisabb padlóburkolat, amit padlófűtés esetén használhatunk. Ez a padló típus szintetikus anyagból készül, melynek polivinilklorid (PVC) a neve. Előnye ezen felül a nagy ellenállás, egyszerű karbantartás és adott esetben a levegő páratartalmának változása sem okoz neki problémát. A vinyl padló lerakása a legegyszerűbb az összes padlóburkolat közül!

PVC  esetében a 2 - 2,5 mm-es vastagság a legideálisabb. A vinyl padlót sima felületre kell tenni! Ezen kívül használhatunk, de nem feltétlenül szükséges, a szigetelés, amely kijavítja a talaj egyenetlenségeit, de sajnos a padló hővezető képességét is csökkenti. Felejtsék el az öreg linóleumot, amely elszakad és meggyűrődik! A vinyl padló már nagyon sokat fejlődött! Különféle színekből, mintákból és rögzítési módokból választhatnak. 

Kő, kerámia csempe

A másik ideális padlóburkolat padlófűtéshez a műkő burkolat vagy a kerámia csempe. A csempe rendelkezik a legjobb hővezető tulajdonságokkal. A hőellenállása R= 0,01 (m2K/W). Éppen az alacsony ellenállásnak köszönhető az, hogy megfelelően lesz elvezetve és nem vész kárba a hő. Ilyen csempét inkább a folyosón, a fürdőszobában vagy a konyhában szoktak használni. 

Kerámia csempe a talajfűtés felett

Csempe választásakor valóban rengeteg szín, motívum és minta közül választhatnak. A kő és a kerámia csempét is egyenes felületre kell tenni! A padlófűtés különálló részeit ragasztó segítségével rögzítjük. Kerámia csempe esetében az a legjobb, ha minél nagyobbak az egyes csempe darabok. 

Fa padlóburkolat a padlófűtésre

Egyáltalán nem igaz, hogy a fa vagy az úszópadló alkalmatlan lenne padlófűtéshez. Az a fontos, hogy tudjunk jól választani, mivel a fa padlók különleges tulajdonságokkal rendelkeznek. Különböző értékeket kapunk az anyagtól függően is (a fa fajtája), amelyből a padlóburkolat készül.  

Tölgy, juhar, bükk, kőris, boróka vagy luc. A fa padló hővezető képessége R= 0,01-től 0,2 (m2K/W)-ig terjed. A fa, mint természetes anyag, reagál a hidegre és a melegre is. Az anyag folyamatosan dolgozik. Ezért fontos, hogy az olyan úszópadlók esetében, amelyek nincsenek stabilan rögzítve, ill. nincsenek a szegélyhez fogatva és dilatációs hézegokkal rendelkeznek, hogy a lerakás precíz és hibátlan legyen. 

Ez laminált padló esetében is érvényes. Természetesen fa padlóburkolatot bármelyik helyiségbe tehetünk. Előnye a stílusosság, a széleskörű választék mind a színeket és a fa mintázatát illetően. Ezen felül elérhető áron is árulják! 

Laminált padló

A laminált padló a leggyakrabban használt padlóburkolat. Ez padlófűtés esetén sincs másképp, bár a hőellenállása valamivel nagyobb, R= 0,04 – 0,07 (m2K/W). A hővezető képesség a laminált padló vastagságával is összefüggésben van. 

A laminált padló installációja padlófűtésre

A választás során tehát gondoljanak arra, hogy minél vastagabb a padló, annál rosszabbul vezeti a hőt. Előnye a könnyű karbantartás, egyszerű lerakás, ellenállás, a dizájn sokfélesége és nem utolsó sorban a kedvező ár. A lerakás során olyan szigetelést érdemes használni, amely kifejezetten padlófűtéshez van. Rögzítése nem nehéz, de egy kis időt azért rá kell szánni! Laminált padlót lényegében bárhová tehetnek. A gyerekszobába, a hálószobába, a folyosóra, a nappaliba vagy a konyhába. 

Parafa padló

Ez lényegében a fa padló alkategóriája. Szintén nagyobb hőellenállása van. Ami a hővezető képességet illeti, nem a legideálisabb választás. A hő átvitele kevésbé effektív. Ennek ellenére nagyon ellenálló és stílusos. Főként a parafatölgy kérgéből készül. 

Még ha a hővezetőképessége nem is a legjobb, a természetes anyagok közül ez szigetel a legjobban, ezért megtartja a meleget. Nem a leggyakoribb megoldás padlófűtés esetén, de ha mégis ezt választják, akkor nagyobb felületű helyiségekbe ajánljuk! 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 25.09.2019
A cikk értékelése:
(88.6%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan távolítsuk el a pillanatragasztót bőrről, bútorról vagy textíliáról? Hogyan távolítsuk el a pillanatragasztót bőrről, bútorról vagy textíliáról?

A pillanatragasztót akár forradalmi találmánynak is nevezhetjük, amely azonban kárt is okozhat. Leggyakrabban az összetapadt ujjak és a tárgyakon megjelenő csúnya foltok okoznak...

Hogyan tároljuk a zöldségeket és a gyümölcsöket?Hogyan tároljuk a zöldségeket és a gyümölcsöket?

Amennyiben idén több termésük lett, mint amire számítottak, ezért el szeretnék rakni a megmaradt zöldségeket és gyümölcsöket télre, úgy, hogy ne keletkezzen bennük nagy kár, akkor ez a...

Homokszűrő vagy papírszűrő a medencébe? Melyik a jobb? Homokszűrő vagy papírszűrő a medencébe? Melyik a jobb?

Amennyiben szeretnének egy medencét, akkor egy megbízható szűrőrendszert is kell hozzá vásárolniuk, amely segít azt tisztán tartani. A homokszűrő vagy a papírszűrő a jobb?