Milyen padlót válasszunk padlófűtéshez? Vinyl, úszópadló vagy fa?

A padlófűtés manapság már nem számít újdonságnak. Már több tíz éve használják ezt a fűtés típust az otthonokban. Természetesen a régiekhez képest már ez a technika is nagyon sokat fejlődött!

Padló a padlófűtésen

Ez nem csak arról szól, hogy milyen gyártótól vásárolunk padlófűtést. Az is döntő fontosságú, hogy milyen padlóburkolatot vásárolunk a padlófűtés fölé. Padlófűtés használatakor a padló a legfontosabb faktor, amely befolyásolja a fűtés hatékonyságát. Hogyan válasszuk ki a legmegfelelőbbet? Ebben az esetben a padló nem csak a helyiség küllemét határozza meg! 

Padlófűtés minden helyiségben 

A padlófűtést lényegében otthonuk bármelyik helyiségében használhatják. A konyhában, a fürdőszobában, a nappaliban, de akár a folyosón is! Természetesen legtöbbször a folyosón, a fürdőszobában vagy a konyhában szokták használni. 

Minden helyiségnek megvan a maga különlegessége. Az egyik lehet éppen a padlóburkolat. Kő, kerámia, PVC, vinyl, fa vagy laminált padló. Minden padlóburkolatnak más tulajdonságai vannak, amelyek meghatározzák a padlófűtés hatékonyságát és a ökologiuks paramétereket (energiafogyasztás). 

A padló hőellenállása

Ez a paraméter, a hőellenállás, a legmeghatározóbb paraméter, amely a padlófűtés hatékonyságát befolyásolja. Minél nagyobb az adott padlóburkolat hőellenállása, annál nagyobb teljesítményű fűtőtestre lesz szükség. Tehát ez a faktor növeli az energiafogyasztást. Ez főleg a villanyszámla befizetésénél vehető észre. 

A padló hőellenállása padlófűtés esetében

Padlófűtés beépítése esetén a hőellenállás értékét a padlóburkolat forgalmazójától vagy a gyártótól tudhatják meg. Technikailag viszont már ismertek azok az anyagok, amelyeknek hőellenállása megfelelő lehet padlófűtéshez. A konkrét értékekkel is foglalkozni fogunk. 

Általánosan véve az R = 0,15 m2 K/W-ot tartják annak a határnak, amelyet nem kellene túllépnünk. A padlóburkolatok hőellenállása ettől alacsonyabb! Minél alacsonyabb a hőellenállás, annál kevesebb lesz az energiafogyasztás is. 

Vinyl padló - PVC

Nem véletlenül kezdünk a vinyllel. A vinyl padló hőellenállása R= 0,02 (m2K/W), ebből kifolyólag ez az egyik legideálisabb padlóburkolat, amit padlófűtés esetén használhatunk. Ez a padló típus szintetikus anyagból készül, melynek polivinilklorid (PVC) a neve. Előnye ezen felül a nagy ellenállás, egyszerű karbantartás és adott esetben a levegő páratartalmának változása sem okoz neki problémát. A vinyl padló lerakása a legegyszerűbb az összes padlóburkolat közül!

PVC  esetében a 2 - 2,5 mm-es vastagság a legideálisabb. A vinyl padlót sima felületre kell tenni! Ezen kívül használhatunk, de nem feltétlenül szükséges, a szigetelés, amely kijavítja a talaj egyenetlenségeit, de sajnos a padló hővezető képességét is csökkenti. Felejtsék el az öreg linóleumot, amely elszakad és meggyűrődik! A vinyl padló már nagyon sokat fejlődött! Különféle színekből, mintákból és rögzítési módokból választhatnak. 

Kő, kerámia csempe

A másik ideális padlóburkolat padlófűtéshez a műkő burkolat vagy a kerámia csempe. A csempe rendelkezik a legjobb hővezető tulajdonságokkal. A hőellenállása R= 0,01 (m2K/W). Éppen az alacsony ellenállásnak köszönhető az, hogy megfelelően lesz elvezetve és nem vész kárba a hő. Ilyen csempét inkább a folyosón, a fürdőszobában vagy a konyhában szoktak használni. 

Kerámia csempe a talajfűtés felett

Csempe választásakor valóban rengeteg szín, motívum és minta közül választhatnak. A kő és a kerámia csempét is egyenes felületre kell tenni! A padlófűtés különálló részeit ragasztó segítségével rögzítjük. Kerámia csempe esetében az a legjobb, ha minél nagyobbak az egyes csempe darabok. 

Fa padlóburkolat a padlófűtésre

Egyáltalán nem igaz, hogy a fa vagy az úszópadló alkalmatlan lenne padlófűtéshez. Az a fontos, hogy tudjunk jól választani, mivel a fa padlók különleges tulajdonságokkal rendelkeznek. Különböző értékeket kapunk az anyagtól függően is (a fa fajtája), amelyből a padlóburkolat készül.  

Tölgy, juhar, bükk, kőris, boróka vagy luc. A fa padló hővezető képessége R= 0,01-től 0,2 (m2K/W)-ig terjed. A fa, mint természetes anyag, reagál a hidegre és a melegre is. Az anyag folyamatosan dolgozik. Ezért fontos, hogy az olyan úszópadlók esetében, amelyek nincsenek stabilan rögzítve, ill. nincsenek a szegélyhez fogatva és dilatációs hézegokkal rendelkeznek, hogy a lerakás precíz és hibátlan legyen. 

Ez laminált padló esetében is érvényes. Természetesen fa padlóburkolatot bármelyik helyiségbe tehetünk. Előnye a stílusosság, a széleskörű választék mind a színeket és a fa mintázatát illetően. Ezen felül elérhető áron is árulják! 

Laminált padló

A laminált padló a leggyakrabban használt padlóburkolat. Ez padlófűtés esetén sincs másképp, bár a hőellenállása valamivel nagyobb, R= 0,04 – 0,07 (m2K/W). A hővezető képesség a laminált padló vastagságával is összefüggésben van. 

A laminált padló installációja padlófűtésre

A választás során tehát gondoljanak arra, hogy minél vastagabb a padló, annál rosszabbul vezeti a hőt. Előnye a könnyű karbantartás, egyszerű lerakás, ellenállás, a dizájn sokfélesége és nem utolsó sorban a kedvező ár. A lerakás során olyan szigetelést érdemes használni, amely kifejezetten padlófűtéshez van. Rögzítése nem nehéz, de egy kis időt azért rá kell szánni! Laminált padlót lényegében bárhová tehetnek. A gyerekszobába, a hálószobába, a folyosóra, a nappaliba vagy a konyhába. 

Parafa padló

Ez lényegében a fa padló alkategóriája. Szintén nagyobb hőellenállása van. Ami a hővezető képességet illeti, nem a legideálisabb választás. A hő átvitele kevésbé effektív. Ennek ellenére nagyon ellenálló és stílusos. Főként a parafatölgy kérgéből készül. 

Még ha a hővezetőképessége nem is a legjobb, a természetes anyagok közül ez szigetel a legjobban, ezért megtartja a meleget. Nem a leggyakoribb megoldás padlófűtés esetén, de ha mégis ezt választják, akkor nagyobb felületű helyiségekbe ajánljuk! 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 25.09.2019
A cikk értékelése:
(89.2%)

V tejto kategórií nájdete aj:

A fürdőszoba felújítása saját kezűleg. Mi minden vár ránk? A fürdőszoba felújítása saját kezűleg. Mi minden vár ránk?

Nem egy háztulajdonos találta már szemben magát ezzel a rémálommal! Valamikor a sokkal egyszerűbb megoldások is népszerűek voltak, de napjainkban kifinomultabb kivitelezésre vágyunk! A...

Magaságyás raklapokból vagy akár műanyagból is! Elmondjuk, hogyan fogjanak hozzá!Magaságyás raklapokból vagy akár műanyagból is! Elmondjuk, hogyan fogjanak hozzá!

Egy szép kertről álmodoznak, de a rendelkezésükre álló hely nem felel meg az elvárásaiknak? Tegyék kertjüket praktikussá és stílusossá magaságyásokkal!

Hogyan távolítsuk el az öreg festéket a fémről és a fáról?Hogyan távolítsuk el az öreg festéket a fémről és a fáról?

Az öreg, látszólag értéktelen dolgokat is új köntösbe lehet öltöztetni, csak tudni kell, hogyan. Szabaduljanak meg az öreg festékrétegtől és adjanak helyet az újdonságnak! Cikkünkből...