Milyen medencefűtést válasszunk? Szolárt vagy elektromosat?

A fürdőszezon egyre csak közeleg, hiszen a hőmérséklet már 20°C felé emelkedett és már csak idő kérdése, hogy mikor kapnak kedvet megmártózni a medencében. Milyen jó lenne, ha már most csobbanhatnának! 

Szolár medencefűtés

A medencefűtés kitűnő választás, ha meg szeretnék hosszabbítani a fürdőszezont. Cikkünkből megtudhatják, hogy milyen lehetőségeik vannak, ha kellemes relaxációra vágynak a medencéjükben. Jó választás a az elektromos medencefűtés? Hogyan működik a szolár medencefűtés? Minden fontosat megtudhatnak cikkünkből! 

Medencefűtésre van szükségük? 

Amennyiben előszeretettel fürdenek a medencéjükben, akkor nagyon jól tudják, hogy milyen különbség van a 23°C-os és a kellemes 27°C-os víz közt. Nagy választékkal találhatják szemben magukat a medencefűtést illetően. Már a medence vásárlásánál választhatnak egy megfelelő medencefűtést is! Akár elektromos, szolár medencefűtést, de hőszivattyút is vásárolhatnak. 

Az itteni időjárás meglehetősen változékony, tehát egyik napról a másikra jelentősen csökkenhet a hőmérséklet. A víz felmelegedésére ilyen esetben pár napot várni kell! Amennyiben mindig kellemesen meleg vízben szeretnének pancsolni, akkor a medencefűtés a legjobb választás! 

Elektromos medencefűtés

Az első lehetőség az elektromos medencefűtés. Konkrétan az elektromos átfolyós vízmelegítőről beszélünk, amelyet föld feletti és beépített medencék esetében is lehet használni. Ezt a típust lehet, hogy valaki a konyhából már ismeri, hiszen helyenként ezzel szokták bebiztosítani a mosogatáshoz szükséges meleg vizet. Az alapelv a medence esetében is ugyanaz, így a medence vizének melegítése garantált! 

Elektromos medencefűtés

Természetesen egy medence fenntartása viszonylag költséges. Az ilyen vízmelegítők teljesítménye 3 - 18 kW körül van. A megfelelő teljesítményt a medence mérete alapján lehet meghatározni. Mivel a teljesítmény egyenesen arányos a fogyasztással, így egy nagyobb medence eléggé megterhelheti a pénztárcájukat. Ennél a vízmelegítő típusnál tehát inkább kisebb méretű medencét válasszanak. Vigyázat! Melegítés során biztonsági okokból nem szabad a medencében tartózkodni! Amikor a vízmelegítő üzemel, akkor a vízforgató szivattyút is be kell kapcsolni! 

  • Előnyök
+ Effektív vízmelegítés
+ Egyszerű beszerelés
+ Bármilyen időjárási feltételek mellett használható
  • Hátrányok
- Nagyobb esély rövidzárlatra
- Nagyobb költségek
- Inkább kisebb medencékhez ajánlott

A legkeresettebb szolár és elektromos medencefűtés

Szolár medencefűtés

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a szolár medencefűtés egyre elterjedtebb. A szoláris eneriának köszönhetően, melyet a szolár panelek gyűjetenek össze könnyedén fel lehet melegíteni a vizet. A medencében található hűvös víz áthalad a melegítőn, majd visszajut a medencébe. A szolár medencefűtés előnye, hogy a kisebb méretű föld feletti medencékhez és a nagyobb, beépített medencékhez is megfelelő. A napsütés intenzitásától függően a szolár vízmelegítő akár 4 - 7°C-kal is felmelegítheti a medence vizét. 

  • Előnyök
+ Effektív vízmelegítés
+ Természetbarát üzemelés
+ Kisebb és nagyobb méretű medencékhez is megfelelő
+ A madence használata közben is üzemeltethető
  • Hátrányok
- A napsütéstől függ
- A napsütéshez megfelelően kell elhelyezni
- Nagyobb helyet foglal

Marimex szolár medencefűtés

Lehetőségek szolár medencefűtésre

Több lehetőség közül válogathatunk. Természetesen mindegyik valamiben más, de ezeket a különbésgeket a következő bekezdésekben részletesen elmgyarázzuk. 

Szolártakaró – az egyik ilyen típus a szolártakaró, amely speciális buborékfóliából készül. Kiváló tulajdonságainak köszönhetően elnyeli a napsugárzást és a meleget, így azt a víznek adja le. Természetesen nincs ellátva semmilyen különleges melegítő rendszerrel, de ennek ellenére akár 3°C - 5°C-kal is felmelegítheti a vizet. E mellett szigetelésként is funkcionál és színének köszönhetően (kék, fekete) nem jut rajta át a napsugárzás, így meggátolja a moszatok kialakulását. Egy ilyen takaró kb. 6000 forintba kerül. Használata akkor ajánlott, ha valamilyen egyéb medencefűtésük is van. A szolártakaró szigetel és megakadályozza, hogy a vízbe szennyeződések jussanak. 

Szolártakaró medencére

Szolártakaró rendelése

Szolár medencefűtés – a szolár medencefűtés elnyeli a nap sugarait és összegyűjti a meleget. Ezt a meleget pedig leadja a medence vizének, amely a szolár panelen áramlik keresztül. Maga a panel általában műanyagból készül és PVC-vel van bevonva a felülete. A szolár vízmelegítők szűrőrendszerrel is el vannak látva. A víz a szolár panelben felmelegszik, majd visszajut a medencébe. Ezeket a paneleket olyan helyre kell tenni, ahol a a napsütés a legintenzívebb. Ez általában a tető vagy más lejtős rész. A legjobb, ha dél, délnyugat felé fordítjuk a paneleket. Egy ilyen szolár medencefűtés kb. 27 - 40 ezer forintba kerül. 

Szolár csöves medencefűtés – Ez egy nagyon hatékony és előnyös megoldás a víz melegítésére. A csővek felületének köszönhetően több UV fényt képes elnyelni a berendezés, így sokkal effektívebben tud melegíteni. A csövek általában polipropiléből készülnek (fekete). A sós és a klóros víznek és az UV sugárzásnak is ellenállnak. Egy szolár csöves rendszer ára 60 - 74 ezer forint. 

Szolár medencefűtés

Napkollektoros medencefűtés – amennyiben egy nagy medence vizét szeretnék felmelegíteni, de az elektromos vízmelegítő minden pénzüket elnyelné, akkor inkább áldozzanak egyszer nagyobb összeget egy napkollektoros vízmelegítőre, amelyet a háztartásban is kihasználhatnak. Ez a melegítő szolár tartállyal rendelkezik, ahol a víz felmelegszik, így mindig lesz elég meleg víz. A tartály kapacitása 80 - 350 liter között mozog. Lapos vagy lejtős tetőre is el lehet helyezni vagy egy szabad területre a kertben. Amennyiben a medence vizét szeretnék felmelegíteni vele, akkor pár kiegészítőt is kell venniük hozzá, hogy a víz a medencébe juthasson. Azzal azonban muszáj számolniuk, hogy ez a vízmelegítő típus 1,3 - 1,6 millió forintba is kerülhet. 

Hőszivattyú

Ez a berendezés minden vízmelegítő előnyét magába foglalja. Nagyon effektív, ill. nagyon jó teljesítményű berendezést vásárolhatunk viszonylag kedvező áron. A medence méretét figyelembe véve választhatják ki a megfelelő hőszivattyút. 

Medencefűtés saját kezűleg

Amennyiben egyik megoldás sem nyerte el tetszésüket, akkor saját kezűleg is készíthetnek medencefűtést. Természetesen ehhez egy kis technikai adottságra is szükségük lesz! Az interneten több útmutatót is találhatnak ezt illetően. Cikkünkben az egyik módszerről fogunk beszélni. 

Szolár medencefűtés 4 500 forintért? 

Minden nagyon jól tudjuk, hogy a fekete szín elnyeli a napsütést. Ezért a fekete szín elhanyagolhatatlan! 

Mire lesz szükség? 

  • 50 m hajlékony fekete cső
  • Fa doboz, keretnek
  • Fekete alumínium fólia vagy fekete polikarbonát lemez
  • Fekete műanyag 
  • Medence szűrő (nem kötelező)

Szolár medencefűtés saját kezűleg

Hogyan lássunk hozzá? 

A fa alapot takarják le fekete alumínium fóliával vagy fekete polikarbonát lemezzel. Ez után a csövet rendezzék el az egész felületen. A legideálisabb a spirál forma. A fekete cső, polikarbonát lemez és a fekete fólia elnyelik és összegyűjtik a hőt. A csövet befedhetik fekete műanyaggal vagy egy másik polikarbonát lemezzel. 

Ez után összekapcsolhatják a csövet a medence szűrő rendszerével vagy esetleg egy szűrővel ellátot szivattyút is bebiztosíthatnak. Az is fontos, hogy lassan follyon a víz és legyen ideje felmelegedni. Persze ez a fajta víz melegítés inkább csak a kisebb méretű medencék esetében használható. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írásaKözzétéve: 29.04.2020
Posledná aktualizácia:
A cikk értékelése:
(90%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan válasszunk inhalátort gyermekek és felnőttek számára?Hogyan válasszunk inhalátort gyermekek és felnőttek számára?

Az inhalátort használhatja a megfázás vagy köhögés rövid távú megelőzésére és kezelésére, illetve asztma hosszú távú kezelésére. Mai cikkünkben pár tanácsot olvashatnak a választást...

Hogyan rendezzük be a garázst és tároljuk a szerszámokat a műhelyben? Mai cikkünkből megtudhatják!Hogyan rendezzük be a garázst és tároljuk a szerszámokat a műhelyben? Mai cikkünkből megtudhatják!

Garázsok - a felesleges és a lényeges eszközök tárolására szolgáló rakodóhelyeket úgy is kialakíthatjuk, hogy könnyen eligazodjunk benne. Csak a megfelelő bútorokat kell használni, ki...

Hogyan válasszunk horgászbotot? Melyik bot a legjobb?Hogyan válasszunk horgászbotot? Melyik bot a legjobb?