Milyen konyhakést vásároljunk? Hogy melyek a legjobbak, megtudhatjuk a tesztek és az értékelések alapján!

Egy átlagos vásárló akkor vásárol konyhakést, ha éppen leárazások vannak. Minél több kést szeretnénk vásárolni, minél kevesebb pénzért. Éppen az ár szokott a legerősebb kritérium lenni vásárlás során. 

Minőségi konyhakések

Véssék az eszükbe, hogy a konyhakéseknek bizonyos minőségbeli kritériumokat is teljesíteniük kellene! Segítünk kiválasztani a legminőségibb konyhakést! 

Kedvelt kés szettek 

Hogyan válasszunk konyhakést? 

Univerzális kés nem létezik. Nem igazán jó, ha ugyanazt a kést használjuk minden élelmiszer szeletelésére. Amennyiben ugyanazzal a késsel vágják a húst, a zöldséget, a kenyeret, a vajat és minden mást, akkor nagy hibát követnek el! 

Még ha a higiéniát figyelmen kívül is hagyjuk, akkor is könnyen elveszítheti a kés a kedvező tulajdonságait. Mit vegyünk figyelembe először? Határozzák meg, mire fogják használni a kést! Ez után következnek a további paraméterek. Ezek közé tartozik a minőségi anyag, leggyakrabban acél, a kés kivitelezése és formája, ill. a penge. Amennyiben nem profi szakácsok és nem főznek napi 12 órát, akkor az ergonomikus kivitelezést és a kés súlyát figyelmen kívül hagyhatják. 

Kerámia kések a konyhában

Milyen kést vegyünk a konyhába? Kezdjük a kerámia késekkel, amelyek gyakran színes kivitelezésben vásárolhatóak meg. Cirkónium-dioxid és kerámia keverékéből készülnek. Ezt a keveréket egyéb anyagokkal is összekeverik, majd végül formázzák és több, mint 1200 °C -on kiégetik és élezik. A kerámia kések nagyon hosszú ideig élesek maradnak, pengéjük tapadásmentes és antibakteriális. 

Kerámia kések a konyhában

Azzal is kell számolni, hogy a pengéje törékeny. Még ha a kerámia kések hosszan élesek is maradnak, ez sem tart évekig és nem lehet őket klasszikus köszörűvel megélezni. Ezeket a késeket széles körben használhatjuk, de leginkább gyümölcs, zöldség vagy sajt szeletelésére. Mivel a penge törékeny, ezért a hús vagy csont vágása nem tesz jót neki! 

A kerámia kések előnyei

  • Tapadásmentes penge
  • Nem veszi át az ízeket és aromákat
  • Megőrzi a vitaminokat
  • Hosszabb ideig marad éles

A kerámia kések hátrányai

  • Nem szeletelhetünk vele kemény élelmiszert
  • Törékeny penge
  • Magasabb ár
  • Nem szabad mosogatógépben mosni

Acél konyhakések 

Az anyag kiválasztása során általában az acél mellett döntünk. Ez egyáltalán nem rossz válaztás, de nem minden fémből készült kés van acélból és nem mindegyik minőségi! Hogyan ismerjük fel a minőségi késeket? A választ az acél keménysége adja meg. A Rockwell-skála meghatározza az anyag keménységét. Értéke 1-től 100-ig terjed. Minél nagyobb ez az érték, annál keményebb az acél. Rockwell gyémánt kúp segítségével mérte az acél keménységét, amelyet 150 kg súllyal nyomott a késre. Végül megmérte a rovátka mélységét, amelyet a gyémánt hagyott. 

Minőségi acél kések

A minőségi kések 54 - 60 HRC értékkel rendelkeznek. Az ilyen keménységű kés ellenálló és nem rozsdásodik. Létezik néhány gyártó, aki valóban minőségi késeket gyártanak minőségi acélból. Az átlagos konyhakések, amelyeket akciósan a boltokban vásárolhatnak kb. 45 - 49 HRC keménységűek. A minőségi, ún. japán kések, melyek már valamivel drágábbak, kb. 60 HRC keménységűek. Az olyan márkák, mint a KDS, Fiskars, Wüsthof (Solingen) a világ legjobbjai közé tartoznak. Az átlagosabb minőségi kések közé tartoznak a Tescoma kései. 

Az acél kések előnyei 

 • Ellenálló penge
 • Egyszerű karbantartás
 • Élezhetőség
 • Tartós él
 • Kemény élelmiszerekhez is jó

Az acél kések hátrányai 

  • Nagyobb súly
  • Nem minden acél egyforma

Ami az anyagot illeti, léteznek titán kések is. Ezek nagyon ellenállóak, rugalmasak, felületük tapadásmentes, de áruk is jelentősen magasabb. Nagyon specifikus a damaszkuszi acél is, amely nemesfémekből van ötvözve. Ezek a kések nagyon drágák. Léteznek speciális dekor kivitelezésben is. 

Katalógusunkból ajánljuk

A kés éle

 • Sima pengéjű kés – ez a típus ideális hús és zöldség szeletelésére. Klasszikus szeleteléshez pont ez a kés az ideális. De nem csak erre használhatjuk! Vegyék figyelembe azt is, hogy a sima pengéjű késeket gyakrabbak kell élesíteni. 
 • Fogazott élű kés – A fogak célja a vágás (fűrészelés). Ezek a kések kitűnőek fagyott húsra, kemény sajtra, kenyérre, csontra vagy halra. A hús hagyományos szeletelését ezzel a késsel felejtsék el! A húst így nem vágnák, hanem tépnék! E penge előnye, hogy lényegében nem kell élezni. Gondoljanak arra, hogy minőségi acélból készült kést vásároljanak! 

A konyhakés éle

A penge hossza és formája 

Ne várják azt, hogy egy sajtkéssel a húst is el fogják tudni vágni! Sok vásárlónak ez az elvárása. Hiszen az a kés 13 ezer forintba került, tehát mindennel meg kell birkóznia! Ez így biztosan nem fog működni! A késeket különféle kategóriákba sorolhatjuk, amelyek a kés hossza, szélessége és formája alapján vannak meghatározva. Milyen kategóriákat ismerünk? 

  • Konyhakés húsra – 15 - 20 cm hosszú
  • Konyhakés hámozásra – rövidebb 10 cm-nél
  • Konyhakés zöldségekre – 12 - 15 cm hosszú
  • Konyhakés kenyérre – több mint 20 cm hosszú
  • Konyhakés szalámira – keskeny penge 30 cm-es hosszal
  • Filézőkés – vékony, 15 - 20 cm hosszú penge
  • Sajtkés – 8 - 12 cm hosszú, recés

A kés markolata

Említettük, hogy ha nem profi szakácsok egy étteremben, akkor a kés markolata nem igazán lényeges paraméter. Amennyiben ergonomikus markolattal rendelkező kést szeretnének, akkor nézzenek körbe a drágább kések között. Az anyag döntő fontosságú lehet (műanyag, gumi, fa). 

Konyhakés fa markolattal

A legmegszokottabb és a tapasztalatok alapján a legjobb a műanyag. Ez a fémre van rögzítve. Amennyiben nincs megfelelően odaerősítve, akkor idővel leválhat a markolat. A műanyag markolat csúszásmentessé van téve. A fa markolat nem túl megszokott. Magába szívja a bűzt, nem túl tartós és mosogatógépben sem szabad mosni! Az utolsó markolat típus a fém. Felülete csúszós, de nagyon ellenálló és tartós. 

A markolat és a penge a kés két fő részét képezi. Ezek alkotják a kés egészét. Ezek egy adott tömeggel rendelkeznek. Mindenkinek mások az elvárásai. Valaki jobban szereti a nehezebb késeket, míg más a könnyebbeket részesíti előnyben. Az igazság az, hogy a késnek nem szabadna sem túl könnyűnek, sem túl nehéznek lennie! 

A kés karbantartása

A legrosszabb, amit tehetünk, ha az összes kést egymás mellett tároljuk. Ily módon a kések degradálódnak, elveszítik élüket és kevésbé lesznek ellenállóak. A késeket ideális esetben fa vagy műanyag tartóban kellene tárolni. Esetlegesen mágneses késtartón. 

Brúsenie kuchynských nožov

A késeket jó néha megélezni! Még a legjobb minőségű kés is idővel veszít éleből, tehát meg kell élezni. A piacon elektromos köszörűket is találhatunk, amelyekkel időt spórolhatunk és nem kell tanulgatnunk az élezés technikáját. Az elektromos köszörű viszont megváltoztatja a penge formáját és struktúráját. Honnan tudhatjuk, hogy mikor elég éles a kés? Át kell vágnia a paradicsomot egy vágással. Még ha sok kést lehet is mosni mosogatógépben, ajánlott kézzel elmosni, megszárítani és elrakni őket! 

Termékek megjelenítése a kategóriában:

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 12.10.2019
A cikk értékelése:
(92%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan távolítsuk el a pillanatragasztót bőrről, bútorról vagy textíliáról? Hogyan távolítsuk el a pillanatragasztót bőrről, bútorról vagy textíliáról?

A pillanatragasztót akár forradalmi találmánynak is nevezhetjük, amely azonban kárt is okozhat. Leggyakrabban az összetapadt ujjak és a tárgyakon megjelenő csúnya foltok okoznak...

Hogyan tároljuk a zöldségeket és a gyümölcsöket?Hogyan tároljuk a zöldségeket és a gyümölcsöket?

Amennyiben idén több termésük lett, mint amire számítottak, ezért el szeretnék rakni a megmaradt zöldségeket és gyümölcsöket télre, úgy, hogy ne keletkezzen bennük nagy kár, akkor ez a...

Homokszűrő vagy papírszűrő a medencébe? Melyik a jobb? Homokszűrő vagy papírszűrő a medencébe? Melyik a jobb?

Amennyiben szeretnének egy medencét, akkor egy megbízható szűrőrendszert is kell hozzá vásárolniuk, amely segít azt tisztán tartani. A homokszűrő vagy a papírszűrő a jobb?