Hogyan válasszunk tetőfedő anyagot és melyik a legjobb?

Manapság valószínűleg már nem letezik olyan építkezési elem, melyet kiválasztás előtt ne kellene megfelelően analizálni. Ha tetőfedő anyagról beszélünk, akkor ez méginkább érvényes! 

Tetőfedő - a szín kiválasztása

Egy dolog az ízlés, de a tetőfedő anyagok esetében az a legelhanyagolhatóbb szempont, hogy tetszik-e nekünk vagy nem. 

Irányadó a tető hajlásszöge

Miért pont a hajlásszög? Elsősorban azért, mert minden tetőfedő anyag esetében van egy ideális hajlásszög, amelynél a legbiztonságosabb a tető. Éppen a hajlásszög az irányadó abban, hogy milyen szögben lesz a tetőfedő felrakva. Ez a faktor befolyásolja, hogy a tető megfelelően izolálja az esővizet vagy ellenálljon a szélnek. 

Vegyük például a cserepeket. Esetükben az ideális hajlásszög 20° - 45°. Így a víz egyszerűen lefolyik majd a cserepeken, tehát nem folyik be közéjük, Meredekebb szög esetén, mint a 12 °- 15°, szintén használhatunk cserepet, de figyelembe kell venni a gyártó tanácsait (hidroizoláció, alap zsalu vagy a cserép utólagos rögzítése). A különféle anyagok ideális hajlsszöge eltérő! 

Éppen ezért fontos, hogy ház építése során vegyék figyelembe a tetőfedő anyagot! A hajlásszöggel függenek össze a lehetőségeik is! Másképp csak feleslegesen költekeznének. 

A tetőfedő anyag ellenállása és élettartama

Ez a két faktor szorosan összefügg. A tetőfedő anyag ellenállását két dolog határozza meg. Az egyik a környezet, amelyben az adott tetőfedő anyag el van helyezve. A másik a konkrét tetőfedő anyaga. Az időjárás hatásai a különböző területeken változóak. 

Hó a tetőn

Eső, erős szél, hő és a levegő különböző hatásai. Senki sem szeretné, ha a tető huzatos lenne! A legellenállóbb tetőfedő anyagok közé tartozik a beton cserép, a kerámia cserép, de meglepően a pléh is nagyon tartós, viszont eléggé hangos. 

Ha a tartósságot nézzük, akkor az ellenállást is figyelembe kell venni! Amennyiben a tetőfedő anyag ellenálló, akkor tartós is! A beton cserép kitűnő tulajdonságokkal rendelkezik, így akár több mint 80 évig is szolgálhat minket. A palatető még ennél is jobb szintet képvisel. Természetesen minden típus esetében a gyártó, a gyártás minősége és a használt technológiák is fontosak! A palatető akár 200 évet is kibír. A műanyag tető esetében sokaknak kételyei vannak, de az is kibír több, mint 80 évet. Ne az olcsó műanyag tetőt részesítsék előnyben. 

A tetőfedő külleme

Senkit nem kell hitegetni! A tető végleges kinézete érdekel minket legkevésbé. Ez csak a saját ízlésünktől függ! Ennek ellenére figyelembe kell venni néhány aspektust, mint a tető formája, a hajlásszög vagy a kívánt stílus. Ennek érdekében megfelelő anyagot, formát és árnyalatot kell választani!

Kerámia cserép a tetőn

Végezetül a részletekre is kell gondolni! Ilyen pl. a szegőcserép vagy az esetleges átmenetek. A tetőcsúcsot, az íves formákat és a speciálisan gyártott tetőfedőket is figyelembe kell venni! Ezek a végleges kinézetet és az árat is befolyásolják. 

A tető karbantartása

Ahány ház, annyi szokás! Ahány tetőfedő, annyi féle karbantartás! A természetes anyagokból készült tetők karbantartásáról, mint a szalma vagy a fa nem is kell beszélnünk. Ezek a tetőfedő típusok rendszeres karbantartást igényelnek! Kémiai kezelést, szigetelő és vízlepergető réteg felvitelét! 

A beton cserepet és a palát biztosan nem kerüli el a moha! Ez gy természetes folyamat. Az ilyen szennyeződéseket el lehet távolítani, de bizony ehhez egy kis erőfeszítésre lesz szükség! 

A tető megtisztítása a mohától és kosztól

Műanyag tető esetén, lehet, hogy ezt elkerülhetik, de valószínűleg nem örülnek majd a szín fakulásának! Ez a beton cserép esetében is érvényes, de annak színe valamivel tartósabb! 

A tökéletes megoldás a kerámia tető, amely glazúrral van kezelve. Ez meggátolja, hogy szennyeződések rakódjanak le a tetőn, így nem igényel különösebb karbantartást. 

Beton tetőfedő anyag

Legfőbb előnye a mechanikus sérülésekkel szembeni ellenállás, a fagyállóság, a szigetelés, ill. az, hogy nagy felületek lefedésére is ideális! Ebben a kategóriában rengetek szín és forma közül válogathatunk! Mindenképpen csak olyan tetőre tehető, melynek nagy a teherbírása, hiszen egy viszonylag nehéz anyagról van szó. A terület tömeg 42 kg/m2. Természetesen ebben az esetben is sok minden az adott gyártótól és a technológiáktól függ! Általában 30 - 50 év garanciát vállalnak az ilyen cserepekre a gyártók! 

Kerámia tetőfedő anyag

Klasszikus, természetes dizájn. Tökéletesen megőrzi a vizuális és mechanikus tulajdonságait. Ellenálló a faggyal szemben és tökéletesen szigetel! Ezenfelül jól szellőzik, könnyen szárad és nem szivárog át rajta a víz. A gyártók garantálják a hosszú élettartamot! A súlyt illetően, kb. ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a beton cserép, tehát 42 – 55 kg/m2. 

Pléh tetőfedő anyag

Sokakat elriaszt a pléh szó. Pedig ennek nem kellene így lennie! Ez egy rendkívül ellenálló anyag, melyet ebből kifolyólag a hegyvidéki tájakon is gyakran használnak. A cinkezett pléh-lemez hosszú élettartamú, de ajánlott foglalkozni vele, hogy megfelelően karban legyen tartva! A leggyakrabban használt védőréteg a poliuretán. 

Pléh tetőfedő anyag rögzítése

Még ha sokan állítják is, hogy a pléh-lemezzel nem kell foglalkozni, egy kis gondoskodás neki sem árt! A pléh tetőfedő nagyon könnyű, így szinte akármilyen hajlásszögű tetőre rátehetjük! 

Aszfalt tetőfedő anyag

Az aszfalt alapú tetőfedő anyagokat általában nem szokták családi házakon használni, inkább csak nyaralók esetében. Installációjuk viszonylag egyszerű, ill. nagy előnyük még a könnyű súly is. Csak összefüggő, általában fa alapra lehet rakni. A felület durva tapintású, nagy szemcséjű anyaggal van bevonva, amely véd és színt is ad a tetőnek! Ez a tetőfedő típus rugalmas, ellenáll az időjárás viszontagságainak, így tartós is! Extrém lejtésű tetőkön is használható! Nem kell kimondottabban törődni vele, mivel még a fagynak is ellenáll! Általában szögekkel és szigetelő fejekkel szokták rögzíteni. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 09.10.2019
A cikk értékelése:
(90%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Madársóska - a gyógyhatású növény gondozásaMadársóska - a gyógyhatású növény gondozása

A természetben 800 fajtája fordul elő, de nálunk leggyakrabban az erdei madársóskával találkozhatunk. Segít a rossz közérzeten, ínygyulladáskor és a gyomor fájdalmakor is. Hogyan...

Puhafalú medence foltozásaPuhafalú medence foltozása

A medencén lévő lyukak keresése olykor nagy fejtörést okoz, de mindenképpen elhanyagolhatatlan. Hogyan találjuk meg a medencén lévő lyukat? Cikkünken megismerkedhetnek a legegyszerűbb...

Napelem panelek házra, nyaralóra vagy medencére. Minden, amit tudni érdemes. Napelem panelek házra, nyaralóra vagy medencére. Minden, amit tudni érdemes.

Napelemmel sok pénzt lehet spórolni. Mit kell róluk tudni? Mi alapján érdemes választani? Hogyan lehet elintézni a támogatást? Minden fontos információt megtudhatnak cikkünkből.