Hogyan válasszunk kéménysapkát? A huzatfokozó nem a legolcsóbb megoldás!

A kéményrendszer sok otthonban játszik fontos szerepet, ahol szilárd tüzelőanyaggal fűtenek. Temészetesen mindenki egy olyan tervezésű kéményt szeretne, ami megfelelően működik. 

Kéménysapka a tetőn

Olykor azonban megfeletkezünk néhány fontos részletről! A kéménysapka megoldhatja a kéményhuzattal kapcsolatos problémákat, mivel segíthet annak növelésében. Több típus is létezik. Olvassanak tovább, hogy minden fontosat megtudhassanak! 

A kéménysapka védelmet nyújt

Ha már van kémménysapkájuk, akkor egy nagyon jó döntést hoztak! A kéménysapkának ugyanis legalább három fontos feladata van! Legfőképpen a kémény védelme miatt fontos eső, hó és szél esetén. Ebből adódóan a védelmi funkió a legfontosabb mind közül. 

Több típus is létezik, melyek főként árban és konstrukcióban különböznek. Egy mellékes, de sok esetben ugyanolyan fontos funkció az esztétikai szempont. A kémény mindenképpen sokkal jobban mutat egy kéménysapkával, mint nélküle. 

A legkeresettebb kéménysapkák

A kéménysapka huzatnövelésre is használható

A harmadik fontos funkció a kéményhuzat növelése. A nem megfelelő erősségű kéményhuzat miatt nem távoznak az égéstermékek és sűrűbb füst jelenik meg. A kémény ilyenkor hamarabb beszennyeződik. Ilyen problémára a huzatfokozó nyújthat megoldást, amelyről a későbbiekben részletesebben is írunk. Mindenki el szeretné kerülni, hogy az égéstermékek a ház helyiségeibe jussanak! 

A nem megfelelő égés és az égéstermékek hiányos elvezetése az egészségre is ártalmas, mivel mérgező gázok is keletkeznek. Ne feledjék! A kéményhuzat szabályozása rendkívül fontos! Növelheti az egész kéménycső élettartamát és hatékonyabbá teheti az égést. 

A kéménysapkák típusai

A klasszikus kéménysapkát valószínűleg mindenki ismeri. Ez a legolcsóbb típus, amely azonban tökéletesen ellátja feladatát. Sok esetben egy alapzattal is rendelkezik, amely segít az égéstermékek elvezetésében, ill. növeli a hóval, esővel és madárfékszkekkel szembeni védelmet. Felszerelése is nagyon egyszerű. Több gyártó is foglalkozik ilyen modellek gyártásával. Az Ekon termékei nagyon jó minőségűek. 

A legolcsóbb kéménysapka

Egy másik lehetőség a szélkakas. Ez a típus attól függően forog, hogy mely irányból fúj a szél. Így meggátolja az égéstermékek visszajutását a kéménycsőbe. A forgást golyóscsapágy teszi lehetővé. A felszerelése valamivel bonyolultabb, de a használati utasítás alapján a kezdők is megbirkóznak vele. Ha ezt a típust választják, akkor legalább 30 ezer forintos kiadással kell számolniuk. A Rotwent termékeit csak ajánlani tudjuk! 

Nagyon közkedvelt a huzatfokozó. Ez a leghatékonyabb és legpraktikusabb megoldás. Ahogy az összes többi típus, ez is a kémény tetején helyezkedik el. Az előzővel ellentétben azonban a forgást nem a szél határozza meg, hanem az égéstermékek áramlása. A forgás tehát hatékonyan fokozza az égéstermékek elvezetését, mivel csökkenti a nyomást, amivel növeli a kéményhuzatot. Az égéstermékek visszaáramlását is megakadályozza. Ez nem egy olcsó megoldás, de esztétikai és hatékonysági szempontból a legjobb. Egy huzatfokozó ára kb. 90 ezer forint. A kedvelt gyártók közé tartozik a Turbowent. 

A kéménysapka előnyei

  • Az égéstermékek hatékony elvezetése
  • Huzatnövelés
  • Az égéstermékek visszaáramlásának megakadályozása
  • Az égés minőségének növelése
  • Védelem a széllel, esővel és hóval szemben
  • A kéménycső élettartamának meghosszabbítása
  • A fogyasztás csökkentése
  • Esztétikus kinézet

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 05.02.2021
A cikk értékelése:
(91.8%)

További cikkek a kategóriában:

Üvegház üvegből vagy Lexanból (polikarbonát)? Melyik a legjobb és milyen az ára? Üvegház üvegből vagy Lexanból (polikarbonát)? Melyik a legjobb és milyen az ára?

A legjobb wok serpenyők? Az értékelések a Tefalt, a Tescomát és a Delimanót dicsérikA legjobb wok serpenyők? Az értékelések a Tefalt, a Tescomát és a Delimanót dicsérik

Megkedvelték az ázsiai ételeket? A megfelelő alapanyagok mellett az is fontos, hogy miben készítik el az ételt! Mire jó a wok serpenyő? Miben különbözik a többi serpenyőtől és mire kell...

Hogyan szereljük be a kapcsolót és a konnektort?Hogyan szereljük be a kapcsolót és a konnektort?

Sürgősen ki kell cserélniük a villanykapcsolót vagy a konnektort, de nem tudják, hogyan fogjanak hozzá? Milyen eszközökre van hozzá szükség és mire érdemes figyelni? Cikkünkkel könnyen...