Hogyan válasszunk iskolatáskát egy elsősnek vagy egy középiskolásnak?

Az iskolások minden évben ezt hallgatják! Sosem kellemes, mikor eljön a nyáriszünet vége, de közeleg az iskola! Csak nagyon kevés diák örül annak, hogy visszaülhet az iskolapadba. Az iskolakezdés az iskolatáska vásárlását is magával hozza. 

Iskolatáska elsősöknek

Főleg az általános iskolás diákok szülei már hamarabb be szeretnék biztosítani az iskolatáskát gyermeküknek. Az iskolatáska az alapvető iskolai kellékek közé tartozik. Hiszik vagy sem, sokaknak komoly fejtörést okoz a kiválasztása, mivel szépet, praktikusat és kedvező árút szeretnének. Mi segítünk ebben a fontos döntésben! 

Iskolatáska elsősöknek

Az iskolatáska kiválasztása valószínűleg az elsősök esetében a legnehezebb. Valaki ezt a problémát már karácsonykor vagy az év folyamán elintézi és mostanra minden készen áll az iskolakezdésre. Amennyiben Önök nem ebbe a csoportba tartoznak és még csak most indulnak iskolatáskát vásárolni, akkor tudniuk kell, hogy több paramétrre és tulajdonságra is kell figyelni a megfelelő táska kiválasztásakor. 

Azoka a paraméterek, amelyekről beszélni fogunk nem csak az elsősök esetében fontosak! Az idősebb diákok és középiskolások is értékelni fogják. Nézzük hát meg, hogy mire érdemes figyelni az iskolatáska kiválasztásakor! 

Aktatáska vagy hátizsák?

Lényegében két kategóriából lehet választani. Amennyiben az aktatáska és a hátizsák között kell dönteni, akkor mi inkább az iskolai hátizsákot részesítjük előnyben. Miért? Praktikusabb, kényelmesebb és kitűnően ellátja feladatát. Akár kisebb, akár nagyobb gyermek számára vásárolnak iskolatáskát, mindenképpen gondoljanak a gyermek méretére! 

Iskolai hátiszák

Az aktatáska általában nagyobb. Sokan azt gondolják, hogy egy elsős számára megfelelőbb, mert jobban támasztja a hátgerincet, de ez egyáltalán nem igaz! Ráadásul általában nehezebb is! Az iskolai hátizsákok ellenállóbbak, ergonómikusan kialakítottak és megkímélt használat mellett akár 2 - 3 évet is kibírnak. 

Ergonómia és stabilitás

Nézzük meg pontosabban, hogy mit értünk az ergonómikus kialakítás alatt. Ilyen szempontból az iskolatáska hátsó része a legfontosabb. Stabilnak és anatómikusan kialakítottnak kell lennie, hogy megfelelően alátámassza a hátgerincet. Gyakran alkalmaznak alumínium konstrukciót, ami tökéletes ergonómiát biztosít. 

Persze a vállpántok is nagyon fontosak, ill. a táska aljának merevítettnek kell lennie! Sok könyv esetén ezt minden diák értékeli. A merevítéseknek köszönhetően a hátizsák megőrzi eredeti formáját. Amennyiben az Önök által választott táska ilyenekkel nem rendelkezik, akkor inkább keressenek egy jobb minősgű modellt! 

Az iskolatáska súlya

Az iskolatáskák átlagos súlya 900 és 1200 gramm között van. Az a jó, ha a táska minél könnyebb! Amennyiben tudományosabban is meg szeretnénk nézni ezt a problémát, akkor a szabványokat is figyelembe vehetjük. A minőségi és jóváhagyott táskák az STN 79 6506 szabvány alapján készülnek. Az iskolatáska méretének és súlyának összhangban kell lennie a diák korával. 

Gyerekek iskolatáskával

A gyártók különböző anyagokat használnak. A legjobbak azok, amelyek ellenállóak és vízállóak, tehát nem áznak át. Általában szintetikus anyagokkal találkozhatunk és az anyag minősége is fontos! Az olcsó táskák esetében a külső felület gyakran lehámlik és elgyengül. A drágábbak valamivel tartósabbak és ellenállóbbak! 

Elrendezés, zsebek - belső rakodórész

Az iskolaszerek hatékony elrendezése miatt érdemes figyelembe venni az iskolatáska belső elrendezését is! A legjobb, ha legalább két részre van felosztva. Ezen kívül hasznosak a különféle rakodórészek és zsebek. Kitűnőek a tolltartó, az uzsonna, a mobil, az innivaló, a notebook vagy más kiegészítők tárolására. 

Iskolatáska nagy rakodórésszel

A cipzár nagyon praktikus, de olykor beakadhat. A legjobba a kétirányú cipzár...A belső zsebek esetében hasznosabb a gomb vagy a tépőzár. A belső elrendezés nagyon változó. Az idősebb diákok úgyis csak le szeretnék dobni az iskolatáskát hazaérkezés után! 

Biztonsági elemek

Erről ne feletkezzenek meg! Akár tetszik a diákoknak, akár nem, mindig a biztonság a legfontosabb, ezért nem hiányozhatnak a táskáról fényvisszaverő részek! Sok táska speciális bevonattal rendelkezik, ami sötétben foszforeszkál. Képekkel ellátott iskolatáskákat is találhatunk, ami szintén nagyon praktikus! Ha maga a táska ilyen biztonsági elemekkel nem rendelkezik, akkor külön kell hozzávásárolni! 

Hogyan nézzen ki az iskolatáska?

Észrevették? A táska dizájnját készakarva hagytuk a cikk végére. Persze rendben van, ha a táska jól néz ki, de ha nem felel meg az előző elvárásoknak, akkor a kinézet semmit nem ér! Igaz azonban, hogy a diákok szemében szinte ez a legfontosabb tényező az iskolatáska kiválasztásakor. 

Új iskolai hátizsák a gyermeknek

Az elsősök esetében kimondottan fontos, hogy nekik tetsző iskolatáskát vásároljunk. Szuperhősök, hercegnők vagy egyéb meseszereplők. Olykor nehéz összehangolni a praktikusságot a dizájnnal, de ma már ez is lehetséges! A kínálat nagyon bőséges! 

Mennyiért vásároljunk iskolatáskát?

Erre egyszerű választ fogunk adni. Ez egy nagyon egyéni paraméter! Nem mindig a drága iskolatáskák a megfelelőek. Meglepően a legkisebbeknek szánt iskolatáskák a legdrágábbak! Ez sokszor csak marketingfogás. Egy elsősnek 14 - 21 ezer forint körül vásárolhatunk iskolatáskát, míg egy középiskolásnak akár olcsóbban is. Nekik megfelel egy 10 - 18 ezer forintos hátizsák. A kisebb diákok esetében főként az egészségügyi és biztonsági részleteket kell figyelembe venni! 

A legjobb iskolatáskák elsősöknek (lányoknak)

A legjobb iskolatáskák elsősöknek (fiúknak)

Minőségi hátizsák diáklányoknak

Minőségi hátizsák diákoknak (fiúknak)

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 21.05.2021
A cikk értékelése:
(89.8%)

További cikkek a kategóriában:

Kétszemélyes elektromos autó 1 éves kortól. Segítünk választani!Kétszemélyes elektromos autó 1 éves kortól. Segítünk választani!

Észrevették, hogy a gyerekek egyre gyorsabban felnőnek? Ha lehetne, akkor már 3 éves korukban jogosítványt szeretnének, mert a bicikli nem elég! A játékok világában ezért nagyon...

Montessori játékok: támogassák gyermekük természetes fejlődését!Montessori játékok: támogassák gyermekük természetes fejlődését!

Nem egyszerű felkészülni egy kisbaba jöttére. Az elkőkészületek többé-kevésbé kellemes része a vásárlár. Babakocsi, kiságy, ruhák és játékok. Éppen a megfelelő játékok kiválasztásáról...

Babaház fából, műanyagból és kartonbólBabaház fából, műanyagból és kartonból

Nem tudják eldönteni, hogy melyik babaház lenne a legjobb csemetéjük számára? Fa, műanyag vagy karton? Cikkünkből megtudhatják, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak az egyes...