A legjobb trambulin gyerekeknek? Tanácsot adunk a választáshoz!

Talán nincs is szórakoztatóbb fizikai tevékenység a gyermekek számára, mint a trambulinon ugrálás. A megfelelő trambulin kiválasztásakor azonban nemcsak a vonzó megjelenésre, hanem a biztonságra és a minőségi kivitelezésre is figyelni kell.

Kisgyerek kültéri trambulinon

Tanácsot adunk a legjobb trambulin kiválasztásához és megfelelő tartozékokat is ajánlunk, amelyek még szórakoztatóbbá és biztonságosabbá teszik a trambulin használatát a gyermekek számára.

Kedvelt trambulinok különféle méretekben

Trambulin rendeltetés szerint

 • Kültéri trambulinok – Nagyobb átmérőjük miatt kültéri elhelyezésre tervezték őket. Ezek átmérője több méter is lehet, és elég magasak is. Fontos felszerelés tehát a védőháló, amelynek köszönhetően a gyermek nem esik le a trambulinról.
 • Beltéri trambulinok – Ezek maximális átmérője 140 cm és alacsonyabbak. Mindazonáltal a gyermek ugrálás közben felpattanhat és leeshet - az ilyen beltéri trambulinok nem rendelkeznek védőhálóval. Ezért ne feledje, hogy a gyermek csak az Ön felügyelete mellett használhatja.
 • Trambulinok ugrálásra – A zene ritmusára végzett speciális gyakorlatokhoz használják. Kisebb átmérőjűek és elöl teleszkópos fogantyúval rendelkeznek. Magassága állítható, így gyermekek és felnőttek egyaránt használhatják. A fogantyú azonban útban lehet a trambulinon való szórakozás közben, ezért eltávolíthatónak kellene lennie.

A trambulin konstrukciója

Elég masszívnak kell lennie, még a súly rovására is, hiszen a trambulinját úgysem fogja túl gyakran cipelni. A keretnek legmegfelelőbb anyag az acél, amely sokkal nagyobb szilárdságú, mint az alumínium, amelyet egyes gyártók szintén használnak. A keretet galvanizálással vagy porfestékkel kezelik, így nem kell aggódnia a karcolások miatt.

Ha teheti, figyeljen a csőváz hegesztésére is - elég erősnek kell lennie, mivel nagy terhelésnek lesz kitéve.

A keret lábainak száma is fontos. Ezek hordozzák a trambulin teljes súlyát, beleértve az ugró személyt is, ezért minél többnek kell belőle lennie. Több lábbal a súly több kisebb részre oszlik el és nem hat olyan intenzíven a talajra vagy a padlóra a beltérben.

Sérülésveszély szempontjából veszélyes hely a rugók körüli terület a pattogó felület és a trambulin kerete között. Ha a gyermek nem figyel oda, akkor az egyik lába beleeshet ebbe a térbe, ami csúnya törést vagy sérülést is okozhat. A rugókat ezért védővel kell ellátni, hogy a gyermekeket megvédjék ettől a veszélytől és hogy magukat a rugókat is megvédjék a külső hatásoktól (eső stb.).

Kislány egy trambulinon ugrálva

A rugókat felülről és alulról vastag PVC takaróval kell lefedni. Egyes gyártók polietilént használnak, amely idővel bereped és elszakad, ezért a PVC sokkal előnyösebb anyag. Az ilyen takarót szorosan össze kell varrni és a helyén kell tartani. Az olcsó trambulinmodelleknél előfordul, hogy a ponyva csak lazán van a rugókra fektetve és idővel lecsúszik.

Az ugráló felületnek való legjobb anyaga a polipropilén (PP vagy PP MESH jelöléssel). Bőrbarát, ezért nem áll fenn annak a veszélye, hogy a gyermek esés közben ledörzsölné a bőrét.

Egy biztonságos trambulinnak biztonsági tanúsítványokkal is rendelkeznie kell. Ezeket leggyakrabban a német TÜV- vagy GS-vizsgálati jelekről vagy az európai CE-jelölésről ismerhetik fel. A csehországi és szlovákiai gyártók gyakran mellékelik a trambulinokhoz a helyi vizsgálóintézet tanúsítványát is.

A trambulin mérete

A méret kiválasztásakor figyelembe kell vennie, hogy mennyi hely áll rendelkezésükre. Vigyázzanak, mert a gyártók mindig a trambulin külső méreteit vagy átmérőjét tüntetik fel. Az ugróterület ezért mindig kisebb.

Biztonsági okokból ajánlott a trambulin teljes kerülete körül 1 m biztonsági tartalékot hagyni. Ez azt jelenti, hogy például egy 4 m átmérőjű trambulinhoz 6 m átmérőjű térre van szükség.

Kislány egy beltéri trambulinon ülve

A gyermekeknek szánt kültéri trambulin kiválasztásakor legfeljebb 3 m átmérőjű modellt válasszon. Lágyabb rugózással rendelkeznek és nem ütköznek túl nagy ellenállásba a gyermek kis súlyával szemben. Ha korlátozott a hely, akkor a kör alakú helyett a téglalap alakú trambulint ajánljuk.

Egy lakásban nincs túl sok lehetőség, a beltéri trambulinok maximális mérete 140 cm körül van. Ha helyet szeretne megtakarítani, válasszon összecsukható trambulint. Sokkal kisebb méretűre összehajtható és könnyen elrejthető, ha éppen el szeretné rakni.

Katalógusunkból ajánljuk

A trambulin teherbírása

A gyermek trambulinok terhelhetősége 20 kg-tól felfelé terjed. Ha azonban egyszerre több gyermek fog rajta ugrálni, vagy ha univerzális trambulinra vágyik felnőttek számára, válasszon nagyobb teherbírású trambulint (felnőttek számára legalább 100 kg). Ne feledje azt sem, hogy a gyermek fokozatosan növekszik, ezért egy-két év múlva a jelenlegi kapacitás nem lesz elég.

Kör alakú kültéri trambulin gyerekeknek

Ha egynél több személy fog ugrálni a trambulinon, válassza ki a terhelhetőséget úgy, hogy minden egyes személy súlyát összeadja, aki egyszerre fogja használni a trambulint. Ne felejtsen el hozzáadni egy kis tartalékot is (kb. 20% elég lesz).

Tartozékok és kiegészítők a trambulinhoz

A trambulinokat többnyire csak alapfelszereltséggel árulják, de tartozékok vásárlásával növelheti biztonságukat és funkcionalitásukat. Egyes gyártók akciós szetteket is kínálnak, amelyekben a trambulinhoz például lépcső és biztonsági háló is jár, kedvezőbb áron, mintha ezeket külön-külön vásárolná meg.

A márkás trambulinok előnye, hogy számos kompatibilis tartozékot vásárolhat hozzájuk. A pótalkatrészek (rugók, ugrálófelület, stb.) szintén könnyen beszerezhetők. Így ha a trambulinja megsérül, nem kell újat vásárolnia.

 • Védőháló a trambulin köré – A gyerekek által használt trambulinhoz elengedhetetlen. A trambulin méretének megfelelően a magassága legalább 2,5 m legyen, hogy a gyermek ne tudjon átugrani rajta. A hálónak erősnek és feszesnek kell lennie, szilárdan rögzítve az alsó és a felső karikához, amelyet függőleges rudak tartanak. A legbiztonságosabb modelleknél a védőháló nem a trambulin külső átmérője körül, hanem belül, az ugrálófelület körül helyezkedik el, így a gyermek még a rugók közötti résbe sem eshet, amelyet a védő takar.
 • Védőháló a trambulin alá – Biztosítja, hogy a többi gyermek vagy állat ne szaladjon a trambulin alá, miközben valaki ugrál rajta. Ez megakadályozza az esetleges sérüléseket, amelyeket az ugrófelületnek a talajhoz való nyomása okozhat.
 • Létrácska – Egy felnőttnek általában nem okoz gondot felmászni a trambulinra, de egy kisgyermeknek probléma lehet. A gyermek trambulin tehát lépcsőfokokat is tartalmaz. Minél kisebb a gyermek, annál több lépcsőfokra van szükség.
 • Oszlopvédő – Habvédők, amelyek megakadályozzák a függőleges rudakkal való ütközést, amelyekre a védőhálót rögzítik.
 • Trambulin stabilizáló szett – A trambulin lehorgonyzása a talajba, hasonlóan mint egy sátornál. Ez növeli a stabilitását, a gyermek magabiztosságát ugrás közben és megakadályozza, hogy felboruljon, akár ugrás közben, akár egy erős szél miatt.
 • Rugóvédő – Ha a trambulinjához nem jár vagy nem tartja elegendőnek a védelmét, akkor tartozékként vásárolhat egy jobb védőt.
 • Takaró a trambulinra – A trambulin acélszerkezete az eső és a nedvesség hatására rozsdásodhat, az ugrófelület az UV-sugarak hatására elveszítheti rugalmasságát, a védőháló pedig idővel törékennyé válhat és elszakadhat. A fedőlap megvédi a trambulinját az időjárástól. Ennek köszönhetően még a szezonon kívül sem kell elbontania és eltennie bentre.
 • Trambulin sátor – A trambulin menedékként szolgál, amely megvédi a gyerekeket az időjárástól. A trambulinon menedéket lelhetnek - egy saját kuckóra találhatnak a világban, ahol nyugodtan játszhatnak.

A trambulin ára

A legolcsóbb gyermek trambulinokat alig több mint 18 ezer forintért lehet megvásárolni. Ezek azonban beltéri használatra tervezett kis modellek, minimális felszereltséggel, a rugókon lévő védőponyva formájában.

A legdrágább szabadtéri trambulinok biztonsági tanúsítvánnyal és 4 m-nél nagyobb átmérővel, védőhálóval és lépcsővel több mint 180 ezer forintba kerülnek.

Kedvelt trambulinok különféle méretekben

Termékek megjelenítése a kategóriában:

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 09.05.2022
A cikk értékelése:
(92.8%)

További cikkek a kategóriában:

Felfújható medence kisgyerekeknek? A vélemények különösen a kis méretűeket dicsérik!Felfújható medence kisgyerekeknek? A vélemények különösen a kis méretűeket dicsérik!

Kényeztesse a gyerekeket bármelyik korosztályban nyári vízi szórakozással! Már most el kell gondolkodni azon, hogyan fogja eltölteni a szabad perceit nyáron. Tudja, hogy milyen...

Elektromos orrszívó vagy orrszívó porszívó. Melyik a jobb? Elektromos orrszívó vagy orrszívó porszívó. Melyik a jobb?

Orrszívót minden gyógyszertárban lehet vásárolni. Segítségével bármikor felvehetik a harcot az orrfolyással szemben. Milyen típusok közül lehet választani? 

Játszószőnyeg bébitornázóval és alagúttal. Praktikus segítség a gyerekeknekJátszószőnyeg bébitornázóval és alagúttal. Praktikus segítség a gyerekeknek

Játszószőnyeget vagy habszőnyeget szeretnének vásárolni gyermeküknek? Mai cikkünkből megtudhatják, hogy melyek a jelenleg kapható legjobbak!