Hogyan válasszunk GPS navigációt az autóba? A tesztek és az értékelések alapján megtudhatjuk, hogy melyek a legjobbak.

Már elmúltak azok az idők, amikor papír térképekkel kellett az utakat járni. Igazi hazárdjáték GPS navigáció nélkül ismeretlen helyekre indulni! Ez az eszköz olyan szituációkban is segít, amikor fogalmunk sincs, hogy merre induljunk! 

Hogyan válasszunk GPS navigációt az autóba?

Hogyan válasszunk navigációs készüléket? Milyen paramétereket kell figyelembe venni? Milyen praktikus funkciókkal kell rendelkeznie? Ezeken kívül még sok mást is megtudhatnak cikkünkből! 

Kedvelt termékek

Az utazás gyakorisága

Először is tisztázni kell, hogy milyen gyakorisággal szeretnék használni a navigációs készüléket. Amennyiben nem akarnak gyakran utazni, akkor egy drága GPS navigáció vásárlása csak felelsleges kiadást jelenten, hiszen az okostelefont is használhatják navigációs készülék helye. Ezzel elentétben, ha gyakran utaznak vagy sofőrként dolgoznak, akkor az Önök által használt navigációs készüléknak átlagon feletti paraméterekkel kell rendelkeznie! Mit kell figyelni a választás során? 

A kijelző mérete

A kijelző mérete sok sofőrnek fontos! Többen a nagyobb, 6-7 hüvelyk átmérőjű kijelzőket részesítik előnyben. Az ilyen kijelzőn egyszerűen látni a térképet és minden fontos jelzést - sebesség, idő, figyelmeztetések, sebességkorlátozás. Amennyiben olyan navigációs készülékük van, amely fotorealisztikus megjelenítésre is képes, akkor egy nagyobb kijelzőn tényleg minden részletet látni. A nagyobb kijelző a kezelést is könnyebbé teszi. 

Másfelől viszont a kisebb kijelzővel rendelkező navigációs készülékeknek általában hosszabb az üzemidejük és éjjel kevésbé vonják el a sofőr figyelmét. Mindenki keresse meg azt, amelyik neki a legjobban tetszik, de általában az 5 hüvelyk az ideális méret. Egy ilyen kijelzőn minden fontos adat látható, megfelelő a fogyasztása és a rögzítése sem okoz problémát. Az árral együtt általában a kép minősége is nő. 

Térképek

A GPS navigáció legfontosab része a térkép, hiszen az nélkül nem működhet az eszköz. Ennek ellenére a térkép nem az egyetlen dolog, ami meghatározza a célbaérés sikerét! A lényeg az, hogy a térkép aktuális legyen! A navigációs készülék vásárlásakor figyeljék meg, hogy az tartalmazza-e a térképeket vagy saját kezűleg kell-e aktualizálnunk. Lehet, hogy ezt havonta, negyedévente vagy félévente meg kell majd tennünk. Ez az intervallum a gyártótól függ. 

A GPS navigáció legfontosabb részei a térképek

A legcsábítóbbak azok a navigációs készülékek, amelyek saját magukat aktualizálják. Ez azt jelenti, hogy a gyártó időről időre biztosít egy csomagot a térképek aktualizálására. A GPS navigáció térképei vásárlás után aktuálisak, így pár évig nem kell vele foglalkozni. Azt, hogy pontosan meddig, nem tudjuk megmondani. 

A térkép megjelenése is eltérő lehet. Általában a turistatérképet fogják használni. Léteznek szatelit térképek is, melyek a szatelit képet mutatják. A legmodernebb a 3D térkép, amely fotorealisztikus képet ad és rendkívül részletes. 

A navigáció kezelése

A sofőrnek olyan segítőre van szüksége, aki rögtön megmondja mikor, merre kell lekanyarodnia. Fontos, hogy a GPS navigációt könnyen lehessen kezelni. A beállításnak gyorsnak és egyszerűnek kell lennie. A sok gombbal semmire nem mennek a forgalmas utakon. A cél megadásának gyorsan elvégezhetőnek kell lennie. A drágább modelleket akár hanggal is lehet irányítani. 

Fontos funkciók

  • Útvonaltervezés – a legalapvetőbb funkció, amelyet minden GPS navigációnak tartalmaznia kell. Lehetővé teszi, hogy megtervezzük az utat A pontból B pontba. A navigáció a leggyorsabb útvonalat választja ki, de egyéb lehetőségeket is felkínál. Olyan modellekkel is találkozhatunk, amelyek segítségével bizonyos kritériumok alapján választhatunk útvonalat. Ennek köszönhetően elkerülhetjük a fizetős útvonalakat vagy megtalálhatjuk a legtakarékosabb útvonalat. Sok esetben egyéb megállókat is hozzáadhatunk. 
  • Megálló hozzáadása – ez azoknak a sofőröknek fontos, akik több helyen is meg szeretnének állni út közben. Hozzáadhatunk címeket, éttermeket, benzinkutakat, kórházakat vagy műemlékeket. Egy minőségi GPS navigáció magától ajánlja ezeket a lehetőségeket. Ezt a funkciót aktiválhatjuk és deaktiválhatjuk, hiszen nem kell mindig tudni, hogy éppen egy gyógyszertár vagy panzió mellett haladunk el. 
  • Éjjeli üzemmód – lehet, hogy ez csak egy apró részlet, de ha éjjel is szoktak vezetni, akkor nincs szükségük egy túlságosan nagy méretű GPS navigációra, amely csak elvonja a figyelmüket. Az éjjeli üzemmód kevésbé terheli meg a sofőr szemeit, mivel a kijelző csökkenti a fényerőt. 

Az okostelefon is elláthatja a GPS navigáció feladatait

  • RDS-TMC technológia – ennek a funkciónak köszönhetően információhoz juthatunk az aktuális forgalmi helyzetről. Ez két módon történhet. Némelyik GPS navigáció, amely RDS funkcióval rendelkezik rádiókból szerzi az információkat. Az innovatívabb eszközök értékelik a kiválasztott útvonalat és informálnak az esetleges forgalmi dugókról, balesetekről, stb. Lehetőségünk van a járőrök megjelenítésére is. Ezt az RDS és a TMC technológia kombinációja teszi lehetővé. 
  • Kereszteződés szemlélet – a tapasztalt sofőrök tudják, hogy miről van szó. A keresztezősdések manapság nagyon bonyolultak tudnak lenni. A kereszteződés szemléletnek köszönhetően pontosan tudhatjuk, hogy melyik sávban kell maradnunk, hol kell elsőbbséget adnunk, stb. Néha egy kereszteződésben akár 2-3 kanyar is várhat ránk. A GPS navigáció pontosan megmondja, hogy mikor, merre kell kanyarodnunk. 
  • Sávasszisztens – amennyiben nincs kereszteződés szemlélet a navigációban, akkor a sávasszisztens is nagyon hasznos lehet. Informál minket arról, hogy melyik sávba kell besorolnunk. Ennek köszönhetően időben és stresszmentesen átsorolhatunk a megfelelő sávba. 
  • Kamera figyelő – ez manapság egy elég elterjedt funkció. Nem a járőrökről van szó. Azokról az RDS-TMC technológia gondoskodik. A kamerafigyelő a sebességmérő radarokra figyelmeztet. 

Kiegészítő funkciók és tartozékok

A kiegészítő funkciók közé tartozik a számítógéphez történő csatlakozás. Ez akkor fontos, ha teljesen frisszíteni szeretnék a térképet. Sok eszközzel akár az internetre is csatlakozhatunk Wi-fi segítségével. Egy másik plussz a multimédia funkció - zene- vagy videólejátszás. A drágább modelleket akár televízióként is használhatjuk, hiszen beépített digitális tunerrel is rendelkeznek. Gyakori a bluetooth funkció is, amely lehetővé teszi, hogy a telefonnal csatlakozzunk a GPS navigációhoz és kihasználjuk a handsfree funkciót. 

A GPS navigáció irányításának gyorsnak és egyszerűnek kell lennie

Egy külön bekezdést szentelünk a tartónak. Néhány sofőr nehezen barátkozik meg a GPS navigáció tartókkal. Léteznek olyan típusok, amelyeket a szélvédőre, a műszerfalra vagy a szellőzőre kell rögzíteni. A legtöbb gyártó a tartót a GPS navigációhoz adja, de ha az nem képezi a csomag részét, akkor olyat válasszanak, amely megfelel az Önök által szabott kritériumoknak. 

GPS navigáció vagy okostelefon? 

Az okostelefon nagyon intelligens berendezés, amely részben a GPS navigációt is pótolja. A telefonban lévő navigációnak azonban megvannak a korlátai. Léteznek olyan applikációk, melyeket meg lehet vásárolni, de még így sem kerülhetik el a plussz költségeket, hiszen azt is rendszeresen frissíteni kell. Az okostelefonban lévő GPS navigáció segítségünkre lehet, de néha nem pontos. Egy különálló GPS navigáció vásárlása határozottan jobb megoldás. 

A legjobb GPS navigációk autóba

A navigáció választását a gyártó is befolyásolja. Ismertek a Garmin, TomTom, Mio és a Navitel berendezései. Ezen nem kell csodálkozni. Hosszútávon is nagyon stabil a szeftverük és a szervizelésük is jó. A vásárlók tapasztalatai alapján kiválasztottuk a legjobb GPS navigációkat. 

Kedvelt termékek

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 10.02.2020
A cikk értékelése:
(90.4%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan távolítsuk el a pillanatragasztót bőrről, bútorról vagy textíliáról? Hogyan távolítsuk el a pillanatragasztót bőrről, bútorról vagy textíliáról?

A pillanatragasztót akár forradalmi találmánynak is nevezhetjük, amely azonban kárt is okozhat. Leggyakrabban az összetapadt ujjak és a tárgyakon megjelenő csúnya foltok okoznak...

Hogyan tároljuk a zöldségeket és a gyümölcsöket?Hogyan tároljuk a zöldségeket és a gyümölcsöket?

Amennyiben idén több termésük lett, mint amire számítottak, ezért el szeretnék rakni a megmaradt zöldségeket és gyümölcsöket télre, úgy, hogy ne keletkezzen bennük nagy kár, akkor ez a...

Homokszűrő vagy papírszűrő a medencébe? Melyik a jobb? Homokszűrő vagy papírszűrő a medencébe? Melyik a jobb?

Amennyiben szeretnének egy medencét, akkor egy megbízható szűrőrendszert is kell hozzá vásárolniuk, amely segít azt tisztán tartani. A homokszűrő vagy a papírszűrő a jobb?