Hogyan válasszunk árnyékolót? A reluxákat vagy a redőnyöket részesítik előnyben?

Az árnyékolóknak már régóta meg van a helyük a belsőépítészetben. Manapság egy árnyékolórendszer sokkal több feladatot teljesít, mint a régi időkben! Amellett, hogy alapvető feladatukat teljesítik, tehát megvédenek minket a Nap sugaraitól, az árnyékolóknak más feladataik is vannak!

Árnyékoló a nappaliban

Elsősorban energiát spórlolnak, biztonságosabbá teszik otthonunkat, magánszférát és kényelmet is biztosítanak. A modern anyagok és technológiák olyan új funkciókat képesek bebiztosítani, mint pl. a hangszigetelés. 

Napjainkban rengeteg típusú árnyékoló közül válogathatunk. Léteznek külső és belső árnyékolók. Minden típusnak megvannak az előnyei és a hátrányai is. Különféle kivitelezésben találkozhatunk velük!

Reluxa vagy redőny?

Annak érdekében, hogy el tudjuk dönteni, melyik árnyékoló típus a legmegfelelőbb számunkra, ismernünk kell a köztük lévő különbségeket. A redőnyök alapvetően két helyzetben lehetnek: felhúzva vagy leengedve. A redőnyöknek különféle fajtái is léteznek, mint pl. a római redőny. 

A reluxák, legyen szó akár vertikális vagy horizontális reluxákról állítható lemezekkel rendelkeznek, így beállíthatják a helyiségbe érkező fény intenzitását. A legtöbb reluxa alumíniumból, műanyagból (PVC), textilből vagy fából készül. 

Beltéri árnyékoló

Nem fognak egyértelmű választ kapni arra a kérdésre, hogy a redőnyök vagy a reluxák a jobbak, hiszen ez több faktortól is függ. Persze a lehetőségek, a preferencia és a körülmények, amelyekbe az árnyékoló használva lesz is fontosak! 

Külső árnyékolók 

Mivel konkrét elképzelések nélkül elég nehéz meghatározni, hogy milyen típusú árnyékoló lenne ideális az Ön otthonába, ezért segíthet, ha válaszolnak ezekre a kulcsfontosságú kérdésekre. 

  • Házuk dél, délnyugat vagy délkelet irányába helyezkedik-e el? 
  • Az erős napfénytől szeretnék megkímélni otthonukat? 
  • Sok ablak vagy üveg felület van a házon? 

Kültéri redőny

Amennyiben igennel feleltek az első kérdésre, akkor a legjobb döntés a külső árnyékoló. Abban az esetben, ha a helyiség, amelybe árnyékolót szeretnének észak felé helyezkedik el és nagyobb széllökéseknek van kitéve, akkor inkább a belső árnyékolók vásárlását javasoljuk. 

Beltéri árnyékolók 

Természetesen ebben az esetben is legalább két lehetőségünk van. Amennyiben inkább belső árnyékolót szeretnének, akkor szintén figyelembe kell venni néhány faktort. Szeretnék meggátolni, hogy bejöjjön a fény a helyiségbe, de nem szeretnének nagyobb átalakításba kezdeni, mint a külső árnyékolók esetében, ráadásul kedvező árú megoldásra lenne szükségük? Ebben az esetben a belső árnyékoló a legjobb megoldás. Így könnyedén szabályozhatják a fény intenzitását, ami nagy előny!

Vertikális árnyékoló a nappaliba

Nagyon jó választás a belső árnyékoló is, amely dekoratívabban hat, míg funkcióját ugyanolyan jól teljesíti. Ezt, ahogy már említettük, fel is húzhatják, ha éppen nincs ráj szükség.

Egy másik lehetőség, amit bent alkalmazhatunk, az a függöny vagy a sötétítő. Valószínűleg ezek a legesztétikusabbak, hiszen sok anyag, szín, minta és forma közül válogathatunk. Ennek ellenére nem vetekedhetnek a többi belső és külső árnyékoló hatékonyságával, izolációs képességével és funkcionalitásával. 

Hosszú függöny a nappaliba

Az árnyékolók irányítása 

Leggyakrabban a mechanikus irányítással találkozunk. Ez az elhelyezkedés alapján működik. Lényegében egy golyós lánc segítségével fel- és lehúzhatjuk az árnyékolót, ill. beállíthatjuk a lemezek pozícióját is. De itt még nem érnek véget lehetőségeink! A technika rohamosan fejlődik, így az árnyékoló le- vagy felhúzásához már fel sem kell kelnünk! Már motorikusan is irányíthatóak! Egyszerűen csak meg kell nyomni egy gombot. Az irányítás e típusa főleg a motor teljesítményében különbözhet. Minél nagyobb az ablak, annál nagyobb teljesítményű motorra van szükség. 

A redőnyök irányítása applikáció segítségével

Luxusnak számítanak a távirányítós vagy telefonos applikáció segítségével irányítható árnyékolók. Ilyen esetben messzebről is irányíthatják az árnyékolókat akár egy gombnyomással a távirányítón vagy a telefonon. Kényelmesen elintézhetik az árnyékolást akár a kanapéról is! Néhány rendszer még az időzítés funkciójával is rendelkezik! Ennek köszönhetően a reggeli napsugarak az Ön által választott időben ébreszthetik fel. Vásárolhatnak napfény érzékelőket is, amelyek segítségével automatikus lesz az árnyékolás. 

Esztétikai szempont

Természetesen, amikor külsö vagy belső kiegészítőt keresünk otthonunkhoz, akkor az is fontos, hogy az esztétikus legyen. A legfontosabb, hogy teljesítse a rá szabott feladatot, de az árnyékolók elég nagy területen láthatóak, ezért jó, ha szépen mutatnak. Ráadásul, ahogyan a függőnyök és sötétítők esetében, a redőnyök és reluxák segítségével is stílusosabbá tehetjük otthonunkat. Mindenképpen olyan modellt kell választani, melynek kivitelezése elnyeri e tetszését! 

Az árnyékolásnál használt anyagok 

A gyártás során használt anyagok meghatározzák az árnyékoló minőségét, ellenállóságát és időtállóságát is. A külső árnyékolók esetében ez duplán érvényes! Ilyen esetben nem ajánott újrahasznosított műanyagból készült redőnyt választani! Gyakran használják a PVC-t. Ilyenkor olyan modell vásárlása ajánlott, amely keményített és 100%-osan szintetikus, nem újrahasznosított anyagból készült! Az ideális megoldás az alumínium! A belső árnyékolók esetében rendben van a PVC-ből készült redőny is. A PVC anyag minősége is változó lehet. Próbáljanak olyan társaságot keresni, amely kimondottan árnyékolókkal foglalkozik. Ilyen pl. K System, Sundoor vagy a Labona. 

A legnagyobb minőségbeli különbségekre éppen a gyártóknál bukkanhatnak rá. Az olcsó műanyagok idővel elveszítik rugalmasságukat, színüket és ellenállóképességüket. A műanyag esetében nagyon nehéz ránézézésre megállapítani a minőséget, pontosan ezért az alacsony ár lehet az árulkodó jel. A fém vagy alumínum esetében figyeljenek arra, hogyan van kezelve a felület. Máskülönben az árnyékoló könnyen berozsdásodhat, foltok jelnhetnek meg rajta vagy lejöhet róla a szín. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 13.08.2019
A cikk értékelése:
(90.6%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan válasszunk hóláncot személyautóra vagy összkerék meghajtású autóra? Hogyan válasszunk hóláncot személyautóra vagy összkerék meghajtású autóra?

A hólánc nem tartozik az autó kötelező felszereltségei közé, de a havas és jeges utakon nagy segítségünkre lehet. Segítünk a választásban! 

Hogyan szabaduljunk meg a harkálytól, amely rongálja a ház homlokzatát? Hogyan szabaduljunk meg a harkálytól, amely rongálja a ház homlokzatát?

Ez a probléma manapság egyre elterjedtebb és a megoldást az ornitológusok és ökológusok is keresik. Hogyan szabadulhatnak meg a harkálytól? Mi lehet segítségükre? Cikkünkből...

Fürdőszoba gipszkartonból - jó ötlet? Fürdőszoba gipszkartonból - jó ötlet?

A fürdőszoba átépítésére készülnek? A leggyakrabban feltett kérdés a következő: jó megoldás a gipszkarton használata? Vagy inkább Ytong és Porfix falazóelemeket használjunk? Mi segítünk...