Hogyan válasszuk ki a legjobb sport babakocsit? A vélemények a Kinderkraft, a Peg-Pérego, a Britax, a Petite&Mars és a Stokke termékeit dicsérik

Akár hosszabb útra, akár csak egy rövid sétára indul, a babakocsi hűséges segítője lesz a baba születésétől kezdve egészen addig, amíg meg nem tanul önállóan járni. A megfelelő babakocsi kiválasztása fontos, de nem mindig könnyű lépés. A boltokban különböző típusú és kialakítású babakocsikat találhat.

Hogyan válasszunk sport babakocsit

Ebben a cikkben a sport babakocsikra összpontosítunk, hogy miben különböznek a klasszikus babakocsiktól, kiknek tervezték őket, és hogyan kell kiválasztani a legjobbat. Nem csak az árról vagy a formatervezésről van szó, hanem elsősorban a biztonságról, a felszereltségről, a praktikusságról és egyéb tulajdonságokról.

Kedvelt sport babakocsik

Miért vásároljunk sport babakocsit?

Bár a neve azt sugallja, hogy ez a típusú babakocsi elsősorban sportolásra használható, nem ez az egyetlen előnye. Több szempontból is különbözik a hagyományos mély babakocsitól, ami akkor is pozitívumként értékelhető, ha nem tervez sportolni a babakocsival. A normál babakocsik masszívabb kialakításúak, nagyobb súlyúak, születéstől kezdve megfelelőek a babák számára, és gyakran a baba növekedésével párhuzamosan átalakíthatók. Azonban méretük az egyik fő ok, amiért a szülő inkább sport babakocsihoz nyúl. Ezeket a jobb manőverezhetőség érdekében fejlesztették ki; könnyebbek, keskenyebbek, praktikusabbak és könnyen tárolhatók, például az autó csomagtartójában vagy akár otthon, ha egy szűkös lakásban élnek.

A sport babakocsik hátránya a mély babakocsikhoz képest, hogy bár van tárolóhelyük, az általában kisebb, a babakocsi általános kisebb kialakítása miatt. A sport babakocsiknak is több típusa létezik, némelyik mindennapi használatra alkalmas a városban, mások nagyobb kerekekkel rendelkeznek, és nagyobb kihívást jelentő terepen is használhatók, ráadásul léteznek aerodinamikus formájúak is és 3 kerékkel rendelkeznek, hogy futás vagy korcsolyázás közben növeljék a sebességet.

Ki számára ajánlott?

Minden a gyermek életkorától, az Ön elvárásaitól, a lakóhelyétől és attól függ, hogyan szeretné használni a babakocsit. Ami az életkort illeti, a sportkocsik általában 6 hónapos kortól felelnek meg a gyermekek számára, nem pedig újszülött kortól. Bizonyos esetekben létezik olyan kombinált babakocsi típus, amely kisebb gyermekek esetében is használható, de ezekből a modellekből kevesebb van. A kombinált babakocsik ülése laposra hajtható, hogy az újszülött kényelmesen feküdhessen benne. A sport babakocsikhoz azonban a babának legalább 6 hónaposnak kell lennie, pontosan azért, mert ebben a korban a baba már képes önállóan felülni, és ez az a pozíció, amelyre a sport babakocsit tervezték.

Ami a lakóhelyet illeti, a sport babakocsi különösen alkalmas a városokban élők számára, mivel úgy tervezték, hogy könnyen hordozható legyen. A városi babakocsik általában könnyebbek és kompaktabbak, így megkönnyítik a tömegközlekedési eszközökre való fel- és leszállást, a forgalmas utcákon való közlekedést, a liftekbe való belépést, a kisebb lakóterekben való tárolást és a különböző akadályokon, például járdaszegélyeken való átjutást. De a sport babakocsik hasznosak a vidéken élők számára is, ahol a terep nagyobb kihívást jelenthet, amit a nagyobb felfújható kerekekkel ellátott sport babakocsikkal lehet kiküszöbölni. Életmód szempontjából a sport babakocsi azoknak az embereknek megfelelő, akik szeretnek sokat utazni, vagy rendszeresen mozogni. A sport babakocsik kényelmes kezelésük és hordozhatóságuk miatt ideálisak utazáshoz. Könnyen összecsukhatók, ha autóval utaznak, egyszerűen felpakolhatók buszra, vonatra és repülőre is!

Hogyan válasszunk sport babakocsit?

A megfelelő sport babakocsi kiválasztása nehéz feladatnak tűnhet. A piac számos modellt kínál és nem biztos, hogy könnyű felmérni, melyik babakocsi fedezi az Ön igényeit anélkül, hogy teljesen megterhelné a családi költségvetést. Vásárlás előtt próbálja meg átgondolni, hogy mit vár a sport babakocsitól, és mik a prioritásai. Válaszoljon ezekre a kérdésekre:

  • Hol fogja leggyakrabban használni a babakocsit? A városban vagy természetben?
  • Hány éves a gyermek? Újszülöttnek, 6 hónapos vagy annál idősebb babának lesz?
  • Mennyi ideig fogja használni a babakocsit? Csak egy gyermek fogja használni, vagy a testvérei is használni fogják később?
  • Milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie a babakocsinak? Fontos Önnek az összecsukhatóság, a könnyű tárolás vagy a nagy tárolóhely?

Teherbírás

Fontos adat a teherbírás, amely nem tévesztendő össze a súllyal. A terhelhetőség meghatározza, hogy meddig lehet a gyermekét a babakocsiban szállítani, bár egyes modellek korhatárt is megadnak, pl. 4 éves korig. Leggyakrabban 15 kg-os teherbírással találkozhatunk, ami körülbelül 3 éves gyermeknek felel meg, vagy 25 kg-os teherbírással, ami körülbelül egy 4-5 éves gyermeknek súlyának felel meg. A drágább modelleknél nagyobb teherbírással, pl. 28 kg-os vagy annál is nagyobb gyermekeknek való terhelhetőséggel találkozhat. A hordképesség, azaz a tárolórész kapacitása külön számadattal van feltüntetve. Ez általában 3-5 kg között mozog, de vannak kifejezetten extra tárolóhelyet kínáló babakocsik is, amelyek teherbírása meghaladja a 10 kg-ot. Minél több dolgot szeretne a babakocsiban szállítani, annál nagyobb tárolókapacitást kell keresnie!

Háromkerekű sport babakocsi

Súly

Különösen akkor van értelme ellenőrizni a súlyt, ha gyakran utazik a babakocsival, ha gyakran kell lépcsőn fel- és lefelé cipelnie, buszra fel- és leszállnia, a szokásos városi akadályokat leküzdenie stb. Ebben az esetben könnyebb babakocsinak kell lennie, mivel a baba súlya és a tárolórekesz tartalma hozzáadódik a babakocsi súlyához. A nagyobb súly viszont a terepjáró babakocsik sajátossága, mivel jobb stabilitást és manőverezhetőséget biztosítanak. A legkönnyebb sport babakocsik súlya 7 kg körül van, a közepes súlyúaké 10-11 kg, a nehezebbek pedig 15 kg-tól kezdődnek.

Kerekek

A kerék fontos paraméter a sport babakocsiknál, nemcsak típusuk, hanem számuk tekintetében is. A városi és terep babakocsik általában 4 kerékkel vannak felszerelve, de a sportoláshoz, futáshoz és korcsolyázáshoz szánt babakocsik csak 3 kerékkel rendelkeznek. A 3 kerekű babakocsiknak nagyobb kerekeik vannak, ami növeli stabilitásukat, de a kerekek száma megkönnyíti a babakocsival való manőverezést. Minél alacsonyabb az ülés, annál jobb a stabilitás, ezért ne válasszon olyan háromkerekű babakocsit, amelynek túl magasan van az ülése. A négykerekű babakocsik bevált klasszikusok, stabil kialakításúak, de szűkebb helyeken nehezebben irányíthatóak. Kompromisszumként a négykerekű babakocsiknál az első kerekek közelebb lehetnek egymáshoz, így a babakocsi könnyebben manőverezhető.

A kerekek méretét tekintve kisebb és nagyobb kerekekkel rendelkező babakocsikkal egyaránt találkozhat. Mi a különbség? A kis kerekekkel minden kavicsot és felületi egyenetlenséget megérezhet, de sima járdákon tökéletesek. A nagyobb kerekek a városban is használhatók, de fő előnyük, hogy nagyobb kihívást jelentő terepviszonyok között is megállják a helyüket. A kisebb kerekek nem foglalnak annyi helyet, így jobbak a tárolás szempontjából, míg a nagyobb kerekek itt problémát jelenthetnek. A méret a kerekek anyagával is összefügg. Leggyakrabban kemény műanyag kerekekkel és puhább habszivacs vagy felfújható kerekekkel találkozhat.

A kis kerekek műanyagból készülnek, nem foglalnak sok helyet és nem növelik a babakocsi súlyát. Megfelelőek a városi sima felületeken, nem fenyegeti őket a kilyukadás és a defekt veszélye, ami hosszabb élettartamot jelent. Hátrányuk, hogy nem bírják a durva terepet, a nagyobb egyenetlenségeket, homokot, sarat stb. Vannak habszivacs és felfújható kerekek, melyek kiválóak a természetben történő sétákhoz. Mivel puhábbak, jobban elnyelik az ütéseket, és jobban bírják a durva terepet. A habszivacs kerekeknél nem merül fel a kilyukadás kockázata, ami a felfújható kerekekről nem mondható el. Ezek a kerekek nagyobbak és nehezebbek, így tárolásuk valakinek gondot okozhat. A sétálás közbeni kényelmet a kerekek felfüggesztése is fokozza, amely tompítja az ütéseket és az felület egyenetlenségeit.

Összecsukhatóság

A könnyű összecsukhatóság az a tulajdonság, ami miatt sokan választják a sport babakocsit. Ennek tekintetében vegye figyelembe, hogy a babakocsit hogyan, mennyi idő alatt és mennyire lehet összecsukni. Egyes modellek azt is jelzik, hogy mekkora a babakocsi mérete összecsukva, így ellenőrizheti, hogy elfér-e például az autójában. Hasznos funkció az egykezes összecsukási lehetőség. Ennek a funkciónak mindenképpen hasznát fogja venni, ha az egyik kezében a baba lesz, a táska vagy a bevásárolt holmik, és a másik kezével próbálja összecsukni a babakocsit.

Sport babakocsi a legkisebbeknek

Biztonság

A sport babakocsi vásárlásakor a biztonság a legfontosabb! A babakocsinak meg kell felelnie a szabványos európai biztonsági előírásoknak, de mindig jó ötlet, ha extra biztonsági funkciókkal rendelkezik. Minden babakocsinak megbízható fékkel kell rendelkeznie, hogy megálláskor ne mozduljon el a helyéről. A fékeknek könnyen kezelhetőnek és kellően hatékonyaknak kell lenniük. A baba a kocsiban izeg-mozog, ezért a babakocsit 5 pontos biztonsági övvel kell felszerelni, hogy megakadályozza, hogy kicsússzon vagy kiessen a gyermek az ülésből. Ha újszülöttek számára alkalmas sport babakocsiról van szó, ellenőrizze, hogy az ülés lapos fekvőhelyzetbe állítható-e, és hogy a gyermek nem tud-e kiesni a lábnyíláson keresztül.

Ellenőrizze a babakocsi általános stabilitását is! Kerülje a túl keskeny formájú és magas ülésű babakocsikat. A babakocsiban nem lehetnek éles részek és esetlegesen sérülést okozó kiálló részek sem! Minden állítható résznek, pl. a fogantyúnak, rögzíthetőnek kell lennie. A babakocsiban nem lehetnek olyan kisebb, laza alkatrészek, amelyek a gyermek elhelyezésének helyén leszedhetők és a gyermek lenyelheti vagy belélegezheti azokat. Fel kell szerelni néhány fényvisszaverő elemmel, hogy gyenge fényviszonyok mellett is látható legyen.

Felhasznált anyag

A szerkezet fémből, a fogantyúk, kerekek, tartók stb. műanyagból állnak, a szövetrészek pedig az ülést alkotják. Ezeknek az anyagoknak szigorú biztonsági előírásoknak kell megfelelniük, mivel egészségre ártalmatlannak és kisgyermekek számára megfelelőnek kell lenniük! Érdemes ellenőrizni az anyagokat, különösen, ha olcsóbb sport babakocsit vásárol. Az anyagok szilárdsága és minősége is fontos, különösen akkor, ha azt szeretné, hogy a babakocsi több évig kitartson, például a leendő testvérek számára. A textilrészeknek vízállónak és szél- és időjárás-ellenállónak kell lenniük. A textíliáknak könnyen tisztíthatóknak, ideális esetben mosógépbe tehetőnek kell lenniük, mivel a gyerekek könnyen összepiszkolhatják őket.

Rakodóhely

Minden babakocsi biztosít némi tárolóhelyet, ahol pelenkát, cumisüveget, ételt, ruhát vagy megvásárolt dolgokat tárolhat. Ellenőrizze, hogy az adott babakocsi tárolóhelye megfelel-e az Ön igényeinek. Míg néhány szülőnek csak kisebb tárolóhelyre van szüksége az alapvető dolgok számára, mások esetleg vásárolni mennek vagy utaznak a babakocsival és több tárgyat kell magukkal vinniük. Ezért praktikus az ülés alatti tárolóhely, a különböző oldalzsebek, illetve a palack- vagy pohártartó. Ha babakocsival jár vásárolni és a bevásárlótáskát a babakocsira szeretné akasztani, győződjön meg róla, hogy a babakocsi elég stabil, és nem fog felborulni a babakocsi a súlya miatt.

Sport babakocsi állítható markolattal

Markolat

A babakocsit mindig érdemes személyesen kipróbálni. Aki a leggyakrabban fogja használni, annak a tologatás kényelmére is figyelnie kell. Ez azt jelenti, hogy a fogantyú magasságának elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy a szülőnek ne kelljen a babakocsihoz görnyednie, de a legjobb, ha a fogantyú állítható. A szülők között jelentős magasságkülönbség is lehet, ezért a fogantyú állíthatóságának egyszerűnek kell lennie. A magasságállításon kívül praktikusak a mindkét irányba elforgatható fogantyúval rendelkező babakocsik, azaz ha a fogantyú hátulról előrefelé állítható, így a gyermek nemcsak a menetirányban, hanem fordítva is ülhet. Nagyszerű kiegészítő, különösen a téli hónapokban, a fogantyúhoz erősített, de levehető kesztyű. Mivel a keze mindig a fogantyún van, amikor sétál, az ilyen kesztyű melegen maradni még akkor is, ha fagy, esik az eső vagy fúj a szél.

Felszereltség

Sok sport babakocsi kínál olyan extrákat és kiegészítő funkciókat, amelyek növelik a babakocsi kényelmességét és árát is. Nem kell megvenni a legdrágább babakocsit az összes extrával. Határozza meg előre, hogy mi az, ami az Ön igényeihez elengedhetetlen, és összpontosítson ezekre a funkciókra. Míg néhány tartozékot már tartalmaz a babakocsi, számos tartozék utólag is megvásárolható, így ne aggódjon, ha a babakocsiból hiányzik valami!

  • Bevásárlókosár - Egyes babakocsik kivehető bevásárlókosárral egészíthetők ki, amely extra tárolóhelyként szolgál. Használhatja, mikor elmegy a boltba, de ha csak sétálni megy, egyszerűen leveheti.
  • Extra ülés - Ezt a tartozékot a drágább sport babakocsik kínálják. Az ikrekkel rendelkező családok imádni fogják az extra ülést. Sőt, egyes babakocsi modellek egy vagy két gyermek számára is megfelelőek - csak vásároljon egy plusz ülést.
  • Hálók és sötétítők - Különösen nyáron fontosak a szúnyoghálók, napernyők vagy sötétítők a napsugárzás és az UV-sugarak ellen, valamint a védők használata az eső vagy a szél elleni védelem érdekében. Ez egy gyakran kért tartozéktípus, amelyet igény szerint könnyen megvásárolhat.
  • Pult - Praktikus segítség a pult, amely könnyen rögzíthető és leválasztható az ülésről. Ez a könnyű etetést támogatja, hiszen az ételt vagy a cumisüveget etetéskor rá lehet helyezni és evés után ismét el lehet távolítani.
  • Bundazsák - A bundazsáknak magától értetődő felszerelésnek kell lennie, különösen télen, amikor egy extra meleg réteg fontos a hidegben. Az adott babakocsihoz méretre szabott belülről meleg anyaggal, például pamuttal kell bélelni, kívülről pedig olyan vízálló anyagból kell készülnie, amelyet nem fúj át a szél.

Ár

A gyakran keresett sport babakocsi márkák közé tartozik a Britax, Peg-Pérego, Bebetto, Stokke, Petite&Mars, Bugaboo, Cybex és Chicco. A legolcsóbb babakocsikat egyértelműen a bazárokban lehet megtalálni, ahol már 14 ezer forinttól lehet babakocsit vásárolni, és még a drágább használt márkák is jóval alacsonyabb áron beszerezhetők. Az olcsó, nem használt babakocsik ára 20-40 ezer forint között mozog. Ezeknél a babakocsiknál ellenőrizze a biztonságot, a kényelmet és a felszereltséget! Ha jobb minőségű, de még mindig megfizethető babakocsit keres, akkor a 60-120 ezer forint közötti árkategóriában érdemes körbenézni. Az árat nemcsak a márka és a minőség befolyásolja, hanem a kerekek típusa, a felszereltség, a teherbírás és a különböző tulajdonságok is. A legdrágább babakocsik 240 ezer forintba vagy még többe is kerülhetnek! Ezek a luxus kialakítású modellek gyönyörű dizájnnal, rugózott kerekekkel, tárolási lehetőségekkel és prémium funkciókkal büszkélkedhetnek.

Karbantartás és ápolás

A sport babakocsi ápolása fontos, mert minél jobban vigyáznak rá, annál tovább bírja probléma nélkül. Mivel azonban egy kisgyermek gondozása önmagában is nehéz feladat, a babakocsi karbantartásának a lehető legkönnyebbnek kell lennie! A szövet részeknek levehetőnek és könnyen moshatónak kell lenniük. Felületüknek vízállónak kell lennie, hogy elkerüljék a feleslegesen makacs foltokat. A műanyag alkatrészeknek könnyen moshatónak kell lenniük vegyszerek nélkül.

Ha felfújható kerekekkel rendelkező babakocsit vásárol, kerülje az éles tárgyakat és a kavicsokat, amikor a babakocsit tolja, és soha ne fújja fel a kerekeket a szükségesnél jobban. A műanyag kerekek esetében a súrlódás és a kopás csökkentése érdekében érdemes bekenni őket. A babakocsit sötét, száraz, jól szellőző helyen tárolja, hogy elkerülje a penészesedés veszélyét. Rendszeresen tisztítsa meg a babakocsit! A morzsáktól és a szilárd szennyeződésektől seprűvel vagy porszívóval szabaduljon meg. A textil részeket mosógépben, a kemény műanyag részeket pedig nedves ruhával és szappanos vízzel mossa ki. Mosáskor citromlevet vagy ecetet használhatunk a penészedés megelőzésére. A kerekeket is mossa le rendszeresen, hogy megszabaduljon a sártól és a kavicsoktól. Ezek a megnövekedett súrlódás miatt idővel károsíthatják a kerekeket.


Hozzászólás írásaKözzétéve: 12.08.2022
A cikk értékelése:
(89%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan válasszunk biztonságos autósülést gyermekek számára + ADAC teszteredményekHogyan válasszunk biztonságos autósülést gyermekek számára + ADAC teszteredmények

Hogyan válasszunk autósülést egy gyermek számára? Manapság különböző árkategóriák, különböző márkák, különböző típusok és különböző anyagok közül választhat. Ennyi információ és...

Járássegítő gyerekeknek: Válasszanak a legjobbak közül az értékelések alapjánJárássegítő gyerekeknek: Válasszanak a legjobbak közül az értékelések alapján

Sok családban a járássegítő a kötelező felszereltség részét képezi a babák életének első évében. Ezzel ellentétben mások azon töprengenek, hogy megfelelő-e a gyermekek számára. 

A legjobb cumisüveg melegítő? Az értékelések az Avent termékeit dicsérikA legjobb cumisüveg melegítő? Az értékelések az Avent termékeit dicsérik

Edényben vagy mikróban melegítik a tejet gyermekük számára? Spóroljanak meg egy csomó időt és vásároljanak egy elektromos cumisüveg melegítőt! Miért olyan előnyös?