Hogyan válasszunk biztonságos autósülést gyermekek számára + ADAC teszteredmények

Ha életed egyik legszebb és legörömtelibb eseményét várod, akkor természetesen gratulálunk! De ez az esemény sok felelősséggel, új kihívásokkal és sok változással is jár. Sok mindent meg kell tanulni, mielőtt a baba megszületik.

Gyerekülés teszteredmények

Hogy hogyan telnek élete első hónapjai, hogyan kell gondoskodni róla, és mire van szüksége az élethez. Legyen szó otthoni felszerelésről, kiságyról, kádról vagy játékokról, de arról is, hogy mire lesz szükség az első úthoz. Az autósülés pont ebbe a csoportba tartozik.

Hogyan válasszunk autósülést egy baba számára? Ma már nem úgy van, mint régen, hogy egyetlen típusú autósülés létezett és nem volt sok minden közül választani. Manapság különböző árkategóriák, különböző márkák, különböző típusok és anyagok közül választhat. Ennyi információ és paraméter mellett nehéz tudni, hogy mit kell keresni, ezért ez a cikk megpróbál segíteni. Elmondjuk egy kicsit a főbb felosztásokat, hogy mit várhat el egy biztonságos autósüléstől, és azt is, hogy hány autósülést kell beszereznie élete során. Hiszen erre csak egy adott időszakban van szükség, tehát nem marad meg örökre.

Az autósülések felosztása

Az autósüléseknek több kategóriája van, így több paramétert is figyelembe kell venni. A gyermek súlya, életkora és mérete is összefügg ezzel. Ahogy fentebb említettük, az autósülés valóban nem egyszeri befektetés, és számolni kell azzal, hogy amíg a gyermek el nem éri a 150 cm-t, addig autósülés és ülésmagasító nélkül nem utazhat autóban. Addig három autósülést kell cserélni. Másrészt az az előnye, hogy normál használat során nem sérül meg, és eladhatja valakinek. Így legalább a befektetés egy részét visszakapja. De vissza a felosztáshoz.

Az első autósülésre akkor lesz szükség, amikor a baba megszületik, tehát a 0-13 kilogrammos csoportba sorolható. Ez az autósülés körülbelül egy, legfeljebb másfél évig felel meg. Szüksége lesz rá, amikor hazatérnek a szülészetről, ezért érdemes még a szülés előtt megvásárolni és beszerelni az autóba. A második autósülést már a nagyobb, 9 és 18 kilogramm közötti súlycsoportra tervezték. Ennek másfél éves kortól négy éves korig kell tartania. Az utolsó kategória pedig a 15-36 kilogrammos súlycsoport, és a gyermek 12 éves koráig kell tartania, amikor már túllépte a törvényes magasságot. Ez az ajánlott számú autósülés. Természetesen lehet, hogy csak kettőre lesz szükség, de az is lehet, hogy négyre.

Ne feledje azonban, hogy az autósülésnek pontosan meg kell felelnie gyermeke "paramétereinek". Végül is az ő biztonságáról van szó, és ezen soha nem szabad spórolni! Egyes szülők úgy vélik, hogy ha nagyobb autósülést vásárolnak gyermeküknek, akkor azzal érvelhetnek, hogy a gyermek majd belenő abba, a pénzmegtakarítás reményében. Igen, a gyermek bele fog nőni, de sérüléseket okozhat, és nem biztos, hogy valóban a célját szolgálja. Ez fordítva is igaz, és ha a gyermek túl nagy lenne az autósüléshez, akkor az sem szolgálná már többé a célját. A gyermek nem fogja jól érezni magát és ez csak kellemetlenséget fog okozni mind az Ön, mind a gyermek számára.

✅ Autósülések 0-tól 13 kg-ig - 0 és 0+ csoport

Mint már említettük, ez az első autósülés, amelyet a baba születése előtt érdemes beszeretni, és 10 kg-ig használható, azaz ez a 0. csoport. A második a 0+ csoport, amely 13 kg-ig használható. Az ebbe a kategóriába tartozó autósülések tojás alakúak, és a köznyelvben hordozó vagy tojásként ismertek. Ezeket olyan csecsemők számára ajánlják, akik még nem tudnak felülni, ezért egy ilyen pozíció sokkal kényelmesebb számukra. A baba a lábától a fejéig védve van egy ilyen ülésben.

A legtöbb ilyen autósülések úgy vannak kialakítva, hogy a menetiránynak ellenkező irányban lehessen őket elhelyezni. Ez praktikus akkor, ha például tükröt helyez az ülésre, hogy a gyermeket végig láthassa anélkül, hogy meg kellene fordulnia. Ez azért is van, mert az újszülöttek anatómiája más, mint a felnőtteké. A csecsemőknél a nyaki gerinc nem olyan merev, és baleset esetén a nyomás miatt megsérülhet. Így megtartja az autósülés hátulja. A könnyebb kezelhetőség érdekében az autósülésen fogantyú található, így a babát biztonságosan viheti benne. Ezeknek az autósüléseknek a rögzítése szintén stabilitást és biztonságot nyújt, mivel isofix típusú.

✅ 0-tól 18 kg-ig terjedő kategória - 0, 0+ és 1-es csoport

Ez egy nagyon sokoldalú kategória, mivel 0 és 4 év közötti gyermekek számára készült, így sokkal tovább használható, mint az első kategóriába tartozó autósülések. Sokoldalú, mivel először hátrafelé néző helyzetben is használható, hiszen ez eleinte biztonságosabb, majd előre néző helyzetben is. A hátrafelé néző ülés az első vagy a hátsó ülésen legfeljebb 13 kg-os gyermekek számára felel meg. Amint a gyermek eléri a 9 kg-ot, az ülést előre néző helyzetben lehet helyezni!

Ezen autósülések felépítése stabil, így biztosítja a gyermekek maximális biztonságát és védelmét. A szokásos két övrögzítés mellett lábstabilizálás is van. Ezen autósülések hátránya, hogy már nem lehet hordozni őket, mint a "tojást", és a babakocsihoz sem rögzíthetőek. Bár nehézkes a kezelésük, sokkal nehezebbek és gyakran drágábbak, de biztonságosabbak a gyermek számára, és hosszabb ideig használhatóak!

✅ 9-től 18 kg-ig terjedő kategória - 1-es csoport

Ez a kategória 9 hónapos és 4 éves kor közötti gyermekek számára készült, 18 kilogrammos súlyig. Kizárólag ülésre szolgálnak, azaz olyan idősebb korú gyermekek számára készültek, akik már tudnak ülni. Mindazonáltal a lehető legkényelmesebbek a gyermek számára. Az oldalakon párnák és támaszok vannak, ami fontos a gyermek biztonsága szempontjából is. Gyakran tartozik hozzá egy párnázott haspárna is. Ennek biztonsági funkciója is van, mivel szilárdan és egy helyben tartja a babát, ill. megakadályozza, hogy kiessen az ülésből.

Ezt az ülést már úgy alakították ki, hogy csak hátrafelé néző ülésként legyen használható, és a rögzítés vagy isofix vagy övvel történik, ami határozottan kisebb biztonságot jelent. Ennek az ülésnek a magassága általában a gyermek magasságához igazítható, ezzel növelve a védelmet. Javasoljuk, hogy a választott modellnek legyen hátradönthető háttámlája, mivel a gyermekek gyakran alszanak az autóban. Ilyenkor az ülés hátradöntése egy nagyon kényelmes funkció tud lenni.

✅ 9-től 36 kg-ig terjedő kategória - 2-es csoport

Az ebbe a csoportba tartozó autósülések kizárólag autóban való használatra szolgálnak. Csak menetiránynak megfelelően lehet rögzíteni isofix rögzítéssel vagy övvel. Az ülések az árkategóriától függően karfával, fejtámlával és gyakran a gyomor előtt egy pulttal is rendelkeznek. Mindezek a tartozékok nemcsak a normál használat során, hanem baleset esetén is fontos szerepet játszhatnak. Ezen autósülések hátránya csak az ár lehet, hiszen valamivel magasabb, mint a többi típus esetében. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezzel az autósüléssel gyermeke életének két időszakát is lefedheti így elkerülheti az 1-es csoportba tartozó autósülés megvásárlását.

Másrészt, ami előny, az lehet hátrány is! Mivel az ülést ilyen széles korosztály számára tervezték, előfordulhat, hogy a határon lévő korosztályokban az ülés nem illeszkedik tökéletesen a gyermekhez. Amikor a gyermek még csak 9 hónapos, az ülés nagyobb lehet, amikor pedig közeledik a 12. életévéhez, az ülést már kicsit szűknek találhatja. Főként emiatt előfordulhat, hogy az ülés nem védi olyan jól a gyermeket, mint kellene.

✅ 15-től 36 kg-ig terjedő kategória - 3-as csoport

Az ebbe a kategóriába tartozó autósülések kialakítása már teljes mértékben a gyermek maximális kényelméhez igazodik, és ez évek múlásával a gyermekhez igazítható. Csak menetiránnyal azonos helyzetbe lehet tenni, mivel a nagyobb gyermekek kevésbé hajlamosak a sérülésre, de több helyre és kényelemre van szükségük.

Ez az ülés már nem túl összetett, gyakran csak egy ülőpárnából, karfákból, egy háti részből és fejtámlából áll. A biztonsági öv ebben az esetben hiányzik. Az ilyen típusú autósülés már az autó biztonsági övével van rögzítve. Ha a gyermek már nagyobb, azaz 10 évesnél idősebb, ennek az autósülésnek csak az alja használható, azaz az ülésmagasító és a biztonsági öv. Ez is egy módja a jogi kötelezettség teljesítésének, ugyanakkor a gyermek megnyugtatására is szolgál.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő autósülést?

Ha már tudja, hogy melyik kategóriából szeretne gyerekülést választani, és a költségvetést is meghatározta, akkor már félúton van. Ez után további paramétereket is figyelembe kell venni, mint például a gyártó, az anyag, a kialakítás vagy a rögzítés módja. Mindezek természetesen az árral és az Ön preferenciáival is összefüggenek.

Az autósülés kiválasztásakor a méretek a legfontosabbak! Az ülőfelület, azaz az üléspárna szélessége és hossza alapvető fontosságú. Ellenőrizheti, hogy az autósülés hogyan fog elférni a hátsó ülésen. Megfelelően kell illeszkednie, nem szabad, hogy hosszában vagy szélességében túlnyúljon, hogy baleset esetén ne boruljon fel, és ne sérüljenek meg az ülések. Természetesen vásárlás előtt ellenőrizze az terméket, hogy megbizonyosodjon hibátlanságáról. Az autósüléseknek is van egy előírt maximális használati ideje, amely 10 év. Ezt különösen akkor érdemes szem előtt tartani, ha használt autósülést vásárol.

A gyermek bekötésének módja és az autósülés rögzítésének módja szintén az alapvető paraméterek közé tartozik. A régebbi modellek esetében elterjedt a gyermek hárompontos övvel történő bekötése és az autósülés biztonsági övvel történő rögzítése, amely azonban számos hátrányt rejt magában. Ezek közé tartozik a kisebb stabilitás és az övek általi sérülésveszély. Sokkal jobb az isofix rendszer. Ez a rendszer már nem igényli az autósülés rögzítését az autó biztonsági övével. Az autósülés rögzítése a hátulján található három rögzítési ponttal történik, amelyek bepattannak az autóba szerelt Isofix eszközbe. Ez minimálisra csökkenti a baleset vagy a helytelen rögzítés okozta veszélyt.

Az anyagot is figyelembe kell venni, bár a fő hangsúlyt a biztonsági előírások hatálya alá tartozó paraméterekre kell helyezni. Mivel a gyermek néha több órát tölt az ülésben, az anyag nagyon fontos. A huzat lehet jobban vagy kevésbé párnázott, ami az ülés árát is meghatározza. Összességében azonban jobb a pamutot választani a szintetikus anyagokkal szemben. Ezek valamivel kényelmetlenebbek, és a gyermek feleslegesen izzad bennük. Ellenőrizze, hogy a huzatok leszedhetők és moshatók-e. Kézzel érdemes mosni, gépi mosás nem ajánlott.

ADAC ütközési tesztek

Amellett, hogy tanulmányozza az összes részletes információt, hogy eldöntse, milyen paraméterek fontosak az Ön számára, érdemes megnézni, hogy az autósülések hogyan álltak helyt a tesztelésen. Végül is a biztonság a legfontosabb ebben az esetben, az anyag és a kényelem csak másodlagos. Az ADAC autóklub úgy döntött, hogy megvizsgálja a mai autóülések minőségét, és ez a teszt érdekes eredményeket hozott. A 31 tesztelt ülés közül két modell teljes mértékben megbukott: a Chicco Oasys i-Size Bebecare (a biztonsági öv meglazult és a teszt során a próbabábu kirepült az ülésből) és a Maxi-Cosi TobiFix (a nagyobb mennyiségben rákkeltő TCPP anyag nem engedélyezett koncentrációja). A fennmaradók közül néhány szintén nem felelt meg pár fontos feltételnek.

A vállalat egy éven át tesztelte az üléseket, majd előállt az autósülés-teszt eredményeivel. Ezeket a termékeket 8 kategóriába sorolták kor szerint, függetlenül attól, hogy fel voltak-e szerelve ISOFIX-szel vagy sem. Minden terméken elvégezték a frontális és az oldalirányú ütközést, valamint az anyag kémiai elemzését a káros anyagok jelenlétének kimutatására. 23 modell "jó" minősítést kapott, és csak egy végzett "nagyon jó" minősítéssel. A teszt győztese a Maxi-Cosi Jade + 3wayFix volt egyéves korig. A 1,5 éves korig terjedő gyerekülések kategóriájában a Peg Perego Primo Viaggio i-Size Base végzett a legjobban. A Britax Römer Kidfix III M, a 4 és 12 év közötti gyermekek számára alkalmas univerzális ülés szintén nagyon jól teljesített. A teszteredményeket és az összesített rangsort a következő táblázatokban láthatja.

Babahordozó 1 éves korig

Model

Isofix

Értékelés (1 = legjobb)

Maxi-Cosi Jade + 3wayFix

igen

1,5

Maxi-Cosi Pebble Pro i-Size

nem

1,7

Maxi-Cosi Pebble Pro i-Size + 3wayFix

igen

1,8

Maxi-Cosi Pebble Pro i-Size + FamilyFix One

igen

1,8

Inglesina Darwin i-Size

nem

2,0

Inglesina Darwin i-Size + Darwin i-Size Base

igen

2,3

Gyerekülés 1,5 éves korig

Model

Isofix

Értékelés (1 = legjobb)

Peg Perego Primo Viaggio i-Size + i-Size Base

igen

1,6

Cybex Cloud Z i-Size

nem

1,7

Cybex Cloud Z i-Size + Base Z

igen

1,8

Avionaut Pixel

nem

2,0

Avionaut Pixel + IQ base

igen

2,1

Baby Jogger City Go i-Size + i-Size base

igen

2,3

Nania Beone SP

nem

2,3

Baby Jogger City Go i-Size

nie

2,4

Chicco Oasys i-Size Bebecare + i-Size Base (nagyon rossz értékelés!)

igen

5,5

Gyerekülés 4 éves korig

Model

Isofix

Értékelés (1 = legjobb)

Cybex Sirona Z R i-Size + Base Z

igen

1,9

Cybex Sirona Z i-Size + Base Z

igen

2,1

Nuna Norr

igen

2,2

Nachfolger Hy5.1 TT

nem

2,7

Heyner Multifix Twist

igen

3,1

Autósülés 12 éves korig

Model

Isofix

Értékelés (1 = legjobb)

Apramo All Stage

igen

3,8

Autósülés 1-től 4 éves korig

Model

Isofix

Értékelés (1 = legjobb)

Besafe iZi Modular RF i-Size + iZi Modular Base

igen

2,0

Maxi-Cosi Pearl Pro i-Size + 3wayFix

igen

2,3

Peg Perego Viaggio FF105 + i-Size Base

igen

2,5

Maxi-Cosi TobiFix (nagyon rossz értékelés!)

igen

4,6

Gyerekülés 1-től 7 éves korig

Model

Isofix

Értékelés (1 = legjobb)

Britax Römer Max-Way Plus

nem

3,6

Gyerekülés 1-től 12 éves korig

Model

Isofix

Értékelés (1 = legjobb)

Britax Römer Advansafix IV R

igen

2,3

Maxi-Cosi Titan Pro

igen

2,7

Gyerekülés 4-től 12 éves korig

Model

Isofix

Értékelés (1 = legjobb)

Britax Römer Kidfix III M

igen

1,7

Britax Römer Adventure

nem

2,1

Safety 1st Road Fix

igen

2,4


Hozzászólás írásaKözzétéve: 27.06.2022
A cikk értékelése:
(87.8%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan válasszuk ki a legjobb sport babakocsit? A vélemények a Kinderkraft, a Peg-Pérego, a Britax, a Petite&Mars és a Stokke termékeit dicsérikHogyan válasszuk ki a legjobb sport babakocsit? A vélemények a Kinderkraft, a Peg-Pérego, a Britax, a Petite&Mars és a Stokke termékeit dicsérik

A megfelelő babakocsi kiválasztása fontos, de nem mindig könnyű lépés. Miben különböznek a sport babakocsik a hagyományos babakocsiktól, kinek felelnek meg és hogyan kell kiválasztani a...

Járássegítő gyerekeknek: Válasszanak a legjobbak közül az értékelések alapjánJárássegítő gyerekeknek: Válasszanak a legjobbak közül az értékelések alapján

Sok családban a járássegítő a kötelező felszereltség részét képezi a babák életének első évében. Ezzel ellentétben mások azon töprengenek, hogy megfelelő-e a gyermekek számára. 

A legjobb cumisüveg melegítő? Az értékelések az Avent termékeit dicsérikA legjobb cumisüveg melegítő? Az értékelések az Avent termékeit dicsérik

Edényben vagy mikróban melegítik a tejet gyermekük számára? Spóroljanak meg egy csomó időt és vásároljanak egy elektromos cumisüveg melegítőt! Miért olyan előnyös?