Hogyan űzzük el a macskát a kertből?

Valószínűleg sokan nem is gondolnák, hogy a macska is lehet kártevő. De azok, akiknek már volt problémájuk a macskákkal a kertben, tudják miről beszélünk! Ilyen esetben távolról sem tűnik a macska cuki kis házi kedvencnek, akit csak kényeztetni lehet! 

A macska problémát okozhat a kertben

Természetesen a macsák bebiztosítják, hogy a környéken ne jelenjenek meg más kártevők, mint az egerek, patkányok és egyéb rágcsálók. Tehát hasznuk mindenképpen van! De aktivitásuk sajnos nem mindig ilyen előnyös! 

A házi macska egy háziasított emlős, mely ismert hűsgégről és játékosságáról. Játékosságuk sajnos abban is megmutatkozhat, hogy a kert úgy nézhet ki, mint egy játszótér. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy dolgukat általában pont ott végzik el, ahol mi azt legkevésbé szeretnénk! Nehézségeket a kóbor macskák is okozhatnak, melyek a mi telkünkön tartózkodnak, nálunk alszanak és esetenként még szaporodnak is! 

Semmiképp nem szeretnénk rosszat ezeknek az állatoknak, de észben kell tartani, hogy adott esetben lépéseket kell tenni! Hogyan szabaduljunk meg a kóbor macskáktól? Hogyan űzzük el a kertből? Cikkünkből megtudhatják melyek a bevált praktikák. 

Spray riasztóként

A macskák elleni spray ugyan azon az alapelven működik, mint a többi kártevő (rágcsáló) elleni spray. Céljuk a macska elűzése a területről. Azt a helyet, ahonnan el szeretnénk kergetni a macskát be kell fújni a készítménnyel! Ez után már csak várni kell! A reakciók nagyon individuálisak lehetnek. Néhány macska számára ez a szer egyáltalán nem jelent problémát, így nem érjük el a kívánt hatást! 

Spray macskák elriasztására

A legkedveltebb termékek közé tartozik a MIAU Cat Stop vagy az AgroBio. Az árak nagyon változóak. Ezeket a termékeket 1500 - 3000 Ft-ért vásárolhatják meg. A spray előnye, hogy a macskák szagát is eltünteti! 

Macskariasztók

A nem kívánatos látogatókat ultrahangos riasztóval is elűzhetjük, amely magas frekvenciájú hangot bocsájt ki. Az emberi fül ezt egyáltalán nem érzékeli. Ilyen eszközt a kert és a lakás védelmére is használhatnak. 

A riasztó hatására a macska el fogja kerülni az adott területet. Az egyik legismertebb riasztó gyártó a cseh Deramax. A tőlük kapható macskariasztók és egyéb hasonló típusú riasztók kb. 10 ezer Ft-ba kerülnek. Hátránya az, hogy sajnos saját kis kedvenceink is érzékelik a kellemetlen hangot és nem biztos, hogy hozzá tudnak szokni! 

A legkeresettebb termék 

 

 

 

Növények a macskák ellen

Nagyon ökologikus megoldás! A macskák nem bírják elviselni a fokhagyma vagy a rozmaring illatát. Tehát annak érdekében, hogy a macskát elkergessék a kertből, ültessék ezeket a növényeket. Az ágyások esetében a kerti ruta és a Coleus Canina (macskajaj) is beválhat!

A mentával és a citromfűvel viszont vigyázzanak! Ezek kellemes illatukkal odacsábítják a macskákat! Rovarok elűzésére viszont nagyon hatásosak! 

Öntözőrendszer

Ehhez nagyobb befektetésre van szükség, de megéri! Nem csak azért, mert így jobban gondoskodhatnak a kertjükről, de azért is, mert ez egy hatásos módszer a macskák elűzésére. Hiszen a macskák útálják a vizet, ezért messziről elkerülik azt! 

A bevált, gyakran használt módszereket is kipróbálhatják. Az egyik lehetőség az ecet használata. Elég ha befújják ecettel a köveket, esetleg elhelyeznek egy ecetes rongyot a kertben ott, ahol a macska gyakran tartózkodik! Másik hatásos módszer, ha fekete borsot szórnak a kertbe. Amikor a macska elkezd szaglászni, az belemegy az orrába és nem lesz kedve mégegyszer visszajönni kertünkbe! 

A kutya elűzi a macskát

A kutya mindig beválik! A kutya őrzi a saját területét és játszva elbánik a macskával! 

Macskaméreg

Ez egy nem éppen emberséges megoldás, és semmiképpen nem kelene alkalmaznunk! Használata nem etikus és nem helyes. Sajnos vannak, akik ennek ellenére is ezt a lehetőséget választják. Ilyen radikális lépést nem szabad tennünk! 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 21.06.2019
A cikk értékelése:
(86%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan szabaduljunk meg a harkálytól, amely rongálja a ház homlokzatát? Hogyan szabaduljunk meg a harkálytól, amely rongálja a ház homlokzatát?

Ez a probléma manapság egyre elterjedtebb és a megoldást az ornitológusok és ökológusok is keresik. Hogyan szabadulhatnak meg a harkálytól? Mi lehet segítségükre? Cikkünkből...

Fürdőszoba gipszkartonból - jó ötlet? Fürdőszoba gipszkartonból - jó ötlet?

A fürdőszoba átépítésére készülnek? A leggyakrabban feltett kérdés a következő: jó megoldás a gipszkarton használata? Vagy inkább Ytong és Porfix falazóelemeket használjunk? Mi segítünk...

Hogyan spóroljunk a vízzel a háztartásban? Mennyit fogyaszt a mosógép? Hogyan spóroljunk a vízzel a háztartásban? Mennyit fogyaszt a mosógép?

Spórolással nem csak a környezetet óvjuk, de a vízszámla is csökken. Ráadásul nem is kell nagyon korlátozni a víz használatát. Tippjeinknek köszönhetően megtanulhatnak gazdaságosan...