Hogyan űzzük el a macskát a kertből?

Valószínűleg sokan nem is gondolnák, hogy a macska is lehet kártevő. De azok, akiknek már volt problémájuk a macskákkal a kertben, tudják miről beszélünk! Ilyen esetben távolról sem tűnik a macska cuki kis házi kedvencnek, akit csak kényeztetni lehet! 

A macska problémát okozhat a kertben

Természetesen a macsák bebiztosítják, hogy a környéken ne jelenjenek meg más kártevők, mint az egerek, patkányok és egyéb rágcsálók. Tehát hasznuk mindenképpen van! De aktivitásuk sajnos nem mindig ilyen előnyös! 

A házi macska egy háziasított emlős, mely ismert hűsgégről és játékosságáról. Játékosságuk sajnos abban is megmutatkozhat, hogy a kert úgy nézhet ki, mint egy játszótér. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy dolgukat általában pont ott végzik el, ahol mi azt legkevésbé szeretnénk! Nehézségeket a kóbor macskák is okozhatnak, melyek a mi telkünkön tartózkodnak, nálunk alszanak és esetenként még szaporodnak is! 

Semmiképp nem szeretnénk rosszat ezeknek az állatoknak, de észben kell tartani, hogy adott esetben lépéseket kell tenni! Hogyan szabaduljunk meg a kóbor macskáktól? Hogyan űzzük el a kertből? Cikkünkből megtudhatják melyek a bevált praktikák. 

Spray riasztóként

A macskák elleni spray ugyan azon az alapelven működik, mint a többi kártevő (rágcsáló) elleni spray. Céljuk a macska elűzése a területről. Azt a helyet, ahonnan el szeretnénk kergetni a macskát be kell fújni a készítménnyel! Ez után már csak várni kell! A reakciók nagyon individuálisak lehetnek. Néhány macska számára ez a szer egyáltalán nem jelent problémát, így nem érjük el a kívánt hatást! 

Spray macskák elriasztására

A legkedveltebb termékek közé tartozik a MIAU Cat Stop vagy az AgroBio. Az árak nagyon változóak. Ezeket a termékeket 1500 - 3000 Ft-ért vásárolhatják meg. A spray előnye, hogy a macskák szagát is eltünteti! 

Macskariasztók

A nem kívánatos látogatókat ultrahangos riasztóval is elűzhetjük, amely magas frekvenciájú hangot bocsájt ki. Az emberi fül ezt egyáltalán nem érzékeli. Ilyen eszközt a kert és a lakás védelmére is használhatnak. 

A riasztó hatására a macska el fogja kerülni az adott területet. Az egyik legismertebb riasztó gyártó a cseh Deramax. A tőlük kapható macskariasztók és egyéb hasonló típusú riasztók kb. 10 ezer Ft-ba kerülnek. Hátránya az, hogy sajnos saját kis kedvenceink is érzékelik a kellemetlen hangot és nem biztos, hogy hozzá tudnak szokni! 

A legkeresettebb termék 

 

 

 

Növények a macskák ellen

Nagyon ökologikus megoldás! A macskák nem bírják elviselni a fokhagyma vagy a rozmaring illatát. Tehát annak érdekében, hogy a macskát elkergessék a kertből, ültessék ezeket a növényeket. Az ágyások esetében a kerti ruta és a Coleus Canina (macskajaj) is beválhat!

A mentával és a citromfűvel viszont vigyázzanak! Ezek kellemes illatukkal odacsábítják a macskákat! Rovarok elűzésére viszont nagyon hatásosak! 

Öntözőrendszer

Ehhez nagyobb befektetésre van szükség, de megéri! Nem csak azért, mert így jobban gondoskodhatnak a kertjükről, de azért is, mert ez egy hatásos módszer a macskák elűzésére. Hiszen a macskák útálják a vizet, ezért messziről elkerülik azt! 

A bevált, gyakran használt módszereket is kipróbálhatják. Az egyik lehetőség az ecet használata. Elég ha befújják ecettel a köveket, esetleg elhelyeznek egy ecetes rongyot a kertben ott, ahol a macska gyakran tartózkodik! Másik hatásos módszer, ha fekete borsot szórnak a kertbe. Amikor a macska elkezd szaglászni, az belemegy az orrába és nem lesz kedve mégegyszer visszajönni kertünkbe! 

A kutya elűzi a macskát

A kutya mindig beválik! A kutya őrzi a saját területét és játszva elbánik a macskával! 

Macskaméreg

Ez egy nem éppen emberséges megoldás, és semmiképpen nem kelene alkalmaznunk! Használata nem etikus és nem helyes. Sajnos vannak, akik ennek ellenére is ezt a lehetőséget választják. Ilyen radikális lépést nem szabad tennünk! 

A cikk szerzője


Komentáre

16/12/2020 09:34
vahur

1. A megfelelő mértetű (nagy, erős) tányérvas csapda, felcsalizva halbelsőséggel, füstölt hallal, vagy csak egyszerűen füstölt szalonnával.
Fogás esetén, után dupla fekete nejlonzsákba gondosan becsomagolva mindig elviszik a dögöt kukások, a többi szeméttel.
2. A legolcsóbb tömlős májkrém félék és hozzá füstölt sprotni olajos hal konzerv. Szinte egy ezresből kijön. De kell nyírfacukor (xillit) és gk. fagyálló folyadék is a 'fűszerezéshez'! Imádni fogják a kóbor macskák és amelyik egyszer belakott, az tutira nem lesz betolakodó többé (néhány nap után).
3. Csak diszkréten, soha senki semmit nem észlelhet ebből! Mert a sok hülye macskás szerint te köteles vagy megtűrni az ő állatait a saját ingatlanodon, mert ugye a macskának 'nem akadály a kerítés'. Nos. Majd átgondolják ezt is, ha fogy, avagy elfogy a csavargó cicus falka.
Mindenki a saját ingatlanán tartson állatokat! Ott tud is rájuk ügyelni.
Akkor béke lehet és lesz is!

28/02/2021 22:28
Johnny

@Vahur: 2.-nál mik a jó arányok?

04/12/2021 16:30
Orsolya Szakács

Beteg Állat.
Próbáld ki te a saját receptedet, ne egy vedtelen allatot ítelj lassú kinhalalra amikor a gazdaja vétkezett.

04/12/2021 23:14
Barbara

Szivbol kivánom, hogy a te gyerekeddel vagy anyáddal ugyanaz történjen, ami a szerencsétlen állatokkal. A Karma elöbb utóbb utolér

26/01/2022 09:09
Catvas

Dögölj meg te szemét tetű, az egész családoddal együtt

14/03/2022 18:16
Hobbikertesz

2 évig terjedő börtönt is kaphatsz te szarláda! Milyen jogon ölsz meg egy védtelen állatot? Mindegy, hogy trollkodsz, vagy komolyan gondolod, te csak egy fehérjehalmaz vagy, mert ilyen megfordul a fejedben! Ha ennyire zavar, akkor vegyél magadnak egy olyan házat, ahol minden oldalról egy 10 gyerekes "hátrányos helyzetű" kompánia lakik! Majd akkor a legkisebb gondod lesz a macskaszar!

16/12/2020 09:36
vahur

1. A megfelelő mértetű (nagy, erős) tányérvas csapda, felcsalizva halbelsőséggel, füstölt hallal, vagy csak egyszerűen füstölt szalonnával.
Fogás esetén, után dupla fekete nejlonzsákba gondosan becsomagolva mindig elviszik a dögöt kukások, a többi szeméttel.
2. A legolcsóbb tömlős májkrém félék és hozzá füstölt sprotni olajos hal konzerv. Szinte egy ezresből kijön. De kell nyírfacukor (xillit) és gk. fagyálló folyadék is a 'fűszerezéshez'! Imádni fogják a kóbor macskák és amelyik egyszer belakott, az tutira nem lesz betolakodó többé (néhány nap után).
3. Csak diszkréten, soha senki semmit nem észlelhet ebből! Mert a sok hülye macskás szerint te köteles vagy megtűrni az ő állatait a saját ingatlanodon, mert ugye a macskának 'nem akadály a kerítés'. Nos. Majd átgondolják ezt is, ha fogy, avagy elfogy a csavargó cicus falka.
Mindenki a saját ingatlanán tartson állatokat! Ott tud is rájuk ügyelni.
Akkor béke lehet és lesz is!

22/04/2021 14:53
a szállító

Én egy egyszerű ketreces macska azaz nyestfogóval befogom őket és elviszem a szomszéd falu szélére. Köztünk van az M0. Az már kihívás. még nem jött vissza egy sem.

29/05/2021 16:42
strips

Nekem már nem az a gond, hogy a kertben van, hanem hogy egyszerűen besétál a házba. felmegy az emeletre, bemegy hálóba és mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne. sőt, már a haverokat is hozza. sajnos 2 éve nincs kutyus, akkor kezdődött

04/06/2021 18:04
Létai Marika

Üdvözlök mindenkit !! Kétségbe vagyok esve ,mert nagyon szeretek kertészkedni ,a szomszéd macskáival szemben pedig bármit teszek a macska riasztó szerekre is immunisak ,minden nap ide piszkolnak a szép kertembe és ami a legrosszabb a virágok közzé ,nagyon zavar ,nem tudom mit tegyek .Ha lenne valamilyen különleges ötletetek szívesen tanulnék tőletek ,előre is köszönöm szépen ,mert a szomszédom annyira aljas és szemtelen ,hogy teljesen természetesnek veszi ,hogy a macskái ide járnak ,elkezdett nagyon csúnyán velem kiabálni ,még neki állt feljebb , nagyon elegem van az egészből ,mert unom minden nap a macskák mocskát takarítani !! Nagyon szépen köszönöm a segítséget ha adtok egy jó bevált módszert ,ötletet ,mivel tudnám elriasztani véglegesen a szomszéd 5 db. macskáját !!
Szép napot mindenkinek !!
Marika

24/11/2021 18:15
Laci

Nekem is tele a hócipőm a k...szott macskákkal. Összepisil mindent, tönkreteszik a kerti bútort, összekarmolja az autóktat. Ebben a degenerált, idióta világban még több joga van egy macskának... Az én jelentős anyagi káromat ki fogja megtéríteni? Kösse meg, tartsa otthon, a saját portáján garázdálkodjon. Ezt a fagyállós dolgot kipróbálom, a légpuska sajnos kevés meg ritkán vagyok itthon....

04/12/2021 23:17
Barbara

Talan probald ki azt a legpuskat magadon, nem vesztene semmit a vilag.

04/12/2021 15:09
Nagy Katalin

Tudja,ki a kártevő????Az EMBER!!!!

04/12/2021 19:11
Magyari Hajnalka

Borzasztó milyen emberek vannak lehet màs megoldàs is mint megölni szerencsétlen àllatot!csinàlj olyan kerítést ahová nem tud bemenni a macska és meg van oldva!és igen a sajàt gazdinak kéne telken belül tartani de nem mindenki teszi ezt sajnos!

06/12/2021 19:11
Éva Lovas

Latom, sok itt a troll. Plusz par ostoba. Es csak egy ket komoly, intelligens hozzaszolo.
Talan, mert az oldal is ilyen nivotlan, komolytalan...

Ez a cikk is olyan, mintha abszolut hozza nem erto irta volna, hogy reklámot csinaljon a penzert kaphato riasztoknak. Igy van, igaz? ????

Egyebkent meg:
AZ OTTHON MACSKA NELKUL CSAK 1 HAZ!

Normális, élhető, értékes, kultualt es ertelmes ember kellemes otthonahoz- kertjehez hozzatartozik a termeszet es az allatok. Jelenletuk nem hogy problemat nem okoz, hanem kivanatos!

Persze, ehhez okosan, igazi jo otthont kell kialakitani, nem az 50 eves elavult butasagokat, hanem az osi bolcsessegeket, nem az uzleti celu, (haztulajdonost lehuzo) ostoba uj trendeket, hanem az uj vivmanyokat alkalmazni...

Pl. :

Macskamereg nem letezik.
Nem "csunya dolog" macskat mergezni, hanem buncselekmeny, de akár a macska lespricceleseert is johet a birosagi itelet!

Fixen telepített locsolobetendezes fölös kiadás.

A macskaim gyakran "segedkeznek" ha fozok, ott ulnek 5 centire a kezemtol, nem ugy tunt, hogy zavarja oket a fokhagyma, pedig sokat hasznalok.

A meretes rozmaring bokrot sem kerülik.

A torok angora imad pancsolni, paskolja a vizet.
Stb.

28/04/2022 21:39
szabogreta

Azért itt páran nagyon el vannak tájolva. Én építsek kerítést a szomszéd macskái miatt? 50x50 es telkünk van egyrészt mégis milyen kerítés az amin a macska nem tud átmenni? Vagy iszonyat ormótlan vagy iszonyat drága. A mostani kerítésárak és munkadíjak mellett költsek el 2 milliót mert szeretném a a rühes dög nem a kocsi tetejét karmolná állandóan! A törvény úgy rendelkezik hogy a tulajnak kötelessége a kóborlást megakadályozni nincs szabadon macska csak bezárva ez törvény! Az hogy az eprem közé szarik kerti bútort lehugyozza nem vagyok köteles elviselni! A sok macskabuszi fogadja örökbe az összeset tegye magáévá de ne kínozza vele embertársait.

24/03/2022 13:10
szomszéd

veteményezek és mindent kikaparnak,13 macskája van a szomszednak, mikor szoltam neki ,kihivta a rendörséget hogy .....nem merek semmit csinálni ....kisnyugdijam kiegészitése lenne a kert, elkeserítő a helyzet,

09/04/2022 07:19
macska rajongó

mindig volt macskám most is van ! a macska elássa az ürülékét ergo nem is látni hová piszkolt mit takarítasz utána? ha csak nem lesed hol járt. a veteményt kikaparja érdekes itt sosem láttam hallottam hasonlót pedig a szomszédoknak is vannak macskái. nem kell szeretni a macskát mert nem kötelező. lehet helyettük több rágcsálóval élni ami valóban kárt okoz

01/05/2022 09:08
Optimális

Macska imádoként nem is gondoltam szubjektív gondolkodást ,de a macska megpróbálja elkaparni sajna ez nem teljesen sikerül. Szóval az nagy badarság amit írtál és igen is lehet látni kis föld kupac és mellette a szar. A macska visszonylag intelligens állat ,de képes ugyan úgy kárt okozni és túl szaporodni a szarházi büdös paraszt "gazdik" miatt akik képtelenek ivartani!!! Nekem csak azzal van gondom ,hogy láttom a szomszédban megint van 2 terhes macska és kis gyerekünk van. Nem szeretném ,hogy kimegy a saját kertünkbe és elkapvalamit a kedves "gazdik" miatt akik basznak a macskával törődni! Némelyik macska látszik kóbor ,de kiteszik a kaját had egyen és szaporodjon mert ez így természetes! Segítek kinyitni a szemetek nem természetes és a madár populációnak sem kedvez főleg ,hogy ezen macskák egy része csak szórakozásból gyilkolja a madarakat! Velük mi lesz az le van szar mivel a macskának idehaza nincs természetes ellensége max az autó így nagyon hamar túl szaporodnak a kedves "gazdik" miatt! Nem akarom megölni a macskákat és nem is fogom ,de csapdát kirakni ami élve elkapja és menhelyre vinni fogom őket!

Hozzászólás írása
Közzétéve: 21.06.2019
A cikk értékelése:
(83.8%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan lehet megszabadulni a szarkalábaktól a kertben?Hogyan lehet megszabadulni a szarkalábaktól a kertben?

Tele van a kerted édes gyümölcsökkel, de nem élvezed a termést, mert évről évre leszedi egy szarka? Csatlakozz hozzánk és nézd meg, hogyan védhetőek hatékonyan és egyszerűen a...

Birkagyapjú, szőrme és bőr mosása és tisztítása. Nem kell tisztítóba vinni!Birkagyapjú, szőrme és bőr mosása és tisztítása. Nem kell tisztítóba vinni!

Olyan takarókat vagy párnákat keres otthonába, amelyeket egész évben használhat, hipoallergének és természetes anyagból készülnek? Válassza a birkagyapjút! Ma tanácsokat is adunk az...

Mérgező növények a macskák számára. Veszélyes az Aloe Vera?Mérgező növények a macskák számára. Veszélyes az Aloe Vera?

Mely növények nem megfelelőek a macskák számára, mit tegyünk velük és hogyan derítsük ki, ha cicánkat megmérgezték? Olvassa el tanácsainkat és teremtsen biztonságos otthont szőrös...