Hogyan tisztítsuk meg a térkövet az olajtól és a zsírfoltoktól?

Mindenki, akinek udvarában térkő van ismeri előnyeit, de sajnos negatívumait is, melyek főleg idővel jelennek meg. Eleinte szép, élénk színe van, a hézagok finom homokkal vannak kitőltve és egy szál gyom sem nő közöttük. Az idő vasfoga azonban mindenkin kifog és a térkő is elhasználódik, megsínyli az időjárás hatásait és elveszíti eredeti ragyogását. A térkő közt növő gyom, moha, az eredeti szín elvesztése, az olaj és egyéb foltok sok fejtörést okozhatnak az ember számára! 

A térkő tisztítása

A térkő megtisztítása a mohától vagy a gyomtól végtelen harcnak tűnhet. Az olaj és zsírfoltok eltávolítasára is sokan hasonlóképpen tekintenek. Amennyiben azonban tudják, hogyan lássanak hozzá, akkor egyszerűen megnyerhetik ezt a csatát. Hogyan tisztítsuk a térkövet? Létezik olyan gép, amely segít a térkő tisztításában? Mennyiért tisztítják meg professzionálisan a térkövet? Milyen készítményeket használhatunk? Hogyan érhetjük el, hogy a térkő úgy nézzen ki, akár az új? Cikkünkből megtudhatják! 

A feljárók, a járdák és a kerti utacskák valóban nehéz körülményeknek vannak kitéve. Általában akkor kezdünk el foglalkozni a problémával, amikor a térkő már rosszabb állapotban van. Lehet, hogy sokan nem is sejtik, de a térkőről már rögtön a kezdetektől gondoskodni kell. 

 

A térkő impregnálása - egy lépéssel előrébb

Ezt rögtön a térkő lerakása után kellene megcsinálni, még az előtt, hogy a hézagok fel lennének töltve homokkal. Több olyan készítmény is van, amely védőrétegként szolgál. Fő feladatuk, hogy óvják a térkövet az időjárás viszontagságaival szemben. Csökkentik a mikroorganizmusok növekedésének lehetőségét, növelik a térkő ellenállását és segítenek a szín megőrzésében. 

Isokor SW térkő impregnáló

Az ilyen első osztályú védelemhez az Isokor SW - Nano Védelem terméket ajánljuk, amely akár 8 éven át védelmet nyújthat attól függően, hogy milyen típusú a térkő, ill. milyen az állapota. E készítményből 1 liter kb. 13 ezer forintba kerül. Némely impregnáló szert színes térkőre is lehet használni. Védőréteget hoz létre és előhozza a térkő eredeti színét. 

Magasnyomású tisztító - rendszeres karbantartás nyomás segítségével

A magasnyomású tisztítóval történő karbantartás nagyon egyszerű és ökologikus megoldás, melynek segítségével könnyen megtisztíthatják a térkövet. A hézagokban lévő szennyeződéseket és a foltokat is könnyen eltávolíthatják vele. Egy ilyen berendezést akár otthonra is vásárolhatnak, tehát rendszeresen megtisztíthatják vele a térkövet. A Kärcher K2 Compact magasnyomású tisztító megfelelő a térkő jó állapotának fenntartására. Egy ilyen tisztítóért kb. 24 ezer forintot kell fizetni. 

A térkő vegyi tisztítása - szabaduljanak meg az olajtól 

A térkövön keletkezett foltoktól és szennyeződésektől vegyszerek segítségével is könnyen meg lehet szabadulni. Sok esetben a magasnyomású tisztítóval együtt alkalmazzák őket. Először az adott tisztítószert kell felvinni a felületre, majd erős nyomású forró vízzel kell leöblíteni. A zsíros foltokat általában a motorolaj okozza, de bármilyen más zsíros folyadék is hibás lehet. 

Zsírfoltos térkő

A C300 térkő tisztító nagyon hatékony. Ez egy extra erős tisztítószer, amely eltünteti a felületen keletkezett foltokat, szennyeződéseket, a lerakódott zsírt és olajat. Ez a termék kb. 2100 Ft-ba kerül. Vegyi tisztítás esetén bizonyos esetekben a folyamat hosszabb időt is igénybe vehet a felület állapotától függően. A Bofix nevezetű készítmény is sokaknak bevált. Ez a gyom kiirtására szolgál. Elég a gazt lefújni ezzel a koncentrátummal és a nem kívánt gyom pár napon belül el is tűnik. E termék ára kb. 1800 Ft. 

A térkő vegyi tisztítása 

Pár hasznos tipp

A zsíros foltoktól a megszokott, otthon található tisztítószerek segítségével is megszabadulhatnak. Ilyen pl. az Avara, amelyet a motortérben található zsíros lerakodások eltüntetésére használnak. Fel kell vinni a foltra, majd le kell öblíteni vízzel. A készítmény ára 900 - 1200 Ft. Ezen kívül bármilyen más készítményt is használhatnak, pl. a sütő és főzőlap tisztítására szolgáló tisztítószereket. 

Erősebb, de biztosan hatékony készítmény a HG olajfelszívó, amely kb. 4 700 forintba kerül, de a kitűnő eredmény garantált. 

HG olajfelszívó

Akár az ecet és víz keverékét is használhatják. 1:2 arányban öntsenek össze ecetet és vizet, majd tegyék egy spriccelőbe. Fújják le vele a térkövet úgy, hogy a környező növényekre ne jusson a keverékből. Ez a módszer főleg akkor hasznos, ha a rések közül szeretnék eltüntetni a gyomokat. Hátránya az lehet, hogy a túlságosan sok ecet a térkő színének elvesztéséhez vezethet, amely ellen azonban impregnálással egyszerűen lehet védekezni. 

Egy olcsó és hatékony megoldás, amelyről már lehet hallottak is, az a föld sózása. Ez a módszer más helyeken is használható. A nátrium-klorid egy olyan vegyület, melyre a növényeknek is szükségük van, így kisebb mennyiségben a virágföldhöz is van keverve. Amennyiben azonban a sót közvetlenül a növény gyökerére szórják és leöntik vízzel, akkor az egyszerűen elpusztul. Térkő esetében a résekbe szórt só hatására nem kell majd a gyomokkal bajlódniuk! Használhatják a klasszikus konyhasót, de a kertészetekben kimondottan erre a célra szolgáló granulátumot is kaphatnak. Vigyázzanak, hogy a só ne kerüljön érintkezésbe a környéken lévő növényekkel! 

A térkő professzionális tisztítása

Amennyiben minden próbálkozásuk kudarcba fulladt, akkor itt az ideje, hogy a profik segítségét kérjék! Persze ilyen esetben valamivel nagyobb összeget kell rááldozniuk, de a végeredmény biztosan kiváló lesz! A professzionális tisztítás általában több lépésből áll. Először magasnyomású tisztítóval lemossák a felületet, majd vegyszerekkel kezelik, végül pedig impregnálják. 

A profik természetesen a mohát, a különféle gazokat, az olajat és a megfakult színt is helyre tudják hozni. A professzionális tisztítás ára individuális. Függ a felület méretétől és a térkő állapotától. Minden feladatra külön ár vonatkozik. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 28.02.2020
A cikk értékelése:
(89.2%)

V tejto kategórií nájdete aj:

A fürdőszoba felújítása saját kezűleg. Mi minden vár ránk? A fürdőszoba felújítása saját kezűleg. Mi minden vár ránk?

Nem egy háztulajdonos találta már szemben magát ezzel a rémálommal! Valamikor a sokkal egyszerűbb megoldások is népszerűek voltak, de napjainkban kifinomultabb kivitelezésre vágyunk! A...

Magaságyás raklapokból vagy akár műanyagból is! Elmondjuk, hogyan fogjanak hozzá!Magaságyás raklapokból vagy akár műanyagból is! Elmondjuk, hogyan fogjanak hozzá!

Egy szép kertről álmodoznak, de a rendelkezésükre álló hely nem felel meg az elvárásaiknak? Tegyék kertjüket praktikussá és stílusossá magaságyásokkal!

Hogyan távolítsuk el az öreg festéket a fémről és a fáról?Hogyan távolítsuk el az öreg festéket a fémről és a fáról?

Az öreg, látszólag értéktelen dolgokat is új köntösbe lehet öltöztetni, csak tudni kell, hogyan. Szabaduljanak meg az öreg festékrétegtől és adjanak helyet az újdonságnak! Cikkünkből...