Hogyan tisztítsuk ki az eldugult lefolyót?

Az eldugult lefolyó problémája minden háztartásban felbukkan. A konyhai mosogatóban, ill. a fürdőszobában az eldugult lefolyó és a lerakódásokkal teli szifon gyakori probléma, melyet nem szabad figyelmen kívül hagyni! 

Konyhai mosogató lefolyója

Sokan csak a vegyszerekben bíznak, míg mások inkább a házi praktikákat alkalmazzák, melyek már nagyon régóta működnek. Amennyiben egyik variáció sem válik be, segít a szakember. A csővezeték tisztítása nekik mindennapos feladat! 

Hogyan tisztítsuk ki az eldugult lefolyót? Hogyan takarítsuk meg a szifont? Hogyan tisztítsuk ki a zuhany lefolyóját? Mely készítmények hatékonyak? Ezt mind megtudhatják cikkünkből!

Vegyszerek nélkül is menni fog! 

Az eldugult lefolyó kitisztításához először olyan tippeket adunk, amelyeket az ügyes mesterek és háziasszonyok alkalmaznak. Tisztítás ecettel? Hogyan takarítsuk ki a lefolyót szódabikarbónával? Ha ezek nem segítenek, akkor keressenek egy másik módszert! De előbb próbálják ki ezeket: 

Mire lesz szükség? 

- 1 csésze ecet

- 2 csésze szódabikarbóna

- 4 csésze forró víz

Hogyan lássunk hozzá? 

Nagyon egyszerű! Először a lefolyóba szórjuk a szódabikarbónát majd leöntjük forró vízzel. Hagyjuk pár percig hatni. Hozzáadjuk a maradék szódabikarbónát és az ecetet. A lefolyót bedugaszoljuk, hogy végbemenjenek a kívánt kémiai folyamatok. A lefolyó habzani fog, így feloldódik az összes szennyeződés. Végezetül egy nagy adag forró vízzel öblítjük át. 

Használják a wc pumpát

Ez túl egyszerűnek tűnik? Ez az eszköz sokszor nyújt gyors segítséget! Akár a konyhai vagy fürdőszobai dugulással is elbánik! A piacon különféle típusokkal találkozhatnak. Léteznek műanyag és fa kivitelezésű pumpák is gumi fejjel. 

Annak érdekében, hogy az erőfeszítés ne legyen hiábavaló, először a lefolyó nyílását kell kitisztítani. Ezt elvégezhetik ronggyal vagy szivaccsal. A pumpa segítségével próbáljanak minél nagyobb nyomást kialakítani. Végezetül a lefolyót öblítsék át forró vízzel. A sima konyhai só is segíthet, amelyet a lefolyóba kell szórni, egy kicsit hagyni kell hatni majd vízzel át kell öblíteni a lefolyót. 

A megelőzés is fontos!

Néha nem árt kitisztítani a lefolyót megelőzésképpen. A szifon és a lefolyó rendszeres tisztításának köszönhetően megelőzhetik a lerakódások kialakulását, így nem lesz problémájuk az eldugult lefolyóval. Nem kell a szükséghelyzetre várni!

A szifont a tisztításhoz szét kell szedni

Hogyan tisztítsuk ki a csővezetékeket? Nézék meg az alábbi videóban...

A mosogató alatt vagy a fürdőszobában nem bonyolult szétszedni a szifont. Ez a legegyszerűbb és legolcsóbb módja a dugulás megelőzésének. Ezt a munkát a kevésbé tapasztalt emberek is el tudják végezni, még azok is, akik a szifon karbantartásáról semmit nem tudnak! Így karbantarthatják a konyhai mosogatót és a zuhany lefolyóját is! 

A vegyszerek feloldják a zsírt a lefolyóban

A legrosszabb valóban a zsír, amely a szennyeződéseket is felfogja és ettől eldugulhat a lefolyó. Ez a veszély főleg a konyhában fenyeget. Amennyiben nem segít az ecet és a szódabikarbóna, akkor forduljanak a tisztítószerekhez. Ez értékelések és vélemények alapján ezek a legjobbak: 

A szifon tisztítására a Labar nátrium-hidroxid tisztítószert ajánljuk, amely segít megszabadulni a zsírosságtól és a szennyeződéseket is feloldja. Egy ilyen készítményt már 600 forintért vásárolhatnak. A Bactisan bio enzimeket tartalmaz, amelyek lebontják a szennyeződéseket és megszüntetik a dugulást. Ára valamivel drágább, kb. 3 000 forint, de valóban hatékony készítmény, így megéri rááldozni. 

Nagy segítség a zsír és a szennyeződések ellen a Sifo lefolyótisztító. Erős granulátum vagy gél formájában vásárolható meg. Ezt a készítményt kb. 750 forintért vásárolhatják meg. Ettől drágább, de nagyon hatékony szer a MELT, amely szintén elbánik a lerakódott zsírral, szennyeződésekkel, de a vízkővel is. Ennek ára 2100 forint. 

Professzionális tisztítás

Ha ez előző módszerek közül egyik sem válik be, akkor ideje professzionális módszerekhez folyamodni. Aki szeretné, kipróbálhatja a duguláselhárító spirált. Ez egy spirálos pálca, amelyet közvetlenül a lefolyóba kell lenyomni - ha megfelelően manővereznek vele a lefolyóban, akkor megszabadulhatnak a szennyeződésektől és lerakódásoktól. Egy ilyen eszköz 1500 - 7 500 forintba kerül. 

Amennyiben úgy érzik, hogy egyedül nem tudnak a problémával megküzdeni, akkor forduljanak szakemberhez. Egy ilyen tisztítás akár 19 ezer forintba is kerülhet! A tisztítás komplikáltságától és idejétől függően változik az ár is. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 07.08.2019
A cikk értékelése:
(87.6%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Magaságyás raklapokból vagy akár műanyagból is! Elmondjuk, hogyan fogjanak hozzá!Magaságyás raklapokból vagy akár műanyagból is! Elmondjuk, hogyan fogjanak hozzá!

Egy szép kertről álmodoznak, de a rendelkezésükre álló hely nem felel meg az elvárásaiknak? Tegyék kertjüket praktikussá és stílusossá magaságyásokkal!

Hogyan távolítsuk el az öreg festéket a fémről és a fáról?Hogyan távolítsuk el az öreg festéket a fémről és a fáról?

Az öreg, látszólag értéktelen dolgokat is új köntösbe lehet öltöztetni, csak tudni kell, hogyan. Szabaduljanak meg az öreg festékrétegtől és adjanak helyet az újdonságnak! Cikkünkből...

Hogyan szabaduljunk meg a lótücsöktől? Hogyan szabaduljunk meg a lótücsöktől?

A lótücsök jelenléte a kertben általában nagy problémát jelent, ráadásul sok esetben az ellene ajánlott védelem sem fejti ki a kellő hatást. Hogyan harcolhatnak e kártevő ellen?