Hogyan tisztítsuk a hosszú szálú shaggy szőnyeget?

Önnek is egy ilyen típusú szőnyege van? Nem csoda, hiszen a shaggy vagy hosszú szálú szőnyegek manapság nagyon népszerűek és stílusos kiegészítőként szolgálhatnak, mellyel kellemes atmoszférát alakíthatunk ki. A hosszú szálú szőnyeg azonban rendszeres tisztítást és törődést igényel. 

Hosszú szálú szőnyeg tisztítása

Egyes háztartásokban nagyon nehezen fognak hozzá a shaggy szőnyeg alapos tisztításához. Hogyan tisztítsuk a hosszú szálú szőnyegeket? Léteznek házi praktikák szőnyeg tisztítására? Segít a szőnyeg mélytisztítása? Olvassák el praktikus tippjeinket, melyek segítenek a szőnyeg tisztításában! 

Mi az a shaggy szőnyeg? 

A shaggy szőnyeg legjellegzetesebb ismertetőjegyei a hosszú szálai, melyek a textil alapra vannak rögzítve. A szálak hossza általában 2 - 7 cm között van. A hosszú szálú szőnyegek nagyon könnyen alkalmazkodnak. Ha felületükön mozgást végzünk, akkor szálaik ugyanabba az irányba fognak állni. Pamutból, gyapjúból vagy műszálból (poliészter) készülnek. Ez utóbbi általában a legolcsóbb. Az összes shaggy szőnyeg kellemes érintésre, de a gyapjúból készült szőnyeg általában sokkal tartósabb. 

Rendszeres karbantartás - száraz tisztítás

A lényeg a rendszeresség. Minden dolognak a háztartásban, főleg azoknak, melyeket minden nap használunk rendszeres tisztításra van szüksége. Ez persze a hosszú szálú szőnyegekre is érvényes. A klasszikus porszívózás elengedhetetlen annak érdekében, hogy ne rakódjon le szennyeződés a szőnyeg szálai közé. Ez a tisztítás legmegszokottabb és legegyszerűbb módja. 

A száraz tisztítást vagyis a porszívózást legalább hetente 2 - 3 alkalommal el kéne végezni. Ideálisan olyan porszívófejjel, amely kefével rendelkezik és szűkebb, mint az átlagos fej, hiszen így nagyobb szívóerőt tud kifejteni és a szőnyeg szálai közül is el tudja távolítani a szennyeződéseket. Minden irányba fel kellene porszívózni. A rendszeres porszívózásnak köszönhetően a szőnyeg nem lesz tele kosszal, porral és mikrobákkal. 

A hosszú szálú szőnyeg mélytisztítása

A száraz tisztítás után meg kell említeni a mélytisztítást is. Ez a módszer nagyon hatékony az összes szőnyeg esetében, mivel eltávolítja a mélyre lerakódott szennyeződéseket a szőnyeg szálai közül. Ezt a módzsert nem kell olyan rendszerességgel elvégezni, mint a porszívózást. Manapság már léteznek multifunkciós porszívók, melyek elvégzik ezt a feladatot, de mélytisztító gépet is vásárolhatunk. Ez persze nagyobb befektetést jelent. Amennyiben sok szőnyegük van otthon, akkor egy professzionális céget is felkereshetnek, de ez nem a leggazdaságosabb megoldás. 

Mélytisztításkor különféle speciális tisztítószereket is használhatnak. A Vanish Clean&Fresh szőnyegtisztító por már 960 forinttól kapható. Kärcher RM 519 szőnyegtisztító szintén professzionális tisztításra szolgál és kb. 3 500 forintért vásárolható meg. Ezek a termékek kimondottan erre a célra lettek kifejlesztve. Ne használjanak kétes eredetű tisztítószereket! Kárt tehetnek a szőnyeg szálaiban, színében, de akár a szőnyeg fokozatos szétbomlását is okozhatják. 

Hatékony szerek a shaggy szőnyeg tisztítására

A szőnyeg száradása

Meg kell említenünk azt is, hogy a shaggy szőnyegnek nedves tisztítás után megfelelően ki kell száradnia. A hosszú szálú szőnyegek hátránya, hogy sokkal tovább tart a száradásuk. A legjobb, ha az időjárás és körülményeink megengedik, ha kint hagyjuk a szőnyeget 2 - 3 napig. Amennyiben a szőnyeg nem szárad ki megfelelően, akkor kellemetlen szagúvá válhat. 

Hogyan távolítsuk el a folyadékok által okozott foltokat? 

Fontos, hogy gyorsan cselekedjünk. Természetesen a hosszabb szálú szőnyeg előnye, hogy a foltok nem annyira szemmelláthatóak rajta, mint a klasszikus szőnyegek esetében. Ennek ellenére a foltokat nem szabad hagyni megszáradni. A shaggy szőnyegek esetében be kell nedvesíteni az érintett területet és mélytisztító géppel meg kell tisztítani. 

A klasszikus szőnyegporolás

Ez a módszer egyszerű és elüthetik vele idejüket. A szőnyeget helyezzék függőleges helyzetbe és ütések segítségével szabaduljanak meg a benne lévő portól és az Önökben felgyülemlett feszültségtől egyaránt. Klasszikus porolással megszabadulhatnak a nagyobb szennyeződésektől és a portól. Ez után a szőnyeget érdemes kiporszívózni. A porolás mélytisztítás előtt is hasznos lehet. 

Házi praktikák a hosszú szálú szőnyegek tisztításához

Természetesen felkutattuk azt is, hogy milyen praktikákat használnak a háziasszonyok. Összegyűjtöttük a leghatékonyabb, bevált módszereket a shaggy szőnyeg tisztítására. A szőnyegek otthoni tisztítása nem is olyan irreális, mint ahogy első hallásra tűnik! 

A zsíros foltokkal szódabikarbóna vagy finom liszt segítségével bánhatunk el. Ezek beszívják a zsíros anyagokat. Ez után elég kiporszívózni a szőnyeget és a foltot átmosni mosogatószerrel. 

A bor, édes italok és mártások okozta foltok ellen nagyon hatékony a konyhasó. A sóval történő tisztítás kicsit hosszadalmas, hiszen a sónak pár órára szüksége van ahhoz, hogy hatni tudjon (legalább 24 órára). Végül porszívózzák fel a sót. 

Termékek megjelenítése a kategóriában:

A cikk szerzője


Hozzászólás írásaKözzétéve: 23.07.2020
Posledná aktualizácia:
A cikk értékelése:
(86.4%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan válasszunk inhalátort gyermekek és felnőttek számára?Hogyan válasszunk inhalátort gyermekek és felnőttek számára?

Az inhalátort használhatja a megfázás vagy köhögés rövid távú megelőzésére és kezelésére, illetve asztma hosszú távú kezelésére. Mai cikkünkben pár tanácsot olvashatnak a választást...

Hogyan rendezzük be a garázst és tároljuk a szerszámokat a műhelyben? Mai cikkünkből megtudhatják!Hogyan rendezzük be a garázst és tároljuk a szerszámokat a műhelyben? Mai cikkünkből megtudhatják!

Garázsok - a felesleges és a lényeges eszközök tárolására szolgáló rakodóhelyeket úgy is kialakíthatjuk, hogy könnyen eligazodjunk benne. Csak a megfelelő bútorokat kell használni, ki...

Hogyan válasszunk horgászbotot? Melyik bot a legjobb?Hogyan válasszunk horgászbotot? Melyik bot a legjobb?